WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

ROZPAKOWANE:

Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa

W DWUPAKU:

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
torinka - 17.10.2013 (synek, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)
andziaaa- 31.10.2013 (synek, Zaspa albo Kliniczna)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-28-t499070,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

Mi Mąż jakieś dwa dni po powrocie ze szpitala kupił opakowanie 80torebek anatola, więc najpierw to powinnam wypić, a że przestałam używać cukru to nie chce mi się kawy pić :P

z bocianka mam kawę ;) ciekawie smakuje :)

jesli te herbatki nie pomagaja, to napewno dzialaja na psychike;) mysle ze gdyby nie herbatka nie mialabym takiej ilosci i w ogole moglabym nie miec mleka przxy takiej systematycznosci karmienia jaka mialam od 3tygosdni;) moja kolezanka ktora dla mnie jest Guru od karmienia piersia powiedziala mi wczoraj ze jesli mam mleko to na pewno unormujemy z Malym jego ilosc by sie najadal:)

MamoM co do herbatki z herbapolu - Maz mi ja wczoraj kupil pod domem, bo bocianek z gemini zamowiony ale pewnie jutro dopiero przyjdzie:) i porownalam tez sklad bocianka i herbapolu i bocianek ma o wiele bogatszy sklad, zobaczymy, najpierw ta spije, porownam na sobie dzxialanie;)

u nas ostatnio tez noce do kitu i wlasnie chyba dopada nas kryzys 3 miesiaca , ja mialam wlasnie kryzysy laktacyjne 3 i 6 tyg . A tak to nie pilam zadnych herbatek a nie dokarmialam

Nie zgodzę się. Piję te herbatki od początku. W szpitalu miałam Hippa rozpuszczalną i jak położna zobaczyła ją na moim stoliku od razu powiedziała bym nie piła więcej niż zalecana ilość bo mogę mieć potężny nawal mleczny. Czasami jak jestem poza domem i nie piję herbatki to widzę, że tego mleka jest mniej - muszę dokarmiać MM czasami nawet 3 razy na dobę. Przy zalecanej ilości mleka mam wystarczająco.

Warto przeczytać sobie o kryzysie laktacyjnym. Rzeczywiście coś takiego istnieje, miałam ok. 4 tyg. Mleka było nawet nawet (ku mojej uciesze) a następnego dnia deficyt. Gdyby nie informacje, że to jest fizjologiczne chyba bym przeszła na mm (jak przy pierwszym dziecku) a tak poczytałam, powalczyłam i wyszliśmy.

Od kilku dni moje dziecko budzi się co 1-2 godziny w nocy. :( Myślałam, że to ząbki, ale coś mi nie grało. W nocy po 2-3 godzinach piersi mam tak pełne, że aż bolą a przez te dni jakoś tak pusto było w nich. Znowu wrzuciłam na tapetę "kryzys laktacyjny" - i zgadza się, pojawia się zazwyczaj w: 3,6 tyg i 3,6,9 miesiąc

a mi położna w szpitalu powiedziała, ze tak naprawdę te herbatki nic nie dają. Tu głownie chodzi o ilość wypijanych płynów w ciągu doby i tego co jemy. Coś musi w tym być bo ja nie piłam nigdy takich herbatek a pokarmu mam bardzo dużo. No i oczywiście przystawianie dziecka do piersi.ja również karmię dziecko tylko piersią i nawet w nocy ze mną śpi, także dla mnie również niema problemu z tym, ze Mała jest cały czas ze mną. jak ją nakarmię to zostawiam z mężem i mogę wyskoczyć na 2h na zakupy :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jest wiele herbatek na laktację, ostatnio zamówiłam w aptece gemini firmy herbapol. http://www.aptekagemini.pl/category/dla-mamy-i-kobiety-w-ciazy-zdrowie-laktacja

Lucy - herbatka Bocianek jest produkowana przez medelę, poleciła nam (dziewczynie która ze mną na sali leżała) ją przełożona położnych na Zaspie i do wczoraj ją popijałam, co prawda ostatnie dni, odkąd było mm piłam jej mniej, ale piłam :D w szpitalu też był hipp, ale przejrzałam składy innych herbatek laktacyjnych i żadna nie ma nawet połowy składników które ma bocianek :D może dlatego jest taka cudowna? choć ciężko dostępna :/

