Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Wczoraj byłam w wielkim szoku jak od jednej babki usłyszałam że zostawiła małe ( 3-4) miesięczne dziecko samo śpiące w domu bo wyszła po fajki......Czy tylko ja jestem nienormalna uważając ja za kompletną kretynkę (delikatnie pisząc),bo nie będzie wózka targać.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

1. jak byłam jeszcze w ciąży, mówiłam mojej mamie, mieszkającej ode mnie 3 km, że jak Franek zasnie, to mogę po nią autem przyjechać. jak się urodził, ani razu o tym nie pomyślałam i jak sobie to przypomniałam - n to wiedziałam, ze tak mogła pomyśleć niematka.
2. ale owszem tak - wyskoczyłam po wodę czy mleko do piwnicy. ale owszem nie - nie wyobrażam sobie wyjść do sklepu, apteki itd. to nie trwa pół minuty
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny ale zapominacie o jednym. Już abstrahując od tego czy to jest odpowiedzialne czy nie, czy jakich tam argumebtów używa jedna czy druga strona... Chchiał nie chciał jest to pozostawienie dziecka bez opieki, które jest karalne. I jeśli nie daj boże coś się w tym czasie stanie (chociażby zadławienie śliną, śluzem czy podduszenie pieluszką/kołderką) to matka taka idzie siedzieć na długi czas (nie mówiąc o wyrzutach sumienia do końca życia). A o przykre konsekwencje zwykłego zadławienia nie jest trudno niestety. W ratownictwie medycznym mówi się o "złotych 4 minutach", a ten czas jest baaaaaardzo łatwo przekroczyć będą nawet w pobliskim (bardzo bliskim) sklepie :/
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zawsze można wstawić muszlę klozetową do pokoju.
"Dla chcącego (myślącego?) nic trudnego", że tak zacytuję koleżankę. ;>
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

pewnie większość szła by z dzieckiem podłożyć do pieca, żeby sobie trochę dymku wciągnęło, i oczywiście naganne jest to że się kąpiesz;)
Taki żarcik ;)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ja wychodzę codziennie podczas drzemki dziecka, bo muszę podłożyć do pieca, a ten jest z drugiej strony domu (osobne wejście). Oczywiście staram się to robić ekspresowo. Męża nie ma po kilka miesięcy, bo jest marynarzem, więc muszę się też jakoś kąpać codziennie. Gdybym nie musiała, nie zostawiałabym dziecka samego na te kilka minut. Zawsze robię to gdy śpi w swoim łóżeczku, dlatego gdyby miało jej się wtedy coś stać, to może równie dobrze jak będę w kuchni i byłby to meeega przypadek. Do sklepu bym nie wyszła. Myślę, że niektóre osoby tutaj są zbyt przewrażliwione.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie mniej jednak jest to karalne i tyle w temacie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

NyzosiU sorki ;) No wlaśnie to dlatego uważam, że nie ma co sie nakręcać na najgorsze bo zawsze wszystko może się zdarzyć. Jestem jak najbardziej za przewidywalnością, takim krokiem przed" czymś" co może sie stać, ale nie do przesady bo pewne rzeczy może i można przewidzieć ale niektóre porostu i tak się mogą wydarzyć
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

ale nie mowimy o złośliwości ludzkiej..........
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

http://dzieci.pl/breedingAid,12711783,cid,1024259,title,Dzieci-pozostawione-bez-opieki,wychowanie_artykul.html?smgputicaid=6dc35
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale jak napisała jedna z poprzedniczek, również w domu można zasłabnąć i kto wtedy pomoże, jeszcze gorzej niż na ulicy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ewaaa przekręciłaś nick ale wybaczam...

Myślisz że się nad tym nie zastanawiam?? za każdym razem jak schodzę ze schodów w domu...i też się zastanawiam co by było gdyby...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

NIGDY
co to za roznica czy poszlas po mleko dla dziecka czy po fajki - jak cie auto rozjedzie lub dziecko wypadnie z lozka podczas twojej nieobecnosci - nie bedzie sie liczylo po co poszlas - wazne bedzie to ze jestes nieodpowiedzialna i malo przewidujaca.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

zostawianie w domu, w samochodzie-mało to było przypadków które się źle skończyły?
to nie jest nadopiekuńczosć tylko rozwaga, jak coś się stanie to potem do końca życia człowiek z tym będzie musiał żyć. Dziecko jest nieprzewidywalne.
Szkoda słów na takie mamusie......obowiązkiem rodzica jest zapewnienie dziecku opieki, a to jest pozostawienie bez opieki generalnie karalne.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wierzę że nie masz nikogo kogo mogłabyś poprosić o pomoc. Robisz zapas jak ktoś jest...

