Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Wczoraj byłam w wielkim szoku jak od jednej babki usłyszałam że zostawiła małe ( 3-4) miesięczne dziecko samo śpiące w domu bo wyszła po fajki......Czy tylko ja jestem nienormalna uważając ja za kompletną kretynkę (delikatnie pisząc),bo nie będzie wózka targać.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Zostawiacie swoje dzieci same w domu ?

Zostawienie dziecka samego do lat & jest karalne. Nie ma żadnych okoliczności, które by coś takiego usprawiedliwiały. W razie nieszczęśliwego wypadku - wyrok. Tak jest w prawie. Nie mi oceniać, czy to dobre czy złe.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

a mi się zdaje ze niektórym forumkowiczkom brakuje po prostu wyobraźni i oceniają wg swoje obecnej sytuacji i warunków...

każda z nas ma różne warunki i możliwości

i prawda jest ze inaczej sie mieszka na wsi i w mieście

wystarczy ze wyjeżdzamy do rodziców którzy mieszkaja w domku i juz nam wszystko staje na głowie ...

inny jest sen połrocznego i dwuletniego dziecka
niby jedno i drugie spi ale u tego pierwszego jest niebezpieczeństwo bezdechu itd itp

inna jest odłegłosc po te bułki u kogos kto mieszka w wiezowcu i musi zjechac winda do sklepu na osiedlu a inaczej jest gdy ma sie sklep w tej samej kamienicy

mi owszem sie zadażało wiskoczyc do takiego sklepu na sekunde gdy młody spał

wiem zaraz sie posypia gromy ale on spał snem spokojnym a nawet gdyby sie nagle obudził najpierw bawiłby sie miskiem a nie od razu wspinał na parapety

chyba ze wasze dzieci zaraz po przebudzeniu robiły fikołki itp..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Uważam sam tytuł wątka "Zostawiacie swoje dzieci same w domu ? " za bezsensowny co to za pytanie każdy ma swoje powody i nie autorce wątku tego oceniać. Ja jak już pisałam zostawiłam dziecko raz jak spało pobiegłam po bułki i pies mi piszczał był wtedy tez malutki i musiałam z nim na siku na sekundę wyjść. Ktoś napisał że psa nie powinno się mieć przy małym dziecku. Co to za głupoty w ogóle te komentarze niech autorka wątku oburzona święta matka zostawi dla siebie i uważa żeby w swojej nadopiekuńczości nie zaszkodzić swojemu dziecku. Pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

o nie nie przepraszam, ja najgorsza tutaj jestem :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

oo, Agusia, to jak dziecko w domku Wy na trawniku to już może posypać się lawina postów że to już jakby samo dziecko było! :)

Maua_mama jak Ty chodzisz sikać z dzieckiem na ręku to szczerze współczuję!!

to ja chyba jestem zła mama jak Cytrynka, albo i gorsza, bo zostawiam roczne dziecko pod opieką 5-letniego i przynoszę se zakupy z wózkarni, bo niestety mam takiego męża co mi zakupów nie pomoże zrobić, a na pewno nie często, więc niestety jak niemalże już samotna matka nie moge na niego liczyć, a sąsiadów emerytów nie będę prosić żeby mi mleko do domu przynieśli. Zakupów przez internet nie robię, choć niewykluczone że kiedyś spróbuję.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

minęło 10 m-cy od mojego ostatniego wpisu w tym wątku ;)

moje Dziecię w dalszym ciągu ani razu nie zostało SAMO w domu :]
teraz jak już jest starszy - nie mam takiej schizy jak na początku(ale po przejściach w 5 dobie życia dziwne żebym nie miała) ;) śpi sam w pokoju, my jesteśmy w drugim :] albo na działce śpi w domku, my jesteśmy na trawniku :] bawi się w drugim pokoju itp.
ale w dalszym ciągu nie wyobrażam sobie wyskoczenia do sklepu, ze śmieciami itp. i zostawienia dziecka samego. Tym bardziej, że mam strasznie żywego i pomysłowego 3-latka ;) z milionem pomysłów na minutę i motorkiem w tyłku ;)

