WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013

Razem rażniej przejść przez ciążę,wspominać dobre jak i te gorsze chwile,cieszyć się z każdego dnia tego pięknego stanu,przeżywać każde USG,każdy ruch dziecka a póżniej przezyć poród i radość z macieżyństwa(choć nie jest takie łatwe)

Zapraszam do wpisywania się.
Ja mam termin na 12.09.2013
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013

ania27, skąd? Z kont. ;)

Ja płacę za wizytę nawet 150 złotych, ale uważam, że warto. Poszłam raz państwowo i to była jedna z moich najgorszych ciążowych decyzji.
Kiedy idę prywatnie to przynajmniej czuję się 'dopieszczona' - wizyta trwa 30 minut, nikt mnie nie pogania, mogę siedzieć i gadać nawet o d**ie Maryni, jeśli mam ochotę. ;) Samo badanie usg trwa co najmniej 15 minut (najpierw dopochwowo, potem - przez powłoki) - mam przed sobą dodatkowy monitor na którym widzę wszystko to, co lekarz (za każdym razem w 2D i 3D). Dostaję szczegółowy opis badania, mam mierzone ciśnienie, badane piersi, jestem ważona i badana na fotelu.
Ja wiem, że to tak naprawdę nie ma znaczenia i że można się bez tego obyć, ale ja tak lubię. :)

Ja w pierwszej ciąży na HIVa nie musiałam robić...ale całą resztę owszem...Teraz na razie nic, bo na ostatniej wizycie jeszcze nie zabiło serduszko - czekam 2 tygodnie. Ale się nie przejmuję, bo pierwsza ciąża tak samo przez pierwsze miesiące była o kilka tyg młodsza na usg..moje dzieci chyba tak powoli się rozkręcają po prostu :)

Jak mieszkałam w Gdyni, to chodziłam do Gamety - tam mają dobrych ginekologów ale cięęężko się dostać w razie W

Jak ja Wam zazdroszczę takiej opieki w ciąży,ale dziwię się że robicie to wszystko prywatnie,skąd na to tyle kasy brać?To jakiś obłęd,100 zł za wizytę i jeszcze tyle badań,ja w pierwszej ciąży chodziłam do przychodni i teraz jakbym mieszkała w Polsce to pewnie też.

No a tutaj jest tak,przynajmniej ja tak mam,bo tu zależy jaką masz kasę chorych wybraną i kto wie czy nie będę zmieniać,bo lekarka mi dała wykaz badań do zrobienia odpłatnie,w tym jest cukier,co mnie rozśmieszyło,toxoplasmoza,cytomegalia i inne,Usg prenatalnego nie robią zwykli ginekolodzy a tylko genetycy i trzeba jechać 30 km stąd do innego miasta i płacić za to.Nie zrobili mi podstawowego badania krwi,teraz jak będe to poproszę bo musze wiedzieć jaką mam hemoglobinę jak mało jem,głównie nabiał.Za wizyty nic się nie płaci,ale w tymi badaniami to jakiś obłęd,musze to wyjaśnić w funduszu zdrowia,narazie mam zrobione grupę krwi,jakieś antygeny,syfilizm,ale nie AIDS,razem 5 badań i wygląda na to że na tym koniec.

Agatka, ja nikogo z Gdyni nie znam, ale gratuluję i witam z wątku. :)

Witajcie dziewczyny
Coś czuję , że dołączę do wrześniowo - październikowych mam :)))
Ale muszę potwierdzić jeszcze u lekarza, a że to moja pierwsza ciąża to mam prośbę. Czy możecie mi polecić dobrego ginekologa z Gdyni najlepiej?? Dziękuję z góry i gratuluję wszystkim przyszłym mamom ;p;p;p

A, czyli jednak. Bo już myślałam, że moja lekarka znowu wymyśliła coś nadprogramowego. ;)

Ah tak, masz rację, te akurat badania wystarczy że się zrobi, bo tutaj chodzi o to czy przechodziłaś te choroby czy nie. Ja dostałam dodatkowo właśnie na HIV i kiłę (WR).

żonka, ja mam na myśli te badania zlecone na początku - ich nie muszę robić 'w pakiecie', ważne, żeby zrobić je w ogóle np. do połowy ciąży. Mogę je sobie porozkładać. Morfologię i mocz i tak będę robiła co miesiąc, przed każdą wizytą, więc do tego dołączę sobie po 2-3 badania z tych nadprogramowych.

