WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (27)

ROZPAKOWANE:

Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)

Nie wiem jaka Marta i jaka Aga też urodziły...

W DWUPAKU:

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
meg - 22.09.2013 (córeczka Zuzia , Kliniczna)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Arlii - 24.09.2013 (córeczka, Szpital Wojewódzki)
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Annkkaa -10.10.2013 (córeczka, Kliniczna)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
Patrycja - 25.10.2013 (na 85% dziewczynka, Zaspa)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)

link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-26-t488463,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (27)

Jeśli chodzi o spacery jesienną porą, mała jest ubrana w welurowe śpioszki, owinięta w grubszy kocyk lub ubrana w ciepły kombinezon i przykryta kołderką. Na sezon późnojesienno-zimowy mam kupiony całoroczny śpiwór do wózka z futerkiem.

Dziewczyny witajcie w pochmurną niedzielę (przynajmniej u mnie :( )

Synek coś mi się rozchorował, katar, kaszel.. :( straszna lipa. Niby tylko przeziębienie ale jak będzie się pogłębiało to jutro do zerówki nie pójdzie tylko do lekarza. Oczywiście nie chce o tym słyszeć bo mają fajne zadanie do przygotowania w domu i pokazania na zajęciach, o samochodach to temat nr 1 mojego syna ale nie mogę dać go zakatarzonego i kaszlącego do przedszkola. Mały więc teraz leży w łóżku, piję ciepłe mleko z miodem i czosnkiem, dostał baterię leków i zobaczymy.

A ja ech, jak w kalejdoskopie, wczoraj czułam się cudnie a dzisiaj od samego rana podbrzusze boli jak ******* .. można zwariować. Jak to potrwa jeszcze 2 tygodnie to się nieźle wymęczę. Wczoraj znajoma poradziła by się dużo ruszała to na pewno zaraz urodzę ale sęk w tym, że ja się dużo ruszam i nic się nie dzieje. Pewnie dlatego, że całą ciąże była mega aktywna więc teraz takie podrygi to nic sprzątanie, obiadek, latanie za młodym, zakupy, itp. Wczoraj było ślicznie jak na naszą pogodę więc poszłam na spacer z kijkami wolno ale 3.5 km trzasnęło. O mój brzuch. :(

Olimpia, cukier masz na skraju, wydaje mi się, że lekarz zaleci ewentualną dietę i raczej odpuści Ci ciężkie leki, może jakąś mikro dawkę. To już końcówka ciąży więc nie ma co szaleć. Masz może w domku glukometr (albo od kogoś pożyczyć) by sobie z rana mierzyć cukier i zobaczyć jak Ci skacze?)

Co do brzuszka, to również opadł mi ok. 35-36 tygodnia, i się powiększył do 99cm :(. Do tej pory tak pozostał, lepiej się oddycha ale uciska na pęcherz i niestety często się biega do kibelka. Do tego przez ten ucisk mocniej boli spojenie i cały dół.

Madziulka gratuluję dzidziusia!!!! Jak ja bym chciała być na Twoim miejscu! :) szczególnie z szybkością porodu :)

Aniu27, niestety nie ma reguły, że drugi poród będzie szybszy i sprawniejszy zazwyczaj tak jest ale nie zawsze. Mój pierwszy również był ekspresowy (nie tylko jak na pierworódkę), mam nadzieje, że teraz też pójdzie ekspresowo ale tak bym dojechała do szpitala (tego się najbardziej obawiam) :(

Słoneczko, ja po pierwszym dziecku mam jeszcze taki śpiworek: http://www.skleproan.pl/index.php?p4,roan-spiwor

Przy Wiktorze sprawdzał się rewelacyjnie (maluch zimą miał 7 mcy). Nie ubierałam go super grubo, nie było takiej potrzeby, zazwyczaj cienkie kilka warstw (body, kaftanik) + grubszy pajacyk lub cieńszy kombinezon (w zależności od temperatury i do tego trzeba dobrać stopień ubioru). Zawsze miałam też w zanadrzu jakiś kocyk jakby okazało się, że było zimno. Wszystko zależy od warunków, ale z tego śpiworka byłam bardzo zadowolona, bo na zewnątrz ma materiał, który nie przemaka , a w środeczku ciepły polarek (co ważne również od spodu!) Wybrałam polar, mają też owcza wełnę ale bałam się uczuleń.

