Wybiera się ktoś na jakąś manifestację ?

Czy ktoś wybiera się na jakąś manifestację ? Bo ja wybieram się do Warszawy i to tym chętniej im bardziej mnie ktoś stara się zniechęcić i im więcej reklamy obserwuję ze strony lokalnego establishmentu wokół "radosnej parady" w Gdańsku, zachęcającej do udziału. A ta parada, niestety, coraz bardziej pachnie pochodem pierwszomajowym.

To przecież Radio Gdańsk kuriozalnie zapytywało:"Czego Warszawa może nauczyć się od Gdańska", pijąc do zapowiedzi wielu manifestacji w Warszawie. No, przecież wiadomo, że jedna manifestacja to lepiej bo oszczędniej, w dobie szalejącego kryzysu. Tyle demonstracji, to proszę sobue wyobrazić z ilu ulic zedrą asfalt, a tak tylko byłaby jedna
słuszna trasa, w orszaku władcy żyrandola.

Zamiast cieszyć się z różnorodności, pluralizmu i narastania przejawów demokracji wśród demosu, Front Jedności Przekazu i Prikazu martwi się i lamentuje. Krótko mówiąc, niewiarygodność naczelnych instytucji państwa spływa na dół i moczy wszystkich, łącznie z redaktorami Radia Gdańsk. Tak to niestety się dzieje, bo z jakim przestajesz,
takim się stajesz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Wybiera się ktoś na jakąś manifestację ?

Radzę uważać na siebie.

Władze dały JASNY i CZYTELNY sygnał, że policja może pobić demonstrantów bez powodu i ujdzie jej to płazem (jako czyn o znikomej społecznej szkodliwości)

vide: http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/409577,prokuratura-umorzyc-sprawe-policjanta-za-kopanie-demonstranta-11-listopada-w-czasie-marszu-niepodleglosci-w-warszawie.html
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z zadymami jestem otrzaskany, ale nie sądzę by doszło do jakiejkolwiek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja myślałem, że święto niepodległości należy świętować, celebrować, cieszyć się z niego. Po co manifestować i przede wszystkim co? Akurat w święto niepodległości?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

@ UnLuckyLuke

Chodzi o Niepodległość uzyskaną w r. 1918. Niepodległość łatwo stracić a właśnie jesteśmy na ścieżce i na torze do utraty; wolności ( nie chodzi mi o wolność pójścia do marketu) już żeśmy, plasterek po plasterku, sporo utracili. Nie ma rzeczy danych raz na zawsze - trzeba ich nieustannie pilnować - kijem tego, kto nie pilnuje swego. Rzeczy niepilnowane stają się obiektem zainteresowania innych, więc warto ludziom przypomnieć tę podstawową regułę choć parę razy w roku.

A cieszyć się z życia w klatce i z tego, że w misce coś na dnie leży, to chyba jakaś dewiacja.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wiedziałem, że jakieś państwo Polsce zagraża..
Jako, że temat dotyczy tego, czy ktoś się wybiera na "manifestację", to nie będę od niego odbiegał. Ja wybiorę się nad morze i tam pocieszę niepodległością.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pan uważasz, że historia już się zakończyła żyjemy w raju.Szczypię się i okazuje się,że jednak coś mnie boli, a więc jednak to nie raj. Wie pan, jak można w XXI w. takie dyrdymały pleść. Jak się niepodległośći nie pilnuje to się ją traci, jak to zwykle bywa i było. Żeby się pan nie obudził z ręką w nocniku, bo Amerykanie nie będą ciągle Europy wyzwalać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Panie, dzisiaj nie mam weny na takie dyskusje, ale obiecuję, że po moim powrocie wrócę do tematu.
Jednak z tego co pamiętam z historii, to Amerykanie nie wyzwalali Polski, a mówimy o święcie niepodległości Polski. Polskę wyzwolili Sowieci. Amerykanie otwierali kłódki w obozach i dzielili Europę z józkiem, pomijając przy tym Polskę. Dlaczego? Bo znali historię.. dumną Polskę szlachecką, wódką, kościołem i liberum veto płynącą..

Wrócę do dyskusji za trzy tygodnie. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Lucek:
Moglibysmy sie cieszyć Swietem Niepodległości - gdybyśmy żyli w niepodległym kraju i państwie.
Tak niestety nie jest. Po 20 letnim intermezzo znowu jesteśmy (jako kraj) pod "okupacją". Tym razem - na własne (jako państwo) życzenie.
Dlatego też - Święto 11 Listopada (niesłusznie zwane Świętem Niepodległości) jest bardziej okazją do manifestacji Woli Niepodległości - niż Radosci z Niej.

PS: szkoda, że znikasz - myślałem, że się spotkamy za tydzień..

sadyl

odbiorca prawda głównego nurtu (tych głoszonych przez TVN, GW Tok FM itp - tych mająćych łatkę "poprawnosci politycznej") czytając to, co pisze dozna pewnego szoku poznawczego
i albo przyjmie na wiarę to, co piszesz i tym samym zburzy cały swój ogląd rzeczywistosci,
albo uzna Cię za oszołoma, faszystę itd.

druga opcja gwarantuje mu spokój ducha oraz trwanie w samozadowoleniu i poczuciu przynalezności do "ynteligencji",
dalej bedzie swiatlym konsumentem ynteligenckich mediów

dlatego jedyną metodą rozmowy z kimś przekonanym do tego, że kraj nasz wygląda tak jak go TVN malują, jest ukazywanie absurdów

@ UnluckyLuke

To pan nie Europejczyk ? To Amerykanie wyzwalali Europę po dwakroć i gdyby jej nie wyzwalali to zrobiliby to za nich Sowieci ze znanym skutkiem i bylibyśmy republiką związową w Sowietach.To że podzielili Europę, to skutek optyki politycznej i ograniczeń strategicznych.
A co do polskiej tradycji , nie będę polemizować, z dyrdymalami, sugeruję douczyć się, po prostu.

Np. wódka - tradycja nie polska lecz rosyjska, polski był miód pitny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Fajnopolacy pochowali głowy w piasek (18 odpowiedzi)

Demokracja poszła się czochrać i co wy na to ? Maska spadła z Uśmiechniętj Polski ? I został...

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...