WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

ROZPAKOWANE:

Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa

W DWUPAKU:

W R Z E S I E Ń
narzeczonaaa - 03.09.2013
haze01 - 13.09.2013 (córcia Iga, Szpital Wojewódzki)
anusia999 - 16.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka Róża, Swissmed)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87-Karolina - 25.09.2013 (córeczka Ewa, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)

P A Ź D Z I E R N I K
linka1120 - 03.10.2013 (synek)
katka_ - 06.10.2013 (synek, Szpital Wojewódzki)
Julka - 11.10.2013 (synek)
panda - 12.10.2013 (synek, Szpital Kliniczny Gdańsk)
periri - 12.10.2013
cornus - 13.10.2013
ania83 - 14.10.2013 (synek, chyba Kliniczna)
domesko - 14.10.2013 (synek Jakub, Zaspa)
torinka - 17.10.2013 (synek, Zaspa)
Aga -18.10.2013 (synek Tymon, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013 (Karolinka, Starogard Gd)
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, Swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013 (córeczka, Wejherowo)
lepa_ - 25.10.2013 (dziewczynka, Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013 (synek - Julian, Zaspa)
Katrine - 30.10.2013
lucy80 - 31.10.2013
atka - 02.11.2013 (synek)
andziaaa- 31.10.2013 (synek, Zaspa albo Kliniczna)

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-28-t499070,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (29)

Dziewczyny, dzięki za podchwycenie tematu :)
Po sensacjach brzuszkowych (w zasadzie od pierwszego tygodnia życia) wylądowaliśmy na Enfamilu 0-Lac, na którym mały dostał mega zatwardzeń i od miesiąca jesteśmy na Hipp'ie Comfort. Wg producenta mój szkrab powinien zjadać 5x170 ml... a rzeczywistość jest taka, że wypija 100-130 ml na jedno karmienie. Więc raczej bliżej nam do zaleceń konsultanta krajowego pediatrii http://mojniemowlak.pl/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-sztucznie/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-butelka.html
Do niedawna też po kąpieli ok. 19 ,sam budził się jeszcze przed 24, a potem ok 3 i mamusia nie miała problemu. Obecnie sprawdziłam, że jest w stanie przespać noc 2x6h, ale w dzień nie "nadrabia" braków jednego karmienia nocnego, nie jest w stanie zjeść większej porcji - stąd moje pytanie i obawy o gorsze przybieranie.
Bambosz, jak Twoja mała jadła ok 5, to co dalej? :D (wiem, że to pytanie z serii dziwnych) "przestawiałaś" wszystkie godziny karmień na nowe, czy trzymałaś się starych (podejrzewam, że też macie już jakiś rytm dnia, a to go zaburza...wiem, wiem trzeba być elastyczną :))

zadra, Ja małej wogóle nie wybudzałam na jedzenie, je co ok.3h , wieczorem je o 19 jak nie zaśnie to o 22 jeszcze i później budzi się ok. 3 ; )

Zadra, trzymaj się planu żywieniowego producenta mleka (z opakowania). Ja w nocy budziłam tylko na samym początku, potem "podążałam za dzieckiem" i tak kombinowałam, żeby nakarmić ostatni raz o 12:00, a potem niech się dzieje, co chce - i bardzo szybko zaczęła spać do ok. 5:00.

W tej chwili (2,5 miesiąca) mała je 5 posiłków po 170 ml, godziny karmienia: 6-7 rano, potem ok. 10:30, potem 15:00, 19:30 (po kąpieli), 23:30.

A planu żywienia producenta mleka warto moim zdaniem się trzymać, bo każde mleko jest inne. Np. teraz przez miesiąc przestawiłam małą na mleko lecznicze Humana MCT i tam jest 5 razy po 130 ml. Myślałam, że to za mało, będzie głodna i się nie naje, a tutaj niespodzianka - więcej nie jest w stanie zjeść i zaczęła przybierać na wadze jak szalona. To mleko jest gęstsze i bardziej "syte".

A ty czym karmisz?

Mój też się ślini,chyba nadszedł taki etap teraz.Co do spania mojego,bardzo chętnie bym się położyła,ale on kima po 30 min tylko,jak wracam z przedszkola to on właśnie się wybudza,jest karmienie a póżniej to już zaraz 12.00 i wypadałoby na spacer wyjść,czasem męża wysyłam ale ja w tym czasie obiad robię i tak zawsze coś że nie mogę się położyć,a to gdzieś jedziemy coś zalatwić bo pózniej jestem sama z dwójką to gorzej wyjść.Może jakbym była z nim sama,nie musiałabym obiadu na 14.00 robić to bym sobie pospała,uśnie mi na spacerku i go przynosze w gondoli do domu,wystawiam na balkon i śpi nawet i dwie godziny.

Dziś w nocy znów były częste pobudki i problem z ponownym uśnieciem,najlepiej mu się żpi nad samym ranem,a wtedy to już przychodzi do nas starszy i muszę go szykować do przedszkola,a mój młodszy cwaniak odsypia sobie noc i tak dzisiaj spał do 9.30.

