Wybory na radnego

Temat dostępny też na forum: Koleczkowo
Witam.
Nazywam się Sławomir Skiba i chciałbym przedstawić Państwu w kilku zdaniach swoją kandydaturę na radnego Gminy Szemud. Kandyduję z okręgu nr 11 (Koleczkowo) z poparcia KWW Ryszarda Kalkowskiego Razem.
Mam 39 lat, żonaty, córka. Urodziłem się w Gdyni, a od 20 lat mieszkam w Koleczkowie. Mam wyższe wykształcenie, doktorat z ekonomii. Pracuję na wyższej uczelni jako wykładowca akademicki. Dodatkowo, prowadzę rodzinną działalność gospodarczą o charakterze projektowym. Dotychczas moje kontakty z UG Szemud ograniczały się do wykonywania prac związanych z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą oraz do wspierania imprez kulturalnych organizowanych na terenie Naszej gminy.
Na prośbę p. Ryszarda Kalkowskiego- Wójta Gminy Szemud i p. Jana Barkowskiego Sołtysa Koleczkowa, zgodziłem się kandydować na radnego aby wspierać pracę Wójta i Sołtysa z uwagi na swoje doświadczenie. Jako radny zamierzam zająć się rozwiązywaniem najpilniejszych problemów Koleczkowa. Wspólnie z Sołtysem, wsłuchując się w głosy mieszkańców, ustaliliśmy priorytetowe tematy do realizacji. Należą do nich:
1. budowa chodnika przy trasie DW218 od ul. Kieleńskiej do ul. Gryfa Pomorskiego,
2. budowa chodnika przy ul. Chylońskiej,
3. naprawa i przedłużenie chodnika przy ul. Kamieńskiej do ul. Braci Liedtków,
4. wspieranie i organizacja inicjatyw mieszkańców przy budowie lokalnych dróg osiedlowych, przy współfinansowaniu mieszkańców i UG Szemud .
Jako radny będę wspierał racjonalne inwestycje mające ekonomiczne uzasadnienie i służące poprawie jakości życia mieszańców gminy.
Mam nadzieję że obdarzą mnie Państwo swoim zaufaniem i oddacie na mnie swój głos w dniu 16.XI.2014r. Zachęcam Państwa do czynnego udziału w głosowaniu, gdyż dla sołectwa w którym zostanie osiągnięta najwyższa frekwencja , Wójt Gminy Szemud przekaże nagrodę finansową w wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych. Dlatego też, niezależnie od Naszych preferencji wyborczych, ważny jest każdy głos oddany w Koleczkowie!
Gdyby chcieli Państwo skierować do mnie pytania, sugestie czy też prośby odnośnie zmian w Koleczkowie, podaję kontakt do siebie.

Pozdrawiam
Sławomir Skiba
skiba@am.gdynia.pl
tel. 509-111-019
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Wybory na radnego

Brawo dla kandydata za odwagę i nie obrażać się za ewentualną krytykę która może zaistnieć na forum. Popieram pana odwagę i zapraszam drugiego kandydata do takiego kroku niech wasi wyborcy poznają programy i zamiary co chcecie zrobić dla Koleczkowa.Brawo dla p. Skiby.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Panie Sławomirze,
pamiętam budowę obecnego odcinka chodnika przy Kamieńskiej - wszyscy byli naprawdę szczęśliwi. Natomiast później rozmiar szczęścia się znacznie ograniczył - chodnik budowany był w końcówce roku (fundusze?), w mrozach, grunt nie został prawidłowo zagęszczony, czego skutki widać było już na wiosnę. NIKT nie wyegzekwował od Wykonawcy napraw gwarancyjnych.
Później postawione zostały latarnie (obecnie w większości wyłączone). Proszę się im przyjrzeć: nie ma dwóch, które by stały w pionie (nawet na zdjęciu na stronie Urzędu Gminy....). I znowu: ktoś dokonał odbioru, ktoś dokonał (?) przeglądu gwarancyjnego....
Tak więc, jak widać, nie wystarczy znaleźć środki, wykonać, ale jeszcze trzeba zadbać, aby pieniądze i wysiłek nie poszły (dosłownie) w błoto.
Życzę powodzenia i konsekwencji w działaniu.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oczywiście zgadzam się z Pani opinią. Na zły stan chodnika przy ul. Kamieńskiej złożyło się kilka kwestii:
1. Pokutuje wybór wykonawcy, który zaoferuje najniższą cenę, często nawet poniżej kosztów materiałów. Taka firma wygrywa kilka przetargów, a później znika z rynku i nie ma nawet możliwości wyegzekwowania od niej napraw gwarancyjnych.
2. Gmina chcąc zaoszczędzić dodatkowych kosztów, czasami sprawuje nadzór nad pracami budowlanymi we własnym zakresie, zamiast zlecić to firmie/osobie zewnętrznej, która posiada odpowiednie uprawnienia i wiedzę w tym zakresie. Taka sytuacja miała miejsce w tym przypadku.
3. Tak jak Pani napisała, prace były wykonywane pod koniec roku, bo gdyby ich nie wykonano, wówczas środki by przepadły.