Mam też przygotowany jedne grubszy kombinezon w razie wyjazdów do fotelika.

moja mam właśnie mi kupiła dwa większe kartony pieluch dada nr 3 :))

W ciazy nie mialam problemu ale po tej godz partych to i mnie to dotknelo , plecam masc posterisan ,napewno Ci pomoze.

U nas dzis ostatni dzien antybiotyku , wyniki sa ok, mam nadzieje ze wyjdziemy do donu jutro

Dziewczyny jeśli któraś nastawia się na pieluszki Dada to teraz jest mega promocja w Biedronce :) rozmiar 2 od 3do6kg 156szt za 49,90zł :)

Ja andzia, też nie pomogę bo z tym problemu nie mam, na szczęśćie.
ale w aptece napewno Panie coś doradzą ;)

Ja na zimę mam kombinezon i to chyba z 3 ;) - nie, nie kupowałam tylko dostałam, mam dwa grubsze, jeden lżejszy. no i do wózka mam kupiony śpiworek.

no wlasnie mam i to przez to :-\
Ja mam kombinezon taki grubiutki z kapturem dostalam od kolezanki takze moze to bede ubierala bo w tym chyba dlugo nie pojezdzi jesli chodzi i rozmiar :-)mam tez od innej znajomej wiekszy ale on jest ciemno rozowy i sie zastamawiam czy synka w cos takiego ubierac hehe.
A kupujecie spiwory do wozka bo tez nie wiem czy jest sens zawsze mozna kocem opatulic a wozek zawsze jakas oslonke ma

A jak z korzystaniem z toalety? Masz zaparcia? Bo one często sa główną przyczyną. ech chciałabym pomóc ale nie wiem jak :/

Mam do Was pytanie - rodzimy na jesień, ale czeka nas zima - w czym na spacery do wózka?? Chodzi mi o coś wierzchniego żeby dziecku było cieplusio, ale go nie przegrzać :) kombinezon? jeśli tak to jaki? polarowy, z weluru czy może taki całkiem grubiutki?

ja niestety sie nabawilam tego cholerstwa i sie zastanawialam czy ktoras z dziewczyn tez i co ewentualnie pomaga ale chyna jakas masc kupie i zobaczymy :-\

Ja na szczescie nie, ale powiem szczerze ze sie balam bardzo dlugo pracowalam (po 8 jak nie wiecej godz dziennie) siedzac, na zwolnienie poszlam bo moja kosc ogonowa sie zbuntowala. Zatem bylam narazona na hemoroidy. Powiem Ci ze tez staram sie zjadac duzo warzyw i owocow wiec regularnie, bez problemow korzystam z toalety a mysle ze to duzo daje:)

Witam :) dzisiaj zakupiłam poduszkę klin i 2 pieluszki flanelowe jedną w smyku a drugą w pepco cudne są:) chciałam w pepco kupić do porodu koszule na ramiączkach ale były w rozmiarze m i tak przyłożyłam do siebie to stwierdziłam, że jeszcze poczekam z zakupem bo jak mi jeszcze brzuchol urośnie to mi w niej tyłek będzie widać heh.
Dziewczyny, czy któraś z Was też się boryka z hemoroidami?:/

Ania jaki słodki suwaczek :D

Madziulka a ile Twoja ważyła?,może uzupełnijcie listę z wagą Waszych szkrabów.No faktycznie poród niczego sobie,tak bym mogła rodzić,a nie 7 godzin czekać ze skurczami bolesnymi jak jasna cholera żeby móc godzinę przeć.Powiem Wam,że jak moja położna polka dowiedziała się ile ja parłam dziecko nie duże,z małą główką przy drugim porodzie to powiedziała tylko,głupią babę dostałaś do porodu,bo to jest idiotyzm co oni z Tobą zrobili.Noi jeszcze się dowiedziałam ile tak naprawdę,poniewaz nie znam sie na tym dostałam oksytocyny w Polsce przy pierwszym porodzie i też zdębiała jak to zobaczyły,ponoć końską dawkę,dlatego bardzo nie miło wspominam pierwszy poród,parte były bardzo bolesne,ból rozdzierający i wręcz nie naturalny a teraz było zupełnie inaczej i ten poród uważam za lepszy.

Mi tez brzuch nie opadl , stad glowka wysoko i parte . No i wlasnie jestes kolejn osoba,ktora mowi ze na boku sie oowinno lezec a ja lezalam na plecach.
A Amelka wyszla przy pierwszym partym, jak juz moglam przec .

