Za wysokie TSH w ciąży

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
TSH mam 2,59 (początek ciąży)
w marcu miałam 2,79 i :
FT4 1,21
anty TPO 6,8
anty TG 297
lekarz nic nie przepisał, powiedział że samo przejdzie, kazał czekac i kontrolować, udało się zajść w ciąże, ale ... normy są inne i się martwię czy jednak nie za wysokie, wizytę u gin mam dopiero za tydzień, czy któras tak miała, może się wypoiwiedzieć, nie wiem co robić, czekać czy szukac endogrynologa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Za wysokie TSH w ciąży

Witaj :)
My się chyba znamy z wątku mamuś lipcowo-sierpniowych 2013? :)
Ja teraz w kolejnej ciąży w 11 tygodniu miałam TSH 2,82, ginekolog kazał skonsultować z endokrynologiem, a ten z kolei powiedział, że kobiety w wieku rozrodczym chcące mieć dzieci powinny mieć TSH do 2, a ja w ciąży powinnam mieć max 2,5. Wprowadził lek, mówił, że taki poziom TSH nie zagraża dziecku, w takim sensie, że nie będzie miało przez to żadnych wad, ale jest ryzyko poronienia, i, że do któregośtam (nie pamiętam) tygodnia tarczyca płodu nie produkuje tyroksyny i pobiera od matki. Kazał powtórzyć badanie za 4 tygodnie i twierdził, że przynajmniej do końca ciąży plus 8 tygodni będę brać lek, i że trzeba będzie zwiększać dawkę po tych nowych badaniach.
Także ja radzę się skonsultować z endokrynologiem, bo z hormonami to nigdy nie wiadomo.
Mogę Ci polecić Piskulaka, on jest ginekologiem-endokrynologiem, ja byłam u niego na USG genetycznym, plus konsultowałam właśnie tę tarczycę, bo na ogół chodzę na NFZ do ginekologa. Do Piskulaka nie czeka się długo, przyjmuje w Gdyni w prywatnym gabinecie przy ul. Nowogrodzkiej. Naprawdę był bardzo konkretny, wszystko dobrze wytłumaczył, w dodatku super, że ma te dwie specjalizacje, to wiadomo, że dobrze skonsultuje pod względem ciąży.
Na kiedy masz termin? :)

No znamy sie znamy :), poglądam nowy wątek :) ja dopiero 7 tydzień. A ile kosztuje wizyta?

Wszystkie info oraz cennik znajdziesz na http://www.ginekolog-gdynia.com.pl również polecam dr. Piskulaka co prawda nie miałam problemów z tarczycą ale jest na prawdę konkretny i spokojny. Powodzenia

Ja na początku miałam powyżej trzech. Gin nic na to nie powiedział :-( dopiero jak przekroczyło 4 dostałam hormony. Od początku powinnam była być pod opieką endokrynologa. Na szczęście córa jest zdrowa :-)

za wysokie, ja miałam 2,1 na początku ciąży i zostało mi zbite do 1,4, natomiast przed ciążą nigdy leków nie brałam (tsh około 1,8), Ty dodatkowwo masz przeciwciała wysokie, więc najprawdopodobniej masz Hasimoto, a to dodatkowo wymaga odpowiedniego podejścia w ciąży (kwestia preparatów z jodem itd.), polecam endomed i dr Błauta.

na pocztaku mialam 4.72 - 8 tydzien . przed ciaza nie miala problem z tarczycą. . dostalam euthyrox 50 mg, po 3 tyg spadlo do 2,72, ale to bylo nadal za duzo, bo im wyzej w ciazy to. w kolejnych trymestrach normy są niższe. potem przemiennie 50/75 i spadło do 1.72. przy 75 cdziennie pojawiło sie 1.42 i taka dawke brałam do knca ciazy i 8 tyg po porodzie. po połogu zrobiłam badania i było nieco ponad 2. po roku niebrania tabletek mam 2.7. Małej tez robiłam i w normie, potwarzałam jej po roczku.

Miałam w ciąży 4,4 (ok. 3 lat temu) i dopiero niedawno się dowiedziałam od dobrego endokrynologa, że z takim poziomem miałam szczęście, że nie straciłam ciąży.
Ginekolog też nie nie powiedział wtedy, że to za dużo, a ja nie wiedziałam, że jednak jest to niebezpieczne. Do dziś nie wiem, dlaczego lekarz to zignorował. Teraz na stałe biorę euthyrox 75, bo zrobiła mi się jeszcze większa niedoczynność.

dzisiaj była u endokrynologa mam euthyrox 0,25 i jod i za 4 tygodnie do kontroli i sporo się dowiedziałam, także jestem spokojniejsza
dzięki dziewczyny :)

Inne tematy z forum

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...