Które wino na wesele polecacie??? Oczywiście dobre i niezbyt drogie - najlepiej półwytrawne (zarówno białe i czerwone).
00
Re: Wino na wesele
Martynka1987
(17 lat temu)
Ja nie wiem konkretnie jakie, ale ja mysle, ze my kupimy połsłodkie. Nie mam pojecia ile. Mysle 15 butelek bialego i 15 czerwonego na okolo 100osob, ale nie wiem. Ktos moze nam doradzi??
00
ewwa
(17 lat temu)
Z tą ilością, to nie wiem.
Kobieta w restauracji powiedziała, że do samego obiadu powinnam liczyć 8 butelek (wesele na 65 osób). Myślałam, żeby zakupić 30 butelek łącznie...
00
ewwa
(17 lat temu)
Tak sobie właśnie pomyślałam, że ilość wina chyba uzależnić trzeba od tego ile będzie kobiet, a ile mężczyzn. Wiadomo, że faceci na pewno wódkę będą pili, a kobiety, to różnie... Moja przyszła teściowa np tylko winko pije.
00
konto usunięte
(17 lat temu)
my też planujemy 30 butelek na 60 osób, 15 czerwonego i 15 białego, oba półwytrawne, może też 20 czerwonego i 10 białego, bo chyba więcej osób pije czerwone...
00
konto usunięte
(17 lat temu)
tz. nie też, tylko zamiast 15/15 kupimy 20/10 :)
00
Agnieszka2404
(17 lat temu)
na wytrawnych sie nie znam ale polecam polsłodkie fresco:) w sklepie ok 12-15 zl a to samo w biedronce kosztuje 7 zl:)
00
marqotka
(17 lat temu)
My mamy wesele na ok. 80 osób, ale alkoholi kupilismy z nadmiarem - w razie czego rozdamy gościom na odchodnym po butelce :) Co do win, byliśmy w Selgrosie i kupiliśmy z pół-wytrawnych Tschergę, Carlo Rossi i zdaje się El Sol :) Cena butelki nie przekraczała 24 zł :)
00
konto usunięte
(17 lat temu)
Carlo Rossi jest dość popularne ma delikatny smak i wielu osobom smakuje...
ja lubię najbardziej chilijskie wina (moje ukochane to takie z diabełkiem na butelce ale ono jest dość drogie...)
ale generalnie chilijskich jest spory wybór w sklepach w granicach 15-20 zł/butelka.
00
haze01
(17 lat temu)
Fresco - niedrogie, a dobre :)
00
asia_ce
(17 lat temu)
My kupimy wino w dworku, w którym odbędzie się wesele, więc liczone będzie wg zużycia. W mojej rodzinie raczej niewiele osób skusi się na wino, więc nie kupujemy dużych ilości.
Co do rodzaju wina, to chyba się zdecydujemy na carlo rossi. Jest chyba najbardziej uniwersalne.
00
agaalt
(17 lat temu)
a ja uwielbiam Kadarke, ale moze byc za slodka dla gosci:( Kosztuje okolo 7.5 zl
00
asia_ce
(17 lat temu)
Dla mnie jest zdecydowanie za słodka :) Preferuję wytrawne, ale innym może nie odpowiadać.. Cóż.. Nie da się zadowolić każdego.
00
kasiulek
(17 lat temu)
MI TEŻ BARDZO KADARKA SMAKUJE:)
00
tokio
(17 lat temu)
od kadarki są fioletowe zęby ... ale jak ktoś lubi?
00
kasandra84
(17 lat temu)
co to za plotki!!! :) ja dość często pijam Kadarkę i nie zauważyłam żadnych przebarwień... ale może to dlatego że nie pijam jakiejś oryginalnej - moja ulubiona to ta z Biedronki :):):):):) hahah
00
asski
(17 lat temu)
Ja powiem szczerze że w mojej rodzinie 12 butelek wina idzie na jedną imprezę np. imieninową na około 15 osób pijących wino (powiedzny 5-godzinne spotkanie) więc radzę się poprostu zastanowić co piją goście...i ilość dobrać indywidulanie, nie sugerując się wypowiedziami innych...a co do gatunku....tu się nie wypowiem, bo ja napewno będę miała włoskie...gatunek wybiorę w przyszłym roku...z typowych sklepowych wybrałabym Carlo Rossi
00
goblin
(17 lat temu)
polecam Carlo Rossi :)
00
goblin
(17 lat temu)
asski napisał(a):
> więc radzę się poprostu
> zastanowić co piją goście...i ilość dobrać indywidulanie, nie
> sugerując się wypowiedziami innych...
>
>
to też trzeba uważać, ja np zarzekałam się, że na weselu będę pić tylko wino a jak przyszło co do czego to tylko wódka szła ;) ale za to na poprawinach winko sobie sączyłam ;) tak więc raczej nie da się tego też tak dokładnie przewidzieć ;)
00
Agnieszka2404
(17 lat temu)
na wytrawnych sie nie znam ale polecam polsłodkie fresco:) w sklepie ok 12-15 zl a to samo w biedronce kosztuje 7 zl:)
00
joasienka
(17 lat temu)
My kupiliśmy Cambras białe i czerwone półwytrawne-była fajna promocja w Tesco i sprzedawali w 6-pakach.
Na 80 osób 24 butelki.
00
ewwa
(17 lat temu)
dzięki :)
00
grubasek
(17 lat temu)
varna, kadarka, carlo rossi
00
olenka_21
(17 lat temu)
my mamy sofie. czerwone jest szczegolnie dobra, tzn nam smakuje. Biała tez mamy Sofie.
00
Agata2209
(17 lat temu)
Varna, Sofia ;)
00
Gabi82
(17 lat temu)
ewwa
My kupowaliśmy 16 butelek wina półwytrawnego Verna białe, bo czerwone i różowe też jest ale nam nie smakuje. no i nie jest drogie 15 zł chyba.
Wszystkim smakowalo:)
00
Karolinka29
(17 lat temu)
My mieliśmy Kadarkę i białą półwytrawną Sofię :)
00
hanka102
(17 lat temu)
Bardzo dobre wino z tych nie za drogich to Carlo Rossi i ja je będę miała na swoim weselu- białe i czerwone. Poleciła mi moja siostra, która z alkoholi pija wyłącznie wina i wiele już zdegustowała:)