WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013

Razem rażniej przejść przez ciążę,wspominać dobre jak i te gorsze chwile,cieszyć się z każdego dnia tego pięknego stanu,przeżywać każde USG,każdy ruch dziecka a póżniej przezyć poród i radość z macieżyństwa(choć nie jest takie łatwe)

Zapraszam do wpisywania się.
Ja mam termin na 12.09.2013
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: WRZEŚNIOWO-PAŻDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013

Ło matko - 200 zł to już szarpnie ;).

Wiadomo, z enie ma co przesadzac z wydatkami typu ciuszki czy inne pierdołki. Ale co do prywatnego prowadzenia ciąży to się nie zgodzę. Chodzę prywatnie, bo lekarz jest wybitnym specjalistą i ma super sprzęt. Płacę za jego umiejetności bo nie mam zufania do przychodni na kartuskiej, do której bym należala. Jeśli klasa sprzętu czy wiedza lekarza miałaby zawazyc na życiu czy zdrowiu mojego dziecka to ja nie mam wątpliwości, ze należy iść na wizytę prywatne. Bo co mi będzie po tym, że płacę skladki i nie musze placic za wizytę jesli lekarz np. nie zauważy wady serca, bo sprzęt do usg ma 1000 lat?

w swissmedzie czytałam ze ten rozszerzony kosztuje 200zl za miesiąc

Mój pakiet kosztuje 49 zł miesięcznie. I uważam, że to bardzo dobra cena, bo w życiu nie zapłaciłabym tyle za to wszystko, co wykonuję w przeciągu miesiąca :).

Aga, nie mam zwierzaka, bo nie wyobrażam sobie życia na 60 metrach z jeszcze jednym 'żyjątkiem'.

Dziewczyny, a ile płacicie za swoje pakiety?

Jeśli chodzi o wydatki - my sporo ciuszków dostaliśmy od męża brata i bratowej po ich dzieciakach. Ale i tak masę już nakupowała moja mama (pierwszy raz zostanie babcią, co doprowadza ją do euforii na każdym kroku) i babcia. Myślę, że jeśli ktoś cieszy się z dzieciątka (szczególnie pierwszego) to ma prawo okazywać to w jakikolwiek sposób - kupując ciuszki w sklepach, drogie wózki itd jeśli tylko ma na to ochotę. Nie zamierzam szaleć, bo też uważam, że tych wydatków jest masa i wózek za 3 tys. nie jest mi potrzebny, ale mimo, że miałam możliwość również taki wózek dostać odmówiłam, ponieważ chcę sama go wybrać, chcę żeby był "MÓJ". Także myślę, że każdy cieszy się tym na swój sposób :)

Aga-ja też bardzo kocham zwierzęta, ale do póki nie urodzi sie dziecko to mój mąż niestety nie chce w domu zwierzaka, nad czym bardzo ubolewam :( A poza tym moja alergia jest dość nieobliczalna, szczególnie teraz w czasie ciąży, także lepiej, że się nie zdecydowałam na pupila.
Bo w sumie byliśmy zdecydowani na adopcje psiaka z dość poważnym problem zdrowotnym. Ale za nim podpisaliśmy dokumenty adopcyjne skonsultowaliśmy stan zdrowia pieska z weterynarzem i pani doktor odradziła adopcji w momencie planowania powiększenia rodziny, bo pies mógłby zarazić i nas i dziecko. Także póki co odpuściliśmy sobie domowe zwierzaki, ale mam straszna ochote na co dzień poprzytulać do miękkiego futerka :)
Ale za to moi rodzice mają kotkę i jestem ciekawa jak ona się zachowa jak zobaczy takiego małego bobasa:)

Ja mam jedno "zwierzątko" mojego synka łobuzka i narazie mi wystarcza.
A tak serio,nie mamy żadnych zwięrząt bo jak narazie nie mamy stałego miejsca pobytu,więc to tylko kłopot szczególnie jak się wyjeżdza.Chciałabym psa,bo miałam jak byłam dzieckiem tylko jak zachorował i przyszło nam go uśpić to bardzo to przeżyłam.Może kiedyś jak dzieci podrosną i jak już znajdziemy to miejsce na ziemi żeby zamieszkać na stałe,choć w dzisiejszych czasach nie wiem czy wogóle jest to możliwe.

