"Za segregowanie śmieci zapłacę więcej"

Opinie do artykułu: \"Za segregowanie śmieci zapłacę więcej\".

Pan Mirosław z Gdyni wyliczył, że segregacja śmieci mu się nie opłaca, bo za dzierżawę pojemników do surowców w sumie zapłaci więcej niż gdyby wrzucał wszystko do jednego kubła. - Nikt nikomu nie każe płacić za wynajem, a worki na surowce są w Gdyni za darmo - ripostują urzędnicy.Pan Mirosław mieszka w domu jednorodzinnym i według stawki powierzchniowej za nieposegregowane śmieci miał płacić 58 zł miesięcznie. W jego przypadku dochodzi jeszcze koszt dzierżawy pojemnika - to kolejne 8 zł, ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chorwacja dopiero w poniedziałek weszła do UE

Ale już 5 lat temu plastikowe butelki były tam zwrotne. Tak samo szklane. Jesteśmy w ogonie Europy!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zabrakło nawet odwagi by choć nickiem się podpisać?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Ehhh, nie chce mi się już pisać.."

Nie pisz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdzie się podziały skupy surowców wtórnych?

Mieszkam w Gdyni na Działkach Leśnych. Kiedyś był skup butelek na ul.Wolności a skup makulatury na ul.Warszawskiej. Jako dziecko zbierałem butelki i gazety i nie musiałem rodziców prosić o drobne na cukierki. Nie tęsknię za komuną ale nie wszystko było złe.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

"dla środowiska" sortowałam śmieci od kilkunastu lat i za darmo oddawałam surowce wtórne

najwyraźniej nowa ustawa od 1 lipca nie popiera ochrony środowiska, tylko ma na celu tworzenie nowych stanowisk, przelewanie z pustego w próżne, ogólny b..del, a przede wszystkim: pretekst do nieuzasadnionych POdwyżek.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale wielki problem

Widzę, że problem segregowania śmieci urósł do poziomu typu "na złość mamie odmrożę sobie uszy". Cóż za głupim narodem jesteśmy, żeby w ten sposób postępować, szukamy tylko wymówek aby usprawiedliwić swoje lenistwo i ogólną niechęć do wszystkiego co może przybliżyć nasz kraj do wyższej kultury osobistej, bo przecież tu właśnie o kulturę chodzi!!! Przed reformą było tak, że wiele ludzi podrzucało śmieci do koszów wspólnot mieszkaniowych, co doprowadziło do tego, że gdy wspólnoty pozamykały na klucze swoje wiaty śmietnikowe, po prostu zostawiano śmieci przed wiatą. To jest tylko przykład jak my Polacy mamy wszystko i wszystkich w głębokim poważaniu. Najważniejsze, że ja kogoś wykiwałem, a tak naprawdę OKRADŁEM!!!! Bo to nie ja zapłacę za wywiezienie moich śmieci tylko kto inny. Teraz jest tak samo, nie będę segregował bo:
- ustawa jest głupia,
- nie chce mieć śmietnika w domu,
- nie chce mi się codziennie do śmietnika biegać,
- bo inni nie segregują itd itp.
Ehhh, nie chce mi się już pisać.....
Ja będę segregował, bo tak podpowiada mi uczciwość osobista i czuję, że to jest postępowanie właściwe i słuszne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

dodatek do nie lemnga : panu T zostały jeszcze do sprywatyzowania LASY ! i pas nadmorski i górski oraz jeziora ! już kiedy to sprzedadzą to wtedy się będzie działo !!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

gdzie jest napisane, że mieszkańcy muszą dopłacać do tego dochodu miasta?

Dochód miasto ma mieć z przerobu.
Dlaczego mieszkańcy płacą za oddanie posegregowanych surowców wtórnych?

Wystarczy, że oddajemy je miastu za darmo (zamiast żądać choćby symbolicznej opłaty od miasta), więc skąd ta drakońska POdwyżka??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nareszcie coś połączyło Gdańsk i Gdynię - problemy śmieciowe!!!

A co słychać w Sopocie?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

miejmy nadzieję, że najbliższe wybory będą bardziej udaną SEGREGACJĄ !!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeżeli od czasu "segregacji" płacisz więcej, to niektórzy już osiągnęli już swój cel
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Segregacja wg SM BAŁTYK w Gdyni

Mieszkańcy wieżowca przy ul.Pomorskiej 14a w Gdyni wyrzucają śmieci nieposegregowane do zsypu a segregację SM BAŁTYK nakazał sprzątaczkom. Kobiety siedzą w zsypie i rekami grzebią w śmieciach!!! To jest segregacja ludzi.

Darmowe worki w Gdyni ??

Darmowe worki w Gdyni to może będą ale tylko do końca tego roku!!! A jak dotąd na Dąbrowie zadnego worka nie otrzymałem, a jest już 5 lipiec.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

banda Tuskowa

wie jak się kase robi !!!!!!!!!!!!! a wy płaccie i płaczcie.Jak dla mnie to kolejny wałek na masową skalę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Parodia

Rozumiem,że zawartość każdego pojemnika będzie odbierała inna śmieciarka.Inaczej trudno znalezć w tym sens.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

segregacja na tak

mieszkam w Gdyni w domku i za dzierżawę pojemnika 120 l płacę 4 zł miesięcznie. Selektywną wystawiłam ostatnio w dużym worku na śmieci, na którą nakleiłam kartkę z napisem PLASTIK i zabrali. Koszt ok. 30 groszy. Jeśli kupować pojemnik na śmieci to najlepiej z atestem - niestety są już droższe ale bardziej wytrzymałe.

Osowa - Remondis - kogo urzedasy wybrały w przetargu !!!!!!!!!!!!!!

Cytat z czwartku z portalu osiedlowego z Osowy:
"A na koniec mail od znajomego z sąsiedniego Chwaszczyna, mieszkającego z drugiej strony Jeziora Osowskiego:
Dzisiaj rano przed 7 zajechała na nasze osiedle śmieciarka firmy REMONDIS. Widać było, że czegoś szukają. W końcu podjechali do mnie i jeden z panów zapytał się mnie, czy to jest Osowa. Odpowiedziałem, że to jest Chwaszczyno. Następnie zapytał się o ulicę Świerkową i Sobisława, czy może one należą do Osowy."
Przecież ten Remondis to Benny Hill na występach w Gdańsku - tylko dlaczego my mamy płacić ????
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Art. 6r. 1. Opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi stanowi dochód gminy.

Art. 6r. 1. Opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi stanowi dochód
gminy.

logika jest

logika jest taka żebyś płacił więcej...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

5 lipca - Osowa - Remondis

Firma do tej pory nie odebrała śmieci poustawianych pod płotami na całym osiedlu. Nie dostałam żadnego pojemnika chociaż deklarację wysłałam 15 maja. Zero reakcji na wysyłane maile do ZDiZ.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0