WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (8)

Dobre mamy tempo! Kolejne 500 za nami! :)

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (córeczka - jeszcze do potwierdzenia :))

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
asia1611 - 13.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013
Apoloniaa - 29.10.2013

Link do porzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-7-t466614,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (8)

Powiem szczerze że nawet nie interesowalam sie jakoś za bardzo tymi warsztatami bo one w takich godzinach że ja już w domu przysypiam jakoś mnie ta senność opuścić nie może :-P:-P:-) a że lubie spać to nie protestuje :-)
A na spotkaniu w ubiegły wtorek nie byłam bo miałam terapię u psychologa...więc mi nie pasowała godzina..a jakas po terapii wypruta jestem więc nawet nie dolaczylam :-\ :-) może następnym razem chociaż jeśli weenend to mi odpada bo teraz mamy 86ur. Babci a w następny weenend komunię i mój Mąż jeszcze jest Chrzestnym..więc jeszcze nie dość że czeka mnie szukanie prezentów to jeszcze muszę sie jakoś ubrać..wybieram sie dlatego do happymum w klifie trudno..trzeba będzie w najwyżej trochę zapłacić ;-)

ja też długo nie czułam ruchów i sie martwiłam.poczułam dopiero niewielkie ruchy w 20 tyg więc się nie martw.lada dzień przyjdą;)

Ania, nie zazdroszczę pogody. Ale jak znam życie to za tydzień u Was będzie pięknie, a u nas - deszczowo. ;)

Miało być panda,sorki

Faktycznie,nieżle zasuwacie od samego rana,nie można Was nadrobić.
Zazdroszczę pogody,u nas znów pada,ponoć jutro też tak ma być,nie wiem co się dzieje,normalnie o tej porze tu już jest lato:)

Dora,nie przejmuj się,skoro jesteś już w 19 tygodniu ciąży lada dzień poczujesz,niektóre dziewczyny czują dopiero w 21 tygodniu,mówi się że jak ciąża pierwsza i dziewczyna jest średniej budowy ciała to ruchy może poczuć póżniej,jeszcze może być wiecej wód płodowych,łożysko z przodu,dzidzia inaczej ułożona...to wszystko wpływa na póżniejsze odczuwanie ruchów,także nie przejmuj się tym wogóle,głowa do góry!

Maluszek, mój Mały na połówkowym też miał wagę szacunkową 430g bodajże, ale lekarka nic nie wspominała, że miałby być za duży. Poza tym te pomiary robione są na podstawie przybliżonych obwodów głowy i brzucha dziecka, więc czasem te wyniki bardzo się różnią od rzeczywistości. Ja bym się tym mocno nie sugerowała. :)

Panda, no to same dobre wieści. Cieszę się, że czujesz się lepiej. I nie stresuj się za dużo, tylko tu do nas zaglądaj jak najczęściej. Może w końcu uda Ci się z nami spotkać, co? Warsztaty 6. 06. w Gdańsku? :)

Arabelka, dzięki za link. Chyba też się tam kiedyś wybiorę. Ja ciuszki mam używane i to ogromną ilość od 0 do 6 miesięcy. Ale brakuje mi pieluszek, pościeli, ręczników i wszystkich rzeczy kosmetyczno-higienicznych :)

Więc pewnie też niedługo coś zacznę kupować, żeby potem na hura nie wydać całej wypłaty ;)

U mnie chyba synuś rośnie jak na drożdżach, bo z dnia na dzień brzuch mam większy. Powiem Wam, że już mam problem z ubieraniem butów i skarpetek :) a co to będzie później? Musze chyba wypracować jakiś sposób...

Tak Mamtu masz świetną pamięć ;-) byłam na antybiotyku ale już skończyłam i jest w miarę git byłam też po leczeniu u ginki i Dzidzia żyła więc stres że zaszkodzilam zszedł ze mnie ;-)

dziewczyny jak długo się już znacie co?z waszych rozmów wynika że jesteście super zgraną paczką:)zazdroszcze!!!!!!!!!!!!ja jestem w 22 tyg ciąży.na badaniu połówkowym wyszło,że moja kruszynka jest za duża.w 21 tyg ważyła 439g.jak tak czytam to wasze maleństwa mieszczą się w normie a ja sie martwie że moje dziecko jest takie już duże.moją panią doktor to zaniepokoiło.muszę ograniczyć branie witamin i zobaczymy czy to przez to dzieciątko tak szybko rośnie.

Panda, a jak zdrowie? Dobrze kojarzę, że miałaś jakąś infekcję ostatnio?

Mamtu ma rację :-) ja rzadko sie udzielam ale z czytaniem jestem na bieżąco :-D nie udzielam sie bo mam ostatnio pesymistyczne myśli..jestem w 19tc a ruchów jeszcze nie czuje za bardzo..lekarka mówi że za wcześnie ale..i tak mnie to nie uspokaja tym bardziej że niektóre piszą że w 16-17tc czują kopniaki..jakas dziwna chyba jestem więc nie chce smecic... :-\
Gratuluje pozytywnych wyników badań i ujawnionych coreczek!!!