Cześć Dziewczyny.
Przede wszystkim gratuluje świeżo upieczonym mamusiom i życzę zdrówka dzieciaczkom!
Co do emolientów to nie zamierzam ich stosować bez potrzeby. Zdecydowałam się na kosmetyki Hippa - zobaczymy jak się sprawdzą.

Olimpia, ja po obciążeniu glukozą po 2godz miałam 141 i zostało to już zakwalifikowane jako podejrzenie cukrzycy ciążowej. Od tamtej pory cukier muszę mierzyć 4 razy dziennie no i oczywiście jestem na diecie, która wbrew pozorom jest dość przyjemna. Fakt parę wyrzeczeń trzeba ponieść, ale dzięki temu będąc w 37 tyg. ciąży przytyłam łącznie może jakieś 7kg. Może faktycznie ta zwiększona ilość wód jest związana z cukrzycą?

Madziulka - dwa parte i dziecko na świecie? Super!! Gorzej z godziną partych na boku z zakazem parcia :/ ale fajnie że sprawnie i szybko poszło!! Mam nadzieję że niedługo wyjdziecie cieszyć się sobą wszyscy razem :D

Olimpia - mój Mąż też nie widział różnicy w brzuchu - ja zauważyłam bo wiem gdzie trzymałam rękę, czy na jakiej wysokości był pępek - i wiem na 100% że brzuch mi opadł :) Ale opaść potrafi nawet 4 tyg przed porodem (albo ja w przypadku mojej Mamy w 42tc w ogóle nie opadł:P), więc nie ma co się martwić :)

Na poloznictwie ok, polozna pomocne ale opieka laktacyjna kuleje. Dalej jestesmy w szpitalu, wymaz mialam czysty a Amelka musi dostawac antybiotyk, jakbym miala paciorkowca :( takze jesl imacie wymaz t obylabym ostrozna

A my jeszcze w szpitalu jestesmy, a pissanie z tel srednio fajne :/
Opieja na zaspie jest naprawde dobra, na porodowce trafilismy na bardzo fajna polozna, bardzo pomocna, mila, na wszystkie pytania spokojnie odpowiadala a zadawalam ich naprawde duzo :))))
Wszystko zaczelo sie o 2 w nocy 8 wrzesnia, dostalam dosc bolesnych skurczy ale trwaly 2h i przeszly, rano wstalam , to byl dzien urodzinek mojej 3 latki i robilismy impreze, wszystko przygotowalam brzuch mnie pobolewal ale nie jakos mocnopotem zeszli dir goscie, imprezka na calego, a ja czuje ze cos jest nie tak, brzuch dalej bolal, ale serio myslalamze to nie to. Juz raz rodzilam i wtedy te skurcze byly o wiele mocniejsze, ale siedzialam cicho. W koncu impreza sie skonczyla , poczekalismy na tesciowa, ktora z imprezy zdazyla juz wrocic do domu , ja wzielan cieply prysznic i jakby mi skurcze przeszly. Zaczelam liczyc byly nieregularne, co 4,6,7,9min , ale nagle taki mnie bol zlapal ze stwierdzialm dobra jedziemy. Juz po drodze na tych dziurach ti myslalam ze urodze, ledwo dotarlam na sor - dla mnie przegiecie zeby nie mozna bylo podjechac pod sor , tylko taki kawal drog itrzeba bylo isc. Byla po 23 , przyjeli mnie od razu, bez ktg tylko badanie, 4 palce rozwrcia, dokumenty , papierologia i na porodowke. Polozylam sie na lozku byla dokladnje 23.35 - dokladnie 3 lata temu urodzila nam sie corcia :) szybkie usg, mala bbyla zle ulozona, wiec kazali lezec na boku, wszystkie skurcze nagle przeszly , wiec spytalam czy moge wstac, pochodzic, bo nie mam skurczy , polozna przyniosla pilke wiec poskakalam dobra godzine na tej pilce,, skurcze wrocily wzmocniky sie i zaraz zrobilo sie pelne rozwarcie. No i zaczely sie parte a nie pozwolili mi przec bo glowka byla za wysoko, godzine to trwalo, jak cala wiecznosc. Bo trudno jak masz parte nie przec , bynajmniej ja nie umialam. Jak mi pozwolila przec to za pierwszym partym urodzilam cala Amelke :) przy pierwszym najpierw urodzilam glowke potem reszte.

aa!!! No i teraz trochę o mnie.

robiłąm ostatnio wynik moczu. Okazało się, że mam w nim sporo glukozy, wiec lekarz zalecił ponowic badanie glukozy w krwi...

