WYBORY!!!!!

Temat dostępny też na forum: Banino
Witam wszystkich sąsiadów,
Do wyborów zostało nie wiele czasu i trzeba zastanowić się na kogo głosować. Dlaczego warto się sprężyć?
Jeśli chcemy czego więcej dla naszego Banina to trzeba wybrać ludzi, którym będzie zależało.
W nadchodzących okresie będzie naprawdę dużo pieniędzy unijnych do zdobycia i trzeba mieć tam mądrych i zaradnych ludzi.
Spróbujmy zrobić to razem!

Zatem otwieram dyskusję na kogo warto oddać głos.

Kandydaci na burmistrza nr 1.
do rady gminy 2.
do rady powiatu 3.

Wrzucając swoje przemyślenia i uwagi poprzedzajcie je tymi numerami.
Pod koniec tygodnia postara się je uporządkować.

Może zacznę:
1. Według mojej oceny obecny burmistrz jest już zmęczony..dajmy mu zatem spokój;
kandydatem ciekawym jest J.Miąskowski lecz chciałbym wiedzieć czy nie będzie po raz kolejny podważał naszych ustaleń dotyczących przebiegu obwodnicy.

2. do rady startują osoby z naszej rady sołeckiej:
p. P.Koreń i p. M.Cieszyńska.
Aktywnie działali na rzecz Banina i warto ich poprzeć.

3. tu niestety nie mam kandydatów, natomiast na pewno nie zagłosuję na tych, którzy tam siedzieli ostatnią kadencję:
p.M.Żeromski i p.E.Pryczkowski. NIC nie zrobili w czasie sowjej kadencji dla Banina. Z drugim panem korespondowałem czas jakiś w sprawie wprowadzenia ograniczenia szybkości na Lotniczej od początku granicy Banino i nic....może nie mogli, może nie chcieli..
Zatem dajmy szanse innym.
na listach z Banina znalazłem:
K.Jakuszek,
A.Dziedzic,
K.Niedrowski
zatem na nich proponuję oddać głos.

To tyle z mojej strony i zapraszam do komentarzy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: WYBORY!!!!!

Jak Pani Cieszyńska i Pan Koreń działali na rzecz Banina ???? może jakiś przykład.....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam lekturę radabanino.pl

P. Niedrowski to szef Eko-Budu i obawiam się, czy taka kombinacja to dobre rozwiązanie dla naszej wsi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To, jakie piastuje stanowisko i z czego żyje nie jest istotne. Ważne, czy jest człowiekiem przedsiębiorczym i skutecznym. Nie znam osobiście tego człowieka więc nie wiem. Ale wiem, że dotychczasowi radni powiatu nie zrobili dla Banina nic. A przecież były różne okazje, jak choćby przytoczona wyżej kwestia ulicy Lotniczej (skrzyżowanie z Borowiecką i skrzyżowanie z Pszenną, ograniczenia prędkości, oświetlenie), gdzie w grę wchodzi bezpieczeństwo dzieci.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Skuteczność tego Pana polega na tym że skutecznie upstrzył nam Banino swoją tandetną reklamą.
U nas nazywają to przedsiębiorczością, w innych krajach przestępstwem, za które płaci się kolosalne kary.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

W sumie mi te reklamy też się nie podobają, ale gdyby w innych krajach nie było zakazów - też by wieszali.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

strasznie nadęty człowiek chyba nigdy sie nie uśmiecha

Pytanie, w jaki sposób p. Paweł Koreń działał na rzecz Banina może zadać tylko osoba, która kompletnie nie interesowała się sprawami naszej społeczności w ostatnich latach. Przede wszystkim cała akcja sprzeciwu wobec planów przesunięcia Obwodnicy Metropolitalnej była prowadzona przez p. Pawła Korenia.

Co do p. Cieszyńskiej, to zasług rzeczywiście nie znam...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miąskowski wydaje się ok
Dziedzic / Niedrowski raczej karierowicze
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Chciałem zagłosować na Żeromskiego bo wydaje mi się, że największe ma szanse ze wszystkich osób startujących z Banina. Ale rzeczywiście z różnych stron słyszę o Miąskowskim.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Żeromski to powrót ekipy Żurawicza, radzę się zwolennikom PO głęboko zastanowić nad tym kogo poprzeć na stanowisko burmistrza, IMO najlepszym kandydatem jest Jacek Miąskowski.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

