WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

Tym razem, po raz pierwszy, ja rozpocznę kolejną rundę naszych rozmów! :)
Oby nam tak dalej szło, a dzieciaczki rosły zdrowe!

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
periri - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013
Katrine - 30.10.2013

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=468080#post8274944
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

maluszek wylecę razem z tobą chyba ;/ moja aktywność dzisiaj się sprowadza do rozmów towarzyskich i postów na forum ;/

Aniu - proszę - :)

http://babyonline.pl/mamo-to-ja-warsztaty-rejestracja.html

Aga- ja tez byłam łowach w Lidlu, ale u mnie na szczęście wariacji nie było, w miare spokojnie mogłam powybierac i się obłowić hehe Ja sobie kupila te topy ciążowe, w sam raz na duzy brzuszek latem i te sportowe staniki, tylko najlepiej zmierzyć w sklepie, bo z ta rozmiarówka jest rożnie, ale sa bardzo wygodne. A dla Maluszka cos kupiłaś?

Mamtu- trzymam kciuki aby wszystko dobrze było i nie stresuj się na zapas. Mamtu po Twoim wpisie zastanowiłam mnie jedna rzecz. Mój Maly ma ok 1000g, bo właśnie ma duzy brzuszek ( podejrzewam ze się najadł bo bylam po sniadaniu i może dlatego ;)). Usg pokazało, ze to 24 tydz i cos mi się tu nie zgadza, bo wg moich obliczeń to pod koniec tygodnia zacznie się 26 tydz, ale lekarz słowem mi nie wspomniał żeby cos było nie tak. Myslisz ze powinnam to skonsultować?

A jeśli chodzi o wozek to ja choruje na Hartana VIP XL lub Hartan Racer GT XL.
http://dino.sklep.pl/nowy/wozek-3-w-1-hartan-racer-gt-xl-2013-spacerowka-gondola-falt-fotelik-maxi-cosi-cabrio-kurier-gratis-p-14610.html?zenid=d7773d5a7b1a235c3331ef09dbeb3f6e

Bylam ostatnio w sklepie i porównywałam ten wózek np. do Musty Evo, jak dla mnie Hartan zdecydowanie jest liderem, to taki wózkowy Mercedes hehe. Bardzo lekko się go prowadzi i bardzo lekki stelaz, ale cena tez jest nie mala, bo wózek ręcznie robiony niemieckimi rączkami ;). Ale jeśli będziemy mieli sponsora w postaci rodziców ;) to się chyba zdecyduje na Hartana. Minus taki ze czeka się na niego 12 tyg i to już ostatni dzwonek, aby go zamówić. A w Bobo wózki cena jest o wiele niższa, niż w Mama i ja.

Dziewczyny dzięki za listę zakupów, bo ja to dopiero zaczynam powoli kompletować ubranka, a o całej reszcie to nawet nie pomyślałam, bo wydaje mi się za wcześnie :)

Julka ja tez ostatnio na szkole rodzenia dostałam kilka gadżetów m.in butelkę, smoczek, wkładki laktacyjne, sudocrem, wiec na dobry początek coś już jest ;)

dziewczyny jakby któraś chciała laktator medela mini electric to mam na sprzedaż używany.

hej dziewczyny.
ja zamulam dzisiaj w pracy.nie wyspałam się i nie mam energii żeby pracować;(ale muszę się zmuszać bo mnie wywalą;)

aniu ja linka nie mam bo na warsztaty nie idę.

Co do ciuszków to w szpitalu pajacyk + różek lub kocyk na pewno wystarczy. Ja rodziłam w lutym i wystarczał. W domu potem to samo. Jak zimniej oto najwyżej bodziak pod spód i skarpety.

Hej dziewczyny... ja w tą zimnice dziś racze sie ciepłym kakao :)

Fajne te listy wyprawkowe.... tylko właąsnie tez sie zastanawiam nad laktatorem, czy w niego od razu inwestować....

