WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (4)

No to jako samozwańcza etatowa zakładaczka wątków ciążowych ;) - zapraszam do kolejnego, czwartego. Dobiłyśmy już do trzeciej pięćsetki. Trzeba by to jakoś uczcić. Tadaaaam!

Kto kawkę, kto herbatkę?
image
image

Coś dla tych na diecie:
image

I dla tych, co dietę mają w nosie: ;)
image

Smacznego!

I nasza lista, mam nadzieję, że aktualna:

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (syn)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013
Madziulka - 10.09.2013
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 23.09.2013
zonkaa - 23.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013

P A Ź D Z I E R N I K

Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
panda - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
olimpia20111 - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
walerka - 26.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

I jeszcze link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=455409&c=1&k=16#post8104842
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (4)

Też już myślałam o narzeczonaaa, miejmy nadzieję, że niedługo się odezwie...

Wiosna w natarciu - ja w to wierzę ;). Chociaż jak tak patrzę za okno, to mam ochotę z powrotem zasłonić rolety...

Dziewczyny, pisałam wcześniej o problemach z cerą w ciąży, pamiętam, że kilka z Was też miało ten problem - zaczęłam naprzemiennie stosować maść cynkową i sudocrem punktowo i jest poprawa :) Oczywiście jeszcze nie olśniewam super gładką cerą, ale jest zdecydowanie lepiej :) Także polecam te dwa produkty ;)

Aga, cieszę się, że impreza udana. :)

Kiedy wreszcie ta wiosna ma przyjść? Odkładam szaleństwo zakupowe z tygodnia na tydzień, bo nie mam chęci latać po sklepach opatulona jak bałwan, ale jakoś nie mogę się tego ocieplenia doczekać... Wiosno, przyjdź!

Mi już leci 20. tc i też wciąż wydaje mi się, że dopiero co robiłam test. ;)

Gdzie jest narzeczonaaa? Długo się nie odzywała...

Mamtu, upominki zebrane, piękny bukiet tulipanów stoi na stole - jednym słowem opłacało się ;). A tak serio, to zebrałam w sobie energię i jakoś poszło ;). Pomału chyba zaczynam odzyskiwać siły witalne, całe szczęście.

Jeśli chodzi o test pappa, to ja nie robię (mam nadzieję, bo przecież usg genetyczne przede mną, ale wierzę, że nie będzie takiej potrzeby :) ). Nie ma u mnie kwestii wieku zalecającego wykonanie go, no i tak jak pisałam, mam nadzieję, że innych wskazań też nie będzie :)

A co do krwi pępowinowej to niestety, ale zgadzam się z Walerką i Mamtu. Widać jeszcze nie pora...

Zazdroszczę Wam tych kopniaków ;) Ja jeszcze pewnie sobie poczekam... Co prawda to już 13 tydzień (kiedy to zleciało?!), ale pierwsza ciąża, także nie liczę na nic przed 18/20 tygodniem...

Walerka ja też praktycznie od początku mam sny jak z filmów akcji :) A jakie realne... :)

Mój maluszek też coraz więcej kopie, w sobotę i wczoraj był taki moment, że strasznie szalał :) Najlepiej go czuć jak się położę, wczoraj nawet już czułam przez brzuch, jak rękę położyłam, ale mąż się jeszcze nie załapał... I na niego przyjdzie pora :p

No to zaczynamy kolejny tydzień. Dzień dobry! Powrót na forum po weekendzie to istna masakra - piszecie jak nawiedzone i potem mam pół godziny nadrabiania. ;)

Aga, jak impreza? Udała się? Żyjesz? ;)

Ania83, witamy! Miło, że się dopisałaś. Ja do lekarza chodzę prywatnie, więc niestety nie pomogę w tej kwestii. Ja testu Pappa nie robiłam, bo usg genetyczne nie dało podstaw do jego wykonania, a jestem już po 30.

Jeśli chodzi o komórki macierzyste i krew pępowinową to zgadzam się niestety z Walerką - imho w Polsce jest to tak niepewna inwestycja, że zwyczajnie szkoda zachodu. Ogromne finansowanie na reklamę i promocję zrobiło swoje, ale do umiejętnego "rozporządzania materiałem" jest nam niestety jeszcze bardzo daleko. W sumie szkoda, bo idea fajna, tyle, że nie u nas, niestety...