Wspólnie z p. Sołtysem będziemy namawiali p. Wójta, aby przy okazji prac nad przedłużeniem chodnika przy ul. Kamieńskiej, dokonano naprawy starej części w ramach jednego postępowania przetargowego. Rzecz jasna nasza pozycja w tych staraniach będzie silniejsza, jeśli w radzie gminy nie będziemy opozycją, jak to miało miejsce ostatnio.

pozdrawiam
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z całym szacunkiem, ale czy Gmina nie posiada Inspektorów Nadzoru, potrafiących sprawdzić, czy latarnia stoi w pionie?
Naprawdę myślę, że bardziej o chęci lub nadzór na pracownikami bardziej chodzi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z tego wynika, że nie posiada. Na większe prace/inwestycje pewnie zleca nadzór Firmom zewnętrznym.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prawdopodobnie Pan wygra - i oby ta decyzja (i inwestycja) o której Pan powyżej pisze nie była pierwszą z wymienionych. Moje zdanie wynika z dwóch powodów - 1) Pan mieszka na Kamieńskiej, 2) osobiście uważam że ówczesne budowanie chodnika w tym miejscu ( a nie na Chylońskiej) było błędem. Ruch samochodowy jest conajmniej 20-30x mniejszy, ruch pieszych - MINIMALNY , szerokie pobocze bez drzew. Pierwszoplanowe są chodniki - nr 1 na Chylońskiej (brak potrącenia pieszego - to dowód na istnienie Boga), nr 2 - do Gryfa.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

dobrze by bylo jakby ktos sie za to zabral bo puki co to wszystko sie buduje w tym wsiunskim bojanie
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dużo prawdy jest w tym co piszesz, ale jest zawsze jakieś ale...
Była kasa do wydania na chodniki to ją wydali tam gdzie mogli, na ul. Chylońskiej był problem z drzewami na szybko nie dało się tych drzew wyciąć. Jak wiesz kasa się nie kumuluje (a szkoda) niewykorzystana przepada.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

popieram
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Witam,
proszę o informację gdzie znajdę oficjalne potwierdzenie Pana informacji o nagrodzie i kto jest fundatorem: pan wójt jako urząd czy jako osoba prywatna. Nasza wieś też chętnie weźmie w tym udział, a taka kasa zawsze się przyda.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Szanowny PanieSławomirze,radni nie są od wspierania czy walki z wójtem lecz mają działać dla dobra gminy,wsi oraz ich mieszkańców.To tak na marginesie.
Dla mnie jako mieszkańca Koleczkowa taka postawa jaką panzaprezentował oraz motywy wystawienia własnej kandydatury jest nie do przyjęcia.
Na koniec pytanie - a jeżeli pan.Kalkowski przerżnie wybory(bo jak na razie to jedzie pijarem aż oczy i uszy puchną to co z pańskim poparciem dla innego wójta?
Bazując na pańskiej prezentacji mam powazne obawy,że zapisuje się pan do grupy trzymającej władzę,że tak się wyrażę?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 12

Właśnie Panie Sławomirze, napiał Pan że będzie Pan cyt. " wspierał racjonalne inwestycje mające ekonomiczne uzasadnienie i służące poprawie jakości życia mieszkańców gminy".Czy to znaczy,że jest Pan gotowy nie tylko współpracować z "Razem" Kalkowskiego ale też z obecnym obozem rządzącym?
Kolejne pytanie dotyczy tych nieszczęsnych chodników a raczej ich braku, jak szybko może powstać którykolwiek z wymienionych przez Pana odcinków?

