a jak ta spowiedż przedśłubna wygląda

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Wiem, że pisałyście, że normalnie jak każda inna, ale nam ksiądz dając karteczki zaznaczył, że przed spowiedzią należy o tym wspomnieć, że to przedślubna..nie wiem czy mówic, że mieszkamy ze sobą..obawiam się reakcji..

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: a jak ta spowiedż przedśłubna wygląda

Jak mieszkazie ze sobą, to macie tylko jedną spowiedź. Myślę,że księża już sa przyzwyczajeni do tego, że nowożeńcy ze soba mieszkają. NIe wiem, czy mówić. Zawze kilka dni przed ślubem narzeczony może przewieźć szczoteczkę do rodziców ;)

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mój ksiądz powiedział, że mimo iż mieszkamy razem mamy mieć 2 spowiedzi... mamy iść do niego i on da nam rozgrzeszenie :P

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

u nas jak ksiądz zobaczył, że to karteczki do spowiedzi przedślubnej to zrobił minę zbliżpną do BLLEEEEEE" i UGH. no i oczywiscie przepowiedział nam po ślubie wielki fajt (znaczy się kłótnie), potem rozwód po 5 latach.
wszystko dlatego, że kochamy się przed ślubem, a w nas tkwi zły duch.

k u r n a sama się śmieję jak to piszę.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

mysmy nie mieli czasu na 2 spowiedzi wiec mielismy jedna, jak podeszlam do konfesjonalu dalam karteczke i powiedzialam ze to spowiedz przedslubna. jak dla mnie ta spowiedz niczym sie nie roznila, trwala jakies 3-4 minuty,ksiedzu sie spieszylo, nie mial nic szczegolengo do powiedzenia.generalnie nie ma sie czym denerwowac

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

olenka_21 napisał(a):

trwala jakies 3-4 minuty,ksiedzu sie spieszylo,

naszemu sie chyba nie spieszyło..... oboje spowiadalismy się po ok 15-20 minut.

"nie wiem czy mówic, że mieszkamy ze sobą"
to po co w ogóle spowiedź ??
jeżeli zataisz świadomie grzech to spowiedź jest nieważna,
a w kościele katolickim mieszkanie ze sobą przed ślubem to grzech, bez różnicy czy się to komuś podoba czy nie (mnie naprzykład nie)

popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja myślałam, że to sypianie ze sobą jest grzechem , a nie mieszkanie...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

no wlasnie,a jesli np.ktos mieszka ze soba ale nie uprawia sexu bo chce zachowac czystosc az do slubu?no to sie nie musi uwazam spowiadac z mieszkania razem,bo mieszkac z kims to nie grzech...

no spowiadac sie z sexu przedmalzenskiego to oczywiste..

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czyli, jak narzeczeni ze sobą mieszkają.. anie nie sypiają... to grzeszą...?

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

W ogóle przed ślubem to najlepiej się nie dotykac. Jak miałam nauki to powiedziałam księdzu, że stosuję antykoncepcję, na co on, że nie można bo to grzech i że to pogrywanie z naturą i na pewno za to odpowiem. I wtedy go zapytałam czy byłoby lepiej gdybym co roku rodziła dzieci i zostawiała je na smietniku bo nie mam środków, żeby je wychować? Czy to nie jest grzech? Zdecydowanie wolę sama odpowiedać za swoje uczynki niż żeby niewinne dziecko miało cierpieć... Ksiądz oczywiście wtedy wybronił się tekstem, że najlepiej zachować wstrzemięźliwość do ślubu i wtedy nię będziemy mieli rozterek typu antykoncepcja czy dziecko na smietniku. Wtedy powiedziałam mu, że moim zdaniem ludzie zanim się pobiorą i będą przysięgać przed Bogiem muszą się poznać... z każdej strony. Bo potem są rozwody, które przecież też kwialifikują się jako grzech ciężki :/ W ogóle cieżkim przeżyciem były te nauki...