A już o zostawieniu w aucie absolutnie nie ma mowy :] a musiałam się sporo namęczyć - jak Młody jeździł w Mobim do prawie 3 lat(bez miesiąca) i ja w tym czasie miałam auto 3 drzwiowe ;) więc nie takie hop siup żeby dziecko zapiąć czy wypiąć z fotelika ;) hehehe :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak,jestem.Nie będę nigdy krytykować Twoich pogladów,bo masz do nich prawo,a ja tylko się nie zgadzam i tyle.
A jak się nie zgadzam to o tym piszę/mówię.Mimo to,że Ty masz takie zdanie na w/w temat,a ja mam inne nie znaczy to,że mamy na siebie krzyczeć,tak?
No to pa.Ja musze na hp spadać,ridz to takraczej do południa.
Łączę pozdrowienia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tłumaczenie się? Na prawdę tak to rozumiesz? Wow!

To nie jest wyluzowanie - to wielka ironia :)

Wybacz, ale nie zauważyłam w twoich postach szacunku do moich wypowiedzi.

Próbujesz mi dosrać, piszesz, że nie akceptuje twojego zdania. Szkoda, że wymagasz tego samego od siebie. Jesteś w stanie to zaakceptować?

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Po co sie tłumaczysz>Czy tak trudno zaakceptować Ci moje zdanie które jest tylko inne?
Spokojnej nocy.
Wszystkiego dobrego,nie bulwersuj się tak,próbujesz być wyluzowana,a nijak Ci to wychodzi.
Właśnie mam miłą konwersację w innym dziale nt tego forum,moje wnioski pozostają bez zmian.
Nie moją misją jest licytować się z Toba na słowa,powtrzam szanuję Twoje zdanie,poglądy jednak ja mam inne,jesteś wstanie to zaakceptować?

Spuść powietrze bo się strasznie nadymałaś i gdzieś zgubiłaś czytanie ze zrozumieniem.

Sama napisałaś "sama bez dziecia,z jego ojecem,czasami tez daję Niko do babci,ma 3 lata na cały weekend i wtedy z jego ojcem bawię się cały weekend" więc nie wiem co cię zabolało, że "baluje" w Sopocie.

"Sopot jest przereklamowany więc twoje wypady 2x w miesiącu nie robią wrażenia." wybacz nie to było moim celem :)

"Jednak pytanie, mam skoro nie spuszczasz nawet na ,minutę jaki Sopot?" umiesz czytać? Napisałam, że dziecko jest wtedy u swojej babci :D

"widzicie właśnie o tym pisze,wystarczy wspomnieć o czasie dla siebie i już piszą,ze balują w Sopocie.byle nie stać w tyle,co?" Ty chyba masz jakiś problem :D

Oraz przyczepiłaś się do tej toalety jakbyś miała z tamtych okolic jaką traumę. Co Cię w tym tak uwiera, że używasz jako głównego argumentu?

Nie atakowałam cię a twoje wypowiedzi są dla mnie zwyczajnie śmieszne. Tyle.

Jeszcze raz: CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM - Polecam! :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak mnie prawda w oczy kole.tylko jaka?
Teraz wyciągniesz wnisoki na podt.mojego postu jaką jestem mamą,tak?
Kurcze,tyle tu grniuszów,że aż mi dech zaparło.
Zaraz mi wciśniesz w usta,że pobiegłam 3 km po fajki i zostawiłam syna,tak tyle mam do sklepu,więc jaka prawda.

Powtarzam dla nieogarniętych: są sytuację,w kórrych nie ma wyjścia,w kórych na te kilka min dziecko musi zostać samo! jestem subiektywana,!

Tym akcentem kończę Wszystkiego dobrego mamy,każda z Was jest wielka bo dała nowe życie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Słuchaj Dziewczyno skoro lubisz by Twoje dziecko było z toba w wc to Twoja sprawa,nic nie zrozumiałas z moich wypowiedzi,ale Ci to wybaczam.
Sopot jest przereklamowany więc twoje wypady 2x w miesiącu nie robią wrażenia.
Jednak pytanie, mam skoro nie spuszczasz nawet na ,minutę jaki Sopot?

widzicie właśnie o tym pisze,wystarczy wspomnieć o czasie dla siebie i już piszą,ze balują w Sopocie.byle nie stać w tyle,co?

