Źródło chamstwa

Otóż chciałbym dziś popolemizować z opinią wyrażoną wczoraj na portalu trójmiasto.pl przez pasażera pociągu jadącego do Gdyni wraz z kibicami Ruchu. Oczywiście nie mam zamiaru kwestionować faktów, natomiast moja interpretacja jest odmienna.Tekst sugeruje oczywiście związek między zachowaniami kibiców w pociągu a zajściami na plaży.

Ten związek jest jednak pozorny a prawdziwy związek tkwi gdzie indziej, co postaram się wykazać.

Jeżdżę regularnie w okresie okołoświątecznym pociągiem do Łodzi i z powrotem, jedzie też wtedy sporo ludzi młodych, których zachowanie nie mieści się w żadnych standardach - pijaństwo, wulgarność i bełkot są na porządku dziennym i nie ma to nic wspólnego z kibicami.

Przyczyny tego stanu rzeczy tkwią w systemie edukacji i wychowania. A kto odpowiada za edukację ? Patrzmy więc na wydarzenia realnie, a nie przez pryzmat swoistych uprzedzeń.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Źródło chamstwa

Jeździ się do Łodzi.
I wszystko jasne!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżdzi się i obserwuje zachowania.
Zachowania nie spadają z księżyca, wynikają z osobowości, a osobowość kształtowana jest w domu i w szkole. Za dom odpowiadają rodzice, za edukację politycy. Efekty tej edukacji widać w pociągach.

Dotarło, czy mam przetłumaczyć po polskiemu ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Za edukację politycy? O ile mnie pamięć nie myli, to w szkołach uczą nauczyciele, a nie politycy. No ale...nie rozumiesz po polskiemu, to co Ci tu tłumaczyć?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szkołą rządzą politycy, bo o obsadzie urządów kierujących szkołami decydują politycy, czy to szczebla centralnego czy też lokalnego. Są kuratorzy, są dyrektorowie szkół. A personel nauczycielski jest postkomunistyczny, wychowany w komunizmie.

A programy szolne ustalane są też odgórnie - centralnie, poprzez tajemnicze gremia lewicowych "ekspertów".

Doucz się, czlowieku.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Teraz już się zagalopowałeś!
Rocznik 1981 - nie dam sobie wcisnąć, że mam coś z komuny.
To Ty, a właściwie red. Ziemkiewicz i Ty, jesteście postkomistyczni, wychowani w komunizmie.
Możemy się spierać, ale przy Was, to JA mam "poprawny" PESEL.
Szybko belfrów wrzuciłeś do kotła postkomuny, ale kij ma dwa końce. Twoim kryterium jest PESEL, to spójrz na swój.
Ja przynalmniej nie przykrywam wychowania w komunie, nie gram zaciętego wroga komunizmu. Nie muszę swoją sztucznie rozdmuchaną aktywnością w necie udowadniać, że komuna to nie ja, to oni. Ja nie muszę nikogo piętnować, bo mam czyste sumienie. Twoje mnie nie interesuje, odczep się więc...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiesz człowieku, że nie kumasz. ? Mam Ci przypomnieć, co jest warte puste gadanie ? Znasz dykteryjkę o głupim Jasiu co głaskał płot, na którym napisano "d...." ? Więc radzę więcej dystansu do wskazówek formalnych, takich jak data urodzenia, bo nie bez kozery mówi się o obecnym konflikcie politycznym jako o "walce III pokolenia UB z III pokoleniem AK".

Belfrzy są różni, ale większość należy do postkomunistycznego ZNP.

Nie muszę sztuczną aktywnością udowadniać antykomunizmu, mam na to papiery ze stanu wojennego i z IPNu. A Pan ma ?

