Re: Zaproszenia-z dziećmi,bez dzieci??????
Też miałam dylemat czy zaprosić dzieci czy nie, bo bałam się, że może ktoś się obrazić. Jednakże to nie była jedyna rzecz którą zrobiliśmy inaczej niż zazwyczaj robi się na ślubach polskich bo np.: mój mąż miał czarny krawat, panie ze sklepu myślałam, że zemdleją jak się o tym dowiedziały, poza tym nie miał kamizelki, poza tym pierwszy taniec to nie był walc a paso doble z rumbą, poza tym przy nas (czyli przy parze młodej) siedzieli nasi przyjaciele, a nie rodzina i w ogóle więcej było przyjaciół niż rodziny. Poza tym sala nie była udekorowana balonami tylko wiankami z prawdziwych kwiatków i lampionami, poza tym nie było poprawin, poza tym tort nie był po północy tylko po obiedzie. Poza tym mieliśmy 4 świadków, mama prowadziła mnie od ołtarza i miałam odkryte plecy w kościele i sandałki w kolorze srebrno złotym do białej sukni itd. itd. W rezultacie, goście i to właśnie ciotki i wujkowie podchodzili do nas pod koniec wesela i dziękowali, że mogli być na tak wspaniałym weselu, że nigdy na takim nie byli, to mówiło nam wiele osób. Następnego dnia dzwonili do nas goście i również wspominali ,że na różnych weselach byli, ale tak pięknego ślubu i wesel nie przeżyli. Nikt się nie obraził, że był zaproszony bez dzieci. Także menager restauracji powiedział, że obsługa do niego dzwoniła o 2:00 w nocy żeby przekazać jakie wspaniałe ludzie się bawią. Dlatego nie żałuję, że zrobiliśmy po swojemu pomimo tego, że przed ślubem słyszeliśmy wiele różnych słów krytyki. Nie zaprosiłam dzieci ze swojej rodziny, jednak jedna kuzynka przyszła na wesele z roczną córeczką, po obiedzie od razu odwiozła ją do domu i wróciła na wesele. Oczywiście w kościele dzieci nie brakowało. Ja wiem, że taka jest tradycja (można rzec), że dzieci bywały na weselach, uważam że będzie się od tego odchodziło. W przeszłości mieszkało się w jednym pokoju gdzie się spało, myło, kochało, uczyło itd. a teraz każde dziecko chce mieć swój pokój – i co i dobrze, życie się zmienia, każdy robi jak uważa i tyle na ten temat.
1
0