Re: Wielka Brytania
Ja mieszkam w Norwegii, moj maz pracował wczesniej poł roku w Anglii zanim tu wyjechalismy na stałe (jak sie okazalo pozniej ) mieszkamy ponad 3 lata. On mowi ze nie zaminiłby Norwegii na Anglię.
Na początku nei znalismy jezyka zadne z nas, tylko angielski (jestesmy oboje nauczycielami angielskiego) i było cięzko, bo na początku tlyko hotele, zmywaki sporzątnie na pokojach itp. Przyłozylismy się do języka, znaczy na kursie nie bylismy bo drogie są, tylko kupilsimy ksiązki coś tam robilismy (bez przesady oczywiscie bo czasu ani juz chęci nie bylo po pracy) i duzo rozmawialismy z norwegami w pracy próbując po norwesku po prostu...Jakos poszlo, zmienilismy pracę juz na taką gdzie znajomosc norweskiego jest potzrebna ale tez nie na poziomie perfect, wiec spokojnie mozna sobie poradzic.
Nie wiem jak wyglada zycie w duzym miescie bo mieszkamy na wiosce małej, takich jakich tu jest milion. MIasta duze sa wyjątkami.
Na wsi wynajęcie mieszkania dwupokojiwego w granicach 4-5 tysięcy koron, czasami prad ekstra sie doplaca czasami nie,róznie. czesto pracodawcy pomagają znalezc jezeli to hotel to przewaznei mają dla pracownikow. Na utrzymanie tez roznie, prdukty mozna znalezc tanie spozywcze dobrej jakosci, proponuje jak wszyscy polacy, kupic na dzien dobry zarazarkę i miesa nawiezc zp olski to wtedy ma,o sie na jedzenie wydaje bo meiso najdrozsze. Cala reszta, telefony internet to jakos nikną te opłaty na tle całej reszty. Najnizsze pensje to kolo 13-15 tysięcy koron miesiecznie, to naprawde malo i mniej sie nie odstanie na początek (jak samemu sie szuka a nie przez pośrednika)wiec mozna latwo policzyc ze we dwojke mozna miec kolo 30 tysiecy koron miesiecznie-wiec mozna spokojnie zyc i spokojnie odladac. Pozatym jak dzieci sie od razu zarejstruje to skalda sie papiery o zasilek na dzieko, a tu na kazde sie dostaje, niezleznie od zarobków i dostaje sie dodatkowo kolo 2000 koron miesiecznie.
Takze ja polecam Norwegię, ciezko moze na początku znalezc prace ale jak juz sie zahaczy to jest super.
I popieram zdanie kolezanki z Angli ze "zyczliwych" polaków jest multum, niestety tak to chyba juz jest, chamstwo i cwaniactwo wiekszosc polakow ma we krwi...
2
0