Bo jeśli mam faktycznie cukrzyce ciążową, to stąd to moje wielowodzie.
odebrałam wynik.... No i nie jest za ciekawy.
Nie ma tez tragedii, no ale w porównaniu z ostatnim to trochę lipa :/
Ostatnio (w 24 tygodniu) na czczo miałam cukier 88, a po 2óch godzinach po glukozie tez 88, także idealnie.
A teraz na czczo 86, a po dwóch godzinach 136 :/
Przy 140 jest cukrzyca :/ także mocno na granicy normy. Także nie wiem... zobaczymy w środę u doktorka co on powie.... nie wiem czy on zakwalifikuje to jako mini cukrzycę. pewnie dieta cukrzycowa i tyle.
Tylko czy faktycznie to wtedy mogło spowodowac to wielowodzie ?

Wczoraj mąż szedł na 9:00 do pracy, więc zawiózł mnie do mamy i odebrał wieczorkiem.... i powiem Wam coś.
Ja nic wcześniej nie mówiłam nikomu, bo myślałam, że sobie wkręcam, bo widze brzuch codziennie....
A moja mama wczoraj walnęła do mnie - "Czy Tobie przypadkiem brzuch nie opadł?!"
Ja wytrzeszczyłam gały i mówię - "Ty tez to widzisz?"... Ona mówi że tak.... i sie tak przestarszyła i zrobiła taką minę jakbym miała jej zaraz urodzić na dywanie, a że moja mama to straszna panikara, to możecie sobie wyobrazić jej minę :P

No a właśnie ja zauważyłam od kilku dni jakby opadał... Może nie leży mocno na dole :P ale od góry pod piersiami jest widocznie bardziej płasko, no i nie czuję już duszności.....

Mąż dziś wraca z pracy koło 14:00 - tak przynajmniej mówił.
Ja juz opędzlowałam całe mieszkanie... łazienka mi tylko została :)
Potem pewnie na jakieś zakupki i nie wiem co dalej bedziemy robic :/
Może torbę w końcu spakuje :/

Cześć dziewczynki :):):)

Aniu - jeszcze raz Ci gratuluje :) w sumie szybko Ci poszło :) szkoda, że te zylaki popękały, bo to pewnie mocno bolesne, ale cieszę się, że juz jeteście w domciu z synkiem :)
A jak starsze dziecię reaguje na brata ?:)

Co do specyfików do kąpania dla dzieci... Ja emolium i oilatum neistety odrzucam.
Zaraz mówię dlaczego:
Po pierwsze - mam takie trochę zboczenie jeśli chodzi o kosmetyki, ich naturalność, brak chemii, konserwantów, parabenów i przede wszytskim substancjom toksycznym. Dlatego wszelkim EMOLIENTOM mówię stanowczo NIE !
Wiem, że są polecane, ale zaraz Wam powiem dlaczego.
Głównym składnikiem np. Oilatum jest Parafinum Liquid. Czy praktycznie czysty w postaci Olej Mineralny robiony z parafiny, czyli pochodnej ropy naftowej.
Owszem skóra jest po tym miła, śliczna i miękka w dotyku, dlatego dużo mam poleca - tym bardziej że nie trzeba później dodatkowo nawilżać skóry malca.... ale niestety,... Olej mineralny zapycha pory, gruczoły łojowe i potowe. I taka "pielęgnacja" może się okazać odwrotna w skutkach :/
A po drugie: Ja jednak postawie na smarowanie ciałka dzidzi po kąpieli :) Tak jak poleca to właśnie Zawistowski :) Wzmacnia się dzięi temu więź z dzieckiem, można zrobić stymulujący rozwój masaż no i podotyaknie takiego ciałka to sama przyjemność :)

Witam Dziewczyny:-)
Aniu GRATULUJE synka :-)

U mnie oczywiscie pobudki na tabletki i zastrzyki, sniadanie mam jlpuz za soba i dalej do wyrka :-) przez to wstawanie to musze zawsze jeszcze polezec.
Sloneczko a ja mam ochote na jakies miecho w sosie :-) ale tez robic mi sie nie chce. Leczo wczoraj zrobilam to bedziemy ze 3 dni jedli heh.
Co do kosmetykow to ja sie tez zastanawiam co kupic ale emolienty zaczne uzywac jak cos sie bedzie dzialo.
Moze mi ktos polecic termometr dla maluszka bo tez bede sie chciala zaopatrzyc.

Inne tematy z forum

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam