Zmniejszenie alimentów- czy to możliwe?

Witam

Chciałbym doradzić się osób zorientowanych na w/w temat.
Zacznę od tego, że jestem ojcem 3 dzieci.
Niestety każde z dzieci mam z inną partnerką. W związku jestem z matką trzeciego dziecka.
Prawie cała wypłata "idzie" mi na zobowiązania (alimenty).
Jest mi ciężko, dlatego nie mogę zamieszkać z matką trzeciego dziecka.
Matka jednego z pozostałej dwójki dzieci jest lepiej sytuowana i założyła nową rodzinę (związek małżeński).
W związku z powyższym chciałbym zapytać jakie są szanse na zmniejszenie alimentów- czy to w ogóle możliwe?
Czy jest opcja aby matce dziecka, która założyła na nowo rodzinę nie płacić w ogóle?
Z góry dziękuję za odp. i pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Zmniejszenie alimentów- czy to możliwe?

Przede wszystkim płacisz na dziecko a nie na jego matkę jesteś jego ojcem i musisz łożyć na to dziecko ono jest tak samo Twoje jak i jej niby dlaczego miałbyś na nie nie płacić bo Twojej byłej ułożyło się lepiej niż Tobie.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

hallo?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli jesteś w stanie wykazać, że Twoje "możliwości zarobkowe" uległy zmniejszeniu/ograniczeniu (sąd rozpatruje kwestię nie ile zarabiasz, a ile mógłbyś zarabiać), to masz szansę zmniejszyć rentę alimentacyjną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Zacznę od tego, że jestem ojcem 3 dzieci.
Niestety każde z dzieci mam z inną partnerką."

A próbowałeś się leczyć?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rozumiem, że twoja sytuacja jest nieciekawa, ale jako kobieta i matka powiem wprost, że wszystko się we mnie burzy i gotuje jak widzę jaką motywację mają ojcowie chcący obniżyć alimenty...Przecież to Twoje dzieci!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zainwestuj i kup beczki na następne co aby zbyt dużo płacić nie było trzeba.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

cyt:"W związku z powyższym chciałbym zapytać jakie są szanse na zmniejszenie alimentów- czy to w ogóle możliwe?
Czy jest opcja aby matce dziecka, która założyła na nowo rodzinę nie płacić w ogóle?"

Kolego. Muszą zaistnieć uzasadnione przesłanki dla Sądu, aby zmniejszył przyznane Tobie wcześniej alimenty, po rozpatrzeniu Twojego wniosku w takim zakresie. Np. zachorowałeś, a tym samym znaczna część twoich dochodów musi być przeznaczona na leczenie itp. Natomiast taką przesłanką nie będzie czasowa utrata pracy, czy "zamienienie" pracy obecnej na mniej dochodową. Jak już napisał Hal, liczy się Twoja zdolność psychofizyczna, a tym samym jakie możesz uzyskiwać dochody, gdybyś kierował się właśnie takimi zdolnościami. Chociaż w praktyce, matki czy ojcowie otrzymują na swoje dzieci niskie alimenty, gdyż wystarczy umiejętne kombinowanie zobowiązanego.

Odpowiadając na Twoje drugie pytanie. A niby dlaczego obecny partner Twojej ex, ma bulić na Twoje dziecko. Czy nie jest wystarczające, że da mu poczucie bezpieczeństwa, będzie spędzał z nim czas, poświęci mu część swojego życia itp. To Twoje dziecko i masz obowiązek nie tylko łożyć na jego utrzymanie, ale również przyczyniać się do jego rozwoju fizycznego i duchowego, co zapewne nie robisz, bo jak większość, nie masz na to czasu! A do tego wszystkiego zapaliła Ci się lampka pt. "niech frajer wychowuje jak swoje i jeszcze płaci". Kolego nie tedy droga!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wzruszyła mnie Twoja historia.

Nie jest sztuką zrobić 3 dzieci. Od momentu poczęcia jesteś za te dzieci odpowiedzialny jako biologiczny ojciec (tak samo jak matka).
Nawet gdyby jedna z matek twoich dzieci wygrała 6 w totka, to twoim OBOWIĄZKIEM (i to powinno wynikać z twojego przekonania, a nie z wyroku Sądu) jest płacić na to dziecko alimenty.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam Panie Kamilu,
Czy pomoc nadal jest potrzebna ? Jeśli tak, proszę o kontakt:
bartek@modernaoffice.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

muza na dziś (777 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Gadżety reklamowe (29 odpowiedzi)

Gdzie w Gdańsku można kupić gadżety reklamowe? Jest jakaś hurtownia?

Kawa czy Herbata - rano (193 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...