Bamboszku jeśli chodzi o mleczarnie całodobową... nie powiem nocami jest cięzko ;P a tak serio... całe życie marzyłam by karmić piersią, baaa w ciąży powtarzałam, że nie dość że będe karmić piersią, to będę to robić do 3r.ż. Małego :) zatem dla mnie to nie jest problem, ale wiadomo jak pediatra co spotkanie mówiła, i sama widziałam,że mało przyrasta waga i czytałam w necie o tym co oznacza w pierwszym miesiącu za mały przyrost sama uwierzyłam, że trzeba wprowadzic mm i że mam za mało pokarmu.

Słoneczko, super, że Ci się udało, a ilość mleka jest porażająca! Nie wiem ile u mnie jest ale maluch rzadko najada się jedną piersią. Jak mi się udaje karmić naturalnie z minimalna ilością to Tobie pójdzie jak z płatka!
Również nie mogłam się przyzwyczaić do tej ilości płynów ale znalazłam sposób. Zaparzam sobie zielona herbatkę w dużym 1,5l dzbanku i mam zawsze to pod ręką. Piję dodatkowo 2x bocianka oraz wode mineralną (kupuje butelki 0,5l - są poręczne). Obecnie bez problemu wypijam +3 l na dobę. Im dłużej karmię tym mniej się nad tym zastanawiam i wcale nie czuję się mleczarnią.. moge nawet stwierdzić, że mniej to zajmuje czasu niż szykowanie mleka, wyparzanie butelek, itp..

Lucy,nie nie ściagam,nie mam potrzeby,tylko kupiłam laktator jak mieliśmy w sumie mamy je dalej ale już jest lepiej problemy z usypianiem,chciałam sprawdzić ile wypija,noi czy może usnąłby przy butelce,ale jak zajeło mi to tyle czasu to dałam sobie spokój.A laktator przyda się jak wprowadzę kaszki,albo czasem jakieś wyjście,np.od stycznia chcę zacząć chodzić na fitness.

Ja myślę że jeśli matka ma pokarm i chce karmić to chyba warto z tego skorzystać bo po co miałaby wydawać pieniądze na mleko,lepiej kupić dziecku jakąś zabawkę,ubranko.
Oliwierek też na początku wisiał mi na piersi,ale długo to nie trwało, przetrwaliśmy jakoś,poprostu potrzebował bliskości mamy,a przy tym przybierał po kilogramie miesięcznie,więc z czegoś to musiało wynikać:)

Sloneczko super ze wizyta sie udała i super że masz takie pozytywne nastawienie :) Tak trzymaj :) Karmienie piersia mimo wszystko jest wygodne (mleko zawsze pod ręką) i ekonomiczne ;) A mały umie ciagnac z butelki to w razie czego mozesz tez go zostawic pod czyjąs opieka.
Daja cos te herbatki? Piłam z Hippa ale nie widziałam roznicy.

Aniu27 laktator mniej wyciagnie niz maluszek. A dlaczego sciagasz? Mrozisz czy sciagasz i karmisz przez butle?

Słoneczko cieszę się że udaje Ci się karmić piersią . A co do bycia mleczarnią to niestety jestem przykładem karmienia 24h i przetrwałam :) teraz Amelka skończyła 3 miesiące i już nie myśli tylko o cycku . A jak sobie radziłam - wychodziłam na spacer - wtedy była dłuższa przerwa, a jak karmiłam włączałam sobie tv, laptopa i jakoś zleciało. A Artur raczej nie jest wisicycem bo raczej zje z tego co mówiła także mysle zenie będzie tak zle :)

210 ml mleka,wow,nieżle,ciekawa jestem jeszcze w jakim czasie,ja ściągam 90 ml mleka w 40 min.z obu piersi,przeważnie z prawej leci,z niej odrazu 60 ml w 15 min ale to nic nie znaczy skoro mały się najada,nie płacze i prawidłowo przybiera,tak więc musi więcej wyciągać niż lakator.

