Załamałam się :(

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Planowaliśmy z moim słonkiem ślub początkowo na 16 czerwca 2007, ostatnio stwierdziliśmy, że wezmiemy najpier cywilny ( miał byc w lipcu br. ) a w 2007 koscielny, wesele i cała reszta. Wszystko było już zaplanowane, a tu nagle niespodziewanka Od 3 lat dostaje rente po św. pamięci tacie i dowiedziałam się, że gdy wyjde za mąż to automatycznie renta zostaje zabrana bo niby przechodze na garnuszek mężą itp. Więc wszystkie nasze plany klapły Pracuje tylko moja mama i niestety gdyby nie renta nie poradzilibyśmy sobie z utrzymaniem tak dużego domu Załamałam się Planujemy na przyszły rok dzidziusia ale obawiam sie, że bedziemy mieli pózniej problemy zeby ochrzcic dzidzie Niektórzy księża patrzą krytycznym okiem na ludzi niezamężnych mających nieślubne dzieci Czy ktoś z Was kochani ma lub miał taką sytuacje? Czy mieliście jakieś problemy?
pozdrawiam
*Kama*

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Załamałam się :(

my mamay dzidzie a slub dopiero w czerwcu!!!Zuzia ma juz 15 mcy a rak temy w maju chrzcilismy.wiesz ,to zalezy gdzie trafisz do kosciola i na jakiego ksiedza.nam akurat nie robila problemow ksiadz udzielajacy chrztu ale przy spowiedzi byly problemy...tez nie kumam tego.ksiadz chcial mnie uswiadomic ze to grzech i tak nie mozna i powinnam zalowac.ale jak mam zalowac ze urodzilam najwspanialsza istotke na ziemi???powiedzialam ze nie zaluje a on ze mi nie moze udzielic spowiedzi i rozgrzeszyc...oj totalny bezsens,ale nie przejmuj sie tym.nikt wam nie odmowi udzielelnia chrztu,jesynie moga pogadac ale niech sobie pogadaja,takie ich zajecie:)a wy kierujcie sie wlasnym sumieniem i milosci.my rowniez planowalismy dziecko,nie byla to wpadka.a kolejnosc dla na s nie miala znaczenia.najpierw slub pozniej dzidzia
zycze wszystkiego najlepszego

Hm........ kiedys tak było, że po kościelnym młoda mama miała nawet dodatkowe pieniądze, jako osoba uznawana przez urząd za samotnie wychowująca dziecko :) teraz chyba Kosciół ma obowiązek zgłozenia do urzedu zawarcia związku ....

Ja znam taki problem. Mój brat nie miał ślubu a dzidziuś przyszedł na świat. Mała była chrzczona w Katedrze w piątek o godzinie 8 rano, a nie ze wszystkimi dziećmi. Tylko dla tego, że rodzice nie mieli ślubu, a nawet kościelnego nie planowali i nie planują, bo bratowa jest po rozwodzie. Cywilny mieli tego samego dnia co chrzciny.
Przecież to dziecko nie jest niczemu winne, a jest owocem miłości. Ja nie mogę tego zrozumieć.

my chrzcilismy mala po mszy i nie bylo innych dzieci ale nie ze wzgledu na to ze nie mielismy slubu.tak nam pasowalo

Witaj
co do renty to bardzo dziwne poniewaz moja znajoma wyszla za maz i dalej otrzymuje rente po mamie a w dodataku pracuje i zarabia ok 1000zł. jej moaz tez malo nie zarabia wiec nie wiem czy cie zle nie poinformowali. ja tez pobieram rente i musze sie dokladnie dowiedziec wszystko.
pozdrawiam

Ja tez dostaje rentę po tacie i to czy poślubie będziesz ją nadal dostawać to zależe chyba od twojego dochou. Zdaje sie jest jakas granica, żeeby nie skłamać to chyba 1500zł. Najlepiej zadzwoń do zusu i zapytaj. Jeszcze musi być warunek, że musisz się uczyć,
Ja mam ślub w sierpniu a już skończyłam studia ale u mnie było roczne rozliczenie semestrów więc do pażdziernika dostane jeszcze rentę. Potem moja mama o nią wystąpi bo zdaje sie jest taki przepis,że wdowa jak ma określony wiek i dochody to też jej się dależy nie wiem dokładnie jak to jest. Zadzwoń do nich to poinformują cię dokładnie bo ja może coś mieszam.

nic podobnego. rentę rodzinną otrzymujesz do ukończenia 25 lat, pod warunkiem, ze sie uczysz. Zamążpójście nie ma na to żadnego wpływu - wiem z pewnego źródła.

Ja również otrzymuje rente po tacie i planuje slub na 2007 rok, i osobiscie bylam z Zusie i sie pytałam, pani powiedziala, że moge se wychodzić za mąż ile mi sie podoba, bo to ich nie obchodzi. jezlei bede sie uczyc do 25 r.ż. będę mieć rente. Także dowiedz sie lepiej wszytkiego.
Pozdrawiam

renta zależy nie od stanu cywilnego,ale od tego czy po 18roku zycia kontynuujesz naukę!spawrdziła to moja koleżanka-miałamęża i dzidię i rente-ponieważ sie uczyła!także zadzwioń do ZUS i sie upewnij,ale mysle że nic starconego-nie ma sie co martwić!pozdrawiam:)

Dziekuje za odpowiedzi:)
jeszcze dzisiaj tam zadzwonie i sie dowiem wszystkiego dokładnie....buziaki
Kama

mi się wydaje, że to wszytsko zależy od zarbków. ślub nie ma tu nic wspólnego!

mi tez sie tak wydaje :)

Zależy od ślubu , gdyz gdy mąż dobrze zarabia dochód liczy się na pół!!!
Ale mam znajomych , którzy rozwiązali te sytuację odwrotnie. Rok po narodzeniu dzidziusia, wzięli ślub kościelny ( nie konkordatowy )razem z chrzcinami dzidzi, a teraz planują cywilny,gdyż renta się już kończy!

Powinna Pani zadzwonic do ZUSU w sprawie renty i sie dokladnie zapytac, ja jak sie ostatnio pytalam to czy Pani wyjdzie za maz czy nie nie ma zadnego znaczenia nech Pani jeszcze zerknie www.poradaprawna.pl