Dziękuje i pozdrawiam
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

No i cisza w temacie. Pan Sławomir odpadł :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

@ptk, @stefan - W pierwszej kolejności będzie realizowana budowa
chodnika do Gryfa Pomorskiego. W sprzyjających okolicznościach powinien być zrealizowany w 2015 roku. Natomiast chodnik wzdłuż ul. Chylońskiej postaramy się zrealizować tak szybko jak pozwolą na to fundusze i uzgodnienia administracyjne (aktualnie nie ma jeszcze projektu na tą inwestycję).
@npl - potwierdzenie informacji o konkursie na najwyższą frekwencję
wyborczą będzie w najbliższym wydaniu Lesoka. Wartość nagrody to aż 50 tys. zł.

@stary, @stefan - Podtrzymuje swoje stanowisko, że będę wspierał
racjonalne inwestycje/pomysły mające ekonomiczne uzasadnienie i służące poprawie jakości życia mieszkańców gminy. Niezależnie od tego kto będzie te inwestycje/pomysły zgłaszał. Nie wyobrażam sobie, że mógłbym podpisać się pod czymś co będzie godziło w dobro mieszkańców Koleczkowa i całej Gminy Szemud.

Ps. Na Kamieńskiej wszystkie lampy już świecą :).
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Panie Sławomirze kandydacie na radnego, przedstawia się Pan jako osoba, która posiada doświadczenie i między innymi mówi Pan o współpracy i poparciu Pana osoby przez p. sołtysa. Myślę, że słowa poparcia powinny padać od osoby popierającej a nie odwrotnie. Poza tym sołtys nie ma prawa mówić, jak kto ma głosować. W tym momencie wiarygodność Pana słów zaczyna być wątpliwa to po pierwsze. Po drugie jakie Pan posiada doświadczenie samorządowe i w jakich inicjatywach lokalnych brał Pan do tej pory udział poza krytyką tzw. opozycji P. Wójta? Może wypadałoby wymienić kilka sukcesów obecnego Pana Radnego z Koleczkowa a nie krytykować jako opozycję, tym bardziej, że obecny radny nie jest dla Pana konkurencją ani opozycją, bo nie kandyduje i ciekawe kogo poprze? Jeżeli chodzi o źle wykonany chodnik i oświetlenie przy ulicy kamieńskiej z tego co wiem to Pana rodzinna firma zajmowała się i zajmuje projektami, odbiorami i nadzorami budowlanymi również współpracując z U.G. w Szemudzie-gdzie Pan wtedy był i co w tej sprawie Pan zrobił? Myślę, że w tym kontekście mówił Pan o swoim doświadczeniu, które też zaczyna być wątpliwe. Obawiam się, że będzie Pan kolejnym przytakiwaczem obecnego P. Wójta i ta koalicja, może okazać się niebezpieczna dla Naszej Gminy, gdyż za dużo złych słów o opozycji, która zawsze była, jest i będzie i to w różnych dziedzinach nie tylko w polityce, takie są prawa demokracji.
50 tys. zł. za frekwencję-mam przed sobą budżet gminy i nie widzę nigdzie takiego zapisu ani stosownej uchwały R.G. bardzo interesujący temat, być może o nieciekawym podłożu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14

Bardzo proszę przeczytać jeszcze raz moją prezentację. W
prezentacji tej nie jest napisane jakoby Pan Sołtys nakazywał wyborcom na kogo mają głosować. Proszę również wskazać źródła/materiały w których krytykuję opozycję Pana Wójta czy też radnego Okroja. Znam i szanuję Pana Okroja i nigdy z moich ust nie padły słowa krytykujące jego osobę i dokonania dla naszej społeczności.
Odnośnie wspierania inicjatyw lokalnych przeze mnie, to mogę wymienić kilka tematów, takich jak nieodpłatne doradztwo w sprawie budowy boiska w Koleczkowie, kaplicy, kościoła, cmentarza w Koleczkowie i wielu innych na terenie całej gminy. Wspólnie z rodziną wspieraliśmy finansowo liczne wydarzenia kulturalne, takie jak Festiwal Pieśni Wielkopostnych w Kielnie, dożynki, mikołajki itp.
W sprawie budowy chodnika przy ul. Kamieńskiej, jak już wspominałem, nadzór sprawowany był przez UG Szemud. Skoro nie byłem stroną reprezentującą gminę przy tej inwestycji, to nie mieliśmy prawa nadzorować ww. prac. Zresztą aby ta inwestycja została zrealizowana, to przekazałem nieodpłatnie ok. 100m mojej działki pod jego budowę.