Zonkaa, Olimpia, co do naliczania wypłaty podczas zwolnienia, wychodzi to zawsze trochę inaczej niż kwota wynagrodzenia, którą normalnie byście dostawały. Ja za pierwszy miesiąc nieobecności w pracy też dostałam jakoś mniej (tak mi się wydawało)... a to dlatego, że wszystko przelicza się na dni.

Z informacji jakie udało mi się zebrać oblicza się to mniej więcej w taki sposób:
podstawa wynagrodzenia brutto - 13,71% (składki finansowane przez pracownika).
Wynik trzeba podzielić przez 30 dni (zawsze 30 - wynika z jakiejś ustawy) i wychodzi nam dzienna stawka zasiłku chorobowego brutto!

Od tego wyniku (dzienna stawka zasiłku chorobowego brutto) - 18% podatku dochodowego = dzienna stawka zasiłku chorobowego netto, czyli to co faktycznie nam się należy

Dzienną stawkę zasiłku chorobowego netto trzeba pomnożyć przez ilość dni z danego miesiąca (jeśli to luty to np. x 28 dni, jeśli maj to x 31 dni) i wtedy wychodzi wynagrodzenie jakie za dany miesiąc kalendarzowy Ci się należy, czy to od pracodawcy czy z zusu.

U mnie się to zgadza. Ale też nie chciałabym Wam mieszać, jeśli macie jakieś dodatki, premie. U mnie jest sztywna kwota wynagrodzenia więc nie ma filozofii.
Katka, Ty chyba dobrze się orientujesz w takich rzeczach? Jak coś jest źle to proszę o korektę :)

Tak o bobocentrum mi chodziło. No to może się wybiorę na przeszpiegi :)

doczytałam że klika przyszłych mamuś jest z okolic Obłuża/Oksywia i wstępnie planuje rodzic w Wejherowie - to tak jak ja:> a macie już plany na szkołę rodzenia w naszej okolicy może?bo ja wciaż się zastanawiam no ale w końcu termin mam dopiero na sam koniec października.

Carolajna87-masz na mysli te Boborcentrum?Powiem Ci ze tam jest łatwo dojechac z obwodnicy, bo zjeżdżasz przy wjeździe na Chwarzno,a później to jakies 5min drogi. Jesli miałabyś tam jechac po kilka rzeczy to na pewno sie opłaca, bo wiadomo po jeden ciuszek nie :)
Ale mozesz tam nawet wanienkę dobrej jakości kupić, do tego podgrzewacze na mleko, sterylizatory, foteliki, wozki, leżaczki. Także wybór jest spory i codziennie to sie zmienia, bo sa nowe dostawy :)

walerka- wlasnie z tym rozmiarem 56 to tak myslalam, ze nie ma co przesadzać i kupic pare sztuk, bo dziecko szybko rośnie. A do konca tez nie wiadomo jak długie dziecko sie urodzi, ja np mialam 57 cm , wiec do malych nie należałam ;)

Walerka, po porodach lista sama się wykruszy. Zostawmy tak jak jest, bo jeszcze usuniemy kogoś, kto się nie odzywa, a podczytuje. Z resztą, jak widać z wczorajszego come back'u Narzeczonej - wszystko jest możliwe. ;)

no ja mam wszystkie duze rzeczy a ubrania dostane po kolezankach, wymieniamy sie bo one mialy chlopcow a drugie dziewczynki a ja odwrotnie, tyle ze musze dokopic takie typowo sezonowe rzeczy jak kombinezon, czapki itd bo ich byly marcowe a tu juz jest cieplo w marcu.
juz mam 2 torby ciuchow, tylko musze zobaczyc co tam jest.

nie kupujcie za duzo na 56cm bo jak sie wam dziecko urodzi dlugie to w 2 tyg wyrosnie, 62cm czyli 0-3miesiecy jest optymalnie i pare tych mniejszych na zaraz po urodzeniu.

witam nowe mamusie

apropo listy to moze warto zaktualizowac w sensie kto jeszcze sie udziela/czyta bo mam wrazenie ze dosc sporo osob sie tylko zapisalo i zniknelo.ewentualnie mozna to zrobic po narodzinach wtedy na pewno bedzie wiadomo kto jest a kogo nie ma

arabelka szkoda, że to w Gdyni :( Ja jestem z Gdańska

Jasne, dam znać na pewno. :)

mamtu- to fajnie ze na wyniki nie trzeba dlugo czekac, tylko standardowo na drugi dzien. Bo w razie jak nie wstanę w pon to zostaje mi wtorek, bo w srode wizyta u gina. Daj znac jak u Ciebie wyszly wyniki?

Marta13- Przesylam Ci link na fb do bobocentrum. Tam sa zdjecia roznych wózkow, moze Ci sie któryś spodoba. Bylam ostatnio i widzialam bylo sporo nowych, nawet takich nieużywanych w super cenie. A przy okazji kupilam tez fajne ubranka dla Malego, tak na 3-6 miesiecy, bo naprawde super sie trafily i to z metkami, za małe pieniądze :)

https://www.facebook.com/pages/Bobocentrum/227406234070739

Inne tematy z forum

Pediatra przychodnia morena (8 odpowiedzi)

Możecie polecić jakiegoś pediatre z przychodni Morena? Długo się czeka na wizytę w gabinecie...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...