Zajęcia dodatkowe dla dzieci

Jak wygląda sprawa z opłatami za zajęcia dla dzieci, np basen, balet, angielski czy piłka nożna? W każdych umowach jest tylko mowa o wypowiedzeniu, wszyscy chcą żebyśmy płacili dalej i mówią że to się odrobi. To jest nierealne. Czy kodeks cywilny art495 jest adekwatny do zaprzestania płatności, za coś co się nie odbywa. Pytam głównie o miesiąc kwiecień. Dzięki za podpowiedzi.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam to samo. Chciałem zawiesić płatność czesnego to powiedziano mi, że to wszystko się odrobi. Nie wiem kiedy. Jeśli do Wielkanocy sami czegoś sensownego nie zaproponują, to po prostu przestanę płacić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po prostu płacić się nie da. Wypowiedzenie umowy. Ja spróbuje z kodeksem cywilnych chyba. Sytuację od ich strony też rozumiem ale jak ja stracę pracę to co wtedy?

Jak Ty stracisz pracę to prywatne szkoły, w ramach solidarności, napewno zwolnią Cię z opłaty,

Re: Zajęcia dodatkowe dla dzieci

Nie ma wykonanej usługi, nie ma płacenia. Nawet nie wiadomo, kiedy szkoła wznowi działalność. Może trwać to nawet do wakacji. A jeśli podmiot w tym czasie zbankrutuje i ogłosi upadłość, to nikt mi pieniędzy nie zwróci.

Gdyby jeszcze wyszli z propozycją typu za kwiecień 50% czesnego, bo wiadomo, że przez połowę miesiąca i tak zajęć nie będzie. Ale nie, płać całość, mimo że szkoła zamknięta. Jak taką placówkę w ogóle traktować poważnie?

My mamy zajęcia w Sztukarium. (mobilna szkola muzyczna). Panie wyszły z bardzo fajna inicjatywa i robią zajęcia on-line. Wczoraj zrobiły cennik i płacimy połowę tego co wcześniej za normalne zajęcia. Tak codziennie korzystamy z zajęć rytmiki na you tube. Starsze ma lekcje pianina również nagrana, że codziennie może ćwiczyć i raz w tygodniu łączy się na krótką lekcje z nauczycielką. Widziałam też inne zajęcia u nich. Wiadomo basenu, czy jazdy konnej nie da się zrobić internetowo, ale angielski, zajęcia taneczne, muzyka czy logopedyczne chyba jakoś można za trochę mniejsze czesne. Trzeba jakoś sobie radzić w tym czasie..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Zajęcia dodatkowe dla dzieci

My dostalismy bardzo ładnie ubrany w słowa mail, że umowa zostaje czasowo zawieszona a wszelkie wpłaty są dobrowolne :) gdyby wszyscy do tego tak podeszli wiecej ludzi z chęcią pomogłoby takim firmom w przetrwaniu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

przeprowadzka !!?? (36 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...