WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (7)

Zapraszam na siódmą już część pogaduch. Kolejne 500 za nami. :)

I lista (pozwoliłam sobie ujednolicić nazewnictwo płci):

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013
IwonaK - 24.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013 (córeczka - jeszcze do potwierdzenia :))

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

Poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-6-t463591,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (7)

Dzień dobry.

Aga, dzięki jeszcze raz za namiary. :)

Julka, być może z tym Jasieniem. Tak to jest, kiedy ciężarna próbuje przyswoić zbyt dużo informacji na raz. ;)

Z tym ustępowaniem miejsca to ja nie twierdzę, że w ogóle nie ma takich, którzy ustępują. Na pewno są. Tyle, że akurat wczoraj nie jechali tym samym autobusem co my. ;)

Katka, dzięki za info odnośnie ortopedy. Ja nie mam wielkich wymagań jeśli chodzi o 'sympatyczność' lekarza. Bardziej interesuje mnie jego fachowość, więc jeśli jest dobry i postawi trafną diagnozę, to wszystko zniosę.

Arabelka, o takiej porze to ja już przewracałam się na drugi bok. :P

A na brzuch narzekam, bo zaczyna mi już trochę ciążyć. Może w pierwszej ciąży tak tego nie odczuwałam, bo leżałam przez bite 5 miesięcy. Teraz jestem bardziej aktywna i mam wrażenie, że powoli zaczynam się toczyć.

Marta, rany! Współczuję tego 'niespania'. Z drugiej strony - nie ma się co dziwić. Po takiej wiadomości też bym chyba nie zasnęła. Ale przynajmniej masz trening przed nocnymi pobudkami. ;) Zasnęłaś w końcu?

Mnie dziś Młody obudził o 5:00 i jak skowroneczek wskoczył nam do łóżka twierdząc, że on już chce iść do przedszkola. Myślałam, że go uduszę.

Miłego dnia!

a ja coś spać nie mogę po wizycie u ginekologa...:)
cały czas myślę o tym na ile mogę wierzyć w to, że będę miała Basie... Chyba jednak będę robiła wyprawkę unisex na te pierwsze tygodnie/miesiące,bo jakoś w to nie wierze hehe. Tym bardziej, że wcześniej miał być chłopiec.
Tak czy owak najważniejsze, żeby Dzieciątko było zdrowe, prawda?
A to czy będzie dziewczynka czy chłopiec to nie jest aż tak bardzo istotne. Fakt, ciekawość mnie zżerać będzie aż do rozwiązania :]

No nic, spróbuje w końcu zasnąć. Może się uda;)

Kolorowych snów i dzień dobry w środę:)

Dziewczyny Wy juz pewnie w łózkach,a ja dopiero przed komputerem;) Ale tez miałam intensywny dzień,do tego szkoła rodzenia, a jak wróciłam do domu to kiepsko się czułam i dopiero nabrałam siły aby zasiąść przed komputerem :)

Dzięki za przemiłe spotkanie :) Fajnie tak sobie porozmawiać o ciążowych rozterkach i przeżyciach.

Katka - nie wiedziałam, że Twój synek ma na imię Mikolaj i tym bardziej mi milo, ze mogłam poznać małego imiennika mojego Synka, bo u nas tez będzie Mikołaj :))

Julka- zawsze myślałam, ze to matki tak silnie przelewają swoją miłość na dzieci, a tu proszę u facetów tez to sie zdarza :)

Z tym nieustępowaniem miejsca ciężarnym to juz mnie nawet nie dziwi, ze ludzie spoglądają na brzuch i się odwracają udając, ze brzucha nie widzą, aby tylko nie ustąpić miejsca. Raz w przychodni jak poprosiłam tłum czekających ludzi czy mogę wejść, aby tylko lekarz postawił parafkę na zwolnieniu i ze jestem w ciąży, to starszy pan stwierdził "ja tez muszę czekać i pani nie przepuszczę". Niestety "mohery" sa najmniej wyrozumiale nawet dla kobiet w ciąży ;) Ostatnio mój mąż zrobił aferę w Tesco ;P Bo kasa pierwszeństwa przeznaczona dla kobiet w ciąży i ludzi niepełnosprawnych była zajęta przez ludzi, którzy na "pierwszeństwo" nie wyglądali, szczególnie Ci młodzi ;) I dopiero po interwencji mojego męża jakiś pan nas przepuścił. Oczywiście nikt nie wiedział, ze to kasa z pierwszeństwem ;p Śmiałam się do męża, że wykorzystuje mój stan, aby w kolejkach nie stać ;)

Mamtu- Ty narzekasz na wielkość swojego brzuszka? Widzialność dziś jak mój wygląda :P ? I tak dla pocieszenia przeczytałam dzis w pewnej książce, ze od 24 tyg dziecko przybiera na wadze dziennie 170 g, także najbliższe tygodnie zapowiadają szybko powiększający się brzuszek ;)