Arabelka, u mnie też test wyszedł bardzo szybko. :) I moje dziecię wg usg też ciut większe niż wg om (na razie).

Zaraz dojdzie do tego, że będziemy się martwić, że nasze dzieci dobrze się rozwijają i są w normie. ;)

Arabelka jak najbardziej zgadzam się co do Twojej opinii na temat pakietów medycznych - taka inwestycja bardzo szybko się zwraca, bo większość badań ma się po prostu w tym pakiecie. Ja również mając swój pakiet w Polmedzie mogę korzystać z usług innych przychodni - m.in. Evi Med czy Clinica Medica. I naprawdę myślę, że w ciąży jest to rzecz bardzo przydatna. Ale oczywiście każdy ma wybór :).

ania27, ja na wyprawkę Młodego nie wydałam prawie nic, bo wszystko dostaliśmy po znajomych i rodzinie. Uważam, że to bardzo komfortowe, jeśli ma się taką możliwość, bo maluch i tak nie zniszczy tych rzeczy. Teraz też trzymam wszystko dla drugiego dziecka. Może dlatego wydatki na lekarza i badania nie są dla mnie takim obciążeniem.
Najwięcej wydawaliśmy na pieluchy (przez pierwsze kilka miesięcy był to w zasadzie jedyny wydatek, który trochę nam dawał po kieszeni) i szczepienia nieobowiązkowe. Cała reszta to w sumie pikuś, szczególnie jeśli karmi się piersią i nie trzeba inwestować w mm. :)

Dziewczyny piszecie, że na pierwszym usg nie było widać serduszka.
To musze przyznać, że moje dziecko jest jakieś chyba nad to rozwinięte hehe :) Bicie serduszka widziałam na pierwszym usg w 5/6 tyg i był to widoczny pęcherzyk z maleńkim serduszkiem. Lekarz powiedział, że doszło do szybkiego zagnieżdżania i dlatego tak szybko wszystko było widać. A pozytywny test ciążowy wyszedł 2 tygodnie po zapłodnieniu,czyli w dniu spodziewanej miesiączki.

Mam nadzieje, ze ten szybki rozwój zarodka to raczej dobrze świadczy :)
Zresztą wg ostatniego usg termin porodu mam o 3 dni szybciej, niz wg om.

Dziewczyny, a teraz trochę z innej beczki - macie zwierzaki? Oczywiście mam na myśli takie bardzo interaktywne (psy/koty) :) Jeśli tak to jak u Was wyglądały przygotowania na nadejście nowego domownika w tej kwestii? Ja jestem straszną "zwierzęciarą" od zawsze ;). Mamy owczarka niemieckiego (wieczne ADHD ;) ), kota, no i dla dopełnienia 2 chomiki ;). Najbardziej interesuje mnie kwestia psa - nasz kompletnie nie zdaje sobie sprawy ze swojej wielkości co na codzień jest dość komiczne ;)

Arabelka, byle do wiosny. W końcu musi być lepiej. Współczuję wymiotów. Trzymaj się. :)

Ten pakiet to pewnie niegłupi pomysł, ale jestem już na takim etapie, że zwyczajnie nie chce mi się nic zmieniać. Z lenistwa czy z przyzwyczajenia - nie wiem. ;)

