WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

Tym razem, po raz pierwszy, ja rozpocznę kolejną rundę naszych rozmów! :)
Oby nam tak dalej szło, a dzieciaczki rosły zdrowe!

W R Z E S I E Ń

mamtu - 03.09.2013 (synek, Wojewódzki)
narzeczonaaa - 03.09.2013
Arabelka - 07.09.2013 (synek)
Madziulka - 10.09.2013
Madleen - 11.09.2013 (synek)
ania27 - 12.09.2013 (synek)
haze01 - 13.09.2013
anusia999 - 16.09.2013
alkar82 - 19.09.2013
Mandi - 19.09.2013
Dora - 21.09.2013 (córeczka)
meg - 22.09.2013 (córeczka)
maluszek0920 - 22.09.2013 (córeczka)
zonkaa - 23.09.2013 (synek)
IwonaK - 24.09.2013
Carolajna87 - 25.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
kristi 21 - 26.09.2013
Marta13 - 27.09.2013 (córeczka, Zaspa)
Selene - 28.09.2013 (córeczka, Zaspa)
dorotiii - 29.09.2013 (synek)

P A Ź D Z I E R N I K

linka1120 - 03.10.2013
katka_ - 7.10.2013
asia1611 - 08.10.2013 (córeczka, swissmed)
Annkkaa -10.10.2013
Julka - 11.10.2013
cornus - 13.10.2013
panda - 12.10.2013
periri - 12.10.2013
ania83 - 14.10.2013
Aga -18.10.2013 (synek, Wejherowo)
XXX - 18.10.2013
mami.80 - 18.10.2013
walerka - 19.10.2013 (synek)
anavaw - 21.10.2013
sonia85 - 22.10.2013 (córeczka, swissmed)
Rudi26 - 22.10.2013
olimpia20111 - 25.10.2013
Patrycja - 25.10.2013
lepa_ - 25.10.2013 (Redłowo)
tessaja - 28.10.2013
1985sloneczko - 28.10.2013 (synek)
Apoloniaa - 29.10.2013
Katrine - 30.10.2013

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=468080#post8274944
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (9)

Mamtu muszę naczytać co to jest hipotrofia bo nie mam pojęcia o czym mówisz ;/ ale trzymam kciuki!!!
Aniu faktycznie fajna ta położna! dobrze że będzie koło Ciebie...

Julka historia z porodem super! mojej koleżanki sąsiadka swój poród prawie przespała - położyła się spać bo nic się nie działo a jak się obudziła to czuła główkę między nogami i zdążyła dojść do łazienki i wleźć do wanny a mąż dzwonił po karetkę. Karetka przyjechała w 5 minut ale było po wszystkim :)))

Tak,jestem spokojniejsza i dobrej myśli,zresztą ona mnie też wczoraj dobrze nastawiła,liczę na to,że poród będzie krótszy,ona ma zbada przed,powiedziała że przecież odrazu nie muszę jechac do szpitala,połowa porodu może się odbyć w domu,a kobieta wie co mówi,ma długoletnie doświadczenie,wszyscy ją tu chwalą i ja też mam zaufanie,a poza tym jest spod tego samego znaku zodiaku co ja,a ja się dobieram z takimi ludzmi,wszystkich życzliwych jakich tu spotkałam są właśnie spod wodnika,albo ryb,a to tak jak wodnik bo obok:)

Jeszcze dwa dni...jak się cieszę,tylko nie wiem jak dam radę bez forum(teściowa nie ma kompa)ale może gdzieś u kogoś podczytam co tam naskrobałyście,a tym czasem zbieram się odwieść małego do przedszkola,dziś wyjątkowo wstał mi po 6.00.

Cześć dziewczyny :)

Selene ja też bym uwierzyła w ten wtorek :))

Mamtu na pewno będzie wszystko dobrze, nie martw się na zapas :*

Aga_Bl potwierdziło się, że będzie dziewczynka. Jak to powiedział pan Doktor "Faktycznie sikawki nie widać" :)

Ja dzisiaj nie mogłam się zwlec z łóżka, co za koszmarna pogoda, mogłabym spać i spać

Linka powodzenia na badaniu dzisiaj. Faktycznie czeka Cię intensywny okres, ale na pewno wszystko pójdzie jak w płatka :)
Ania27 dobrze, że jesteś spokojniejsza i jakoś się powoli wszystko układa. Oby tak dalej :)