Sapadam:)
Bawcie się,
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

To chyba ty jesteś mocno przewrażliwiona :D
Gratuluje mało trafnych wniosków. Nie wiem jak ty wyciągnęłaś z tego, że wszystkie matki są do du*py - tudzież ja tak myślę :)
Wstawiałam link żeby może któraś wyskakująca po fajki wiedziała jakie jest prawo.
Tak jak napisałaś wszędzie są tragedie - niestety mogą się przytrafić każdemu i dlatego trzeba uważać. Tyle.
Nie rozumiem twojego wielkiego wzburzenia :D
No chyba, że prawda w oczy kole...

Dobranoc :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Maua-mama nie rozumiem po co te linki wstawiasz?By ostrzec,przestrzec ?
To tak jakbyś mówiła,że wszystkie mamy tu są do d*py.
zostaw te tragedie i tyle.
Są wypadki,zdarzenia na które żadna z nas nie ma wplywu.,licytacja która lepszy(czyt,gorszy,z gorsza tragedią)podesle link nie ma sensu.
Wszędzie jest mnóstwo tragedii,uspokujcie się k**** bo zachowujecie się tak jakbyscie żyły tylko tym co się złego wydarzy.
Przykłady typu: "Dziecko wypadło z oknna itd" są nie na miejscu!
dlaczego matki lubią nawzajem tak się dołowac?!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

No wiesz, daleko mi do bycia matką na 24/h. Co drugi week& jestem w Sopocie, raz w tyg Młody jedzie do babci. Mam inne i tylko swoje zajęcia.Potrafię sobie zorganizować czas bez dziecka, ale to nie zmienia faktu, że jak już ze mną jest to staram się mu zapewnić 100% bezpieczeństwa. Nie wiedziałam, że stwierdzenie, że moje dziecko jest ze mną w łazience kiedy robię siku, oznacza "jestem uwiązaną do dziecka matką" :D

Donniczka zostawienie dziecia w aucie,nie komentuję.moje od narodzin zrobiło ze mna tysiace km,ale nigdy nawet na sekundę go nie zostawiłam,nie wiem w tym wypadku jestem jakaś brrr.Nie zostawię dziecka w aucie obojęybie ile lat będzie miało.

Mau-mama być może chodzisz do toalety z dzieckiem,pod prysznic itd,nic mi do tego,ale tak nie wyobrażam sobie ciągnąć dziecka ciągle za soba.czasmi tez wychodzę wiesz ...sama bez dziecia,z jego ojecem,czasami tez daję Niko do babci,ma 3 lata na cały weekend i wtedy z jego ojcem bawię się cały weekend,czasami tez spadam i go zostawiam,a jego ojciec z nim jest,a ja biorę prysznic to nie jest 5 min,tylko około 20 min,a dziecię moje się bawi.Ty możesz byc przy swoim dziecku 24h nie krytykuję,ale ja jestem nie tylko mama 24,ale też kobietą która poza dzieckiem ma jakiś tam inny świat.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

http://dzieci.pl/kat,1024259,title,Dzieci-pozostawione-bez-opieki,wid,12711783,wiadomosc.html?smgputicaid=6f8ff
Polecam lekturę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

A w samochodzie zostawiłabyś samo dziecko?
Wczoraj na parkingu jednego z marketów zobaczyłam zamknięte w aucie maksymalnie 4 miesięczne dziecko w foteliku. Chciałam dzwonić na policję, ale po kilku minutach przyszła szanowna matka. Szła z drugim na oko 4 letnim dzieckiem. Zwróciłam jej uwagę, że nie powinna zostawiać dziecka samego. Ona się oburzyła, jak to trudno z dwójką dzieci zakupy zrobić i w ogóle to się nie wpierdzielać bo to jej dzieci...
A jak coś się dzieje, to każdy pyta; nikt nic nie widział? nei słyszał? gdzie była matka?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

No i wg Ciebie takie myślenie jest złe? Aż tak Ci to przeszkadza?
Nie wiem co jest złego w niespuszczaniu z oka MALEŃKIEGO dziecka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

No i co?Otworzyła te drzwi czy nie?
Pewnie otworzyła i wszystko było ok.Macie jakąś taką menatlność przewidywania tragedii,wszystko widzicie w czarnym scenariuszu.
Milion razy wyszłam do kotłowni gdy Niko miał kilka miesięcy,nic się nie stało,a stało by się gdyby zimą w domu było zimno,podejrzewam jednak,że jestem nieodpowiedzialna zdaniem niektórych z Was bo niemowlaka zostawiłam w domu samego.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...