WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

Tym razem, po raz pierwszy, ja rozpocznę kolejną rundę naszych rozmów! :)
Oby nam tak dalej szło, a dzieciaczki rosły zdrowe!

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
periri - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013
Katrine - 30.10.2013

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=468080#post8274944
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

Mamtu, umówiłaś się już do diabetologa? Pisz kiedy będziesz miała wizytę. A z wymiarami dzidziusia nie martw się na zapas, musisz wytrwać te dwa tygodnie bez nadprogramowego stresu!!

Żonkaa trzymam kciuki, będzie dobrze!

Mój synek ma nawrót choroby refluksowej i dziś w nocy mieliśmy 2 godzinną przerwę we śnie, biedulek tak się męczył...dobrze że znalazłam resztki lekarstw i mogłam mu podać.

Z tą listą to dobry pomysł. Gdzieś powinnam mieć jeszcze starą...a może jednak jej nie mam...w każdym razie możemy pisać co jest potrzebne, a z czego można zrezygnować, bo pamiętam dużo tego było a wielu nie wykorzystałam...

dorotii Maks się urodził z wagą 4440g. Przez pierwsze pół roku był zawsze wysoko w centylach, ale po tem powoli wyhamował i teraz jest że tak to ujmę "standardowy" ;)

O nieee, Aga aż taki ruch? Ja bez auta, chciałam skoczyć dopiero po południu do tego lidla, jak mąż z pracy wróci. To mnie zmartwiłaś, no ale może jeszcze coś uda mi się upolować?

Witam o poranku :P takim późnym... dziś przez tą pogodę nie wstałam na budzik :)

Sonia cieszę się, że Ksawery czuje się już lepiej. Ty się tylko oszczędzaj, żeby z tego gardła nie rozwinęło się żadne gorsze przeziębienie!

Mamtu, pewnie się mocno zestresowałaś... Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok. Odpoczywaj, zdrowa dieta i na pewno będzie dobrze!

Linka, to nie zazdroszczę tej przeprowadzki w trakcie sesji. Też kończę teraz studia i wiem o czym mówisz... Ale jest jeden plus, dobrze że termin wrześniowo-październikowy to i ze wszystkim na pewno zdążysz zanim maleństwo się urodzi. Trzymam kciuki za pozytywne wyniki! :)

Aniu dobrze, że udało Ci się dogadać z tą położną. Z Twoich opowieści to złota kobieta, więc teraz jesteś na pewno w dobrych rękach...

Zonkaa, nie martw się na zapas, jak lekarz mówi, żeby się nie denerwować to na pewno mówi szczerze! A obrazki mieliście super :) Fajne takie podglądanie w 3d. Też mieliśmy na połówkowym i się naoglądałam jak mały ziewa, dotyka rączkami buzi, ssie paluszki. Od razu się rozmarzyłam już się nie mogę doczekać kolejnej wizyty.

To Dziewczyny możemy uzupełniać listę zakupów. To jest moja wstępna lista. Może coś jeszcze Wam przyjdzie do głowy. :)

Spacer i podróż:
Wózek
Fotelik do samochodu od Basi
Folia przeciwdeszczowa do wózka (w komplecie?)
Śpiworek do wózka
Leżaczek /bujaczek

Spanie:
Łóżeczko, Materacyk
Ceratka na materacyk
moskitierka
Prześcieradełko 3 szt.
Wypełnianie kołdra + poduszka
Ochraniacz na łóżeczko
2 kocyki polarowe (duży i mały)
1 kocyk ciepły
1 rożek
1 przewijak
karuzela do łóżeczka
lampa nocna

Kąpiel
Wanienka i stelaż
2 ręczniki z kapturkiem
2 ręczniki zwykle dla dzidziusia

Ubranka
Kaftaniki (roz.56) -2 szt., (roz.62)-3 szt
Śpioszki (roz.56) -2 szt., (roz.62)-3 szt
Body z krótkim, długim i bez rękawów większa ilość bliżej nieokreślona
Śliniaczki 2-3 szt.
Czapeczka bawełniana 2-3 szt.
Czapeczka ciepła 1 szt.
Skarpetki 2-3 pary
Pajacyki - piżamki (rozm.56) 2 szt, (roz.62) 3 szt.
Pajacyki welurkowe (rozm.56) 2 szt, (roz.62) 2 szt.
Sweterek / bluza 1-2 szt. (rozm. 62-68)
Kombinezon zimowy
Rajstopki rozm. 62 2szt.
Sukienka