Dzięki linka za wsparcie,jesteś kochana,tego mi teraz trzeba.Tak,masz rację,ta położna nie ma z nimi dobrych wspomnień,jest bardzo dobra w swoim fachu,wrażliwa,mówi że nie może patrzeć jak kobieta cierpi 20 godzin a oni nic nie robią i nawet kogoś tam opier...z tego powodu,noi zaczęły się niesmaki,pózniej odeszła,doskonale ją rozumiem,ma swoją działalność,pacjentki same dzwonią,dobrze się jej powodzi a te zołzy inne połozne poprostu jej zazdroszczą.
Rozmawiałam z nią wczoraj jeszcze póżnym wieczorem,mówiłam,że jadę po ciuszki i chcem rodzić tu i czy ona jest zdecydowana być ze mną jako tłumacz,że nie chcę za darmo,dogadamy się co do ceny,bo przecież zdaję sobie sprawę że jak poród zacznie się w nocy,to przecież nie będzie robić za wolontariuszkę:)Noi pocieszyła mnie kobieta,powiedziała że jak wezmę ten papierek od gina to mam iść do jakiegoś szefa w szpitalu i powiedzieć żeby się zgodził na jej udział,ponoć wspaniały człowiek i nie będzie problemu,a i jeszcze mi powiedziała że zgodzi sie ale tylko za darmo,coś wymyśli żeby kasa jej za to zapłaciła,że niby jechała do pacjentki z bólami i spędziła z nią trochę czasu,wszystko jest do załatwienia,więc jestem dużo spokojniejsza teraz.

A co do porodów tutaj oraz prowadzenia ciąży,badań to tak jak Ci pisałam mam wrażenie że jesteśmy w innych krajach:)

Dzień dobry! (Selene, jakbyś się nie poprawiła to bym Ci uwierzyła, że dziś wtorek ;) )

Olimpia, myślę w takim razie, że połówkowe też zrobi Ci Twój lekarz na najbliższej wizycie :)

Madleen, no ja nie wnikam w kwestię sprzętu Twojego lekarza ;) A tak poza tym to wiesz, że ja też jakoś przestałam się nastawiać na ZZO? Nie dość, że podjęłam decyzję o Wejherowie, a tam go nie ma, to i tak jakoś mnie ono nie rusza Ale zobaczymy co powiem na porodówce ;)

Sonia, jak Wasze zdrówko?

Carolajna, gratuluję udanego USG! :) A co z płcią? Nie dało się ujrzeć?

Julka, ja poproszę o taki poród! :)

Mamtu, kurde wszystko będzie ok! A poza tym To są dwa tygodnie, to chyba nie tak dużo, co? Ja wierzę, że wszystko się wyrówna i unormuje! Musisz dużo odpoczywać i już :)

Linka, no to czeka Cię zwariowany czas, ale dasz sobie radę :)

Jejku dziewczyny, ale wy macie tempo:) Ciężko was nadrobić. Ja mam teraz mnóstwo spraw na głowie, więc niezbyt często zaglądam na forum. Za miesiąc kończę studia i jestem w ciągłej drodze między Gdańskiem a Berliniem, sesja...aż mi się promotor śni po nocach :) Na dodatek mój mąż w końcu dostał pracę tylko, że w innym mieście i w jednym miesiącu czeka mnie sesja w Gdańsku i przeprowadzka z Berlina:) Jak sobie pomyślę o pakowaniu i szukaniu teraz nowego lekarza i szpitala do porodu to aż mnie trzęsie. Z drugiej strony przeżyjemy coś nowego:)
Dziewczyny jak was czytam jaki wy macie apetyt to tak wam zazdroszczę. Ja mam ciąglę mdłości, wymioty...Plusem jest to, że jeszcze nie przytyłam od początku ciąży a nawet mam 1 kg na minusie. Ja nie należe do szczuplutkich, więc jest ok.
Dzisiaj czeka mnie usg połówkowe, także mam nadzieję, że ujawni się płeć no i lekarz obejrzy dzieciątko czy wszystko jest ok. W pierwszej ciąży było to bardzo dokładne usg, więc dzisiaj również pewnie będzie.
Ania27 a może Twoja położna rozstała się z nimi w złej atmosferze i poprostu wie jak tam na nią będą patrzeć. Mogłaby pójść z Tobą nawyżej poprostu jako osoba towarzysząca i jej zapłacisz. Co do CC to nie wiem jak jest w Twojej miejscowości, ale w moim szpitalu mi mówili, że właśnie teraz w Niemczech jest moda na porody naturalne. Moja położna uprzedzała mnie, że jest nacisk na poród naturalny co zresztą na porodówce okazało się prawdą, nacinanie w ostateczności i koniecznie naturalne karmienie. Myślę, że mają pojęcie na temat inwazyjności CC i robią to wtedy kiedy jest konieczne. Zobaczysz, że będzie dobrze. Szkoda, że nie masz osoby która wsparłaby Ciebie swoją obecnością i językiem. Może z tą położną uda Ci się.
Miłego dnia dziewczyny!:)

Na razie priorytetem jest zapanowanie nad cukrem i właściwie zbilansowana dieta. Poza tym - czekamy jak się sytuacja rozwinie.

mocno trzymam kciuki za poprawę i wierzę, że właśnie tak będzie!
a masz jakieś zalecenia w związku z podejrzeniem hipotrofii, czy tylko trzeba czekać na rozwój sytuacji??