A jeśli chodzi o Pańskie fochy to czy ja zmuszałem Pana do wchodzenia na to forum ? Coś się Panu najwyraźniej pomerdało.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mnie nie jest potrzebna przykrywka z IPN - rocznik.
Nie żyję w akwarium zbudowanym z własnych fobii, do którego nie dociera światło dnia współczesnego. ZNP, UB, AK - to już było i obchodzi tylko tych w akwariach. Dla normalnych ludzi to historia; dla kolejnego pokolenia będzie na równi z Powstaniem Wielkopolskim, klęską Napoleona w kampanii moskiewskiej, bitwa pod Grunwaldem...
Nie będę wymieniał poglądów z zadufanym osobnikiem, posiadającym - w swoim mniemaniu - jedyną słuszną oceną wszyskich i wszystkiego dookoła.
I na koniec. Nie wychodź ze swojego akwarium, nie aktualizuj swojej wiedzy, nie zmieniaj poglądów. Spotka Cię wkrótce nagroda. Ziemkiewicz, biorąc przykład z Benny Hilla, poklepie Twoją łysą głowę. Efekt będzie jak w filmie: dla jednych śmieszne, dla innych żałosne. Bo taki jesteś!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Też z 81 jestem.. Niestety matka, z powodu wczesnej alergii mojej, musiała dokarmiać mnie tym komunistycznym mlekiem w proszku.
Bardzo też żałuję, że szkołę podstawową miałem za czasów komuny...kurcze, jakby człowiek wiedział to by poczekał tych kilka lat :/

A Ty Zet, jaki system ukształtował Ciebie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

@ funky

Ma być krótko ?
Komunizm ukształtował mnie do walki z nim, a następnie do walki z postkomunizmem "III RP".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widzę, że w przypadku Pana, rzeczywiście nie mamy do czynienia z człowiekiem z akwarium. Jest pan czlowiekiem z zupy zrobionej z akwarium. W akwarium jeszcze jest jakieś życie, w przypadku zupy - życia niet.

Co do mojej wiedzy, to poczytaj pan wszystkie notki, a nie tylko te poświęcone lemingom, żyjącym w swiętym spokoju w swoich norkach, aż do kataklizmu.

A Pan już jest historią, wiodąc życie klona, wcielającącego się w gigantyczny korowód ludzi bez właściwości.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zabrakło argumentów, wyszedl boor.
Żegnam ozięble; z burakami mi nie po drodze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

och......jak ja tęsknię za komuną...

A co, chiałbyś pan manicure i pedicure za darmo, paznokci sam Pan sobie nie potrafisz obciąć ? A może tęskni Pan do komunistycznych ścieżek zdrowia ? Doradzałbym raczej klub fitness.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

zrzuce się na urlop w Turcji dla zetjot'a, min. 4 tygodnie. Żeby było na forum mniej irytujących tego typu ciamciaków. Ciebie prosimy, wysłuchaj nas panie...

Amen..
A było tak cicho ostatnio i spokojnie.

Ja bym proponowała Zeta wrzucić w sam środek któregoś dżihadu, żeby mógł w pełni docenić kulturotwórczą rolę religii.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ Stvoiczko

Po co sięgać tak daleko, to pokazjue brak Pani rozeznania w loklanych kwestiach ?

Więc odwróćmy sytuację i popatrzmy na "kulturotwórczą rolę antyreligijności w wydaniu r******Palikota". Co Pani powie na taką perspektywę analizy ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Palikota to nie wiem, ale Latający Potwór Sphagetti jest bardzo inspirujący.

Stworku :D
Aż się uśmiałam.

... jak na cmentarzu.Świetny i postępowy ideał.

Kolejny z Pana postkolonialny facet ? Skąd ta wiara, że w Turcji będzie lepiej ? Może lepiej do Hurgady, więcej adrenaliny na pewno oferuje.

Ci agresywni kibole atakujący meksykańskich marynarzy mieli pecha, że nie ma wyborów. Jest taka partia, która wspiera i poręcza za kiboli

A zastanowił sę Pan, skąd Pan wie o tych "agresywnych kibolach atakujących meksykańskich marynarzy" ? Jakie to wysoce wiarygodne źródło dostarczyło Panu tej niezwykle wiarygodnej informacji, bo chyba nie był Pan na miejscu ? Filmik Pan obejrzał i co na nim widać ?

