Wycięcie migdałków

Laryngolog skierował mnie na wyciecie migdałko, poniewaz juz w tym roku miałam pięć razy anginę:(moja lekarka rodzinna kategorycznie mi tego odradza. Mam już dosyć ciegłego bólu gardła. Czy ktoś z Was miał wycinane migdałki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Wycięcie migdałków

jako dziecko też miałam mieć wycięte migdałki. Na szczęście mama nie dała mnie pod nóż:) Teraz mój synek często choruje i już jeden laryngolog poradził żeby wyciąć. Ale też go nie dam. Będziemy jeszcze konsultować z innym laryngologiem- podobno świetny.
Gdzieś słyszałam taką opinię, że laryngolodzy dzielą się na dwie grupy: na tych co zalecają wycinać i na tych co leczą:)
poszukaj rady u innego lekarza.
Co do opinii jakie słyszałam od osób, które miały wycięty migdał, to raczej żałują bo teraz przy każdym przeziębieniu bez antybiotyku się nie obejdzie. Tylko jedna ze znanych mi osób jest zadowolona.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

byłam u ordynatora akademiii medycznej i kategorycznie kazał mi je wyciąc, byłam u innego lekarza to mi powiedział że decyzja nalezy do mnie.szczerze mowiac dosyc juz mam ciagłych bólow gardła, i sama nie wiem co ma zrobi...:( dziekuje bardzo za porade:) pozdrawiam

Ja miałam wycinane migdałki w wieku 30 lat, właśnie w Akademii. I tego wcale nie żałuję. Opracja była w maju a do tego czasu miałam co miesiąc anginę z prawie 40-sto stopniową gorączką. Juz parę latek minęło od niej ale nie choruję w tej chwili ( nie licząc jednego lekkiego przeziebienia w roku ). Decyduj się na usunięcie, szkoda twojego serca.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

mam dokładnie to samo co TY, co miesiac anginy i to takie,że bez antybiotyku ani rusz(zawsze dostaje te najmocniejsze) w tym roku już siedem antybitykow zażywałam.A ja juz mam problemy z sercem:( czy bolała wyciecie?

Mnie nie bolało, bo miałam pełną narkozę. Gorzej z psychiką, bo człowiek jak słyszy o narkozie to ma jakieś obawy, zupełnie niepotrzebnie jak się później okazuje.
Po zabiegu byłam jeszcze 4-5 dni w szpitalu. Po samej operacji trochę "sucho" i "drapie" w gardle. No ale radość, że już koniec z anginami i wydaną kasą na antybiotyki...bezcenna.
W moim przypadku okazało się, że paciorkowiec zamieszkał w migdałach.
Pomyśl o najbliższych, nie będziesz ich zarażać, o kasie która zostaje w portfelu a nie w aptece.
Głowa do góry wszystko będzie dobrze. Napisz kiedy zdecydujesz się na zabieg. Będę trzymała kciuki ;)

Miałam wyciete migdalki jak bylam nastolatka,anginy i antybiotyki poszly w niepamiec

Zabieg już mam wyzanaczony na 14 lutego(szykują się bardzo romantyczne walentynki:D) Lekarz ktory mnie skierował na wyciecie migdałkow uswiadomił mi że nie tylko sobie szkodze,ale również moim najbliższym.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja kiedyś często chorowałam na zapalenie uszu, po wycięciu trzeciego migdała wszystko ustało więc moim zdaniem pomaga :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ktos mial wycinane niedawno w wejherowie??

Oj chyba na wycięcie migdałków jeszcze nie jestem gotowa :) szukam czegoś co może pomoże uniknąć wycięcia....

nie zawsze się da uniknąć usunięcia migdałow, tak było z moim dzieckiem, zaczeły się problemy z przełykaniem bo duze kęsy z widelca to się dławiła i zwracała, miała wielkiego 3 migdała i oba przerosniete. 3 jej wycieli a tamte podcieli, po tym czasie dziecko nie tylko wróciło do normy ale i zaczeło normalnie funcjonować.

przed wycieciem miała serie zastrzyków domieśniowych , które miały spowadować ich obkurczenie ale efekt był tylko dwutygodniowy. potem wróciło ze zdwojona siłą.

No czasami jak mus to mus...Ja byłam u lekarza i jeszcze nie ma tragedii, polecił thonsilan. Miał ktoś z nim kontakt?

Miałam całe dzieciństwo anginy,potem jeśli była wyleczona to już zawsze miałam czopy ropy na migdałach,odrywały się.Różnie lekarze radzili i moja mama się wachała.Jak miałam 18 lat to sama podjęłam decyzję,że usuwam.Ja miałam tylko znieczulenie,wszystko widziałam i słyszałam,ale byłam tak ogłupiona że nie bałam się :-) Nie bolało.Potem tak,ale da się to znieść i można prosić o coś p.bólowego.Co dzień ból jest mniejszy.
Ropne migdały b.sieją na wiele organów.Na serce,jajniki,powodują reumatyzm.Domownicy mogą się zarazić anginą.
Jeśli dało by się to wyleczyć to szkoda usówać,ale nieraz już migdały są w takim stanie,że się nie da i korzystniej jest się ich pozbyć.
Mój mąż po 30-tce miał usunięte.Na korzyść.Przestał chorować.
Kiecyś przyje hał do domu z anginą na kilka dni,poje hał za granicę a ja sama męczyłam się z malutkim dzieckiem,anginą,wysoką gorączką,bo się zaraziło od taty.

Kupiłam thonsilam, podaję go dziecku... W skład syropu wchodzą naturalne składniki ekstrakt z korzenia pelargoni, wit C i cynk...
Mam nadzieję że tylko pomoże...:)

A może to jest przyczyną? http://www.euromentor.org.pl/autoryzacja/subskrypcja_nr10.html
Może warto sprawdzić?

Inne tematy z forum

Mały penis we wzwodzie (7 odpowiedzi)

Mam 22 lata i pewien kompleks spowodowany niewielkimi rozmiarami mojego członka. Chodzi o to, że...

Mój mężczyzna ma problemy ze wzwodem (6 odpowiedzi)

Mam pytanie. Mianowicie mój mężczyzna ma od jakiegos czasu problemy ze wzwodem. Ogólnie nie chce...

dobry psycholog w Gdańsku wrzeszczu (94 odpowiedzi)

prosze pomóżcie mi .... polećcie mi kogoś kto na prawdę pomoże z problemami