Walerka, z tymi snami to rzeczywiście jest hardcore. Mnie w piątek w nocy tak 'scenariusz' wymęczył, że całą sobotę miałam w głowie tylko ten durnowaty sen.

Miłego dnia! :)

Sonia, a nie możesz zrobić pappa na nfz np w inviccie? Wystarczy tylko skierowanie od gina.

Ja w pierwszej ciąży nie robiłam. Teraz jakby gin naciska i nie wiem czy ona ma taką po prostu metodę, że wszystkich namawia. Wiadomo dla niej więcej kasy.

dorotii: osobiście też tak uważam, ale pytam w razie czego, żeby potem nie mieć do siebie pretensji, że coś zaniedbałam :) wiesz jak jest:)

ania83 ja jestem drugi raz w ciąży a dopiero teraz przeczytałam na forum o teście pappa. W pierwszej ciąży ani razu się z tym nie spotkałam ani na forach ani książkach ani u lekarzy. Teraz też mój lekarz nawet o tym nie wspomniał. Ja osobiście uważam że to przesada robić ten test bez żadnych przesłanek że się powinno, ale oczywiście nie oburza mnie fakt że ktoś go robi. Sam fakt wykonywania, czekania na wyniki wydaje mi się być nie potrzebnym stresem, także jeśli wszystko jest ok - usg wyjdzie ok, ciąża rozwija się prawidłowo to myślę że lepiej sobie i dziecku go nie fundować :)

Usg tak, test pappa, tylko jak cos wyjdzie nie tak. Ja mam oba w ramach angielskiego NFZ wiec robie. Jezeli sie nie zmiescisz na pappa w odpowiednich tyg to potem jest nastepny rest ktory robi sie pozniej.

Powiem ci duzo sie zapomina, ale chyba na tym etapie tak wlasnie jest sporadycznie. To taki ciezki okres, bo objawow juz nie ma a ruchy sporadyczne. Mi za to mega niedobrze ale stres sie doklada. No nic oby do srody. Na szczescie jest o 9 rano.

nie dość że weekend to jeszcze w miarę słoneczny! w porównaniu do piątku to jakbym się w ciepłe kraje przeniosła ;p

sny... ach te sny... ja dzisiaj samolot pełen terrorystów miałam ;/ heh

no właśnie, jak to jest z tym testem Pappa, moja lekarka jak dotąd o nim nie wspominała, myślałam że wykonuje się go dopiero, jeżeli na usg wyjdzie coś podejrzanego, ale piszecie, że robicie go jeszcze przed USG? jak myślicie, warto go wykonać mimo wszystko, nawet jak lekarz wyraźnie nie zasugeruje? mam 30 lat. to moja pierwsza ciąża i jestem trochę zielona w temacie:) będę wdzięczna za podpowiedź!

Hello Koleżanki:)
Wierzę, że wszystkie Wasze badania będą dobre i Maluszki są zdrowe!

Oglądałam dziś przez przypadek jakiś program o porodach i to był błąd, bo wpadlam w panikę, że coś może być nie tak... Zaczęłam mówić do Maluszka i poczułam pierwsze lekkie puknięcie:))))) Wiem, że to TO. Zajefajne uczucie:))

A poza tym to ja cały czas boję się. Uspokoje się jak się urodzi i to zapewne na chwilę. Obym tylko nie była za bardzo przewrazliwiona...

Miłego wieczoru.

Nie martwcie się,napewno będzie dobrze,pocieszcie się tym ze ja wogóle nie miałam tutaj prenatalnego,dziecko ma jakieś torbiele nie wiadomo skąd a szczegółowe USG w poradni genetycznej mam dopiero mieć 30 kwietnia,nie wiem jak wytrzymam tyle czasu.
Poza tym jakoś niepokoją mnie takie sporadyczne ruchy dziecka,no chyba że na tym etapie jeszcze tak może być,oczywiście daje znać że żyje,ale jakoś tak za mało,kilka puknięć na cały dzień,a dziś to chyba ze dwa tylko były.

