Re: Wieczór panieński :))
ok no to zacytuje fragmet z mojej madrej ksiazki o ktorej juz wspominalam ;)) "Przedslubnik" S. Nissinen ,fragment dotyczacy wieczoru panienskiego , wczesniej byla mowa o tradycyjnym przyjeciu z dziewczynami, gdzie daje sie smieszne prezenty i bielizne, ale wiele panien mlodych czuje ze to jeszcze nie to, po prostu jest tyle roznych emocji przed tym waznym krokiem jakim jest malzenstwo, ze panny mlode czuja potrzebe rozmowy z innymi dziewczynami, porzucaja przeciez dziewczece zycie i maja sie stac zona :) :
"Usiadlysmy w kregu, niektore na kanapie, inne na krzeslach-zapalilysmy swiece (...) i zaczelysmy. Byl to rytual slowny, to znaczy postawilysmy trzy pytania-po kolei, nie wszystkie na raz-i pozwolilysmy kazdej z nas powiedziec co mysli na dany temat. (...) Ten, kto chce zabrac glos, musi podniesc "paleczke mowy" Obowiazuje kilka zasd: trzeba mowic szczerze, sluchac szczerze, nie przerywac;) i oszczednie uzywac slow. Nasza "paleczka mowy" byla welwetowa podomka, ktora uszyla moja mama. To bylo dobre, bo kazda brala ja do reki kiedy mowila, i podomka zostala naladowana ich energia. Kiedy ja wkladam zawsze mysle o moich przyjaciolkach.
Pierwsze pytanie brzmialo: Jakie sa twoje poglady na temt malzenstwa?, co znaczy to slowo?, jakie wywoluje skojarzenia?(...)
Drugie pytanie bylo takie: czy ktoras z was boi sie tego, ze jej relacja ze mna zmieni sie po slubie?(...) przed slubem kiedy zacznie sie krzatanina, nie bedzie czasu na sluchanie o ich uczuciach, pragnieniach i potrzebach. Chcialam wiedziec czy one boja sie, ze mnie straca albo ze cos sie zmieni. Mialy duzo do powiedzenia.... (...)
Trzecie pytanie bylo takie: jaki wplyw na wasze zycie miala moja milosc?(...) to pytanie rozkleilo mnie zupelnie(...)Jedna przyjaciolka powiedziala, ze nauczylam ja rozumiec wlasne uczucia, druga powiedziala, ze nauczylam ja czym jest wtrwalosc i oddanie. Wszystkie maly do powiedzenia cos glebokiego, istotnego, pieknego.(...)
Nie zatrudnilysmy striptizera. Jesli byl jakis striptiz to wszystkie rozebralysmy sie z pozorow, ktore zapenialy nam poczucie bezpieczenstwa. Jesli mialo miejsce obnazenie, to bylo to obnazenie prawdy i milosci."
:) ja moze tez zrobie cos takiego cos ladnego i zebysmy mogly mowic o uczuciach :) a potem chcialabym zebysmy sie wybawily :) czyli pojdziemy na podboj trojmiejskich klubow :) potanczyc, jeszcze nie wiem jak jedno bedzie do drugiego bedzie pasowac ale chyba taki wieczor panienski by byl najfajniejszy dla mnie :)
0
0