Higiena
Oliwka dla dziecka
Płyn do kąpieli
Mydełko
Zasypka
Sudokrem / linomag / bephanten
Krem do buzi (zima)
Chusteczki nawilżone do pupy
Chusteczki higieniczne
Wata
Gaziki jałowe / płatki kosmetyczne
Sól fizjologiczna
Spirytus
Proszek do prania / płyn do prania
Nożyczki do paznokci / obcinak
Szczoteczka do włosów
Termometr elektroniczny
Patyczki bezpieczne
Gruszka do nosa
Pieluszki tetrowe ok. 20 szt.
Pieluszki flanelkowe 3-5 szt.
Pampersy

Karmienie
Wkładki laktacyjne
Laktator
Butelka 250 ml. 2 szt.
Butelka 125 ml 2 szt.
Szczoteczka do mycia butelek
Smoczek uspokajający 2 szt
Łańcuszek do smoczka
Smoczek do płynów (0-3 m)
Smoczek do mleka (0-3m)
Termoopakowanie
Podgrzewacz

uff Selene to dobre wieści. Dobrze że piszesz bo ja jakoś nie wpadłam żeby swoje dzieci porównać (ciążowe zaćmienie) i faktycznie Dominik był zawsze większy i termin z usg zawsze się skracał. Urodził się duży ale nie jakiś mutant 4180 no a do dzisiaj jest za duży. Może po prostu drugie dziecko będzie normalne :)
A twój Maks duży się urodził?

A moja mała chyba ważyła mniej niż 400g, ale też lekarz nie mówił, żeby cos było za mało, więc tego się trzymam. Ja nie chcę, żeby ona za bardzo urosła :)

Dorotii moja mała ważyła 400g tydzień temu, czyli podobnie jak Twój synek. Lekarka też mówiła, że to dobra waga na ten tydzień.
Ja się cieszyłam, bo miałam już wizję, że będzie jak z Maksem, który był wagowo dwa tygodnie do przodu.

Sonia to dobrze, że Cię bardziej nie bierze, oby od jutra było lepiej. Dobre wieści, że z Ksawerym lepiej, najważniejsze, że ma energię :)
Żonka super, że maluszek ma się dobrze. A co do zaburzonego przepływu to skoro lekarze mówią, że nie ma się na razie co martwić to tego się trzymaj, na pewno będzie wszystko dobrze i urodzisz w terminie!
Aga nie mów, że aż tyle ludzi. Ja się dopiero po pracy do Lidla wybieram. Niech lepiej coś zostawią!
asia ja na szczęście mam trochę rzeczy po pierwszym dzieciaczku, ale i tak mam sporo do kupienia. Listę zrobiłam wstępnie, jak coś mogę wkleić wieczorem, bo mam ją w domu. Muszę się chyba powoli zabrać za zakupy bo znowu będę robiła na ostatnią chwilę.

zonkaa ale 500 g to chyba całkiem dobry wynik i mówisz że to poniżej 50 centyla?
moje dziecię ważyło tydzień temu 390 g i lekarz powiedział że super i że waga idealna ale jak tak was czytam to wszystkie dzieci są większe ;///

Mamtu a na cukier to co tylko dietę lekarz zalecił? musisz badać codziennie cukier?

Co do listy rzeczy to jestem za :) wydaje mi się że pamiętam co i jak ale chętnie poprzypominam sobie. Ja póki co nie kupiłam nic no ale co by nie mówić sporo już mam po pierwszym dziecku. Wszystko wywiezione na strych do mamy, ale jeszcze za wcześnie żeby to przywozić, poczekam do wakacji.

Zonkaa nie martw sie na zapas, najważniejsze, że maluszek jest zdrowy :)
Ja się do Lidla wybieram po pracy i bardzo się łudzę, że będą jeszcze dżinsy :)
Piję czekoladę, ale zaraz chyba zrobię sobie kawkę i zjem ciacho :)

Marta, ja też chciałam odpuśić, ale mąż mnie namówił i jednak wskoczyłam do auta i podjechałam :). Jakbym wiedziała to bym Ci też kupiła, no ale wspominałaś, że się wybierasz, więc nie pomyślałam żeby zapytać... Ale kto wie - może jeszcze się uchowają ;)

Cześć Dziewczyny,
Dawno się nie odzywałam ale cały czas Was podczytuje :) Powiedzcie mi czy macie może zrobioną już listę zakupów dla maluszka i dla siebie do szpitala? a może macie już coś kupione? Może byśmy stworzyły wspólną listę potrzebnych rzeczy? Co Wy na to? :)

Zonkaa, skoro specjalista mówi, że nie ma się czym na razie martwić to tak jest. BEDZIE DOBRZE, BO MUSI :) Synuś jak widać energie ma i super:)

Aga, miałam też iść do Lidla ale jak sobie pomyślałam o tłoku to mi się odechciało i właśnie pije kawe inke i zjadam wszystko co mi sie nawinie na oczy ;))

Zonkaa, nie pomogę - nie spotkałam się z tą kwestią... Ale myślę, że musisz zaufać leakrzom i na razie wziąć na wstrzymanie! Jeszcze nic przecież nie jest przesądzone, zobaczysz - będzie dobrze! Synek się dobrze rozwija, dobrze waży i wszystko jest ok! Na tym się na razie musisz oprzeć, no i jak każą czekać, no to nie ma innego wyjścia... Ale musisz myśleć pozytywnie! :) Kciuki są zaciśnięte, także będzie dobrze!