Marta- fajnie, że powróciłaś na forum. Szkoda, ze nie mogłaś być na spotkaniu, ale mam nadzieje, ze następnym razem sie uda.
Gratuluje córeczki Basi! I oby juz bylo wszystko dobrze. A Barbary to fajne i mądre dziewczyny :)

A tymczasem miłej nocy i samych kolorowych snów :)

Hej dziewczyny,
gratuluję ujawnionej córeczki :)

Też już strasznie nie mogę się doczekać, jednak następna wizyta 27 maja - jeszcze troszkę czasu

Mam kolegę który pracuje w Mama i Ja - powiedział że są 4 najlepsze wózki dla dzieciaczków, jednak dwa zupełnie po za moim zasięgiem finansowym, zaś te dwa pozostałe to:

http://x-lander.pl/produkty/54/xmove/
i
http://dino.sklep.pl/nowy/mutsy-wozek-gleboki-4-rider-2013-podwozie-gondola-gratis-kurier-p-15873.html?zenid=e6014dbc80267a117badf020cf0bb296

Na ten drugi jestem zdecydowana :) podoba mi się kolor fioletowy, myślę że jest optymalny dla obu płci :)

Dora no to mnie uspokoiłaś że i Twój lekarz patrzy tylko na TSH,bo jak czytam jak leczą w Polsce i wszędzie że ważniejszy jest FT4 to się przerażam bo mój osyluje w dolnej granicy normy,no ale tutaj nikt na to nie patrzy a na TSH tylko.A bierzesz jod?Jaką dawkę masz że masz taki ładny wynik,mi ciągle skacze może nie jakoś drastycznie ale wyregulowac nie mogą,raz jest mniejsza dawka,a raz większa,ale chyba na 50 mg się zatrzyma.Ja znów nie wiem czy mi kawa tego jodu nie wytrąca,bo wiem że magnez to napewno,ale jego nie przyjmuje,a jod mnie interesuje.

Wiecie co...tylu chłopców się ukazało,a tu jeszcze nas dziewczynki prześcigną,na to się pomału zanosi.

O matko, Katka -to horror... Dlatego ja zaznaczyłam, że chodzę do niego w Polmedzie, prywatnie... Ale abstrahując od warunków lokalowych to nie spodziewałabym się z jego strony jakiegoś różnicowania... No ale różnie to jest...
Dobranoc dziewczyny :)

Sonia, mój pływa 4 tyg na 4 tyg. W tym miesiącu tylko musi kiblować o tydzień dłużej :( Twój o ile dobrze kojarzę ma dłuższe kontrakty? Nie jest to fajna praca, ale co zrobić? Jak to mój cudowny, czuły i taktowny mężuś mówi "widziały gały co brały"

Wyganowski jeszcze w zeszłym roku przyjmował w przychodni na Morenie na nfz, my odbyliśmy 3 wizyty z córką w dość krótkim okresie. Pierwsze wrażenie było straszne, odebraliśmy doktora jako strasznego gbura, przy kolejnych wizytach było troszkę lepiej. Niestety duża wina w tym funkcjonowania samej przychodni i systemu zapisów na wizytę. Brak możliwości zapisania na godzinę, zapisują na dzień x pacjentów, wchodzisz do gabinetu wg kolejności przybycia. Wiec zapisując się tam, musisz się nastawić mamtu na długie oczekiwanie, chyba że coś od zeszłego roku się zmieniło. Gabinet bardzo słabo wyposażony, składa się z biurka i to wszystko, nie było nawet komputera ( córka miała złamana rękę z przemieszczeniem, składali jej pod narkoza w wojewódzkim rentgen przed i po operacji otrzymujesz w Wojewódzkim na płycie cd, gdyby mąż nie miał przy sobie laptopa to pan doktor nie miałby nawet jak tego złamania zobaczyć). Przy pierwszej wizycie spędziliśmy w przychodni 6 godzin, bo jako że pierwsza wizyta u ortopedy w przychodni musiała się odbyć po ok chyba tygodniu od złożenia ręki, nie było już oczywiście wolnych miejsc na tzw planową wizytę, a jako nagły przypadek musieliśmy czekać na sam koniec, kolejne wizyty już było trochę lepiej i pan doktor tez jakby trochę milszy. Wiec mamtu jeśli będziesz korzystała z tej przychodni a system się nie zmienił to poleca albo przyjść dużo wczesnej przed rozpoczęciem urzędowania i zaklepać kolejkę albo na sam koniec kiedy większości już zostanie obsłużona.

