Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Wczoraj byłam w wielkim szoku jak od jednej babki usłyszałam że zostawiła małe ( 3-4) miesięczne dziecko samo śpiące w domu bo wyszła po fajki......Czy tylko ja jestem nienormalna uważając ja za kompletną kretynkę (delikatnie pisząc),bo nie będzie wózka targać.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

no to tak właściwie, po co szukać dzieciom nianiek albo posyłać do złobków, niech siedzi w domu samo 8 godzin, w końcu co sie może stać? Jak sie coś stanie to tak czy inaczej przecież by sie stało, matka przecież i tak nie zdążyłaby dobiec. Rozsypie sie mu chrupki na podłodze i niech siedzi. W końcu podczas 8 godzinnej nieobecności może zdarzyć się dokładnie to samo co podczas nieobecności 5 minutowej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

ale zazwyczaj matka pijąca kawę / paląca peta / śpiąca włącza sobie "czujke" i zazwyczaj jak dzieciak sie budzi to robi choćby ciche "eeee"

i wtedy mama może złapać brzdąca frunącego na podłogę ...

zazwyczaj

a jak stoi w kolejce to nie ma zmiłuj --> skrzydełka trzeba doczepiac
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

akurat to że dziecko wypadnie z łóżeczka jest niezależne od tego czy matka jest w domu czy nie - przecież wystarczy że obudzi się po poobiedniej drzemce i samo spróbuje wyjść z łóżeczka - nawet będąc w sąsiednim pokoju można nie zdążyć dobiec ...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

a Halewicz nam zamontuje ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Agatha a jak Aliens albo Predator porwie mlodego --> odda --> możesz sie nawet nie zorientować ... ze masz ufoludka w domu

trzeba osłony przed nimi na alledrogo poszukać ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

beti --> własnie taki czarny scenariusz opisywalam wyżej ...

no ale GRO FORUmMAM pyta jak różnca pomiedzy pleść z domu daleko a jaka brać prysznic ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zakupy też nie problem - zwłaszcza większe...można przez internet (nawet wygodniej - a swoją drogą polecam almę, zawsze otrzymywałam dobre produkty, nawet mięso lub owoce)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja pierdz... zostawić dziecko i skoczyć po fajki - normalnie patologia!

Kasia moja też często krztusi się własną śliną i nie wyobrażam sobie co może się przy takim zakrztuszeniu wydarzyć!

Dla mnie to brak odpowiedzialności zostawić dziecko samo w domu!

Znam taki przypadek:
kobieta wyszła do sklepu pod blokiem i jak wróciła dziecko leżało obok łóżeczka - wypadło z niego - akurat to był ten moment kiedy pierwszy raz się samo podniosło na nóżki (jak wyszła to właśnie spało)- po pierwsze nie widziała tego ważnego momentu w życiu swojego dziecka a po drugie teraz dziecko jest niepełnosprawne a matka wrakiem człowieka z depresją!

no coment...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Podchodzę w ten sam sposób.

Raz mi się zdarzyło zostawić śpiącego malucha na dosłownie minutę bo przyszedł kurier a prądu nie było i nie mogłam otworzyć drzwi. Ale miałam mega wyrzuty i po otworzeniu od razu biegiem na górę. Kurierowi tylko powiedziałam, żeby przyniósł przesyłkę na górę bo nie mogę tu odebrać bo dziecko w domu.

Naprawdę nie wyobrażam sobie zostawić dziecka samego. Jak idę robić coś dłużej do innego pokoju to zawsze niania, albo tak żebym słyszała (choć ja jestem chyba przykładem nadopiekuńczej i przewrażliwonej matki ;p)

Ale zdaję sobie sprawę, że są kobiety które same wszystko robią nie mogą liczyc na pomoc rodziny/partnera/męża ... i niekoniecznie ich stać na nianę elektroniczną, więc czasami zostawiają śpiące dziecko żeby np. się wykąpać.

Ale iść do sklepu...raczej odpada (a już wogóle nie wyobrażam sobie iść po taki produkt jak ... papierosy lub inną używkę!!!)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Poczekam aż Halewicz wróci jako kobieta, jako facet kompletnie mnie nie pociagał.

Ja Ci dam aliens, chodziło mi o obcych w odróżnieniu od rodziny :D U nas najczęsciej dzieci porywa bliska rodzina, tatuś skłócony z mamusią, powiedzmy :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ALIENS - o tym nie pomyslałam ... ja się przed nimi uchronić ...