Marta, Mamtu - czytałam ten nam artykuł :) Będzie dobrze!

Linka, no właśnie - udanego podglądania! :)

Sonia, to super, że z Wami już lepiej! Całe szczęście :)

Ja chwilę temu wróciłam z Lilda - raaany, ile tam człowieków - tych ciężarnych i nieciężarnych... A rozszarpują między sobą te ciuchy jakby co najmniej na darmową grochówkę przyszli ;) Ale cichaczem upolowałam sobie spodnie i legginsy :) Przed chwilą przymierzyłam i wszystko gra :) Ale myślę, że koło południa to już nie będzie czego zbierać ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam się czwartkowo. Nie wiem czy dam radę nadrobić więc streszczam póki co co u mnie...

My juz po polowkowym. Synus rozwija sie prawidlowo, waży 500g, serduszko bije 153ud/min, nie ma rozszczepu podniebienia, kosc nosowa obecna, serduszko zdrowe. Jedna rzecz mnie niestety zmartwila - mam obnizone przeplywy w prawej tetnicy macicznej, wystepuje jakis opor :-( Dobrze ze lewa ma przeplywy prawidlowe ale i tak sie juz naczytalam o niskiej masie urodzeniowej, wczesniakach itp i choc lekarz mowil ze na razie sie nie martwic bo do 26 tc tak moze byc to przejelam sie bardzo. Czy któraś nie miała może takich problemów w poprzedniej ciąży? Mam to jeszcze skontrolowac ok 30tc.

Rozmawiałam też z siostrą - jej przyszły teść jest neonatologiem (tym od wcześniaków) i mówił że na razie nie mam się przejmować, tylko kontrolować te przepływy. Jeśli okaże się że się drastycznie pogorszą i będzie zagrożenie dla dziecka - po prostu wcześniej przerywa się ciążę. Dla mnie ta wizja niestety nie jest zbyt przyjemna, chciałabym urodzić w terminie Pociesza mnie fakt że mały ma 500g (troszkę poniżej 50 centyla dla tego tygodnia ciąży) i druga tętnica ma przepływy w porządku bo czytałam o przypadkach, gdzie obie nie wyrabiają..

A synek przeslodki. Na usg zarzucal nogi za glowe i drapal sie po nosku Bardzo wyraznie bylo widac jego stopki i interes No i lekarz na chwile przelaczyl nam na widok 3D ale akurat cwaniak przytulal sie do lozyska.

No i oczywiście Linka, życzę udanego podglądania i tylko dobrych wieści:)

Linka powodzenia na badaniu! Faktycznie nie złe zmiany Ci się szykują :)

Ania dobrze, że masz bardziej pozytywne nastawienie! :)

Mamtu będzie dobrze - musi być! Mam nadzieję, że ta dieta wszystko Ci unormuje i za 2 tyg lekarz powie, że wszystko git.

Ksawery dużo lepiej. W końcu od wczoraj gorączka odpuściła na dobre został mu tylko kaszel i glut ale humor ma lepszy i jeszcze więcej energii :) Od rana tak broi, że nie nadążam za nim. A pogoda nie sprzyja żeby wyjść z domu :( Mnie nadal boli gardło, ale o ile się to bardziej nie rozwinie to jestem w stanie to znieść.

Heja Dziewczyny:)

Mamtu, ściskam Cię mocno i wiem, że będzie dobrze. Poczytałam troche o tej hipotrofii i natknęłam sie na ten artykuł i zalecenia:

http://www.ciazowy.pl/artykul,hipotrofia-plodu,1007,1.html

Carolajna, gratulacje Córeczki:)

Selene, ja nawet nie zauważyłam wtorku, bo u mnie jest cały czas piątek:))

Sonia, mam nadzieję, że dziś lepiej u Was:) Ksawery zdrowieje, a Ciebie nic nie chwyciło.

I znowu spuchłam, tym razem na ochłodzenie:/ O co tu chodzi? ;) Bo to że przytyłam to nie wchodzi w grę hihi

Miłego dnia:)

Inne tematy z forum

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...