WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (8)

Dobre mamy tempo! Kolejne 500 za nami! :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (córeczka - jeszcze do potwierdzenia :))

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

Link do porzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-7-t466614,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (8)

Dzień dobry poniedziałkowo! Widzę, że w weekend też wyrabiacie normę postów forumowych. ;)

Sloneczko, gratuluję pierwszego kopniaka od Syna. :)

Sonia, jak Ksawery? Lepiej dziś czy dalej gorączkuje?

Periri, Lepa, witajcie.

Katrine, ja dostałam maila, w którym było napisane, że warsztaty w Gdyni odbędą się w hotelu Hotton (św. Piotra 8) w godzinach 17:00 - 20:30.

Miłego dnia!

Hej! ;)
Dołączam do grona niewyspanych do późna nauka, od rana nauka

Julka, z tym masowaniem to ja słyszałam właśnie o olejku migdałowym. I w przypadku mojej szwagierki chyba podziałało Ani jej nie nacięli, ani nie pękła (dwa porody), a synka urodziła 4450 g Dla mnie szok. Tylko ciekawa jestem na ile to za sprawą tego masowania, a na ile jej własnych predyspozycji... Sama nie wiem. Ale może się pokuszę i spróbuję ;)

Słyszałyście, że od przyszłego weekendu ma nastąpić załamanie pogody...? No ale dziś póki co pogoda nadal rozpieszcza :)

Cześć dziewczyny!
Ania ja mam nadzieję, że popracuję do końca lipca. Ale wszystko uzależniam od samopoczucia. Mi się steż ciężo wstaje, i na ogół śpię jakieś 6 godzin, ale dzięki temu, że tak rano do pracy mam "dłuższy" dzień.
Dzisiaj akurat jestem kompletnie nie wyspana. Nie mogłam w ogóle zasnąć. Może spałam ze trzy godziny w sumie. Do tego jestem strasznie spuchnięta, ta pogoda zdecydowanie nie jest dla mnie.
Miłego dnia!

Ania zgadzam sie ze to scandal ze wspomnienia z porodu zalezy od czyjegos humoru lub braku. Ja jak ide do pracy w zlym humorze to nie pokazuje tego ani wspolpracownikom ani osobom z zewnatrz z ktorymi wspolpracuje bo to jest nieprofesionalne, a i mogloby sie dla mnie zle skonczyc. polozne pracujace w prywatnych klinikach jakos humorow nie maja.
Ale wy wczesnie wstajecie, ja o 7 i tak z trudem, mloda jak sie obudzi przed to bawi sie w lozeczku, mam nadzieje ze drugie dziecie tez nie bedzie rannym ptaszkiem bo ja przed 7 nie mysle.

Witam wszyskie mamusie :-)

Widze ze ten nasz wrzesien i pazdziernik bedzie przepelniony na porodowkach, tyle sie tu ujawnilo nowych ciezarowek :-) Takze witam nowe forumowiczki :-)

A u mnie weekend poza domem,spedzalismy ze znajomymi we Wladyslawowe na grillowaniu.Pogoda super nam dopisala. W sobote wygrzewalysmy sie z kolezanka na plazy. Oczywiscie wysmarowalam sie porzadnie kremem z filtrem 50 ,ale tak niefortunnie posmarowalam jedna noge, ze polowa mi sie doslownie spalila.Skora spalona na raka i tak piecze,ze pare dni pewnie bedzie schodzic ta "purpura".Noga wyglada jak poparzona w smieszne wzorki ;-)Takze tak mi sie skonczylo pierwsze wyjscie na plaze w tym roku i chyba ostatnie ;-p

Marta my tez w sobote imprezowalismy na domku i moj Maly byl wyraznie niezadowolony z tego faktu :-) Bo jak panowie glosniej rozmawiali lub glosno smiali,to ja za kare dostawalam kopiniaki. A jak sie polozylam spac,to wtedy Maluch zaczal swoje "wystepy" :-) To niesmowite, ze dziecko tak sygnalizuje swoje niezadowolenie :-)

Dziewczyny gratuluje ujawnionych plci Waszych Malenstw :-)

Madleen-jeszcze nie podjelam decyzji gdzie bede rodzic,ale napewno bede sie konsultowac z lekarzami w sprawie naturalnego porodu w zwiazku z moimi dolegliwosciami.I pewnie po zebraniu opinii specjalistow zadecyduje jaki szpital.