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tasia,stosowanie antykoncepcji to jest grzech! ingerujesz w poczęcie życia ludzkiego a do tego prawo ma tylko Bóg. tak jest wg kosciola kat. i uwazam ze ludzie którzy chodzą do niego i wyznają jego wiarę to sie zgadzają z jego załozeniami. jesli nie chcesz ciąży to spróbuj w inny sposób ale nie poprzez antykoncepcje. albo zmien wiare. Bog daje człowiekowi zawsze wybor a ciekawa jestem ze ludzie zazwyczaj wybierają zlo-no i beda z tego rozliczeni, moze nie tu, na ziemii ale na pewno po smierci. Wchodząc w układ z demonem, on Ci potem wystawi rachunek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

hmmm,
żywcem do nieba takich co mieszkają razem a nie śpią ze sobą :)
tak czy owak sieje się wtedy grzech zgorszenia :))

od razu powiem że to nie moje zdanie,
ja mieszkam ze swoim narzeczonym i do tego sypiamy razem, i zamierzam się do tego przyznac na spowiedzi :)

nawet samo mieszkanie ze sobą przed ślubem jest grzechem w świetle Kościoła. po prostu trzeba pójść do spowiedzi i wyspowiadać się ze wszystkiego. ja tak zrobiłam i nie żałuję, chociaż moja spowiedź trwała 40min. nie rozumiem dyskusji na temat: powiedzieć czy nie powiedzieć księdzu??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spokojnie :) Powiem :) WIem, że inaczej byłaby nieważna, ale uważam, że to troszkę obłudne... Osoby, które ze sobą nie mieszkają (ale sypiają) dostają rozgrzeszenie od ręki, a jak się ze sobą mieszka, to jest MEGA problem..

To jest nawet bardzooo obłudne, ale co zrobić? Ja zamierzam powiedzieć wszystko... trudno będę chodziłą do skutku :)

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przy tej ostatniej spowiedzi przed ślubem to już chyba zawsze dają rozgrzeszenie ;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, jak powiesz, że dotrzymałaś postanowienia poprawy :D Czyli wyprowadziłaś narzeczonego albo siebie z mieszkanka :D

my w tym czasie będziemy gościnnie u moich rodziców, mam nadzieję że nie kwalifikuje się to jako mieszkanie razem :)

Noc przed weselem już i tak każdy śpi u rodziców :D

Nie każdy :)

Oj to nie o to chodzi czy mam to zataić, myśle, że każdy ma swój rachunek sumienia i każdy będzie rozliczany sam przezd soba tak naprawdę, chodzi mi tylko o gadanie, bo nie zawsze trafia sie na super wyrozumialego ksiedza, Asia mądrze piszesz, że jak ludzie sie bzykają pod namiotami albo gdzies na plaży a potem każdy idzie w swoja strone to nie ma tego problemu..

NAwet nie to miałam na myśli, są pary, które sypiają ze sobą od lat, nie mają zamiaru przestać, ale nie mają możliwości zamieszkania ze sobą - i ci dostaną rozgrzeszenie. A jakby zaieszkali, to już nie.

nam powiedziano ze bedziemy mieli jedna spowiedz bo jak to powiedział ksiądz: "nie mozesz mi dac gwarancji ze jak tobie sie zachce (do mojego P) to Małgośkę zamkniesz w łazience a jak tobie sie zachce to wyjdziesz na balkon :) my sie tylko uśmiechnelismy :)
Jak cos...to tak jak Poprzedniczka bedziemy chodzic do skutku :)

Ojej, XXI wiek a wy się przejmujecie takimi bzdurami? I co jak nie powiesz prawdy? Ojej, na pewno gromy spadną. Bzdury. Wielkie g.... to obchodzi księdza czy śpimy ze sobą na sofie, fotelu, w samochodzie, czy uprawiamy seks zwykły, oralny czy analny. I co to go obchodzi?

Dorosłe kobiety, a udajecie żeście święte, zabobony chyba kultywujecie czy co. Zdrowe jesteście?

Powiedzcie w budce do klechy kilka bzdur, rozgrzeszy i spoko. Czym tu się przejmować? Jak się nie dobraliście, to ślub kościelny i tak nie pomoże. Bo co, jak mąż cie zdradzi będziesz się modlić do Matki Boskiej Zielnej albo Królowej Ziemii Puckiej o radę i pomoc? No bez jaj.

asia_ce napisał(a):

> NAwet nie to miałam na myśli, są pary, które sypiają ze sobą od
> lat, nie mają zamiaru przestać, ale nie mają możliwości
> zamieszkania ze sobą - i ci dostaną rozgrzeszenie. A jakby
> zaieszkali, to już nie.
>
>

no właśnie i Ci, i tamci nie powinni dostać rozgrzeszenia... i w jednym i w drugim przypadku nie ma mowy o postanowieniu poprawy - warunku koniecznym by otrzymać rozgrzeszenie. Jeśli ktoś współżyje, nie żałuje tego i nie ma zamiaru przestać, to NIE powinien dostać rozgrzeszenia. Chyba że kłamie i przyrzeka "poprawę". Wtedy dostanie, owszem, rozgrzeszenie, bo ksiądz nie jest jasnowidzem. Ale czy spowiedź taka ma sens i czy jest ważna?

a ja nie poszlam, do pierwszej spowiedzi przedslubnej, nie mialam czasu...teraz do slubu jeszcze prawie 2 tygodnie, i zastanawiam sie czy isc teraz, czy juz tylko dzien przed slubem,i bedzie jedna spowiedz?nie bedzie sie nikt czepial?nie mieszkamy ze soba...