Reszty insynuacji nie komentuję, chcąc dowiedzieć się więcej, bardzo
proszę o przyjście na spotkanie przedwyborcze w dniu 6 listopada 2014 (czwartek) w SP. Koleczkowo na godzinę 18.00. Będzie miał Pan okazję porozmawiać ze mną, jak i z Wójtem odnośnie programu i nagrody za frekwencję w wyborach samorządowych (środki na nagrodę pochodzą z funduszy zewnętrznych, nie Gminy Szemud szczegóły w najnowszym wydaniu Lesoka).
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

Panie Skiba takie teksty to powinien pan pisac z konta zarejestrowanego na forum (najlepiej pod własnym imieniem i nazwiskiem ) tak to wygląda na zwykła ściemę - brat ,siostra ,kuzyn , pracownik panu robi kampanie .

odnoszę wrażenie ze jak juz pana wybiorą , to bedzie pan unikal wyborcow jak dialel swieconej wody
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15

Ja nie widzę żadnej ściemy skrót s s może oznaczać imię nazwisko kandydata też jest skrótem. A po drugie nasi kandydaci mają 4 i 6 listopada spotkania z wyborcami i tam można porozmawiać na temat programów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Skrót ss bardzo źle mi się kojarzy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

To co facet ma zmienić imię lub nazwisko, żeby Tobie się źle nie kojarzyły?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do młody

Nie niech nie będzie leniwy przy pisaniu,gdyż jak jest już teraz leniwy to co będzie jak radnym co nie daj Bóg by został?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Szanowny Panie,

Gratuluję próby nawiązania bezpośredniego kontaktu z wyborcami.

Gratuluję konkretnych propozycji programowych.

Zganię jednak za mało kulturalną formę wypowiedzi - zwroty "Witam" i "Pozdrawiam" nie są przyjęte jako należące do dobrego tonu korespondencji. Na przyszłość proszę zaczynać list do wyborców np. słowami "Szanowni Państwo" a kończyć "Z poważaniem" / "Z wyrazami szacunku". Niby drobnostka, a razi. Zwłaszcza, że większość odpowiadających zachowała poprawną formę Szanowny Panie.

Niemniej, życzę sukcesu wyborczego i liczę, że będzie nas Pan godnie reprezentował.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Taak, bo od tych zwrotów przybędzie nam chodników i innych dobrodziejstw...hahaha...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szanowny Panie,
chodniki też są ważne. Jako rodzic interesuje mnie jaka ma Pan ofertę dla naszych dzieci, Mikołajki w piątek o 10 czy też 12 są tylko dla dzieci, których rodzice nie pracują. Zajęcia w ferie w szkole od 10 - 14. Co mam zrobić z dzieckiem przed 10 rano i po 14? To też są problemy mieszkańców. Część z nich można rozwiązać bez dodatkowych pieniędzy. Wystarczy chcieć.
Dlaczego nie ma 1 dnia w miesiącu aby Urząd Gminy był czynny do 19. Wystarczy rozpocząć pracę o godz. 11. Nie będę brać urlopu aby zameldować się w Koleczkowie
Dlatego ja, jak i wiele osób będziemy nadal zameldowani w Gdyni.
Pozr
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moje 2 pytania do Pana Kandydata:
1) Jako Radny na jaki poziom zadłużenia gminy wyrazi Pan zgodę? Pan Wójt na spotkaniu wychwalał Gdynię jako wzór (cyt "uczmy się od lepszych"). Gdynia to bankrut - wszystkie możliwe podatki i opłaty są na najwyższym poziomie - za megalomanię p. Szczurka płacą mieszkańcy - ale to ich wybór. Mnie interesuje gmina Szemud i Pana podejście do tematu.

2) Skutki braku zainteresowania (lub nieumiejętność) poprzedniej ekipy przy remoncie 218 ( w fazie projektowej) widzimy na co dzień (brak ciągłości chodnika w Koleczkowie i do Bojana, brak ścieżki rowerowej do Bojana, bezsensowne barierki wzdłóż pól - można było zastosować żywopłot lub w porozumieniu z włascicielami gdzie się da zniwelowac teren aby spadki były mniejsze).
- jakie działania przed realizacją S6 w fazie projektowej Pan przewiduje i obiecuje
- proszę o przypomnienie który wariant przebiegu S6 na wysokosci Koleczkowa preferował Pan Kalkowski - chyba jako radny
- mieszkańcy Banina nadal walczą o inny przebieg drogi - nie poddali się - czy wesprze Pan dzialania zmierzające do zmiany przebiegu trasy? Mieszkańcy - których to bezpośrednio dotyczy inicjowali tego typu działania - bez absolutnie żadnego poparcia ówczesnej władzy gminnej ( w tym sołtysa i radnego - których na spotkaniach nie było).
Jakie swoje zaangażowanie widzi Pan w tym temacie?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szanowni Państwo,

@xyz. Godziny pracy urzędu - jeśli zostanę radnym podniosę ten problem na forum rady gminy, gdyż uważam ten postulat za zasadny. Natomiast odnośnie wydłużenia opieki nad dziećmi w szkołach, problem jest nieco bardziej złożony, wynika to między innymi z zakresu finansowania ze strony gminy i wymaga uzgodnień o charakterze kompleksowym dla wszystkich placówek. Jednakże, będę zgłaszał ten problem wójtowi jak i komisji oświaty przy radzie gminy.

