WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (7)

Zapraszam na siódmą już część pogaduch. Kolejne 500 za nami. :)

I lista (pozwoliłam sobie ujednolicić nazewnictwo płci):

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013
meg - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013
IwonaK - 24.09.2013
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013
Selene - 28.09.2013
dorotiii - 29.09.2013 (córeczka - jeszcze do potwierdzenia :))

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

Poprzedni:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-6-t463591,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (7)

No tak, Pulmicort jest pewnie wystarczający dla kogoś 'zdrowego', kto nie ma innych schorzeń czy dolegliwości. Nie pomyślałam, że przy astmie to może być za słabe. Zdrówka! :)

Dokładnie, Twoje-moje myślenie może i jest egoistycznie, ale nie wszyscy może są świadomi, iż egoizm to cecha pozytywna :) Nikt nie zadba o Ciebie tak jak TY sama. Proste. Twoja samoświadomość mi mega imponuję, no i odwaga w chociażby wypowiadaniu tego głośno. Polecam każdemu zagłębienie się w samego siebie :) Życie staje się prostsze.

No ja właśnie biorę m.in Pulmicord, jednak chyba na tę infekcję to za mało tym razem bynajmniej, ale dziękuję :)

Pozdrawiam

Kurcze, Dorotiii, to mnie trochę 'dobiłaś'. Muszę zadzwonić do mojego laboratorium w takim razie i podpytać jak to jest. Wiem, że w niektórych laboratoriach na pewno nie pilnują i można jechać do domu (pisały o tym bodajże jakieś dziewczyny z wątku lipcowo-sierpniowego), ale nie wiem jak jest u mnie. W razie czego pojadę sama, a mąż mnie odbierze. :)

Wiesz, Apoloniaa, miałam tylko nadzieję, że to nie zabrzmi jak wypowiedź totalnego samoluba, bo do takiej postawy też mi daleko. Szanuję ludzi, staram się ich akceptować, ale na moim 'podwórku' rządzę ja, więc jeśli tylko czuję, że ktoś lub coś narusza moje granice, to czym prędzej się wycofuję. Wychodzę też z założenia, że nie jesteśmy na świecie po to, żeby wszystkich lubić, kochać i poświęcać się, ale bezwględnie musimy się szanować. Tylko tyle. :)

Apoloniaa, ja wprawdzie nie jestem astmatykiem, ale przy infekcji lekarka przepisała mi inhalacje z Pulmicortu. Mi pomogły i dość szybko wróciłam po nich do formy.

A tak przy okazji - nie mogę znaleźć która z Was jak ja korzysta z Poradni Pulmunologicznej w związku z chorowaniem na ASTMĘ.

Byłam na kontroli, dostałam nowy-dodatkowy wziewny również lek o nazwie OXIS na rozszerzenie oskrzeli. No i za dwa miesiące kolejna wizyta, chyba że będzie się coś działo to mam przyjeżdżać odrazu.

PS. BAAARDZO dziękuję za pamięć o mnie na liście :D

Aktualnie jestem chora, standardowo to samo co zawsze, suchy kaszel meeega duszący i katar :( chyba pojadę dziś na dyżur do przychodni, może lekarz da mi coś co kobiety w ciąży mogą brać na takie dolegliwości bo moje inhalatory sobie z tym nie radzą, za daleko chyba poszło i pewnie rozwinęło się już zapalenie oskrzeli, co u mnie jest standardem o tej porze roku.

