WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013

Razem rażniej przejść przez ciążę,wspominać dobre jak i te gorsze chwile,cieszyć się z każdego dnia tego pięknego stanu,przeżywać każde USG,każdy ruch dziecka a póżniej przezyć poród i radość z macieżyństwa(choć nie jest takie łatwe)

Zapraszam do wpisywania się.
Ja mam termin na 12.09.2013
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013

A ja odebrałam wyniki tarczycy,noi jest tak jak się tego obawiałam,teraz z niedoczynności wpadłam w nadczynność,wynik TSH to 0,09 a FT4 14,2 ten drugi jest ok,cieszę się za to bo jednak TPO mi spadło,z 400 na 145 więc zapalenie się leczy,noi od jutra mam brać po pół tabletki.Za miesiąc do kontroli.
Ja jeszcze brzuszka nie mam,w pierwszej ciąży też długo nic nie było widać,dopiero w 6 miesiącu,ale był taki nie wielki,za to w 42 tyg,był ogromniasty arbuz:)

Agatka rzucaj szybko, bo inaczej lańsko od nas wszystkich tu obecnych! :) Na szczęście mnie też nie dotyczy ten problem, ale domyślam się jak musi to być trudne i trzymam mocno kciuki :)

Ja paliłam przed ciążą. Ale udało się rzucić bez problemu z dnia na dzień jak tylko test wyszedł pozytywny. Nie ma co tego przedłużać bo będzie Ci jeszcze trudniej. Wiesz, że to dla dobra dziecka :) Mi tylko 2-3 dni pierwsze było dziwnie i momentami chciało mi się bardzo zapalić ale wtedy myślałam o fasolce i przechodziło :)

Ja ostatnio widziałam małolatę(taką już konkretnie na wylocie)- paliła jak smok. Chciałam jej zwrócić uwagę , ale była w nieciekawym towarzystwie, więc sie po prostu bałam

No ja na szczęście nigdy nie paliłam, ale mam koleżanke która popalała jak była na pczątku ciąży, bo nie dała rady rzucic od razu.

W I ciąży to i w 6 -tym miesiącu mało kto widział, że jestem w ciąży, wogóle nie miałam brzucha. ciekawe jak będzie teraz, niby w kolejnej ciąży szybciej sie ma brzuch.

sonia85- ja mam już brzuchol taki nawet konkretny:)
W zasadzie na początku ciąży schudłam, dopiero od dwóch tygodni jem więcej, ale mam jadłowstręt. Zmuszam się, bo przecież nie można się głodzić, ale uwierzcie że gdybym mogła nie jadłabym nic. Mam mega nudności, gorzej niż w I trymestrze, z tym że nie wymiotuję.No i przytyłam 2 kg.
Ja nie mam problemu z paleniem, bo w życiu nawet papierosa nie spróbowałam;)(wiem dziwna jestem), ale muszę przyznać, że jak widzę te rarytaski w barku: winka, whisky...ślinka cieknie;)
Powiedzcie dziewczyny, tez odczuwacie tęsknotę za noszeniem już ciuszków wiosennych? Ja we wtorek jadę na zakupy i chowam zimowe odzienie do szafy, bo już nie mogę na nie patrzeć.

Odcinanie pępowiny? ;)

Rzucaj, bo w tyłek od wszystkich po kolei. ;)

e-papieros to nikotyna. dlatego odpada. muszę rzucić szybko z dnia na dzień. Takie szybkie cięcie:)

Kurcze, Agatka, nie ma na co czekać. Domyślam się, że te wszystkie Nicorette i inne wspomagacze rzucania nie nadają się dla kobiet w ciąży? A e-papieros? :)

musze rzucić jak najszybciej, ale boje sie ze zajadac bede brak palenia, a i tak mam problem z waga jeszcze z przed ciązy. ale wiem ze musze tu chodzi o zdrowie dziecka

Agatka, ja nie. A Ty rzuciłaś czy rzucasz? :)

czy któraś z przyszłych mam paliła wcześniej papierosy?? Łatwo udało wam się rzucic palenie??

za moja wypowiedz od razu minus?? hm..kazdy ma prawo wypowiedzenia swojej mysli..widac chyba nie ja tu...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Selene, zdrówka dla Maksa!