I wiecie co? O dziwo, jakoś nie stresuję się przed piątkowym badaniem (zapewne tylko na razie ;) ). Raczej strasznie się cieszę na spotkanie ;). Oczywiście zawsze się cieszę, no ale jakiś lęk i obawa temu towarzyszy, a teraz jestem nadto spokojna :). Nie wiem czego to oznaka, a zresztą wątpię, żeby ten stan się utrzymał ;) Pewnie w czwartek zaśpiewam zupełnie inaczej ;)

Hej Ania83 :) !

Rany, weekend i forum od razu zamiera ;)

Sonia, na pewno wszystko będzie ok! :)

Słoneczko, my z kolei mamy prenatalne 12 kwietnia :).

Co do snów to mnie się zdarzyły dwa razy takie faktycznie realistyczne. Ale mnie się w ogóle rzadko coś śni, także nie dziwi mnie to, że były tylko dwa w przeciągu tych 13 tygodni ;).

Walerka ja też się stresuję, jutro idę na pobranie krwi do testu pappa a 16 kwietnia usg genetyczne...mam nadzieję, że będzie dobrze! A dzisiaj właśnie miałam masakryczne sny aż się ucieszyłam jak się obudziłam :) Nawet horrory z duchami mi się śnią a ja jak na złość sama w domu :/

Jednym z objawow ciazy sa bardzo kolorowe I realne sny. Jakos sobie radzilam do dzis, nawet o tym nie myslalam a cos mnie dzis po tym snie tak wzielo. Warcze na meza caly dzien i jestem kompletnie rozbita. Dobrze ze pracuje to nie mam za duzo czasu.

Gdyby tak się dało... ja wmawiam sobie co chwilę że jest ok, że mam się nie denerwować bo to tylko dziecku szkodzi i takie tam i co?? i tak się martwię - taka już kwoka ze mnie ;)

My may prenatalne 15.04. a od zeszłej środy mam głupie sny na ten temat (czy Wam też się sny jakieś "durne" śnią odkąd jesteście w ciąży?? ja się czasami zastanawiam skąd mi się biorą pomysły na takie sny, gdybym chociaż tv oglądała, ale ja jej nawet nie mam ;P a tu sny takie że można filmy na ich podstawie kręcić - a przed ciążą takiego hollywood z bollywood nie było ;P)

Co do rankingu i wózków mam listę takich które mnie interesują :D i nie patrzę na ich cenę tylko na wygląd ;) a dziś je ułożyłam w kolejności wg rankingu na http://www.opinie.wozki-dla-dzieci.com :D

mój nr 1. Baby Design LUPO http://www.babydesign.eu/produkt/id/65

nr 2. Baby Design SPRINT+ (w wersji 3w1 można takie np na allegro kupić, bo producent daje albo spacerówka z fotelikiem, albo gondolka z fotelikiem...) http://allegro.pl/wozek-baby-design-sprint-plus-3w1-gratisy-4-kolor-i3131679564.html

nr 3. Roan TEO http://www.roan.pl/teo.html

nr 4. Implast Ecoline BOLDER SDhttp://dino.sklep.pl/nowy/implast-ecoline-bolder-sd-2012-wozek-3w1-spacerowka-gondolafotelik-kurier-gratis-p-12104.html

no i miejsce 5. na mojej liście to X-lander X-MOVE http://x-lander.pl/produkty/54/xmove/
ale że nie jestem zwolenniczką przepłacania zatem na tym samym miejscu jest też Baby Active ELIPSO http://www.babyactive.pl/elipso/

:D

No i niechcący wpadłam wczoraj na allegro na łóżeczko-tapczanik w którym oboje z Mżonkiem się zakochaliśmy ;P (a mówił "żadnych obrazków, misiów i innych:/" a tu ooooo mimo obrazka jest za:P)

Inne tematy z forum

pomóżcie-pomysł na własny biznes (108 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Pediatra przychodnia morena (8 odpowiedzi)

Możecie polecić jakiegoś pediatre z przychodni Morena? Długo się czeka na wizytę w gabinecie...

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...