Nie daj sobie robić wody z mózgu, człowieku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

no nie kibole to prawi i sprawiedliwi obywatele. Przepraszam, że ośmieliłem się dodać swoje pięć groszy. Panie zatjot proszę pisać poręczenie za tego biednego zatrzymanego rycerza.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Zet :) Mam propozycję ;) Zacznij uczestniczyć w forumowych ogniskach :)))) Wygadasz się do bólu i pozytywne myślenie powróci :) Zapraszamy :)

On nie jest AŻ TAK głupi, nie będzie pchał się na podpałkę ;)

"TEN ON" jest mądrzejszy niż się Nam wydaje ;)

"A jak jest ? Zet :)))"

Na pewno monotematyczny. :)

Stvoriczko Z tą podpałką to niezły pomysł. ;)))

OK, może go powstrzymacie przed polityką.
Mahne szansE, jak mawiają Francuzi. Ale może.
Ale nie powstrzymacie go przed tym, żeby nie narzekał. On po to żyje.

@ Stvoriczko & Cross

Widzę wspólny front się tworzy - ostatnio modne są w mainstreamie fronty - stworzono Front Puszczalskich, a Państwo jaki sformują ?
Crossowi doradzam - zamiast operacji towarzyskich, operacje informacyjno-intelektualne.

Poza tym mniej o zetjocie poproszę, więcej o temacie, wyjdzie Państwu na intelektualne zdrowie, redukując emocje.

Front Antymiągwiący.

"Front Antymiągwiący."

Ładnie ujęte. :)

Kaju, Zet nie spełnia warunków. Na ognisku nie porusza się tematów związanych z polityką.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

I właśnie o to chodzi ;))))

No wiem ale on nie wie i raczej nie sądzę by umiał się dostosować do tej reguły. Aczkolwiek powalił mnie tekstem w "Przepraszam, że żyję", przyznam.

@Letnia :)..Hm..cóż mam Ci powiedzieć... :) To był sarkazm ze strony Zeta ....:) Tak mniemam :))))
A jak jest ? Zet :))) Odpowiesz? :)))

Kaju wiem :)) ale czytało się wyjątkowo przyjemnie. Jak nigdy. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że trysnął poczuciem humoru :D
Zaraz dostaniemy reprymendę za zaśmiecanie wątku:)))

Jak ktoś pyta to odpowiadam. Wrodzona złosliwość, która w naszych warunkach znajduje doskonałe warunki do rozkwitu, dzięki naszym niezastąpionym rodakom oczywiście.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ano widzisz, ta złośliwość...
Tak, jestem złośliwy jak muszę jak mało kto. Tak samo złośliwi są forumowicze...oj nie ładnie :>

Jednak nikt z nas nie rzuca mięsem, nie ma agresywnych zachowań, nikt nikomu nie grozi. W życiu jesteśmy (pisze akurat za siebię ale wierzę, że tak jest i z innymi) ludźmi spokojnymi, mającymi rodziny, przyjaciół itp. Nie w głowie nam zadymy...no właśnie..
Skoro my często swoją złośliwość uwidoczniamy w sieci tylko i to jednak w umiarkowany sposób, to jakie przypuszczenia możemy mieć względem ludzi, dla których agresja to chleb powszedni? ...że o zwykłym zbydlęceniu już nie wspomnę.

'Wrodzona złosliwość, która w naszych warunkach znajduje doskonałe warunki do...' :)))
Powtórzenie ZET ;)))
A teraz zupełnie serio :) I proszę docenić, że w moim wykonaniu to rzadkość ;))) Miło Cię było Zet czytać w wersji light :)

@Kovalu :)))) jak nie rzucamy mięsem? Jak nie jesteśmy agresywni? ;))))) Proszę tu 'defetyzmu' nie siać ;)))))

Pisałem za bardzo "za siebie" :p
Pani rzuci na ladę z pół kilo tego schabiku :)

Ja myślę ,że aż tak strasznie z zetjotem na ognisku by nie było.
Może by to odniosło skutek jak z pewnym innym panem ,który
grilla uczynił i już na tym forum się nie wypowiada.