Ja piję sok pomarańczowy,multiwitaminę uczulenia na cytrusy nie ma,tutaj to nikt się tak nie przejmuje niczym jak w Polsce,w szpitalach zaraz po porodzie to nawet sos grzybowy dają,albo korniszony do kanapki hehe.

Cześć Dziewczyny. Mam pytanie do mamusiek karmiących mm...ile ml mleka na dobę wypijają Wasze maluszki i jak karmicie w nocy? Czekacie aż dziecko samo się obudzi czy trzymacie się "schematu". Ja karmię co 4h i zastanawiam się czy nie dać nam pospać 2x6h w nocy (tylko wtedy wypada jedno karmienie i boję się o wagę malucha, który za tydzień kończy 2 miesiące. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?)
Do której śpią Wasze dzieciaczki rano? Pozdrawiam

na pewno wysypką :P

Ja jeszcze nie próbowałam, jedynie jadłam brukselki - 2 sztuki ale były niedobre więc wywaliłam wszystkie z zupy :P

my tez 12 stycznia robimy.

No i waga przestała mi spadac :( +2kg zostało, no ale co ma spadac jak ja się ciągle obżeram a slodycze są na porządku dziennym ehhh

Jakie owoce jecie? probowałyście już cytrusów? zjadłam wczoraj mandarynke i czekam ale właściwie nie wiem na co :P jesli nie bedzie jej sluzyc to jak to sie bedzie objawiac?

Poczekam do następnej wizyty, jak powie o mm to wtedy pójdę do innego lekarza :)

U nas na szczęście od trzech nocy Mały śpi w swoim łóżeczku :D i wczoraj po kąpieli Mały zjadł i ok 21:00 położyłam Go do łóżeczka i ok 4:00 obudził na cyca :D a później ok 6:30 trochę podjadł, zrobił kupę i znów podjadł i od tamtej pory śpi :D ale jak sie obudzi to Bóg jeden wie o której znów pójdzie spać, w dzień moje dziecko jest bardzo aktywne :)

Bamboszku mój też się od 2 dni ślini i wszystko "gryzie" od swoich piąstek, przez zabawki, po nas ;) i to nie z głodu, bo jak dam Mu cyca to tylko "gryzie" a co poleci to wylatuje bokiem bo On nie je :P

Co do Chrzcin my chcemy 12 stycznia :P może trochę figury odzyskam ;D chociaż jeszcze trochę zostało do zrzucenia... :/ "jedyne" 27,4kg - ale codziennie widzę spadek na wadze, malutki ale zawsze coś ;)

Słoneczko, zdecydowanie zasięgnij opinii innego pediatry, być może trafiłaś na fanatyka jakiegoś. Dzieci nie są "podręcznikowe", jedno ma tak, drugie inaczej, a poza tym w siatkach centylowych są duże widełki wagowe dla każdego wieku. Karmienie piersią jest karmieniem na żądanie, więc jakby twój mały był głodny, to by żądał.

U nas z nowości córeczka od trzech dni trze piąstkami oczka i nosek, a od wczoraj się ślini. Zastanawiam się, o co chodzi, na zęby za wcześnie raczej - ma 2,5 miesiąca.

Niestety u nas wieczorne zasypianie to droga przez meke ze tak powiem , zaczynamy roznie ale zazwyczaj o 19 jest juz wykapana a zasypia ok 23 zazwyczaj, to kimnie przy piersi, odkladam ja do lozeczka i od razu oczy jak 5 zloty,znowu do cycka chwile possie i znow tosamo i tak w kolko, teraz dwie noce spala ze mna . Tyle ze jak zasnie to spi do 5.30 takze mam te 6h ciaglego snu.

Ania a jak starszy jest w przedszkolu, nie mozesz kimnac sie razem z nim? A jakbys polozyla sie z nim do lozka , to nie zasnie? U nas to dziala, no i rano tez czaseem znia pospie godzinke. Na spacerze a potem na tarasie tez dobrze spi, nawet 3h ciurkiem. Gdyby tylko zasypiala lepiej byloby cud marzenie hehe :)))

Mój mały tak się wybudza jak jest głodny. Może spróbuj mu dać raz butle i zobaczysz co będzie.

Cześć dziewczyny,dawno nie pisałam ale zwyczajnie nie mam czasu,wogóle nie włączam kompa.

U nas nadal problemy ze snem,nie wiem już co jest,jutro jadę zawieść mocz do badania,mam nadzieję że wszystko jest ok ale nurtuje mnie dlaczego mój synek tak słabo śpi,pewnie ten typ tak ma ale wolę sprawdzić,położna mówi że on mnie w nocy pilnuje,dlatego tak często sie wybudza,no ale bez przesady,ja też potrzebuję snu,jestem tak zmęczona że już nawet to słowo to za mało,mam walkę z własnym organizmem,często wieczorem jest mi nie dobrze,mdli mnie,nie mogę jeść,a potem nawet zasnąć ze zmęczenia,noi jak tak dalej pójdzie to mały będzie dostawał butelkę a nie pierś,bo mam też starszego,niesfornego synka z którym też nie jest lekko,a my sami od 15 do póżnej nocy bo mąż tak pracuje,więc nie wiem jak długo tak pociagnę.

