Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Wczoraj byłam w wielkim szoku jak od jednej babki usłyszałam że zostawiła małe ( 3-4) miesięczne dziecko samo śpiące w domu bo wyszła po fajki......Czy tylko ja jestem nienormalna uważając ja za kompletną kretynkę (delikatnie pisząc),bo nie będzie wózka targać.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

takie małe to faktycznie stres zostawić, mi już porosły trochę to mam sposób że drukuję im kolorowanki https://togethermagazyn.pl/kolorowanki/ i wtedy szybka akcja do sklepu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jest nauczony zeby nikomu nie otwierać i juz i udaje sie na razie tego trzymac

http://www.blog-dziecka.pl/gdy-dziecko-musi-zostac-samo-w-domu-bez-opieki-rodzicow/

Re: Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

a mój syn ma dwa miesiące i jak jestem sama w domu, co zdarza się codziennie po kilkanaście godzin - zostawiam go samego w domu, zdarza się. Oczywiście nie wychodzę na ploty, ale np. wypuścić psa, który ma już oczy jak pięciozłotówki, albo skoczyć po chleb do sklepu, który jest w bloku obok. zajmuje mi to wszystko max 10 minut. Dziecko oczywiście zostawiam śpiące w łóżeczku. Nie czuję z tego powodu wyrzutów sumienia, a zostawić nie mam z kim...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Kasiu, dziecka które ma 3 latka też bym nie zostawiła - trzy latka już bym nie zostawiła.
Ale kochana gdybyś była (czasowo)samotną mamą dwójki kilku miesięcznych dzieci, bez pomocy sztabu babć i cioć a twoje dzieci akurat nie bacząc na sytuację życiową waszej rodziny zachorowałyby na anginę gwarantuję, że poszłabyś do sklepu kiedy maluchy zasną w łóżeczkach (w tym wieku jeszcze z nich nie wyjdą) i pobiegłabyś ściskając w dłoni nianie,która za rogiem już złapie zasięg i duszą na ramieniu po mleko i nawet fajki bo kochana inaczej Twój skarb pod Twoją nieustającą opieką umarłby z głodu...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jako małe dziecko byłam często zostawiana w domu, bo w tym czasie moja mama robiła zakupy, szła do lekarza, itp. Na samą myśl robi mi się niedobrze, tyle złych rzeczy się przez to wydarzyło a jeszcze więcej mogło wydarzyć. Oczywiście twierdzi, że nie miała innego wyjścia ale guzik mnie to obchodzi.
pewnego pięknego dnia, kiedy poszła po przysłowiowy chleb, mój brat spadł z kanapy i wsunął się pod nią a ja go nie mogłam wyciągnąć, Miałam 3 lata. Kiedy udało mi się go wyjąć był siny. Próbowała zadzwonić po pogotowie ale nie znałam numeru. Dodzwoniłam się do obcej kobiety z płaczem, że mój brat umiera a ona nie mogła mi pomóc. Nie było jej pewnie nie wiecej niż 30 minut - ale część z Was uważa, że przecież w tym czasie nic się nie stanie...
Fakt, nic się nie stało. Mój brat zaczął sam oddychać, moja mama wróciła... i tyle.. Przez pół godziny moze wydarzyć się WSZYSTKO!!
Moja matka nie była nadopiekuńcza i mam za to do niej ogromny żal...
Gdyby mnie pilnowała, wychodziła ze mna na podwórko pewnie nie napadł by na mnie pedofil na klatce... wiele złego mnie spotkało a przecież mówicie jak to kiedyś było fajnie bezpiecznie i nic nikomu się nie działo - to ja Wam mówię, że właśnie, ze się działo!! tylko nikt nie mógł trąbić o tym w necie.
A co do kobiet na wsi - moja babcia straciła 3 dzieci bo zmarły w łóżeczku ;/
Oczywiście nie uchronię mojego dziecka przed całym złem tego świata, ale zdrowy rozsądek a chorobliwa nadopiekuńczość, to zupełnie dwie różne sprawy.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kolejna się znalazła co nie robi błędów pisze z pracy szybko i nie mam czasu tego poprawiać .Kolejna albo ta sama po IP podobne:) Powodzenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak widać ukończenie szkoły wyższej i uczęszczanie w szkole na lekcje jęz.polskiego niewiele daje,skoro robi się błędy w każdym poście.
To tak na marginesie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Droga mamo -założycielko wątku Nie tobie mnie pouczać jeżeli chodzi o pisownię zapewniam że szkołę wyższą ukończyłam i język polski w szkole średniej miałam. Po drugie nie ładnie obgadywać osobę o której zapewne nic nie wiesz, która zwierzyła się Tobie że wyszła po fajki a ty uśmiechając się do niej przytakując jej pewnie z uśmiechem weszłaś na forum i założyłaś temat obrażający ją - nieładnie.
Ale to jest forum i wolność myśli i słowa jest tutaj dozwolona.
Pragnę zaznaczyć tylko, że nie nam oceniać innych wyszła po fajki czy bułki nie robi różnicy i jedno i drugie kojarzy się z głodem. Kobieta pół godziny kupowała fajki i jeszcze się tym chwaliła-penie nie chwaliła tylko z uśmiechem do Ciebie powiedziała lecę bo maluszek w domu. Pozdrawiam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