Szczerze pisząc ,to ja tego pana bardziej lubiłam z dwóch powodów.

Rozumiałam co chce powiedzieć i nie rozmawiał sam z sobą.

Na ognisku Jolu było jakieś....dziesiąt osób :) zawsze możesz znaleźć inny 'kątek' :)))))))))
A ja wierzę, że Zet kiedyś pokarze, że nie jest taki jak ten : "pewien inny pan ,który grilla uczynił i już na tym forum się nie wypowiada." :))))))))

Ciekawość mnie zżera, kto to jest ów tajemniczy pan, co to "grill uczynił". Brzmi to co najmniej jak "i stała się światłość" i zapachniało karkówką.

źródło chamstwa to zrobić kiepski towar i pozwać do sądu za obrazę marki kogoś kto publicznie wyraził niepochlebną opinię na temat tego produktu

(wiecie o jakiej firmie mowa rymuje się z "sądołów")

Żeby zakończyć tę dyskusję, powiem, że zarodniki chamstwa rozsiewa się rozmyślnie w ramach kampanii politycznej wykorzystując starą lecz sprawdzoną i skuteczną metodę "dziel i rządź". Jedynym antidotum na tę zarazę jest przypomnieć sobie to, co stało się w Sierpniu r.1980 - solidarność.

'Ciekawość mnie zżera'
:)) Jak miło Zet, że Ty jednak 'czegoś' nie wiesz ;))))))

@Alatonina - hej hej hej ******! Omijajcie blogi vlogi doły?
:))
Jakaś masakra z tym "tatarzynem".

A źródłem chamstwa jest zacietrzewienie ludzkie i niezłomne przekonanie o własnej nieomylności, 'przecudowności' i jedynym możliwym oraz słusznym światopoglądzie :))))
Cóż..."siłom i godnościom osobistom.." :))))))

"Jakaś masakra z tym "tatarzynem"."
Bo za łeb trzyma ? ;)))))))))))

Stwierdzenie,że źródłem chamstwa jest zacietrzewienie jednostki jest tak oczywiste i przez oczywistość banalne,że lepiej z niego zrezygnować, bo w końcu to tylko żywe jednostki cechy takie wykazują. Jest to błąd indywidualizmu.
Gorsze są czynniki ponadindywidualne, spoleczne, promowane w ramach inżynierii spolecznej, wykorzystujące chamstwo
(patrz Palikot) do walki "poltycznej".i

chodzi o sprawę z tatarem

http://www.youtube.com/watch?v=IccHUmxOvuw

"Stwierdzenie,że źródłem chamstwa jest zacietrzewienie jednostki jest tak oczywiste i przez oczywistość banalne,że lepiej z niego zrezygnować, bo w końcu to tylko żywe jednostki cechy takie wykazują. Jest to błąd indywidualizmu."
:)))) No to mi chłopaku 'dowaliłeś' ;)))))) Wyszło na forum, że jestem BANALNA i popełniam BŁĄD będąc takową :))) A niech tam.... :))))

Przykro mi, ale ludzką rzeczą jest popełniać błędy. Don't worry, be happy.

Inne tematy z forum

Czy mężczyźni mogą chodzić w spódnicy? (29 odpowiedzi)

Tu i ówdzie kreatorzy mody zachęcają mężczyzn do założenia spódnicy. Chodzi o spódnicę szytą dla...

Czy jesteście tu, ateiści-rodzice? Pomóżcie. (6 odpowiedzi)

Jak tłumaczycie dzieciom, czym są Święta? Jak tłumaczycie, czym jest śmierć? A nadzieja, a sens...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (729 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...