Wiecie co, a ja rozumiem dziewczyny ktore chca zataic fakt mieszkania ze soba, ja jak ostatnio bylam u spowiedzi i przyznalam sie ze mieszkam z narzeczonym, ale ze planujemy juz slub koscielny, to ksiadz mi rozgrzeszenia nie dal, bo ze niby nie zamierzam sie poprawic,ale ja zamierzam po to slub biore... To nie bylo mile, wiec tez chcialabym takiej sytuacji ponownie uniknac...

poprawa odkładana na przyszłość uniemożliwia rozgrzeszenie... To miło, że ktoś podejmuje decyzję o ślubie, jako element poprawy, ale to nie zmienia faktu, że do momentu ślubu dalej tkwi w grzechu (zgorszenia, narażenia na pokusę itp.). Prawdziwą poprawą jest decyzja o osobnym zamieszkaniu do momentu ślubu. Jest to trudne, często niewygodne (coś o tym wiem), ale dla własnego sumienia warto. Jeśli komuś oczywiście zależy na życiu zgodnie z wiarą.

wiecie co, ekspertem nie jestem, ale kiedyś mi jeden ksiądz powiedział, że rozgrzeszenia jedynie nie dostaje ten, kto mówi, że za grzechy nie żałuje i nie obiecuje poprawy.
szkoda, że z jednej strony ksiądz już za Was postanowił nie poprawić się.

moka - masz rację, jeśli ksiądz nie pyta o poprawę, tylko z góry rozgrzeszenia nie daje. Ale wydaje mi się, że każdy, kto chce się poprawić, powie o tym postanowieniu, wtedy rozgrzeszenie dostanie.
Chyba nikt nie ukrywa postanowienia poprawy ;)

A jeśli ktoś go nie ma, to sprawa jasna - nie dostanie rozgrzeszenia i najlepiej niech da sobie spokój ze spowiedzią, aż sprawę przemyśli i podejmie decyzję o zmianie swojego życia.

On nie moze dac rozgrzeszenia z zalorzenia bo jednym z warunkow dobrej spowiedzi jest postanowienie poprawy teraz i nie grzeszenie a mieszkajac razem jakby zakladasz ze bedziesz grzeszyc. ja mam pytanie o antykoncepcje bo slub rozwiazuje problem sypiania ze soba ale nie antykoncepcji bo ja uzywam i mam zamiar dalej uzywac po slubie, czy ktoras miala z tym problem przy spowiedzi?

dziewczyny, a jak się za grzechy nie żałuje - to spowiedź jest ważna - bo mi się wydaje, że tak samo nie... więc co za różnica?

Jeśli się nie żałuje to spowiedz nie jest wazna. Ksiadz raczej nigdy nie pyta nas przy spowiedzi czy zalujemy czy nie, dlatego nawet jak sie nie zaluje to ksiadz da rozgrzeszenie, jednak to nie zmienia faktu ze taka spowiedz jest niewazna. Jednak jak widac z wypowiedzi duzej czesci forumek, nie jest to dla nich wcale istotne, ida do spowiedzi bo to jest warunek bez ktorego nie dostana slubu koscielnego. Jednak jesli ma sie takie podejscie do wiary to wielka obluda jest branie slubu koscielnego. Trudno jednak zrezygnowac z bialej sukni, pieknie przystrojonego kosciola itd.... A krytyka kosciola pelna para na prawo i lewo.... z ust osob ktore slub koscielny chca wziac:)

kiedyś pisałam już o tym - jak się nie żałuje grzechu jako takiego, wystarczy żałować, że się tego żalu nie ma... że zaniedbało się swoje sumienie. Wtedy spowiedź jest ważna.
Znam ludzi, którzy nie rozumieją nauki Kościoła, nie zgadzają się z nią nawet, ale żyją z nią w zgodzie, wierząc, że ma jednak jakiś sens, którego może na pierwszy rzut oka nie widać.

Nie wiecie jak to jest ze spowiedzią przedślubną ale za granica?

W jakim kraju? W Burkina Faso?

hej hej :)
mam taki malutki problem.
Razem z moim TŻ nie byliśmy na pierwszej spowiedzi głównie ze względu na brak czasu i zdrowotne. Mieszkamy razem i za tydzień mamy ślub. Wystarczy , że pójdę raz dzień przed ślubem mówiąc , że jutro mój wielki dzień i wymienię grzechy czy muszę iść przykładowo dzisiaj i za tydzień??