Zonka - dobrze ze z dzidzia jest ok :) a tymi innymi rzeaczami się nie przejmuj :) będzie dobrze :)
A robił Ci Wajlonis ?

Dziewczyny podacie mi linka do tych warsztatów,bo wkońcu się nie zapisałam.

u mnie młody spał w nocy po 8 godzin i miałam za dużo mleka i w nocy zawsze raz ściągałam i zostawiałam na jedno karmienie na następny dzień bo potem wstawałam wygłodniały i często wieczorem musiałam mu upgrada z butli dać.
u nas pępowina była za gruba i octanisept nie dał rady - trzeba było spirytusem smarować ale to można na szybciora kupić bo wszędzie jest :)

co do podkładów poporodowych to bella to takie g. że nie kupujcie tego. Tylko się zwijają i nie spełniają swojej roli. Polecam Hartmana - droższe, ale są większe, dobrze się trzymają, nie trzeba chodzić co 3 minuty do łazienki więc w ogólnym rozliczeniu koszt wychodzi podobny lub minimalnie większy. Ja pożyczałam dziewczynie w szpitalu moje bo patrzeć nie mogłam jak się z tą bellą męczy i ciągle jest cała ufajdana.

z laktatorem to zalezy - ja na przyklad sciagalam jedno karmienie zeby maz mogl nakarmic butelka, a ja pospac wiecej niz 2godz w jednym ciagu, plus mialam zawsze ten luz ze moglam wyjsc i zostawic meza z butelka i nie martwic sie ze mloda nie bedzie miala co jesc. w naszym przypadku Jula bardzo ladnie jadla z piersi i butelka ni przeszkadzala jej w tym ale wiem ze sa leniwe dzieci ktore po zasmakowaniu butelki nie chca pic z piersi

liscie kapusty likwiduja stany zapalne w piersiach i zatory. wkladasz liscie do zamrazalnika na pare minut zeby byly zimne i na piersi, daja duza ulge

laktator też nie zawsze jest chyba konieczny,moja znajoma ściagała pokarm,bo jak twierdziła miała go za dużo i oddawała do szpitala,tylko ze przez to jej sciaganie piersi rosły jak balony a pokarmu coraz wiecej,tak to jest jak kobieta nie doswiadczona,dziwne to było dla mnie bo tu połozna czesto przychodzi do maluszka,nie trzeba nic płacic i mogła podpytac co i jak z karmieniem.
Ja z kolei nie miałam laktatora,a pokarmu mało i chyba powiinam własnie nim pobudzac piersi do działania na zmiane z naturalnym jakim jest dziecko oczywiscie.

Spacer i podróż:

1. Wózek + Folia przeciwdeszczowa do wózka (w komplecie z wózkiem), Śpiworek do wózka (w komplecie z wózkiem)
2. Fotelik do samochodu od Basi
Leżaczek /bujaczek - przez pierwszy miesiąc raczej niewskazany

Spanie:

Łóżeczko, Materacyk
Kołyska elektryczna - koleżanki miały, podobno jest to wybawienie do 5 mca, bo sama kołysze, wibruje, sama włącza karuzelkę i zajmuje b mało miejsca
Ceratka na materacyk
moskitierka
Prześcieradełko + pościel 3 szt. - ja miałam 2 komplety i wystarczyło
Wypełnianie kołdra + poduszka
Ochraniacz na łóżeczko
2 kocyki polarowe (duży i mały)
1 kocyk ciepły
1 rożek
1 przewijak
karuzela do łóżeczka - fajnie żeby była na włączana na pilot, nie trzeba co 5 minut nakręcać)
lampa nocna

Kąpiel
Wanienka i stelaż
2 ręczniki z kapturkiem
2 ręczniki zwykle dla dzidziusia