Współczuje wszelakich problemów przy dzieciach,my mieliśmy ich sporo przy pierwszym synku,głównym problemem była alergia na białko,też cudowaliśmy z różnymi mlekami,swoim nie mogłam go już dalej karmić,potworne ulewania,walka z pleśniawkami i inne drobniejsze problemy zdrowotne,oj nabiegaliśmy się po lekarzach,nie ma co.Do tego był/jest mega ruchliwym dzieckiem,stąd dużo problemów wychowawczych mieliśmy i mamy tak więc macieżyństwo nie jest wtedy łatwe,zwłaszcza jak jest się samym z dala od rodziny,ale to wszystko jest do przeżycia,dobrze że już wyrósł i wiele problemów mam już za sobą,teraz duże dziecko-większy kłopot hehe.

A z obecnym synkiem nie mam żadnych trosk,no może mógły lepiej spać,ale to jest jedyne co,a tak wszystko jak do tej pory jest ok i oby tak już zostało.

Cieszy mnie twój entuzjazm, Słoneczko, i nie chcę go gasić, ale zastanawiam się, ile wytrzymasz w roli mleczarni, koncentrując się tylko na karmieniu. :) Bo w tym wszystkim gdzieś TY znikasz przy takim 100% zaangażowaniu. Twoje piersi bez osłonek też długo nie pociągną.

Pamiętaj, że w razie czego najważniejsze przeciwciała już dziecku przekazałaś i przejście na MM nie będzie ani złe, ani gorsze, ani nawet trochę niewłaściwe, jeśli poczujesz, że wymiękasz przy karmieniu 24h/dobę.

mogę się pochwalić że my od wczoraj na piersi :D póki co ani razu nie poszło mm w ruch :D wczoraj o 10:30 ostatni raz było mm :D
już zamówiłam 5opakowań bocianka na laktacje (wczoraj mi się skończyła herbatka:/) i sok z malin :D
Mimo szczerych chęci mam problem by pić 3litry dziennie :/ na razie wypiłam max 1,5litra :/

Aaaa i jestem szczęśliwą Mamą bo od wczoraj nie było płaczu przez kupkę!! :D baaa tak po cichu robi, że dziś dwa razy na przewijaku mnie zaskoczył :P

przechodzimy na tylko piers, karmimy 8-12razy na dobe, karmimy sie od 10 do 40minut, popoludniu dziecko jest marudne i moze sie zdazyc ze nawet caly wieczor bedzie na piersi, w nocy sie szybciej bedzie najadac, sama mam zadecysdowac czy dokarmic mm jak teraz znow bede tylko piersia karmic, a moje piersi juz zauwazyly ze zadko podaje piers Malemu - walczymy znow o laktacje;) powiedziala tez ze tak sie zdaza ze Maluch bedzie mial dzien (ale nie zawsze, poprostu moze sie zdazyc) ciaglego cycowania;) tak jak powiedziala ze ten slaby przyrost wagi po wyjsciu ze szpitala mogl byc zwiazany z karmieniem przez nakladke, to bardziej meczy i wymaga ciezszej pracy niz bezposrednie ssane piersi:)

jakie powinny być zachowania przed i po karmieniu, opisz trochę jak możesz. A co Ci zaleciła? co masz robić, masz dalej dokarmiać?

jestem po wizycie.... Bamboszku musiałam na inną panią trafić bo wyszłam pełna nadziei i wiary w siebie!! tego mi było trzeba! baaa pani zauważyła i kazała wymusić d pediatry skierowanie do neurologa bo Mały ma lewą stronę osłabioną, stąd może się szybciej męczyć i dłużej trwa karmienie :) ogólnie stwierdziła, a wręcz była w szoku, ze karmiac 4 razy na dobe sciagam 210ml za jednym zamachem ;P ze moje piersi chca karmic skoro tyle sciagam mimo braku systematycznosci co przeciez prowadzi do zaniku laktacji ;) ogolnie dala mi nadzieje - aaa opisala jak powinien sie zachowywac po jedzeniu o danych porach i wiem juz ze Mały zachowywał i zachowuje sie jak powinien :D

Na katar i ogólnie na zimowe ogrzewanie domu polecam nawilżacz powietrza i nawilżanie mgiełką solankową: http://www.aptekagemini.pl/zablocka-mgielka-solankowa-jod-brom-950ml.html

dorosłym i starszym dzieciom również jako inhalacje :)
koszt niewielki 0,5l niecałe 10zł

Inne tematy z forum

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...