Julka na jakich statkach Twój mąż pływa? Długie ma kontrakty? Mój też pływający :/

łoooł dziewczyny ale macie dziś tempo :)
Własnie wróciłam do domu, a tu tyle do nadrobienia :P Dziś miałam bardzo aktywny dzień i choć padam teraz na twarz, to czuję się wyśmienicie. Co zawdzięczam również naszemu dzisiejszemu spotkaniu :)

Dora, Selene, jeśli chodzi o testowanie wózków nie odpuszczę sobie tej przyjemności. A o x-landerach faktycznie już ktoś mi mówił, że są dość małe i dzieci szybko wyrastają. Trzeba będzie to dobrze przemyśleć...

Mamtu i Selene ja z kolei patrzyłam na Was z zazdrością! Przepięknie wyglądacie z brzuszkami. A, że siedziałam na przeciwko Was, to tylko podziwiałam! :) Nie mogę się doczekać, kiedy ja będę miała taki brzuszek. A w ogóle to wina mojej bluzki, następnym razem ubiorę coś bardziej obcisłego, żeby Krzysia było widać - a co! :)

Marta, gratuluję Basi!

Do juterka!

Wiesz Julka, to nawet się nie zdziwie jak się okaże za miesiąc jednak chłopiec;)))

Spokojnej nocy Dziewczyny:) Spadam do łóżka, bo po badaniu zawsze boli mnie dol brzucha. Coś Maluszek nie lubi "obcych" na swoim terenie...

p.s. a propos ustepowania miejsca to mi jakies 3 tyg temu młody człowiek ustąpił miejsca. Miał najwyżej z 18 lat:)

Ja mam raczej pozytywne doswiadczenia z komunikacji miejskiej, tu sa takie fajne znaczki baby on board, czasami ciezko sie domyslec ze ktos jest w ciazy. Sama mialam takie przypadki ze dumalam czy kobieta jest w ciazy czy gruba (nie mowie ze wy jestescie :-)) no i kiedys dostalo mi sie od takiej murzynki bo ustapilam a ona nie byla.
Zreszta w metrze ciezko sie przewrocic, wszyscy sa scisnieci jak sardynki:-)

Julka, ja też wychodziłam z takiego założenia co do płci, ale jak widać róznie może być ;) Z kolei mojej kumpeli kuzynka przez całą ciążę myślała, że będą mieli chłopaka (co prawda nigdy nie było widać narządów jednoznacznie, no ale mieli około 80% pewności, więc się nastawili), a tu psikus i się urodziła dziewuszka ;) Okazało się, że miała w jakiś tam sposób spuchnięte okolice okołomiednicowe... No i tak oto się zdziwili ;)

Marta, Dora gratuluję dziewczynek! Swoją drogą lekarz zawsze mi tłumaczył że jak się stwierdzi że ma być chłopiec - to będzie jak amen w pacierzu. Natomiast z dziewczynki może wyjść chłopiec. Widać może być również odwrotnie. U sąsiadki lekarz zmieniał zdanie co do płci 3 razy :)

Mamtu Jasień Tobie się skojarzył ze mną bo mówiłam że chodzę do Paluszyńskiej :)

Mamtu, znalazłam, że przyjmuje: Przychodnia Morena ul. Jaśkowa Dolina 105, Gdańsk
Zespół Opieki Zdrowotnej dla Szkół Wyższych w Gdańsku Al. Zwycięstwa 30, Gdańsk

Ale nie wiem z kiedy są to dane... No i na tej stronce akurat jakieś niepochlebne ma te opinie, ale nie wiem z czego to wynika... Ja mam mega pozytywne odczucia i słyszałam o nim też wiele dobrego odnośnie leczenia młodszych pacjentów ;)

Kurcze, to ze mną jest chyba coś nie tak, bo ja jestem w stanie myśleć tylko o tym, że zaraz zwymiotuję albo padnę z braku tlenu. ;)

Spadam. Na dziś wystarczy. Do jutra! :)

Aga z takim większym bebzolem to faktycznie można tak stanąć i komuś pod nos go wcisnąć ;)

Dokładnie Selene ja też myślę głównie o bezpieczeństwie, a nie komforcie (jak się wszystkim wydaje).
Julka, jak już będę miała większy bebzol to będę tak współpasażerów straszyć ;)

Dora, zdecydowanie nie ma za co! ;)

Z tym bezpieczeństwem to masz rację. Jakoś zupełnie o tym nie myślałam.

Okropne babsko, powinna się ugryźć w język. Nie rozumiem takiego zachowania zwłaszcza właśnie u kobiet. Brak słów.
Ogólnie to kiepsko jest z ustępowaniem miejsca ciężarnym, starszym osobom z resztą również. I tu nawet już nie chodzi o nasze samopoczucie, ale też o bezpieczeństwo. Pamiętam jak jeszcze w pierwszej ciąży podjeżdżałam trzy przystanki i nie usiadłam (choć akurat były miejsca wolne), a autobus nagle zahamował jak poleciałam do przodu ledwo się uratowałam przed upadkiem.

Inne tematy z forum

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (33 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...