Agatha - dawaj kończym nasz schron ... masz numer do Halka ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja nie wiem komu wystarcza 5 min na wyjscie, kupno i powrot do domu ze sklepu

...
ja nie wiem

a jak jest to tak blisko to czemu nie poczeakac az bejbik wstanie i pojsc z nim - lącząc ze spacerem ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

To jeszcze zostawiaj wózek z dzieckiem pod sklepem, w końcu porwania dzieci przez obcych zdarzają się raptem kilka razy do roku.

Bycie nieodpowiedzialnym rodzicem, to niepotrzebne narażanie dziecka na niebezpieczeństwo, nie ma znaczenia, kto naraża jeszcze bardziej, a kto odrobinę mniej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czytałam tylko początek ale napisze tak.Jeżeli jesteś pod prysznicem to i tak dziecka nie usłyszysz czy się dusi czy coś innego mu się dzieje tak jak w sklepie.Zależy też gdzie ten sklep bo jak faktycznie 2 kroki to nie wiem czy tak źle to wygląda.Ja osobiście jak mały miał do 6 mies. to bałam się zejść na dół do toalety bo strasznie ulewał i nawet przez sen się dusił więc każda sekunda w toalecie to myśl czy dziecku nic nie jest.Mi też nie chciało się dygać z wózkiem bo do sklepu 5 min. a ubieranie takiego szkraba i tachanie wózka to o wiele więcej czasu.Kupiłam sobie po to nosidełko ubrałam szybko jak na 5 min. małego i do sklepu.Zależy jak dziecko się chowa i jaka jest sytuacja.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

A dystans do samych siebie, bo siedzicie jak na szpilkach chuchacie dmuchacie i jezeli ktoś nie jest taki jak wy to robicie burzę! A to że ktoś jest poważnie nieodpowiedzialnym rodzicem to Wszyscy wiemy że tak nie wolno! ale wyjsc do sklepu na 5 minut to ja uważam ze trujecie niepotrzebnie! no pomyslcie co to za koniec swiata? chyba nie ma hm?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

wszystkie mądre (to do tych które zostawiają), bo jeszcze nic się nie stało. Ale jak cos się stanie (odpukać) pod Waszą nieobecność to mam nadzieję, że chociaż poczujecie poczucie winy (ale pewnie się nie poczujecie, bo z Waszym podejściem stwierdzicie że takie rzeczy się przecież zdarzają).

Fakt, dzieci robia sobie krzywdę nawet metr od rodzica, ale w takiej sytuacji rodzic może w każdej chwili zareagować, a jak Cie nie ma to jak zareagujesz? Dziecko zabiera się do Vanisha, zabierzesz. A jak Cie nie ma to ma czas żeby sobie odkręcić i wypić, a co tam. Wrócisz to sie nawet nie pokapujesz że od Vanisha rzyga. Dzieciak złamie ręke bo sobie niefortunnie skoczy z kanapy a kochająca mamusia na fajce. Fajnie, niech jęczy z bólu 5 minut, bo mama musi się napalić (P.S. do palaczy to mam w ogóle negatywny stosunek, wiec się w tym momencie powstrzymam od dalszych komentarzy).
5 minut to niby mało, ale własnie w takich momentach dzieci mają niewiarygodną zdolność do wykonania jakiegoś podstępnego planu.

Ktoś napisał, że jest dużo niebezpieczeństw i czy chcemy czy nie to dziecka nie uchronimy. Tak, racja. Ale po co przysparzać tych niebezpieczeństw świadomie? Matka powinna chronić swoje dziecko a nie je narażać.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ja poproszę o trochę logiki, bo żelazo mi spada, jak czytam takie głupoty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie! Dejwi nie ma różnicy! jeżeli czas jest taki sam to nie ma żadnej różnicy! ajezeli sądzisz że wyprawa do sklepu pod domem to kuszenie losu....to sory ale w domu może ci coś na głowe spaść albo się przewrócisz i stracisz przytomność....co za ogromny lęk przed światem, albo robienie coś z niczego!

Trochę dystansu --> tu nie chodzi o pojsc zapalic
tylko o: pójść PO FAJE DO SKLEPU

spora róznica
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

"Trochę dystansu" ale do czego te trochę dystansu ? Do nieodpowiedzialności ?
Po co w Polskim prawie jest: "odpowiedzialność karalna, za pozostawienie dziecka samego w domu"

Ktoś to wymyślił i miał ku temu powody.

Inne tematy z forum

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...