Dzień dobry.

Aleście naskrobały. Nie macie litości. ;) Poza tym widzę, że ktoś tu robi mnie 'w mamuta'. :P

Carolajna, gratuluję udanej wizyty! :)

Bardzo Wam dziękuję za wczorajsze kciuki i pamięć.
Dostałam skierowanie do diabetologa, muszę dziś dzwonić i gdzieś się zapisać - im szybciej, tym lepiej.
Mały rośnie, wg obwodu brzucha waży 951g, wg obwodu głowy i długości kości udowej jest większy, na ok. 28tc. Lekarkę trochę martwi ta dysproporcja, podejrzewa hipotrofię, więc za dwa tygodnie kontrola i jak się nie poprawimy, to na patologię. Także teraz będę siedzieć jak na szpilkach. :)

Sonia, jak zdrówko Ksawerego? Trzymacie się?

Miłego dnia. :)

oczywiście witam czwartkowo :)
ja się dziwię, że w ogóle trafiam do domu z tym roztargnieniem ;)

Witam wtorkowo :)
Carolajna gratuluę udanej wizyty :)
Mamtu daj znać co Ci lekarz powiedział.
No i przyszło ochłodzenie, ale musiało aż takie i do tego deszcz?
przez te zawirowania pogodowe dzisiaj ledwo wstałam z łożko, gdyby nie funkcja drzemki to bym spała jeszcze w najlepsze. Na szczęście jutro wolne :)
Miłego dnia!

Julka a gdzie sie podzial Twoj wpis :-) ?

Julka chyba gdzieś Ci post wcięło:)

Oj nie bądzcie takie zgryżliwe,wiadomo jaka jest rzeczywistość w Polsce,do pracy...powiadasz...przed terminem porodu?Ja pracy szukałam 2 lata,nie będąc w Polsce i to jakiejkolwiek,więc chyba nie wiesz jak ciężko dziś tam z pracą,a na ubezpieczenia prywatne trzeba mieć pieniadze,a przypadki ludzkie są różne,jak piszę,podałam przykład.

No ale narazie nie wracam,więc nie ma sensu ciągnąć tego tematu.

Hej dziewczyny,

prześledziłam wszystkie analizy SROKI
jestem w mega szoku do produktów niektórych marek, które od lat wydawały mi się najlepszymi dla dzieciaczków jak i dorosłych... ewidentnie skutecznie działające reklamy

No i z mojej analizy tych analiz :P w rozsądnych cenach najwyżej uplasowane są produkty firmy Rossmann: Babydream i Hipp :)

Jeszcze raz dziękuje za podzielenie się tą stronką :D

Kolorowych

No dobrze,ale co jak wracam na stałe do Polski,skąd wziąść ubezpieczenie,co jak odchodzę od męża i nie mogę liczyć na jego wsparcie finansowe,w tym prywatne ubezpieczenie?Z tymi urzędami to jest absurd,byłam nie raz zarejestrowana,pracy nie pomogą znaleść,a ośrodki MOPS samotnym matkom nie pomagają,które nie mogą na nikogo z rodziny liczyć a z alimentów i marnej pensji ledwo koniec z końcem wiążą,szok!

ania27: tylko ze w widocznej ciąży z dużym prawdopodobieństwem nie zarejestrują Cię w Urzędzie Pracy jako bezrobotną, bo ogólnie przepisy się ostatnio zaostrzyły i system próbuje takie "naciągactwo" ukrócić - przepraszam, że tak to ujęłam (to nie personalnie do Ciebie), no ale chodzi o to, by w urzędach pracy rejestrowały się osoby, które szukają pracy a nie chcą tylko za darmo (czytaj: na koszt polskich podatników) się leczyć. Poza tym, jeżeli masz ubezpieczenie w Niemczech, możesz wystąpić do swojej kasy chorych o zgodę na finansowanie porodu czy innych świadczeń w innym kraju UE - w tym przypadku w Polsce. Nie sądzę, zeby się nie zgodzili, bo dla nich cena za poród w Polsce to pewnie ułamek tego, co zapłaciliby szpitalowi w Niemczech.... Wiem, bo trochę zawodowo siedzę w temacie.

Nie zamierzam Walerka,ale nawet jakby to wystarczy się zarejestrować jako bezrobotna,bo wtedy najprawdopodobniej wróciłabym już raczej na stałe,narazie chcem urodzić tu i pomieszkać jeszcze trochę,póżniej zobaczymy jak będzie się układać.

Inne tematy z forum

rozedma płuc, i co dalej? (5 odpowiedzi)

Dziewczyny,moja najlepsza przyjaciółka zadzwoniła dzisiaj do mnie z informacją,że zdiagnozowano u...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...