Wybór elewacji

Jestem na zaawansowanym etapie budowy domu. Właśnie przyszedł czas na wybór rodzaju elewacji. Bardzo mi się podoba połączenie drewna z kamieniem. Jednak spotkałem się ze skrajnymi opiniami na ten temat – zarówno za jak i przeciw. Jak wykonać drewnianą elewację, ale żeby dom z zewnątrz nie wyglądał retro?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dużo zależy od tego jak wygląda bryła domu. Czy składa się z prostych elementów, bez lukarn i wieżyczek? Współcześni projektanci nie boją się łączyć drewna i kamienia, sprawiając, że dom wygląda gustownie, ale jednocześnie sprawia wrażenie „ciepłego”. Jeżeli chodzi o kamienie to warto zastanowić się nad granitem, piaskowcem lub łupkiem kwarcowym. Oczywiście różnią się one od siebie ceną. Jeżeli zastosujesz także elementy drewniane musisz pamiętać, aby je odpowiednio zabezpieczyć – dzięki temu drewno będzie wyglądało estetycznie przez długi czas.
Przede wszystkim należy zaimpregnować drewno środkiem, który ochroni je przed grzybami, sinizną, pleśnią i insektami. Do ochrony drewnianych elementów przed działaniem czynników atmosferycznych możesz użyć lazury barwiącej, które często dostępne są także w modnych kolorach.
Jeżeli dobrze wszystko przemyślisz, efekt nie powinien przypominać retro.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Jakie schody? - co polecacie (63 odpowiedzi)

Pewnie wielu mieszkańców nowych domów w Baninie miało dylemat i pytanie dotyczące schodów...

Za ile można urządzić 50m mieszkanie? (192 odpowiedzi)

Jak w tytule, niedługo będziemy urządzać 50m mieszkanie, mamy mało środków i niestety musimy to...

Taras z desek kompozytowych - (71 odpowiedzi)

Czy ktoś ma taras z desek kompozytowych? Polecacie jakieś konkretne firmy? Jak deski się...