Witam Was w tą dość pochmurną sobotę :)

Kurczę, płodne jesteście strasznie w te posty, ciężko to nadrobić, dwie doby bez czytania forum i takie zaległości :)

Apropo "niesnasek" jakie tu się zdarzają pozwolę się wypowiedzieć :P
Może nie jestem jakimś super aktywnym użytkownikiem forum jednak czytam wszystko bo to dla mnie ważne, aby czerpać z doświadczeń innych. Jakoś koło siebie nie mam bliskich koleżanek które niedawno rodziły, bądź wg mają dzieci, dlatego ważna jest dla mnie WASZA wiedzą, za co bardzo dziękuję :) Myślę jednak że szkoda czasu i odczuwania rozdrażnienia na dyskusję o to kto jaki jest. Ja wychodzę z założenia - możesz pomóc-podpowiedzieć-wesprzeć- to odpisz, nie możesz to nie pisz :P

Mamtu - bardzo mi się podobała Twoja wypowiedz "NIC NIE MUSZĘ", to moja filozofia życia w każdej jego dziedzinie :) jednocześnie złoty środek na wszystko co chociażby frustrujące :P
Polecam :D

A ja wogóle pierwsze słyszę żeby siedzieć i czekać na wynik,potem jeszcze raz,tak?
Ja nie pamiętam żebym to miała w ciąży w Polsce,tzn,miałam badany cukier z krwi i chyba piłam coś tam kojarze ale napewno nie czekałam,tzn nie powtarzałam tego jeszcze raz.

mamtu jak ja robiłam glukozę to nie można było wyjść z przychodni. Nawet nie można było spacerować bo wtedy inne spalanie jest. Trzeba siedzieć i książkę czytać. I mnie faktycznie pielęgniarki pilnowały i wyglądały co kilka minut czy siedzę.
Inne moje koleżanki też musiały siedzieć a w innych przychodniach robiły. Tyle że to było 3 lata temu więc nie wiem czy się coś nie zmieniło...

Dokładnie. Chyba standardowo lekarze kierują na obciążenie po badaniu połówkowym, żeby zrobić przed następną wizytą, więc mniej więcej zawsze wypada 24-25 tydzień.

Czyli tak jak mi doktorek mówił, będziesz w 24 tc, w sumie nawet w 25tc

Walerka miałam cukrzycę i czułam się dość dobrze. Glukoza nie była taka zła, nastawiłam się na gorsze przeżycia. Najgorzej wspominam to czekanie, bo czas strasznie się dłużył

Walerka, ja nie mam cukrzycy i w poprzedniej ciąży nie miałam.

Julka, ja robię we wtorek.

A właśnie, mi lekarz mówił że obciążenie w 24tc. A Wy kiedy robicie? Mamtu?

Wiesz nie wiem ile ale czeka sie 2 godziny. Cieszylam sie ze nie mam cukrzycy ciazowej, mam nadzieje ze mnie tez ominie. Nie czulam sie jako specjalnie zle. A wy mialyscie cukrzyce bo slyszalam ze osoby ktore maja wlasnie czuja sie zle na tym badaniu.
Ja sie wlasnie zastanawiam od tygodnia czy to ruchy czy nie, chyba tak ale zadko to sie zdarza. Tyle ze mlody ulozony byl konczynami do moich plecow i nie zapytalam gdzie mam lozysko

Linka ja już Ci kiedyś pisałam,zaufaj mi,zobaczysz po pół roku że Twoje dziecko będzie sobie z językiem radzić,na początku słowa będzie przynosił do domu,potem zwroty a po roku spodziewaj się że będzie normalnie rozmawiało z rówieśnikami po niemiecku.Mój synek też poszedł tu do pzredszkola jak skończył 3 latka,na początku szok wiadomo,nie płakał,bo wcześniej chodził do polskiego pzredszkola,z którego zresztą byłam mega zadowolona,do dziś mi jego żal,no ale Ty nie będziesz miała tego porównania to i zdrowsza będziesz:)
Na początku zostawał krótko w przedszkolu tu niemieckim,póżniej mu zmieniliśmy gdzie ma lepsze warunki i panią polkę,ale powiem Ci że mało mówiła i mówi do niego po polsku bo poprostu on wszystko już rozumie po niemiecku,a z kolegami jak gada,to mnie aż dziw bierze,a wczoraj się śmiałam bo coś mu się śniło i przeżywał silnie i ja tak słucham a on pełnymi zdaniami coś po nie niemiecku mamrota,nawet dosyć dokładnie słyszałam,pierwszy raz mu się coś takiego zdarzyło.