Selene, u mnie zadzwoni o 6-tej, ale to wielkiej różnicy nie robi:) a kiedy planujesz iść na zwolnienie? ja przyznam, że na początku planowałam być twarda i pracować najdłużej, jak tylko się da, ale teraz gdy jest taka pogoda to strasznie mnie ciągnie na dwór, na łono natury i chyba jednak za 3 tygodnie na wizycie się już skuszę:) poza tym jestem typem "nocnego marka", w związku z czym w tygodniu nie śpię raczej dłużej niż 6 godzin, więc czasem się też zastanawiam, czy tym nie szkodzę dziecku (?) Nie wiem, czy ono wyczuwa, ze jestem rano niewyspana i brakuje mi energii?
a co do tych wszstkich spraw odnośnie warunków na porodówkach i tego, jak wielkie ma znaczenie, na kogo się akurat trafi i w jakim będzię humorze, to uważam, że jest to skandaliczne. Prawo za mało reguluje te kwestie moim zdaniem, a potem - tak jak w przytoczonym przez którąś z Was artykule z Wyborczej - w odpowiedzi na skargę pacjentki Rada Lekarska i tak stwierdzi, że nic się nie stało...:(

Słoneczko gratuluję synka :) super, że wszystko w porządku :)
Witam nowe mamy :)
Faktycznie te porodówki będę chyba przepełnione, zwłaszcza przy pełni ;)
my dzisiaj prawie cały dzień poza domem, padam z nóg, a jeszcze muszę dom ogarnąć. Najgorsze, że jutro o 5 zadzwoni budzik...

Oczywiscie ze plan porodu jest przestrzegany jezeli idzie bezproblemowo i lekarz nie bedzie wiedzial bo oni sa przy porodzie jak sa komplikacje. O masazu tez slyszalam ale sie nie zdecydowalam sama robic, a meza nie chcialam angazowac.

Hej nowe mamy! Miło że nas tak dużo :)

Tak, naczytałam się o Dianatalu przed porodem z Filipkiem. Opinie skrajnie różne. I tak - lekarz prowadzący ciążę twierdził że skład preparatu nie wskazuje na to, że może on w jakiś sposób przyspieszyć poród. Że każdy poród jest też inny i nie wiadomo czy to że ktoś urodzi szybko i bezboleśnie (umówmy się to taka przenośnia) to efekt żelu czy przypadku. Natomiast położne ze szkoły rodzenia (z porodówki w Wojewódzkim) mówiły że z ich doświadczenia wynika że te kobiety które rodziły z Dianatalem rodziły szybciej i sprawniej. Ja myślałam, myślałam... myślałam o zakupie tego żelu, zamówiłam w aptece i...zanim odebrałam to urodziłam :) heh więc trudno cokolwiek powiedzieć, naprawdę.

Jeśli chodzi o nacinanie krocza to wiem, że w wojewódzkim starają się tego nie robić. W ogóle mam takie miłe wspomnienia na temat położnych z tego szpitala, że tak jakoś miło mi się robi na ich wspomnienie :) A i chętnie nacierają tym żelem dziewczyny :)

A propos nacinania krocza :) w szkole rodzenia pewnie położne powiedzą że jest pewien sposób, lepszy od Dianatlu, i tańszy, na uniknięcie cięcia :) to jest masowanie krocza i szyjki :)) Nie pamiętam od którego to tygodnia należy robić ale...to jest sposób...Ja próbowałam to robić, ale nie było to przyjemne więc dałam sobie spokój. A najciekawsze jest to, że zostałam nacięta dokładnie w tym miejscu gdzie masaż sprawiał mi największy dyskomfort. Dziewczyny, Wy macie mężów obok to możecie poprosić zawsze o pomoc, ja samotna matka miałam utrudnienia ;) a jak już się doprosiłam to mam ciąże za ciążą :DD

Plan porodu to nie jest lista widzimisię ciężarnych. Wszystko zależy od przebiegu porodu. Nie wiem czy widziałyście jak wygląda taki plan - jest schemat, najczęściej każdy szpital ma swój własny i wszystko co tam sobie zapiszesz jest opisane klauzulą w stylu " o ile przebieg porodu pozwoli". Ja miałam plan porodu, dałam położnym, one przeczytały, przyswoiły i ok. Pełne zrozumienie. Mogłam tam napisać że chcę rodzić w pozycji na główce nawet ale w momencie kiedy np podłączona jest oksy to jedyna możliwa pozycja to na leżąco.
To prawda, że u nas zapytać lekarza jak wygląda poród sn to zrobi wielkie oczy, o takie sprawy tochyba najlepiej pytać położne właśnie.