Ubranka
Kaftaniki (roz.56) -2 szt., (roz.62)-3 szt
Śpioszki (roz.56) -2 szt., (roz.62)-3 szt
Body z krótkim, długim i bez rękawów większa ilość bliżej nieokreślona
Śliniaczki 2-3 szt.
Czapeczka bawełniana 2-3 szt.
Czapeczka ciepła 1 szt.
Skarpetki 2-3 pary
Pajacyki - piżamki (rozm.56) 2 szt, (roz.62) 3 szt.
Pajacyki welurkowe (rozm.56) 2 szt, (roz.62) 2 szt.
Sweterek / bluza 1-2 szt. (rozm. 62-68)
Kombinezon zimowy
Rajstopki rozm. 62 2szt.
Sukienka

Higiena
Oliwka dla dziecka - mie lekarka powiedziała że oliwki wysuszają delikatną skórę niemowlaka i żeby ich nie stosować. Lepsze są balsamy, ja używam dla swego synka i dla siebie emolientów, teraz też tak zrobię.
Płyn do kąpieli
Mydełko
Zasypka
Sudokrem / linomag / bephanten - dobrze mieć bepanthen na codzień i w przypadku odparzenia sudokrem / pediatra polecała penathen i moim zdaniem faktycznie jest lepszy od sudo
Krem do buzi (zima)
Chusteczki nawilżone do pupy
Chusteczki higieniczne
Wata - moim zdaniem niepotrzebna, ja nie używałam
Gaziki jałowe / płatki kosmetyczne
Sól fizjologiczna
Spirytus - jeśli chodzi o higienę pępka i w ogóle płyn odkażający (np do naszych szwów) to teraz się stosuje octenisept a nie spirytus
Proszek do prania / płyn do prania
Nożyczki do paznokci / obcinak
Szczoteczka do włosów
Termometr elektroniczny
Patyczki bezpieczne
Gruszka do nosa - gruszka jest niezdrowa, są specjalne aspiratory do noska - ciągniesz Ty albo...odkurzacz - mam na odkurzacz i jestem b zadowolona
Pieluszki tetrowe ok. 20 szt. - miałam 10 i mi wystarczyło
Pieluszki flanelkowe 3-5 szt.
Pampersy

Karmienie
STERYLIZATOR - albo na pare albo do mikrofalowki
Butelka 250 ml. 2 szt.
Butelka 125 ml 2 szt.
Szczoteczka do mycia butelek
Smoczek uspokajający 2 szt - ale dwa różne na wszelki wypadek, bo nie wiadomo jaki kształt zaakceptuje dziecko - postarajcie sie bez smoka, nie zawsze dziecko potrzebuje
Łańcuszek do smoczka
Smoczek do płynów (0-3 m)
Smoczek do mleka (0-3m)
Termoopakowanie
Podgrzewacz

Dla nas
laktator - najlepiej elektryczny żeby się nie męczyć
wkładki laktacyjne
podkłady
podpaski poporodowe typu Bella 5 op.
majtki poporodowe 4 szt
koszule do karmienia

Ja dostałam listę od mamy która urodziła w zeszłym roku. Pominę wszystko co dla dziecka, bo to właściwie się zgadza, ale uzupełnię listę do szpitala dla mamy:
Mama
3 koszulki nocne (jedna do porodu lub długi T shirt, reszta wygodna do karmienia, najlepiej takie specjalne rozpinane u góry)
Szlafrok
Klapki
Skarpetki
Majtki jednorazowe najlepiej siateczkowe
Stanik do karmienia, lub bawełniany, miękki
Podpaski maxi, podkłady!
Papier toaletowy
Poduszka koło
Kosmetyczka, art. Higieniczne (gumki do włosów, grzebień), szczotka do zębów, pasta itd.)
Pomadka ochronna do ust
2 ręczniki
Maść do popękanych brodawek np. Madela
Laktator np. ręczny Tomee tipe
Nakładki ochronne na sutki np. Avent
Wkładki Laktacyjne, baby one, Avent, Penaten, Johnsons
Specjalna bransoletka do zaznaczania pór karmienia
Pojemnik do ściągania mleka
Liście kapusty
Chusteczki
Ręczniczki papierowe
Kubek, sztućce
Woda mineralna
Dokumenty (dowód osobisty, dowód ubezpieczenia, karta przebiegu ciąży)
Notatnik i długopis