Też sie bałam na początku jak Ty ale zobaczysz,to będzie tylko na początku większy Twój strach,dziecko zaraz załapie i wogóle nie będzie się tym stresowało.
No ja puki co nie mam problemu z polskim u syna,bo on dużo mówi właśnie po polsku,ja z nim rozmawiam,mąż też,w domu polska telewizja i bajki,a tam w przedszkolu mówi po innemu:)poprostu.

Walerka, a ile u Was tej glukozy każą pić?

Myślę, że Dziewczyny się nie obraziły, tylko zwyczajnie chcą trochę odetchnąć od tego zamieszania. Dużo się nazbierało jakichś żali i wzajemnych pretensji, nic więc dziwnego, że odechciewa się czasem czytania tego i pisania na forum. Ale mam nadzieję, że szybko wrócimy do 'normy' i dyskusja wróci na dawne, przyjemniejsze tory. :)

Ja tez mam glucose ale pozniej kolo 28 tyg.
Dziewczyny moze po prostu ustalimy ze nie bedziemy krytykowac siebie I swoich wypowiedzi, tzn oczywiscie polemizowac ze soba I wymieniac poglady bo po to jest ten watek, ale swoje przemyslenia na temat osob lub wypowiedzi zostawic dla siebie. Marta I Arabella nie obrazajcie sie bo nie ma o co. to jest tylko forum I trzeba patrzec na to troche z przymruzeniem oka. Bez urazy dziewczyny ale na razie laczy nas tylko to ze mamy kolo siebie termin porodu. Nie mowie ze z czasem nie narodza sie z tego glebsze znajomosci ale nie wszyscy ze wszystkimi.

Ktos pytal o jezyk a raczej dwu jezycznosc. Ja niestety mam problem z Juli polskim bo w domu polski i angielski plus ang przedszkole, ale z doswiadczenia znajomych ktorych dzieci nie mowily wogle I szly do szkoly to w pol roku rozumialy I mowily a po roku wiele mialo problem z utrzymaniem polskiego. Twoje dziecko bedzie mialo niemiecki akcent na polskim I jego pierwszym jezykiem bedzie niemiecki. Ja zamierzam wyslac dzieci do polskiej szkoly sobotniej I licze ze przez ten rok co bede podszkole jej polski.

Sonia, niby nie muszę, mam nadzieję. Będę z mężem, bo specjalnie na tę okazję bierze urlop, więc pewnie zjedziemy do domu i wrócimy po dwóch godzinach. Ale w pierwszej ciąży siedziałam (a w zasadzie - leżałam) te dwie godziny w przychodni. Także mam nadzieję, że teraz nie będzie tak źle.

Heh julka ja po kazdej wizycie w przychodni mam co opowiadac :) tam zawsze ktos sie z kims kloci i kogos wyzywa... I tak jak piszecie o tej kulturze ani razu nie spotkalam sie z tym zeby ktos mnie wpuscil w kolejce albo miejsca ustapil. Mam kolezanke ktora bedac w ciazy podchodzila zawsze do kogos w tramwaju i glosno mowila : przepraszam jestem w ciazy moze ustapilby mi pan miejsca :) ale to musialaby nic innego nie robic tylko tramwajami jezdzic zeby jakis slad byl po jej akcji :)

W ciąży z Filipkiem robiłam dwa razy obciążenie glukozą. Pierwszy raz z 50 - wtedy wyszła badziewna, i później po zastosowaniu diety z 75. Przy 50 czekałam godzinę, a przy 75 - dwie. Do kubeczka z wodą wciskałam sok z cytryny. Smak można przeboleć, ale to czekanie....a później tłumaczenie rozwścieczonemu tłumowi że "ale ja muszę teraz wejść"... nieprzyjemne przeżycie :(

No to jak ja się tak źle czułam po 50 to nie wiem jak to jest po 75 :/ A te 2h to musisz w przychodni czekać? Straszne nudy :)

Inne tematy z forum

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...