Julka,no właśnie to tym bardziej że są wydatki na dziecko,uważam że ciąże powinien prowadzić lekarz z przychodni,przecież płacicie składki,to dlaczego dajecie zarabiać dodatkowo?Ja miałam bardzo miłą i kompetentną panią dr.na książeczkę,za nic nie płaciłam.
Co do wydatków na dziecko,ja od 6 miesiąca chodziłam po lumpkach i kupowałam na bieżąco małe ciuszki,uważam że szkoda kasy na nowe,jak i tak dziecko szybko z nich wyrasta,a ceny to jakaś paranoja dla bogaczy.
Wózek i łóżeczko kupiliśmy za becikowe,najdroższa była dla nas szafa,bo kupiliśmy pożądną z drewna na zamówienie.Ja nie odczułam takich wydatków na dziecko,wiadomo pieluch na początek idzie sporo,ale to wszystko,kosmetyków nie używa się jak dziecko malusie.
Teraz mam wszystko po pierwszym,nic nie sprzedałam,nic nie oddałam,wszystko leży i czeka na drugie.

Ja zamiast takich wydatków jak badania prywatnie,wózek za 2000 tyś,czy 500 wydać na ciuszki,wolę jechać z rodziną na wakacje,czy kupić coś do domu,wszystko zależy też od sytuacji finansowej,to jakie ma zobawiązania,ale znam ludzi którzy bezmyślnie wydają pieniądze,starym gratem jezdzą,kasy nie mają ale na wesele biorą kredyt,głupota jak dla mnie.Ale to tylko moje zdanie.

Mamtu jasne, że dam znać:)))
A tak w ogóle zastanawiam się nad wykupieniem jakiegos pakietu medycznego, na czas ciąży

Agatka, bo najlepiej rzeczywiście wszystko sprawdzić osobiście. Jak już się wybierzesz to daj znać jak było. Chętnie poznam kolegę od innej strony. :)

Cześć dziewczyny,

Parę dni mnie tu nie było... bo nie była w stanie :( Mimo iz weszłam już w II trymestr to jeszcze czuje się nie najlepiej.Do senności i zmęczenia już sie przyzwyczaiłam, ale te wymioty nadal mnie męczą. Na szczęście już raz dziennie,albo raz na parę dni,ale jednak nie ustępują. A jakby tego było mało to jeszcze mnie męczy alergia :( Lekarz wysłał mnie na razie na L4, ze względu na alergeny,które są u mnie w pracy i mnie uczulają. Ale muszę przyznać, że strasznie dołuje mnie to siedzenie w domu przy tej pogodzie. Apetytu też brak,bo zjem coś od niechcenia i zamiast przytyć to chudnę( no ale póki co to chyba nie jest powód do zmartwień, tym bardziej ze wyniki sa ok:))

Piszecie, ze korzystacie z prywatnej opieki medycznej. Ja sobie bardzo cenie prywatne kliniki. Tym bardziej, że mam wszystko bezpłatnie,bo moja firma opłaca pracownikom prywatną opiekę medyczną. I tak na dobra sprawę to mogę korzystać z kilku klinik,np. Swiss Med, Clinica Medica, Evi-Med, Lux Med, Enel-Medi inne. I jak na razie to robiłam prywatnie tylko USG genetyczne,bo to jedyne czego nie mam w pakiecie. Warto nawet na czas ciąży wkupić sobie w jakiejś klinice lub firmie ubezpieczeniowej taki pakiet medyczny, bo wychodzi o wiele taniej, niż płacenie za wszystko w prywtanych gabinetach.
Na co dzień korzystam z badań w Clinice Medice w Gdyni i tam też mam swojego lekarza prowadzącego, dr Andrzeja Szerle-lekarz z prawdziwego powołania i z wieloletnim doświadczeniem medycznym,a przy okazji potrafi z pacjentką pożartować i podtrzymać na duchu gdy się czymś zamartwia :)
Ale moja koleżanka też chwaliła sobie dr Boćkowskiego,który przyjmuje prywatnie w Klifmedzie na Wrocławskiej w Gdyni i pracuje też na Klinicznej.

Dzięki za informacje, chyba zaraz zadzwonie i umówie się do dr. Piskulaka :))) , mam do niego blisko i dobrych rzeczy naczytałam się o nim w internecie , a teraz to zweryfikuje:)

sonia85, trzymaj się. Byle do wieczora. :)

Inne tematy z forum

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...