Weryfikację tej listy pozostawiam doświadczonym mamom :) które już rodziły. I niech mi ktoś wytłumaczy co robi się z liśćmi kapusty? :) wiem, że stosuje się na piersi, ale jak i po co?

Marta- wlasciwie im wczesniej tym lepiej z tym kremem, niestety dzieci zle chwytaja a mamy zle przystawiaja na poczatku (kwestia wprawy) i bardzo rania brodawki, zdziwicie sie jaka sile zacisku ma taki maluszek w dziaslach i jak to potrafi przeorac brodawki, pamietam ze po 2 tygodniach karmilam i plakalam z bolu.

Krem na brodawki też mi uratował życie! Nazywał się Purelan.

Pościeli i rożka też bym nie kupowała, u nas sprawdził się śpiworek do spania.

Moskitierka u nas zbierała tylko kurz, szybko jej się pozbyłam. Ochraniacze na początek też nie są potrzebne bo noworodek się nie przemieszcza :)

Karuzelkę też używałam dopiero od 3-4 miesiąca.

Smoczek, butelkę, mnóstwo próbek kosmetyków dostałam w szkole rodzenia i myślę że na początek można z tego korzystać i przetestować co będzie naszemu dziecku odpowiadać.

Kosmetyki - im mniej tym lepiej. Mydełka wysuszają skórę, tak samo oliwka. My kupiliśmy tylko płyn do kąpieli Emolium, i on zarazem mył jak i nawilżał skórę. Stosujemy do tej pory.

Co do naszych doświadczeń to już widzę że są różne. Ale najlepiej kupić mniej a później ew. coś dokupić, niż kupić i nie używać.

Walerka sorki za zamieszanie z dniami hihi ;) ale cóż dzisiaj myślałam, że wtorek, wczoraj, że czwartek jest aż się boję co sobie jutro ubzduram ;)
co do kremu do pupy to u nas najlepiej się sprawdziła masć pośladkowa ze szpitala, a potem receptę wypisywała mi pediatra. Taniej i skład dobry. I stosować najlepiej jak coś dzieje, tak nie ma co skóry przyzwyczajać.

Nam ceratka pod materac wogóle nie była potrzebna,jak dobrze założony pampers to nie ma prawa być przemoczony a i najlepsze są orginalne pampersy,zwłaszcza na początku,my na nich byliśmy do końca.

Kosmetyków też nie ma co za dużo kupować,my używaliśmy tylko mydełka(nivea)i oliwki,szampony,balsamy są zbędne dla takiego maluszka.
Smoczek,butelka to wszystko można kupić pózniej,leżaczek też.

Tak sie zastanawiam jak dziecko ubierać we wrześniu,bo może być jeszcze lato przecież,a ja z kolei nie mam nic na taką porę dla maluszka.
Body to jakie z krótkim,długim rękawem?na to śpioszki,powiedzcie podwójne mamy,jakie ciuszki przygotować na początek?