TENS nie dziala tylko na krzyzowe, na normalne tez, to sa lekkie wstrzasy elektrycznd ktore "zajmuja" mozg i wtedy" zapomina albo raczej nie jest wstanie rejestrowac bolu, bo jakby moze przetwarzac tylko jeden bodziec. Dziala fajnie ale tylko w pierwszej razie porodu tzn zanim sie rozkreci powazna akcja porodowa, potem juz nie da sie oszukac, tak samo jak gaz I branie prysznica czy siedzenie w wodzie.
Co do nacinania to w Uk to jest ostatecznosc, polozna mi tlumaczyla ze dokladnie wiadomo kiedy trzeba naciac, nie pamietam dokladnie ale jak juz widac glowie to w zaleznosci ile widac I jak ustawiona dokladnie wiadomo czy rozerwie I trzeba ciac, czy da rade bez. Jeszcze mi mowila ze lepiej sie goi naturalna rana nic ciecie chyba ze grozi rozerwaniem 3 stopnia. Takze zgadzam sie ze to zalezy od dobrej woli poloznej. Acha czytalam ostatnio artykul ze jakas dziewczynami ktora rodzila w Trojmiescie, zlozyla skarge bo ja wysmiali jak przyszla z planem porodu pomimo ze weszly nowe dyrektywy. Nowe majace 2 lata. Czyli mozna sobie ustalic czy nacinac, w jakiej pozycji rodzic itd. Podobno najlepsza wiedze mialy o tym polozne a najmniej wiedzieli o co chodzi ordynatorzy porodowek

a ja zapisałam się na warsztaty 06.06 w gdańsku.

dostałam tylko mail potwierdzający moje zgłoszenie, nic więcej:>

Tak, wybieram się na warsztaty ale jeszcze nie dostałam żadnej informacji. Teraz takie piękne dni, że możemy się kiedyś umówić na spacerek po bulwarze :) Rodziców niestety nie mam tu na miejscu, samiutka jestem z synkiem :(

A dziękuję za informację o TENS

Katrine: to przed samymi warsztatami umówmy się, jak się rozpoznać :) dostałaś już jakąś informację zwrotną (np. gdzie się odbędą?)

też jestem z Gdyni i melduję że już zapisałam się na te warsztaty 7.06., mam nadzeję, że spotkam tam forumowiczki:>

TENS pomaga przy bólach z krzyża. Ja ich nie miałam więc mi by się nie przydał ;)

Lepa faktycznie dzieciaki mamy w podobnym wieku i terminy blisko siebie. Może wpadniesz na nasze spotkanie kolejne to się poznamy ;) Niestety nie łatwo być samej w ciąży z 2 latkiem u boku :/ ale co zrobić. A masz chociaż rodziców "pod ręką"

Lepa: askoro jesteś z Gdyni, to moze wybierasz się na warsztaty Mamo to ja 07.06? z tego co pamiętam, to idzie też Dora (mam nadzieję, że nie pomyliłam:))

hej Periri i Lepa!
Periri: a dowiadywałaś się jakoś wcześniej w tym szpitalu, co sądzą nt. Dianatalu, czy kupiłaś w ciemno? w sumie moim zdaniem, powinni się cieszyć, że ktoś wydał tyle kasy i go kupił, bo jeżeli naprawdę skraca i ułatwia poród, to i personel na tym korzysta... A z tym nie-nacinaniem to jest z pewnością tak, jak piszesz - połowa sukcesu to położna, której "się chce". Podobno więcej niż połowy nacięć wykonywanych, niestety rutynowo, w Polsce można by uniknąć, gdyby 1. namawiano kobiety do porodu w pozycji wertykalnej, 2. położne chroniły krocze. Gdyby jeszcze było tak jak kiedyś, że można było zapłacić i mieć "swoją położną"... (no chyba, że któryś szpital jeszcze na to pozwala?) A tak się jest zdanym na łaskę i niełaskę :(

Ja czytałam opinie o tych żelach, że to raczej placebo, że to takie żele intymne, ułatwiające poślizg, jak ginekologiczne i że nie robią aż takiej różnicy, a cena jest dość miażdżąca...

ja się zastanawiam nad TENS... wiecie coś?

Słoneczko, gratulacje i co do ruchów i co do określenia płci (no i trafności Twoich przeczuć, u mnie było podobnie ;) ). Fajnie, że się odzywasz! :)

Ania83 co do żelu nie pomogę Ale też już się palę do szkoły rodzenia! ;) Został jeszcze miesiąc...

Periri, Lepa_ - witajcie! :) Niech Wam się dobrze pisze ;) Ale nam się to nasze grono powiększyło ostatnio - coś czuję, że jesienią obłożenie na porodówkach będzie niemałe ;) No i Lepa cieszę się, że zasilisz nasze, jednak nadal nieliczne, grono gdynianek ;)

Dziś zdecydowanie nie mój dzień jakoś tak nie umiem sobie miejsca znaleźć, nauka już mi bokiem wychodzi(żeby tylko) Może jakieś przesilenie? Cholera wie A Tymek dzisiaj robi za tasiemca - ciągle coś wsuwam ;)
Co jak co, ale ten weekend był wyjątkowo płodny w posty (jak na weekend oczywiście ;) ).

Miłego wieczoru! ;)

Inne tematy z forum

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (122 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Dobry ortodonta (39 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?