Re: Zapalenie oskrzeli - antybiotyk czy inne leki?
~Mama roczniaka
(5 lat temu)
Napiszę tak : synek ( 1 rok) bardzo brzydko kaszlał - dwa pierwsze dni miał wysoką temperaturę ( oczywiście wdrożyłam leczenie objawowe typuflegamina junior + nurofen + inhalacje + oklepywanie klatki i pleców ) po dwóch dniach udałam się do lekarza żeby upewnić się czy tozapalenie oskrzeli czy już zap płuc - odpowiedział ze na oskrzelach nic nie słyszy - co mnie zdziwiło bo kaszel miałam wrażenie miał taki od oskrzeli charakterystyczny - no po prostu słychać było ze flegma odrywa się z głębi dróg oddechowych , no ale nie przepisano mu antybiotyku co mnie ucieszyło - no bo większość takich infekcji spowodowane jest przez wirusy , ok , wiec wróciliśmy do domu znowu leczenie objawowe - oczywiście bez poprawy nawet przy inhalacjach , po kolejnych dwóch dniach znowu udałam się do lekarza bo miał znowu gorączkę ale już nie 39 a 38 stopni , no ale miał , dodatkowo sama go osłuchałam stetoskopem i usłyszałam brzydkie szmery nad polami płucnymi - są charakterystyczne , dostał antybiotyk - po 3 dawkach od razu nastąpiła poprawa - właściwie po 2 dniach od brania antybiotyku w ogóle nie kaszlał już tylko miał chrypkę ,zero kataru zero gorączki , dziecko żwawe , ruchliwe , uśmiechnięte ,biłam się z myślami czy dobrze ze jednak podaje mu ten antybiotyk miałam dylemat no ale zaryzykowałam i nie żałuje , pamiętajcie ze jak infekcja wirusowa długo trwa( 1,5 tyg w naszym przypadku ) to może dojść do nadkażenia bakteryjnego i zejść nawet do samych płuc co jest bardzo groźne , moim skromnym zdaniem jeśli dziecko długo kaszle brzydko bez żadnej poprawy nawet najmniejszej po leczeniu objawowym to należy wdrożyć antybiotyk i nie bać się tego ( mimo ze jest napisane wszędzie na stronach internetowych ze kaszel może trwać 3 tyg - bo zgodzę się ze 3 jeśli ten kaszel stopniowo się zmniejsza i słychać poprawę już po kilku dniach ), pozdrawiam
4
0