No to ja uzupełnię listę o moje uwagi :) Jak ktoś chce coś dodać to zapraszam

Spacer i podróż:
Wózek
Fotelik do samochodu/ baza
Folia przeciwdeszczowa do wózka (w komplecie?)
Śpiworek do wózka
Leżaczek /bujaczek

Spanie:
Łóżeczko, Materacyk
Ceratka na materacyk
moskitierka - nie potrzebne
Prześcieradełko 3 szt.
Wypełnianie kołdra + poduszka
Ochraniacz na łóżeczko - mi się akurat przydał, młody strasznie się wiercił
2 kocyki polarowe (duży i mały)
1 kocyk ciepły
1 rożek - używałam tylko w szpitalu w domu kompletnie mi się nie przydał
1 przewijak
karuzela do łóżeczka
lampa nocna

Kąpiel
Wanienka i stelaż
2 ręczniki z kapturkiem
2 ręczniki zwykle dla dzidziusia - ja miałam na początku tylko 2 z kapturem i wystarczyły

Ubranka
Kaftaniki (roz.56) -2 szt., (roz.62)-3 szt
Śpioszki (roz.56) -2 szt., (roz.62)-3 szt
Body z krótkim, długim i bez rękawów większa ilość bliżej nieokreślona
Śliniaczki 2-3 szt. - na początku w ogóle nie używałam dopiero jak wprowadziłąm słoiczki
Czapeczka bawełniana 2-3 szt.
Czapeczka ciepła 1 szt.
Skarpetki 2-3 pary
Pajacyki - piżamki (rozm.56) 2 szt, (roz.62) 3 szt. - na początku głównie ubierałam syna w pajace bo najwygodniej więc zwiększyłabym ilość nawet do 8-10 sztuk.
Pajacyki welurkowe (rozm.56) 2 szt, (roz.62) 2 szt. - nie używałam ale dziecko z kwietnia
Sweterek / bluza 1-2 szt. (rozm. 62-68) - maluszki zazwyczaj łatwiej wrzucić w kombinezon niż zakładać sweterek
Kombinezon zimowy
Rajstopki rozm. 62 2szt.
Sukienka

Higiena
Oliwka dla dziecka - używałam parafiny / oliwka strasznie wysuszała skórę, lepiej wypróbować próbkę zanim się zrobi zapasy
Płyn do kąpieli - dopiero jak młody skończył miesiąc zaczęłam używać. Na początku kąpałam w przegotowanej wodzie tylko
Mydełko - jak wyżej
Zasypka - nie potrzebne
Sudokrem / linomag / bephanten - tylko jak pupa czerwona
Krem do buzi (zima)
Chusteczki nawilżone do pupy
Chusteczki higieniczne
Wata - ja nie używałam
Gaziki jałowe / płatki kosmetyczne
Sól fizjologiczna
Spirytus - już się nie używa, pępek się wietrzy ewentualnie psika octaniseptem
Proszek do prania / płyn do prania
Nożyczki do paznokci / obcinak
Szczoteczka do włosów
Termometr elektroniczny
Patyczki bezpieczne
Gruszka do nosa - frida lepsza a już w ogóle to katarek najbardziej się sprawdza
Pieluszki tetrowe ok. 20 szt. - ja używałam dużo bo mój syn strasznie ulewał gdzieś z 50szt
Pieluszki flanelkowe 3-5 szt.
Pampersy

Karmienie
Wkładki laktacyjne
Laktator
Butelka 250 ml. 2 szt. - na początku mała wystarczy
Butelka 125 ml 2 szt.
Szczoteczka do mycia butelek
Smoczek uspokajający 2 szt
Łańcuszek do smoczka
Smoczek do płynów (0-3 m) - taki sam co do mleka używałam
Smoczek do mleka (0-3m)
Termoopakowanie - nie miałam młody był na piersi
Podgrzewacz - nie przydał się

Do szpitala
podkłady po porodowe
tantum rosa

przydaje się jeszcze poduszka do karmienia

Marta mi właśnie zależało na dużej gondoli z racji tego, że jednak dzidzia długo bedzie jeździć i bedzie zimno i pełno kocyków :)
Nie upieram się przy nowym i jak znajdę ten w dobrym stanie uzywany to pewnie sie skuszę.

Inne tematy z forum

Dobry ortodonta (39 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

Przeprowadzka- jaka firma? (47 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...