Zamiana okna na drzwi balkonowe

Jak w temacie. Chciałabym wymienić okno - (pojedyncze skrzydło) na drzwi balkonowe. Trzeba będzie przesunąć kaloryfer, który teraz jest pod oknem i wybić część ściany. Czy trzeba załatwiać jakieś pozwolenia na taką przebudowę i czy taka zamiana stolarki okiennej nie naruszy konstrukcji budynku. Chciałabym utrzymać taką samą szerokość drzwi balkonowych jaką ma obecne okno. Mieszkanie jest w bloku i taka zamiana nie byłaby widoczna z zewnątrz budynku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Zamiana okna na drzwi balkonowe

musisz mieć zgodę spółdzielini wspólnoty, dodatkowo projekt od kogoś kto ma uprawnieni konstruktorskie i wszystko wyliczy

znalazł się ktoś ?

nie a bo co

A jakie macie? Tradycyjne czy moze hst?

Ja chodziłam po znajomych i testowałam osobiście różne rozwiązania. U jednych zwykle drzwi balkonowe co niestety powoduje ciasne przejście brzydki wygląd bo powiedzmy sobie szczerze to jest rozwiązanie do bloku a nie do domku jednorodzinnego . Ale powodem wyboru była oczywiście kasa. U innych znajomych były uchylno rozwiernego 2 skrzydła 240cm razem ale salon ogromny miejsca Full ( salon 48m) wiec po otwarciu skrzydła w niczym nie przeszkadzały nie trzeba było przestawiać mebli itp. Dlatego uważam ze takie drzwi sprawdza się w dużych pomieszczeniach i po dokładnym przemyślanym rozstawieniu mebli aby nie kolidowały po otwarciu .
Mamy od firmy Kapica: https://www.kapica.pl/

Inne tematy z forum

Panele winylowe (3 odpowiedzi)

Podłoga winylowa podbija Europę u nas znana m.in w hotelach, restauracjach, biurach, czemu boimy...

Kamień dekoracyjny w dużym pokoju? (44 odpowiedzi)

Planujemy położyć na głównej ścianie pokoju. Jak Wam się podoba? Czy mogę na nim powiesić telewizor?

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (41 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...