A w ostateczności idę z dzieckiem..w nosidle w wózku pod pachą. Noszę po jednej desce...

Dla mnie nie ma takiej sytuacji.

Bywam sama całą dobę albo kilka dni z dzieckiem i nie wpadłam na pomysł zostawienia jej samej.

Moja babcia kiedyś zostawiła dzieci same w domu. wraca i widzi jak dzieci stoją na parapecie, oczywiście przy otwartym oknie i krzyczą do dzieciaków które są na dworze. sama mówi że znalazła się w mieszkaniu w ciągu sekundy i już się jej odechciało zostawiać dzieci same. Przeżywa to do dziś a minęło jakieś 50 lat:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kasiu nie potrzeba abyś sie denerwowała, ale idąc dalej co takiego jak dziecko sie przebudzi? przecież nie trzeba od razu lecieć, brać na ręce, lulać jeśli trochę zapłacze to przecież nie trzeba od razu interweniować?..
ja wieczorem po wykąpaniu córki karmie, podnoszę do odbicia i odkładam do łóżeczka czasem zaśnie od razu czasem po marudzi.. nie noszę na rękach nie lulam nie kładę sie z nią do łóżka żeby usypiać..

a wracając do wątku wyżej nyzioli (przepraszam jeśli przekręciłam nicka) odnośnie wypadku gdy matka wyjdzie z domu i coś się stanie a co jeśli matce cos stanie sie w domu analogcznie zasłabnie, straci przytomność.. jaka jest różnica czy w domu czy na ulicy? nie można popadać w taką paranoję
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

No tak tylko kiedy robisz ten zapas?
Rozumiem że Twój mąż pracuje po 8 godzin dziennie i nie jesteś sama z dzieckiem przez całą dobę, albo tydzień.

Jedna i druga strona ma swoje argumenty i nikt pewnie po tej dyskusji zdania nie zmieni.
Dla mnie są sytuacje, w których wybiera się mniejsze zło i dla mnie takim jest zostawienie dziecka samego.
Dyskusji nie podlega że "wyskoczenie po fajki" to wielka głupota matki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

A ja zostawiam córkę jak śpi.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nigdy nie zostawiłabym malutkiej samej w domu!!rozne rzeczy moga sie zdarzyc nawet w pikosekunde. Mieszkam w domu i jak córeczka spi to zawsze ma podłaączoną nianie. Wiem, że nie zawsze bedę przy niej i nie zamierzam jej kontrolowac jak bedzie dorosła ale poki jest malutka uwazam, ze jest zbyt wiele niebezpieczenstw nawet w domu,zeby zostawic ja sama
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Martka to dla mnie żadne argumenty...

Opał - robię zapas skoro siedzę sama z dzieckiem w domu

Zapalenie oskrzeli - czekam na kogoś kto popilnuje dziecka, proszę sąsiadkę, znajomą, kogokolwiek...

Moja sąsiadka nie raz prosiła mnie o popilnowanie młodej jak szła z psem...Jakbym musiała nagle wyskoczyć i zostawić młodą w domu też bym poprosiła sąsiadkę.

A zakupy zdarzało mi się robić w środku nocy w tesco jak mąż już był w domu.

Dla chcącego (myślącego?) nic trudnego.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Doświadczenie było później, zdrowy rozsądek od początku
Dla mnie dziecko śpiące piętro niżej, ty włączony TV, to jak pozostawienie malucha samego bez opieki

W jaki sposób słyszysz, że się obudziło ? Chyba, że po prostu masz totalną ciszę w domu, na dole gdzie siedzisz nie używasz tv, nie słuchasz muzyki, siedzisz i nasłuchujesz. To OK, jeżeli wiesz, że usłyszysz dziecko.

Nie chce mi się już dyskutować, szkoda nerwów. Swoje zdanie powiedziałam, nie zmienię go i uważam za skrajną nieodpowiedzialność pozostawienie dziecka bez opieki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum

kolorowanki do druku (30 odpowiedzi)

czy znacie jakieś fajne strony z kolorowankami do wydruku ?

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?