i co lemisie minusujecie, tęsknota za obwodnica metropolitalna pod oknami za kopertkę pod stołem?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jesli mowa o Jacku Miąskowskim!!! to jest odpowiedz na temat metropolitalnej
Korekta przebiegu obwodnicy którą sugerowałem miała cele 1 . ocalenie kilkunastu domów 2. odsunięcie węzła od skrzyżowania w Miszewie celem zminimalizowania potencjalnego paraliżu komunikacyjnego w tym miejscu (identycznie jak nasze starania i przepychanki o zmianę ronda w Kokoszkach z zwykłego na turbinowe) 3. podatki dla gminy zawsze szkoda firm które je płacą zwłaszcza że chcą się rozwijać na naszym terenie
4 odsunięcie spowodowało by ocalenie przejazdu z Pępowa na Przodkowo bo wymusiło by na GDKiA wiadukt nad drogą powiatową
a w obecnym projekcie proponują objazd przez Miszewo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wszystko fajnie ale napisz to ludziom którzy będą mieli drogę za oknem na co dzień bo ważny jest interes 2 firm ... które zasadniczo powinny wiedzieć że planują inwestycję w korytarzu zarezerwowanym pod drogę. Zasadniczo chodzi o to że tak nie powinno być i ktoś w Urzędzie to przyklepał wcześniej a teraz lobuje......niesmak jest dość duży
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przede wszystkim urząd UG Gminy Żukowo nie wydaje pozwoleń na budowę. Poza tym jak budowała się Hydromega i o pozwolenie na rozbudowę otrzymał Ashland nie było wybranego wariantu. O ile wiem do momentu kiedy nie będzie przyklepanego w 100% wariantu,a tak się jeszcze nie stało nie można nie wydać pozwolenia na budowę- takie mamy prawo. Poza wszystkim wg Pana Miąskowskiego droga miała być przesunięta na tyle ,że uratowałaby zarówno inwestycje w Miszewie jaki nie kolidowałaby z zabudowaniami z Baninie. Ludzie w Baninie nie chcą jednak żadnych kompromisów. Smutne to....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Smutne ze wariant najlepszy czyli ten który prowadził z drugiej strony Miszewa nawet nie został wzięy pod uwagę bo-"najdroższy"

"O ile wiem do momentu kiedy nie będzie przyklepanego w 100% wariantu,a tak się jeszcze nie stało nie można nie wydać pozwolenia na budowę- takie mamy prawo. " A gdzie myślenie urzędników? Przeciez korytarz na drogę był zarezerwowany już z 20 lat jak nie więcej i skoro wiedzieli że droga powstanie do do czasu ustalenia konkretnego planu nie powinien tam powstać żaden dom a co dopiero Firma.... Czy przepisy i zdrowy rozsądek się wykluczają? Teraz poszkodowani są ludzie, z każdej strony konfliktu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie masz racji korytarz był zarezerwowany ale nie w tym miejscu gdzie biegnie wariant czerwony i nie pod OMT a pod obwodnicę Żukowa. Korytarz ten biegł mniej więcej pomiędzy wariantem niebieskim a różowym. Wiem bo 10 lat temu chodził po domach ankieter i sama liczyłam odległość od swojego domu. Jeżeli chodzi o pozwolenia na budowę to jeżeli urzędnik nie ma podstawy prawnej do niewydania pozwolenia na budowę to taką decyzję musi wydać. W chwili obecnej w korytarzu wariantu czerwonego nadal są wydawane pozwolenia na budowę z tym ,że jest adnotacja typu : działka jest przewidziana pod budowę OMT.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy Pan Niedrowski będzie miał czas na zajmowanie się polityką i własną działalnością?? Przepraszam takie spostrzeżenie z własnego doświadczenia, zajmując się dobrze prosperującą, rozwijającą się firmą, nie mam czasu na inne działanie-chyba, że coś byłoby robione pobieżnie. Nasuwa się więc pytanie - czy wybór człowieka skupionego na własnym biznesie, przyczyni się do działania na korzyść innych??
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poziom tej kampanii jest żenujący...Przyjdzie nam głosować nie na treści a na nazwiska umieszczone na bilbordach...Śmiech ciśnie się na usta kiedy czytam na bilbordzie jako o walorze kandydata że jest on młody!!! Ja też :) i co z tego??? A gdzie informacja o przygotowaniu do pracy w samorządzie??? O znajomości przepisów, możliwościach, obowiązkach itd... Mamy końcówkę kampanii a ja nie usłyszałem od żadnego kandydata-tki o niczym nowym...Banino jest dla mnie ważne i oczywiście zgadzam się że skala zaniedbań infrastrukturalnych jest kosmiczna i obciąża obecne władze...Sądzę więc że czas na zmiany...Myślę o zagłosowaniu na Pana Miąskowskiego ale chciałbym wiedzieć czy faktycznie opowiada się za wariantem niebieskim OMT???Pan Miąskowski jeśli nawet w jego mniemaniu ma rację z przebiegiem OMTw wariancie niebieskim to jednak powinien promować demokratyczne rozwiązania i po referendum opowiedzieć się albo przynajmniej zaakceptować wybór większości...Jako potencjalny wyborca chciałbym usłyszeć od tego Pana czy jest zwolennikiem demokratycznych rozwiązań...Chciałbym mieć pewność że mój kandydat nie należy do tego rodzaju co to większość akceptuje tylko wtedy kiedy oddajemy na niego swój głos a potem tyle go widzieli ;)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