Dziewczyny, uważam, że dyskusja na temat wyższości opieki prywatnej nad państwową (lub odwrotnie) jest kompletnie bez sensu. Nikt tutaj nie musi nic nikomu udowadniać - każdy postępuje tak jak mu wygodniej lub na co mu budżet pozwala, a licytowanie się kto ma lepiej, a kto gorzej jest zwyczajnie - przepraszam Was za szczerość, możecie się na mnie obrazić - głupie.
Dajmy se "siana" i wspierajmy się, skoro taki był cel tego wątku. :)

tessaja, ja po południu 'umieram' - nic mi nie smakuje i mam paskudny niesmak w ustach. :/

Za to wreszcie senność mi przeszła - chodzę spać o 23:00, wstaję o 6:00 i jestem wyspana.

sonia85, u mnie jeszcze słabo cokolwiek widać, ale spodnie powoli zaczynają mnie uciskać. W każdym razie dla osoby "z zewnątrz" nie wyglądam jeszcze na ciężarną. :)

A z zakładaniem nowego wątku to może poczekajmy do 500 postów. Po tempie dzisiejszej dyskusji wnoszę, że nie zajmie nam to więcej niż jeden dzień. ;)

I jeszcze taki OT - aniu27, gdybym w poprzedniej ciąży postępowała zgodnie z Twoją zasadą "co ma być to będzie" moje dziecko nie dożyłoby nawet porodu. Być może stąd moje uprzedzenia co do państwowej służby zdrowia, ale trauma, która pozostaje po kilkumiesięcznej walce o życie własnego dziecka jest chyba tego wystarczającym usprawiedliwieniem. Dlatego jestem i będę w tej kwestii egoistką, a innym nic do tego. Nie do mnie należy uzdrawianie polskiego systemu służby zdrowia, niech robią to ci, którym za to płacą. Ja tylko chcę czuć się dobrze i uważam, że nie powinnam się z tego przed nikim tłumaczyć.

Nie nadążam za Wami dzisiaj. Ale sobie znalazłyście ciężki temat :) Myślę, że to jest indywidualna kwestia - każdy chodzi do takiego lekarza jaki mu odpowiada. Ja na fundusz nie znalazłam odpowiedniego dla siebie za to znalazłam prywatnie i skoro czuję się bezpiecznie to za to płacę. Poza tym uważam, że na ciąży akurat nie ma co oszczędzać bo ile razy w życiu będziemy w ciąży? Poza tym ja rodziłam na zaspie w państwowym szpitalu i zostałam potraktowana okrutnie nawet nie chce mi się już o tym pisać i dlatego postanowiłam, że drugie dziecko urodzę w swiss medzie.

Dziewczyny te które weszły już w II trymestr - jak tam wasze brzuszki zaokrąglają się już?

Może ktoś założy 2 wątek bo już ten się ogromny zrobił!

początek4 tygodnia, ale nie pisałam tego jeszcze dlatego nie wyłapałaś Aga

Tzn ,żeby była jasność - "jasne, że tak" to odnośnie lekarza ;) Bo co do poziomu służby zdrowia to niestety się nie zgodzę ;)

narzeczonaaa - jasne, że tak. Dlatego pisałam, że i prywatnie znajdzie się konował, a w przychodni super lekarz. Tylko uważam, że takie zaglądanie sobie nawzajem do portfela i wyskakiwanie z tym, ze ktoś chce żeby inni umierali albo mieli gorzej, bo inni chodzą prywatnie jest co najmniej nie w porządku. Lekarz lekarzem, myślę, że jak ktoś się decyduje na opiekę prywatną to głównie ze względu na dostępność lepszego sprzętu, a później dochodzą też inne przesłanki, m.in. indywidualne podejście do pacjenta itd. Ale przecież każdy ma prawo sam o tym decydować. Dla siebie. A nie dla innych.

Agatka - przepraszam, ale nie zarejestrowałam - który to u Ciebie tydzień ? :) W tym gąszczu obawiam się, że mogłabym nie dokopać się do tej informacji ;)

Dziewczyny ja chodzę w ramach pakietu medycznego, ale uważam że nasza publiczna służba zdrowia stoi na wysokim poziomie, więc nie można generalizować. Podstawa to znaleźć dobrego lekarza, a po to są takie fora jak to...

Inne tematy z forum

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...