@ptk. ad.1. Maksymalny poziom zadłużenia regulowany jest przez
odpowiednią ustawę. Zgadzam się z Panem, że poziom zadłużenia powinien wynikać z aktualnych potrzeb inwestycyjnych, które w perspektywie czasu przyniosą wymierne dochody gminie w postaci podatków. Moim zdaniem gmina powinna przede wszystkim korzystać z kredytów na finansowanie inwestycji infrastrukturalnych. Oczywiście chcielibyśmy, aby poziom zadłużenia był jak najniższy, ale też bez zewnętrznego finansowania trudno będzie nam korzystać ze środków z Unii Europejskiej. Uważam również, że ważna jest tendencja poziomu zadłużenia naszej gminy, a w okresie ostatniego 1,5 roku zadłużenie nie zwiększyło się.
ad.2. Droga ekspresowa S6 jeśli przedstawione zostaną propozycje, które nie tylko będą korzystne, ale co ważniejsze, będą one możliwe do zrealizowania na obecnym etapie prac nad drogą ekspresową, to nie widzę powodów, aby nie wesprzeć Państwa starań.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziękuję Państwu za zaufanie którym mnie Państwo obdarzyliście w wyborach na radnego Gminy Szemud. Postaram się Państwa nie zawieść i godnie reprezentować mieszkańców Koleczkowa w radzie gminy.
Z szacunkiem

Szanowny Panie Radny nie ma za co.
Mam pytanko:
kiedy rozpoczną się prace nad chodnikiem na Kamieńskiej?
Dokąd będzie sięgał????
Będą nowe latarnie???

Panie radny mam drugie pytanko:
kiedy zacznie się budowa chodnika na ul Chylońskiej?
mam i trzecie :
czy u nas na wsi też powstanie hala sportowa?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam Panie Sławomirze,
latarnie świecą (choć nadal krzywe), chodnik jakaś ekipa "ratowała". Jest jakiś pozytyw tych wyborów. Gratuluje wyboru (choć podpieranie się byłym/obecnym Wójtem było ryzykownym posunięciem)
Może spróbowalibyśmy coś zrobić z reklamami w naszej (przynajmniej) wsi lub gminie. O walorach estetycznych tych szmat szkoda nawet mówić/pisać. Strasznie przykro słyszeć od swych gości (nie z Polski niestety), że ich to szokuje. Nas już przestało? Czy po prostu nie wiemy, ze może być inaczej?
Myślę, ze stanowcze stanowisko Wójta i Radnych + egzekwowanie prawa wiele mogły by tu zrobić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No i skończyły się wybory, Pan Radny podziękował ładnie i zamilkł.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szanowni Państwo,
@Lodzia ż.
budowa chodnika przy ul. Kamieńskiej nie została zapisana w przyszłorocznym budżecie, zatem nie można podać konkretnych terminów i zakresu
@stary
1. jeszcze nie ma projektu na wykonanie chodnika przy ul Chylońskiej,
2. jeśli już, to w planach jest budowa małej sali gimnastycznej.
@h-r
oczywiście słuszna uwaga odnośnie poprawy estetyki okolicy,podniosę ten problem na forum rady gminy

W celu poprawy komunikacji między Państwem a moją osobą, uprzejmie proszę o kontakt telefoniczny (nr został podany wcześniej)

Z szacunkiem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Nowy rok (3 odpowiedzi)

Znienawidzony Tusku żebyś Ty zniknął z tego świata to byłoby najlepsze życzenie na nowy rok

Czy ktoś ma dowody ? (4 odpowiedzi)

Na aresztowanie w stanie wojennym łowcy absurdów vel Zetjot ?

Fajnopolacy pochowali głowy w piasek (18 odpowiedzi)

Demokracja poszła się czochrać i co wy na to ? Maska spadła z Uśmiechniętj Polski ? I został...