U nas w dzień ze spaniem wygląda to tak że mały śpi ładnie tylko na spacerze,w domu bardzo ciężko go uśpić,zasypia na huśtawce sam,ale na krótko max 30 min,w łóżeczku tylko leży,lulanie na rękach nic nie daje,przy piersi też nie zawsze śpi,tak więc jak nie idziemy na spacer potrafi prawie wogóle nie spać,wieczorem długo się usypiamy,co uśnie zaraz obudzi się i znowu do cyca i każda próba odłożenia do łóżeczka kończy się wybudzeniem,więc już chyba dam spokój,w nocy budzi się po kilka razy,owszem potrafi przespać ładnie 4 godziny,ba nawet raz zdarzyło się 5,ale wtedy byłam wyspana:)ale póżniej już co 3,2,1 różnie,noi karmienie plus zanim uśnie dobrze schodzi jakieś 40 min,masakra,właśnie piję melisę ale i ona raczej nie za bardzo pomaga,nie wiem już jakich metod uzyć żeby lepiej spał.

No ale nic,czekam cierpliwie aż będzie lepiej,dobrze się czyta że u Was jest lepiej.

no tez pomyslalam o opinii drugiego lekarza jesli mi za tydz powie o mm, przeciez bez sensu jest bijanie dziecka na sile, przeciez jesli nie chce jesc to po kiego mam Go zmuszac? Jak jest glodny to je, jak skonczy i spi, albo sie bawi/poznaje swiat to to robi, gdyby nie przybieral na wadze, ale On w ciagu tyg 110g przybral a czytalam ze powinien na piersi 100-120g tyg czyli norme wyrabia, a to ze wlasciwie po powrocie ze szpitala zaczal jesc cyca po mieszance to nic dziwnego ze najpierw spadl na wadze i musi nadrobic, a przez pobyt w szpitalu troche nam sie z ta waga i jedzeniem nie ukladalo, wiec nie powinna konkretnego dziecka z konkretna sytulacja porownywac do norm:/ poczekam do przyszlej srody i jesli powie o mm poprosze o wizyte u innego lekarza.

No ja spod pachy tez karmie, ale dla mnie bez roznicy w kazdej pozycji boli ;) na szczescie boli tylko moment zassania;) tylko moj Synus lubi wypluwac i lapac znow;/

jest jeszcze 'espumisan 100' - gdzie symetykon jest 100 mg/ml - i właśnie tego uzywamy: http://www.doz.pl/apteka/p65463-Espumisan_100_mgml_krople_doustne_30_ml (sprawdziłam co podaje małemu i działa)

Przy Jasiu używałam niemiecki sab simplex, teraz czeski i też działa :)
Bobotic, infacol nam nie pomogl.

Najwiecej tego simeticonu ma ss, pamietam ze bobotic chyba wtedy wchodzil na rynek i tez dobrze dzialal, chociaz my juz wtedy przy ss zostalismy. A tak wszystkie polskie krople nie dzialaly, alez to bylo darcie brrr teraz nas to ominelo :)

sab simplex ma składnik czynny :Simethiconum to samo jak inne leki dostępne w Polsce:

Espumisan: krople doustne (40 mg/ml); kapsułki (40 mg); granulki (125 mg w jednej saszetce)
Bobotic: krople doustne (66,66 mg/ml)
Gastrosil: krople doustne (66,66 mg/ml); kapsułki (40 mg)
Infacol: zawiesina doustna (40 mg/ml) dla niemowląt i dzieci
Sab Simplex: krople doustne (69,19 mg/ml)

sloneczko a może zasięgnij opinii innego lekarza.. po co zmuszać dziecko do mm .. zacznie jeść mleko przestanie pierś..

u mnie na poranione sutki pomogła zmiana pozycji karmienia na pozycję spod pachy: http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/51,79410,10651490.html?i=1

Z tego co slyszalam to ten czeski ss nie jest tak isam jak ten niemiecki.
No jak sie najada to luz, zdrowe dziecko sie nie zaglodzia. Sloneczko a ile spi Ci w nocy? Bo nie pamietam czy pisalas

mocz czysty, krew jak u noworodka, ale pani dr nadal sie upiero ze Maly za malo tyje i mam Go co 2 godz przystawiac i zmuszac do jedzeniu, jak On mi cala noc potrafi spac bez jedzenia i nawet jak Mu wkladam cyca do buzi to z nim spi a nie je:/ pani dr uwaza ze w tym momencie on powinien wazyc o 600-700g wiecej niz waga urodzeniowa, a On tego nie ma:/ i za tydz kontrola wagi jesli nadal pani dr nie bedzie zadzowolona to mm wprowadzi:/ tylko caly szkopul w tym ze Artur sie najada i nie jest glodny:/

my na klopoty z pierdkami i bolace kupki mamy bobotic forte i jest o wiele lepiej:) nadal marudzi i sie zali jak robi ale juz nie wyje na caly blok ;)

Inne tematy z forum

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...