WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013

Razem rażniej przejść przez ciążę,wspominać dobre jak i te gorsze chwile,cieszyć się z każdego dnia tego pięknego stanu,przeżywać każde USG,każdy ruch dziecka a póżniej przezyć poród i radość z macieżyństwa(choć nie jest takie łatwe)

Zapraszam do wpisywania się.
Ja mam termin na 12.09.2013
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013

Agatka - u mnie też senność i z tego co wiem doskwiera ona prawie wszystkim ciężarówkom :) A mdłości nie mam w ogóle :) Miałam bardzo tkliwe piersi, ale to już na szczęście minęło. Ale momentami ból był naprawdę silny...

Agatka Twoje objawy sa jak najbardziej normalne, także się nie martw
tessaja ja mam dokładnie takie same objawy co Ty. Zjadłam skromny obiad a mdli mnie masakrycznie. I tak będzie do wieczora. Tłumaczę sobie to tym że chyba maluszej już napiera na narządy wewnętrzne. Ma już 9 cm:

dorotiii, nasz owczarek też nie ma wyczucia :) potrafi na siłę wtłaczać się na kolana, włazi w jakieś wąskie szczeliny itp. Zresztą ma prawie 5 lat, a ja mam wrażenie jakby miał 5 miesięcy ;). Nigdy nie dorośnie. Ale to bardzo oddany, kochany psiak. Ktoś go wyrzucił z samochodu jak był szczeniakiem (zabiłabym takiego gnojka). A z kolei nasza kotka się do nas przypałętała będąc w ciąży. Niestety poroniła 3 kociaki, ale już z nami została jako stały domownik :)

ania27 - jeżeli uważasz, że prywatyzacja oznacza, że ubożsi ludzie będą umierać to gratuluję! Może warto najpierw zapoznać się z pojęciem zanim się na kogoś naskoczy, nie mając o tym zielonego pojęcia? Żenujący się zrobił poziom tej dyskusji, więc może już nie wracajmy do tego...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Stokrotko, to chyba do dobrej ginki trafiłaś. Bo u nas jak idziesz na nfz to też przysługują tylko 3 usg (bodajże 12 tydz, 20 tydz i przed porodem jakoś). Dlatego właśnie ja też chodzę prywatnie. Wolę odżałować sobie te 100zł na wizytę niż zamartwiać się czy z maleństwem wszystko w porządku. Poza tym oboje z mężem pracujemy więc nie jest to dla nas aż tak straszny wydatek, tym bardziej że do lekarza chodzę raz w miesiącu. Dla mnie teraz jest najważniejsze zdrowie maluszka i tak jak pisalam, wolę zapłacić niż się zamartwiać :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja mdłosci raczej nie mam, no tylko czasem jak mam kaszel to mnie mdli ale to rzadko. za to jestem bardzo senna, w zeszłym tygodniu bolała mnie głowa przez cztery wieczory jak nigdy w życiu, po za tym o 21.00 najchętniej juz bym spała, a zawsze byłam nocnym markiem;p. O bólu piersi już nie wspomnę. Troche mocniej jestem wyczulona na zapachy i zauwazyłam , ze mocniej pocę się pod pachami.

Agatka - oczywiście, ze normalne.

Ja tak bardzo śpiąca nie jestem. za to mnie mdli do poludnia a wieczorem mam zgagę. :-/ I to niezależnie ile i co zjem...

Ale się rozpisałyście , a ja przysnełam. Powiedzcie czy to normalne , ze w początkach ciązy jestem tak senna że zasypiam w dzień??

hej, nie naleze do wrzesniowek ale podczytuje Was i chcialabym sie odniesc do wypowiedzi Julki - otoz ja chodze na nfz i jakos 3 usg nie mam na cala ciaze - gin robi mi je na kazdej wizycie co 2 tyg a wczesniej co m-c..
ponadto dostaje skierowanie na badanie takze na rozyczke, cytomegalie, toxo.. a nie tylko na mocz i morfologie. Nie rozumiem skad masz takie info bo sa one sprzeczne..

Ponadto jaka gwarancje maja te kobiety w ciazy,ze chodzac do gin prywatnie urodza zdrowe dziecko?? to co chodza na nfz maja rodzic chore?

leczylam sie prywatnie u gin..wyciagnal ode mnie mase kasy i nie pomogl.. poszlam na nfz do gin..wyslala nas na kolejne badania i za m-c bylam w ciazy..moze to przypadek..moze tak mialo byc..
nasze dzieci rozwijaja sie prawidlowo..moglabym chodzic prywatnie ale po co?? skoro na nfz mam dobra opieke??
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

ania27 - prywatyzacja szpitali i służby zdrowia nie oznacza że każdy za każdą wizytę będzie płacił. Po prostu zmieni się sposób zarządzania obiektami. Tak jak jest w tej chwili z przychodniami - chodzisz tam na fundusz ale one są zarządzane przez prywatne osoby. I tak by działały też po prostu inne jednostki medyczne.