A dostałyście skierowanie na HIV? Bo ja dostałam i zastanawiam się czy teraz jest jakiś wymóg czy o co chodzi?

mamtu a pozwalają ci się tak badać? Ja mam zawsze zrobić komplet badań na kilka dni przed wizytą. Te najbardziej kosztowne już zrobiłam, z tymi co muszę zrobić na kolejną wizytę spokojnie zmieszczę się w 100 zł :)

W ogóle mało się tutaj udzielam, bo jakoś czasu brak. Jestem już w 11 tygodniu, za tydzień w środę mam wizytę. Zaczęłam się przejmować, bo oprócz bólu piersi żadnych objawów nie mam. Ostatnio byłam na usg w 8 tygodniu i biło pięknie serduszko, mam nadzieję że teraz też wszystko będzie w porządku i będę mogła odetchnąć z ulgą....

narzeczonaaa, dzięki za kciuki. Młody dziś sprawia wrażenie zdrowszego, więc dzięki tym bardziej. :)

Dora, myślałam o basenie, ale jakoś mam opory w ciąży. Naczytałam się o wątpliwej czystości trójmiejskich basenów i chyba siłą musieliby mnie wciągać. ;)

Aga, gratuluję usg. Cieszę się, że wszystko dobrze.

sonia85, robię badania prywatnie, niestety, bo na wizyty chodzę też prywatnie. Trochę to obciąża budżet, szczególnie na początku, ale porozkładam sobie te badania na "etapy" i będę robiła po 3-4 w miesiącu, dla lepszego samopoczucia. ;)

Aga cieszę się razem z Tobą, bo pamiętam jak to było na pierwszej wizycie.Wracałam samochodem do domu i całą drogę płakałam jak głupia, z ledwością utrzymywałam kierownicę;)
No i powiedz czy Twoje maleństwo przypomina konika morskiego czy raczej jeszcze malutką kropeczkę?:)Najważniejsze że rozwija się prawidłowo.
Ja mam podstawowy pakiet w Polmedzie także na badania tylko zniżkę 15%. Przy takiej ilości zleconych badań to mi się w sumie opłaca.TSH i FT4 robię w Invicta ponieważ leczę się tam u endokrynologa (od 3 lat mam niedoczynność tarczycy).
Pozdrawiam Cię!!:)

Jeśli o mnie chodzi to ja mam wykupiony pakiet w Polmedzie od kilku lat, także w sumie prywatnie. Nie wszystkie badania mi ten pakiet pokrywa (aczkolwiek jeśli chodzi o te zlecone to wszystkie w nim mam, oprócz cytomegalii, którą zrobiłam sama już wcześniej), więc dodatkowo nie będę za nie płacić :) Ale moja ginekolog się jakiś czas temu wymiksowała z Polmedu i muszę osobno płacić za wizyty, no ale naprawdę jest tego warta ;). No i przyjmuje w Polmedzie i współpracuje z nimi co też jest mi bardzo na rękę :)

Ja w poprzedniej ciąży nie brałam żadnych witamin a wyniki miałam super. Mam nadzieję, że teraz też tak będzie. A że ciążę będe prowadzic prywatnie to i badania - prywatnie.

A na jakieś ćwiczenia chętnie bym pochodziła gdybym miała jakąś koleżanke do pary to raz, a dwa, że nie miałabym z kim zostawic Bartusia bo mój mąż pracuje w Dublinie.

No to trochę. Robicie te badania prywatnie?

sonia - pewnie, że trzymam ! :) W ogóle była półgodzinna obsuwa i to pół godziny kiedy czekałam w poczekalni odczuwałam jak 3 godziny - masakra! Już Ci piszę co mi zleciła: grupa krwi, morfologia, glukoza, tsh, ft4, wr, hbs-ag, mocz b. ogólne, toksoplazmoza igm igg, anty-rub igm igg. Zaraz muszę to w ogóle rozszyfrować ;)

super Aga! To teraz trzymaj kciuki za mnie. Ja mam wizytę w czwartek i też się mocno stresuję. A jakie badania Ci kazali zrobić? Kiedy masz następną wizytę?

Dziewczyny, przed chwilą weszłam do domu :). Jestem wniebowzięta! Serduszko biło (prawie się rozbeczałam ;) ), pani doktor powiedziała, że wszystko idealnie, książkowo ! :D Także jestem lżejsza o 10 kg - cały stres odszedł na bok ;) (przynajmniej na ten czas). No i póki co zostaję przy kwasie foliowym, a witaminy od drugiego trymestru :).

O fajne te zajęcia na awfie. Mój syn od kwietnia będzie chodził na 5h do klubu malucha to może wtedy się skuszę :) W klubach fitness większych też są zajęcia dla ciężarnych.

Aga daj znać jak po USG

moze jakies zajecia na basenie?

Super te zajęcia na awf-ie... tylko szkoda że w takich godzinach, kiedy w pracy jestem :(
Znacie jeszcze jakieś podobne inicjatywy, ale takie po godz. 17? :)

Inne tematy z forum

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (26 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...