Skoro mieszkacie razem, to i tak obowiązuje Was tylko jedna spowiedź, przed samym ślubem.

dziekuję za odpowiedź :)

nie ma zadnej reguly na spowiedz. jezeli dostalas kartke i masz odbyc dwie spowiedzi to tak ma byc. dziwi mnie postawa ludzi, ktorzy decyduja sie na slub koscielny, a potem tlumacza sie, ze nie mieli czasu isc do spowiedzi. A na zakup sukni, zalatwienie sali, muzyki, fotografa mialas czas? Radze zastanowic sie dobrze co jest dla was wazne. Slub koscielny jest decyzja na cale nowe, wspolne zycie. Jezeli bierzecie slub koscielny i slubujecie sobie przed Bogiem to co moze byc wazniejszego od dobrej spowiedzi na nowa droge zycia. Ksiadz nie urwie wam glowy za to ze ze soba mieszkacie, sypiacie, ale do niego tez nalezy pouczyc was co jest dobre a co zle. Zycze wszystkiego dobrego

akurat tak się składa, że nie mamy wesela :) wiec nie musialam niczego załatwiac :)

moim zdaniem powinnas powiedziec wszystko-po prostu sie wyspowiadac zeby wejsc "czysta" w małżeństwo. niekoniecznie dostaniesz rozgrzeszenie, ale mysle ze warto byc szczerym przed samym sobą a tym samym przed Bogiem. poza tym zanim pojdziesz do spoweidzi zrób sobie rachunek sumienia-zastanów sie ile i jak złamalas Przykazan Bozych..... powodzenia

wszystko racja - ale nie ma sensu iść do spowiedzi teraz, gdy i tak nie ma postanowienia poprawy - a więc i nie będzie rozgrzeszenia.
Regułą już jest, że osoby mieszkające razem mają tylko jedną spowiedź przed samym ślubem - kiedy to naturalnie rokują na poprawę:)
No chyba, ze macie wiele samozaparcia i wielkie pragnienie pogodzenia się z Bogiem już dziś - to zamieszkajcie do ślubu osobno i pójdzcie do dwóch spowiedzi - tylko wtedy ta pierwsza będzie coś warta.

I jeszcze jedno - mówiliście księdzu, który Wam udziela ślubu, że mieszkacie razem?

my mowilismy i kazal nam przyjsc do spowiedzi na dzien przed slubem i tej ost nocy spac osobno i tyle

A nam ksiądz powiedział że spowiedź przedślubna pierwsza może być spowiedzią genaeralną z całago życia. Najpierw wymieniasz aktualne grzechy a potem reszta co pamiętasz. Podobno jest kilka sytuacji w których można taką spowiedź odbyć. I ślub to taka sytuacja, ponieważ od tego momentu zaczynasz nowe życie. Trzeba księdzu powiedzieć że chcecie odbyć spowiedź generalną.

Okruszek, czy ja dobrze przeczytałam wyżej, ze pisałaś coś o układach z demonem przy antykoncepcji??
bo mnie to zaintrygowało, mozesz coś wiecej na ten temat napisac?:)

my mieszkamy razem i idziemy 2 razy do spowiedzi. Jak zdecydowaliśmy się na ślub kościelny to od tego czasu nie sypiamy z sobą, nie wyobrażam sobie, że mogłabym przyrzekać przed Bogiem , a pare dni wcześniej bzykać się. Ale to oczywiście zależy od sumienia....

a ja tego nie rozumiem jakie my grzechy możemy mieć z czego sie spowiadać ?? oprócz mieszkania z sobą

przeczytaj świadectwo Glorii Polo, panamo, a wówczas nie będę musiała rozwijać tematu

bardzo dojrzale!!! zycze bardzo duzo szczescia

sylwai127. jeszcze nikt nie spowiadal sie z mieszkania razem. mieszkanie razem nie jest niczym zlym. Zle jest wspolrzyc przed slubem, stosowac antykoncepcje. Jesli tylko mieszkacie razem a nie wspolrzyjecie to nie ma w tym nic z czego moznaby sie spowiadac. dziwne ze nie masz sie z czego spowiadac. ludzie nawet nie zdaja sobie sprawy ze kazdego dnia popelniaja grzechy w stosunku do innych, ale tez wzgledem Boga i siebie.