Ogólnie szkoda nerwów dziewczyny .... nie można niczego generalizować.

Aga ja mam 3 koty :)
Ogólnie od kiedy jestem w ciąży, jeszcze zanim test zrobiłam to biją się o miejsce na moim brzuchu. Każdy chce dogrzać i domruczeć bobasa :)

Jak się urodził Dominik i zaczynał płakać to kotka latała jak oszalała i mega miauczała, wskakiwała na nas i dawała znać że mamy iść bo on tam płacze :)
Teraz z jednym rumcajsem nie mają najlżejszego życia i czasem z miłości są przygniecione ale dogadują się super z małym i uważam że mega fajne jest dla dzieci dorastanie ze zwierzakami.
Rodzice mają za to dużego wilczura i tutaj jedyny problem jest z tego że on nie zdaje sobie sprawy ze swojej wielkości i siły. Czasem przez przypadek zdarza mu się go przewrócić, ale wiadomo jak pies jest to uważamy trochę bardziej i nic złego się nie dzieje.

A to przepraszam Cię,ale jak słyszę takie słowa z ust głowy państwa,albo czytam gdzieś,tak jak tu w tej dyskusji to szlag mnie trafia,jak niektórzy potrafią egoistycznie patrzeć na świat przez pryzmat siebie i swoich pieniędzy,ciekawe jak by mieli ich mniej?Ale nie,każdy mądry jest bo ma kasę,tak jak nasi politycy,którzy nic nie robią żeby choćby powstrzymać ludzi od wyjazdu za granicę,to tam rodzi się najwięcej polaków,aż wstyd dla Polski do czego doprowadzili.

To Aga pisała o prywatyzacji służby zdrowia. Ja pisałm o chodzeniu prywatnie do ginekologa. Pisalam o tym, że JA chodzę prywatnie. Pisałam o niezprzeczalnych plusach chodzenia prywatnie a nie o prawie do równego dostępu do słuzby zdrowia. Takiej równości w Polsce nie ma, ale to przeciez nie jest moja wina. Nie rozumiem dlaczego na mnie naskakujesz?

Nie,Tobie chodzi o prywatyzację służby zdrowia,bo nie liczysz się z innymi,tu ciąża nie nic do tego,powiedziałaś ogólnie.

Ale ja nie mam ambicji uzdrawiać polskeij słuzby zdrowia. Ja tylko chcę urodzic zdrowe dziecko - możesz to nazywać egoizmem jesli chcesz.

To ty sobie chodz prywatnie wszędzie gdzie chcesz,ale dlaczego wszyscy mają tak mieć?Bo chyba na tym polega prywatyzacja służby zdrowia.
Jak dla mnie to czysty egoizm.

Nigdzie nie napisałam, ze mam dużo pieniędzy. ;-) Mam priorytety,w kwestii ich wydawania. ;-)
Ania, juz pisałam - ja piszę tylko i wyłącznie o sobie. Jeśli ktos nie ma kasy a decyduje się na dziecko to jego sprawa.

Ania, widzę, ze jestes idealistką. ;-) No pewnie, że może i tak powinno byc, ze wszyscy mają równy dostęp do opieki zdrowotnej. ale tak było, jest i będzie, ze kto ma kasę, ten ma lepsza opiekę. Żyjemy w takich realicha, więc ja po prostu płace i uważam, ze dzieki temu mam lepsza opiekę.

Aga i tu sie zgadzam z Tobą,to nie duży koszt,można z czegoś takiego skorzystać.Ja nie płaciłam za toxoplasmozę,różyczkę na fundusz robiłam.

Tessaja,piszesz tak bo masz pieniądze,a postaw się w sytuacji ludzi którzy mają ich mniej,czy oni nie zasługuja na potomstwo?I czy to że chodzą na fundusz mają rodzić chore dzieci?
Ja bym się bała teraz rodzić w Polsce,jak tyle głupich błędów popełniają,a pózniej tragedia na całe życie,ale to też chyba zależy od szczęście na kogo się trafi i jak poród będzie przebiegał.

Chodzi o to że my ludzie przyzwyczajamy a nawet już to zrobiliśmy że lekarz inaczej traktuje pacjenta państwowo a inaczej prywatnie,bo pieniądz rządzi światem,taka prawda.
Choć nie wszyscy lekarze są tacy na fundusz to w większości,zgadzam się z tym.
Czyli co jak sprywatyzują służbę zdrowia to biedni mają umierać tak?A co ze składkami które się opłaca?Co z podatkami?I jak ten kraj ma być zdrowy...Nigdzie tego nie ma w Europie i w Polsce nie powinno być,a służbę zdrowia dawno powinni naprawić.

Inne tematy z forum

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...