O hoho, to chyba do mnie. A gdzie ma zalatwiac swoje potrzeby pies jak nie na trawniku? Skoro i tak po nim sprzatam. Nie widze nic zalosnego w tym, ze godze zajmowanie sie dzieckiem z dbaniem o psa, ktory rowniez ma swoje potrzeby. A juz napewno nie widze problemu w posiadaniu psa decydujac sie na dziecko. Jeszcze gdyby dziecko bylo pierwsze to bym sie zastanowila czy branie psa, gdy male dziecko w domu to dobry pomysl, ale u nas pies byl duuuzo wczesniej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja się czepiałam psów, bo któraś napisała że zostawia dziecko na chwilkę, z psem pod klatkę, pies szybko s****na trawnik pod klatką i do domu wraca - żałosne, i wyjście z psem i o****ny trawnik, bo mamusia może psa na trawnik pod blokiem wyprowadzić, bo ONA MA DZIECKO i jej pies może s**** gdzie popadnie, byle szybko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pokaż mi proszę post gdzie jest "czepianie się posiadania psów"?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja - moja też drepta sama po całym mieszkaniu (14mies.), wszystko jest niby zabezpieczone, a wczoraj wchodze do kuchni a mała otworzyla se drzwi od piekarnika i wlazła, ułamała zawias. Se siedziała skubana na drzwiach od piekarnika. Wszystkiego niestety nie da się przewidzieć. Starsza córka jak była mała jak tylko spuściłam ją z oka wyjadała mi ziemię z doniczek albo krem Nivea. I nigdzie nie musiałam wychodzić żeby to się stało. Tak naprawdę każda ma swoje zdanie i każda będzie robiła jak uważa.

A swoją drogą czepianie się posiadania psów uważam za niestosowne, bo moja pierwsza córka urodziła się kiedy mój pies miał 10lat i nie oddałabym go w życiu tylko dlatego że urodziło mi się dziecko.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

żeby nie było, moja córka ma roczek i sobie drepta między pokojami sama. wszystko czym mogłaby sobie zrobić większą krzywdę jest pochowane. jeśli przez dłuższy czas jest cisza lub usłyszę płacz to wtedy sprawdzam co się dzieje... z reguły jak jest cisza to w pampku jest niespodzianka a jak płacz to z jakiegoś powodu focha walnęła hehe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

jejka jejka jejka,widze ze sa mamy ktore dziecka na krok nie odstąpią,a co gdy bedzie sie bawilo w drugim pokoju samo? a co jesli samo pojdzie do toalety?
Mojej 3 latki samej bym nie zostawila teraz w domu bo by otworzyla sobie drzwi i wyszla za mną ,ale jak byla mniejsza sama spała,moglam wyjsc smieci wyrzucic-30 sekund:)czy do skrzynki.teraz czy snieg czy mroz biore ja wszedzie ze sobą
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

mi sie zdarza wyrzucić śmieci podczas gdy dziecko śpi, ale mieszkam na parterze a smietnik stoi pod klatką wiec to nawet nie minuta.
ale widziałam przypadek gdzie oboje rodziców stało na balkonie a dziecko od środka zamknęło drzwi i był problem bo nie mogli w żaden sposób wejść do środka. poprostu dziecko nie miało siły podnieść klamki w górę. tak więc możemy być na wyciągnięcie ręki a i tak przykra sytuacja może mieć miejsce.

Joanna29
po pierwsze naucz się pisać piszemy nie tytuł wątka a tytuł wątku jak już
po drugie:" Ja jak już pisałam zostawiłam dziecko raz jak spało pobiegłam po bułki i pies mi piszczał był wtedy tez malutki i musiałam z nim na siku na sekundę wyjść."-owa pani wyszła po fajki i nie zrobiła tego raz tylko NOTORYCZNIE praktycznie codziennie-nie wyskakiwała z psem czy po bułki tylko dla relaksu po faje nie śpiesząc się przy tym do domu.....
po trzecie :nie jestem świętą matką
ani nadopiekuńczą ( jesteś lepsza jak wróżka kurczę muszę spróbować ocenić kogoś po jednym wpisie) moje dzieci są wychowywane normalnie nie chucham na nie ani pod kloszem nie trzymam .
Jeżeli dla ciebie powodem do zostawienia dziecka SAMEGO W DOMU jest wyjście po FAJKI ,NA PONAD PÓŁ GODZINY to gratuluję odpowiedzialności i pomyślunku.Swoją drogą czytanie ze zrozumieniem się kłania,ja też zostawiłam dziecko śpiące w domu ale nie celem wyjścia na ponad pół godziny NA POGADUCHY I PO FAJE tylko za drzwi po paczkę (mieszkam na parterze )
Pozdrawiam normalnie myślące i umiejące czytać mamy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Joanna29 zgadzam sie z Toba w 100%!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mój Boże ja miałam problem, żeby zostawić dziecko samo w pokoju obok ;) A co dopiero w domu !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wiem, że czytanie ze zrozumieniem jest nauczane w szkole podstawowej i było to dość dawno, ale warto, dla siebie, cofnąć się i przyswoić tę umiejętność na nowo.

marty_lena, oświeć mnie gdzie napisałam, że idę z "dzieckiem na ręku" do toalety? Strasznie jestem tego ciekawa.

Joanna29, pewnie pijesz do tego co ja napisałam o psie. Jeśli nie, popraw mnie.
A napisałam "DZIECKO JEST WAŻNIEJSZE NIŻ PIES. Dlatego nie mam na razie psa." Czy tu jest napisane, że nie powinno się mieć psa?
Skoro wątek jest dla ciebie bezsensowny to olej i nie pisz.

Coś gdzieś przeczytacie, nie do końca, po swojemu i robicie aferę.
Warto czytać ze zrozumieniem. To pomaga w życiu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja mieszkam w bloku i chyba jestem wyrodną matką bo moje dziecko spało a ja poszłam na klatkę do skrzynki listy wyjąć hahahah :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...