naprawimy , zrobimy, polepszymy a dlaczego poprzednicy tego nie zrobili - BRAK ŚRODKÓW.
Ci Państwo to jak król Midas, czego dotknie to w złoto sie zamieni tylko skąd te czary mary na bilbordach. Oklepane slogany. Czego wczesniej Ci ludzie dokonali, jakie maja wykształcenie i przygotowanie.
ŻENADA zwykła i nabieranie mieszkańców obiecanki , cacanki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy to już koniec kontrowersji wokół obwodnicy metropolitalnej Trójmiasta? Drogowcy potwierdzili, że obowiązuje czerwony wariant jej przebiegu. Budowa Obwodnicy Metropolitalnej Trójmiasta. Ostateczna rekomendacja dla czerwonego wariantu Komisja Oceny Przedsięwzięć Inwestycyjnych, działająca przy generalnym dyrektorze dróg krajowych i autostrad, ponownie wyraziła swoją rekomendację dla czerwonego wariantu I A Obwodnicy Metropolitalnej Trójmiasta. ierwszy raz uczyniła to w styczniu 2013 r. Teraz potwierdziła tę rekomendację, po przeanalizowaniu wariantu I A-4, który miał ominąć działki firmy Hydromega w Miszewie oraz terenów rozwojowych dla Ashlandu.
- To jest wersja ostateczna - mówi Piotr Michalski, rzecznik GDDKiA Oddział w Gdańsku.
- Oczekujemy jeszcze na decyzję środowiskową z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Gdańsku. Szacowane koszty wariantu I A OMT z obwodnicą Żukowa to 2 635,32 mln zł, zaś wersji skorygowanej I A-4 to kwota 2 630,3 mln zł. Różnica w koszcie budowy jednego kilometra wynosi 130 tys. zł brutto.
KOPI za bardziej optymalny uznała jednak wariant I A, tzw. czerwony.
- Uzasadnieniem jego wyboru jest bardzo zbliżona ocena pod względem analizy środowiskowej i bezpieczeństwa ruchu oraz znacznie lepsza ocena pod względem kryteriów społecznych - napisano w protokole z posiedzenia komisji.

Obwodnica Metropolitalna Trójmiasta ma być drogą ekspresową, z dwoma pasami ruchu w każdą stronę i rezerwą terenu pod budowę trzeciego pasa.Jej długość wyniesie 32,73 km. Wybrany wariant I A OMT spowoduje konieczność wyburzenia m.in. 13 obiektów mieszkalnych.
j.stefanowska@prasa.gda.pl

Czytaj więcej: http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/3622508
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

wątek o obwodnicy juz istnieje po co Pani tu o tym pisze!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

jest to odpowiedz na pytanie wyzej
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Podsumowując można przyjąć, że
na burmistrza poprzeć wybrać p. J.Miąskowskiego,
do rady gminy: p. P.Koreń i p. M.Cieszyńska
do rady powiatu ? może p. Jakuszek i Dziedzić
na pewno nie p.Pryczkowski i Żeromski.

Dla wzmożenia efektu proponuję rozpropagować te propozycje pomiędzy sąsiadami
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Do "NIE" dodałbym jeszcze p. Ustowskiego. Stanowczo za długo jest radnym i wyraźnie mu się nie chce.

P.Cieszyńska?...nie rozśmieszajcie mnie...;P

Żadana Cieszyńska-na pewną na Nią NIE ZAGŁOSUJE

Inne tematy z forum

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...