Nie mialam jeszcze,ale z tego co pytalam sie siostry i znajomych i ksiadz mowil,to my bedzimy miec karteczke.Pierwsza spowiedz bedzie miesiac przed slubem a druga dzień przed slubem i wyglada jak normalna zwykla spowiedz.

Dla mnie ta cała spowiedz to w ogole jakas bzdura. Czemu mam sie wyspowiadac z czegos czego nie załuje? Czy wy po seksie ze swoim narzeczonym, załujecie ze sie z nim kochalyscie? Obiecujecie sobie ze wiecej tego nie zrobicie bo tak nie mozna, bo to złe i w ogole fe? Nie sadze. Wiec dla mnie to nie jest ważna spowiedz. Ja nie zaluje, pojde, powiem kilka bzdur, a osadzi mnie kiedys Bóg, a nie ksiadz watpliwej wiary.

ja kiedyś powiedziałam że nie żałuje bo "było fajnie" a ksiądz na to, że sam fakt że przyszłam do spowiedzi świadczy że chce sie poprawić i żałuje, inaczej by mnie tu nie było.
A upadki, rzecz ludzka

żałujemy tego że sie Bóg na nas obraził za to i że nie chce nas do siebie dopuścić przez to że się kochamy.... ale nie wiem czy taki żal się liczy...

mnie nie chodzi o to , ze sypiam z TŻ i teraz jest problem tylko o mieszkanie razem w jednym mieszkaniu - ja nie wiem czemu ludzie lacza te dwie rzeczy...czyli co... mieszkajac razem pod jednym dachem jest sie grzesznym tak? :))
a to czy sie sypia ze soba wczesniej czy nie to inna sprawa....a z drugiej strony...ile jest malzenstw z dziecmi po samym slubie cywilnym ktorzy po latach decyduja sie na slub koscielny? maja sie wyprowadzic od siebie?
mi generalnie chodzilo o to czy mam isc dzisiaj i za tydzien skoro na 99% teraz nie dostalabym niby rozgrzeszenia...
a z ks. nie rozmawialismy - nie wiemy kto nam bedzie udzielal slubu bo bedziemy miec w innym kosciele.....wszystkiego dowiemy sie w najblizsza sobote

podobno samo mieszkanie razem (nie istotne jest czy ze sobą sypiacie, czy nie) jest już grzechem... grzechem zgorszenia i księża wówczas nie chcą dawać rozgrzeszenia...

dokładnie, jest tak jak pisze kolezanka, juz samo mieszkanie jest grzechem, my wlasnie przez to nie dostalismy rozgrzeszenia, ksiedza nie interesowało to czy bedziemy sie kochac do slubu czy nie, jesli mieszkamy razem to nie mamy co myslec o rozgrzeszeniu

slavetolove, prawdopodobnie dlatego dostaliście kartkę na dwie spowiedzi, bez dodatkowej informacji.
Idźcie przed samym ślubem, a jak ksiądz będzie miał jakieś obiekcje, że tylko jedną spowiedź odbyliście, to mu wytłumaczcie oględnie sytuację i już.

ksiądz jest wysłannikiem Boga, jak chcesz mówić "bzdury" to radze Ci sie zastanowic nad ślubem koscielnym, bo może i on stanie sie groteską

Strasznie dużo jest zamieszania wokół mieszkania przed ślubem.
Teoretycznie sam fakt wspólnego zamieszkania nie jest grzechem. Ale: na pewno nie jest to zdrowa sytuacja, w której mężczyzna z kobietą mieszkają razem, nie będąc małżeństwem. "Krew nie woda" - mimo najszczerszych postanowień i chęci, może dojść do rozpoczęcia życia seksualnego, czy też do tego stopnia intymności, że właściwie ich życie niewiele będzie się różniło od życia małżeńskiego. Tyle teorii.
"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" 1 Tes. 5:22

rozczarowałaś mnie Okruszek, myślałam,ze jako wzorowa katoliczka ( cokolwiek to moze oznaczać), opierasz się na Piśmie Świętym, a nie jakichś nawiedzonych relacjach pseudo-świetych.
Poza tym, skoro juz się do tego odwołujesz, to jezeli dobrze się orientuje, tam akurat była mowa o aborcji- a ja nie o to pytałam.

Panamo. Gloria Polo jest charyzmatykiem a nie pseudo swieta. To prawda ze jest tam mowa o aborcji. ona jej dokonala. Ja spotkalam sie z ta kobieta i kazdemu kto bedzie mial mozliwosc zycze wysluchajcie jej.

ok, wiem,ze o aborcji, ale ja pytałam a ANTYKONCEPCJE, bo tak napisała Okruszek- aborcja nie jest dla mnie antykoncepcją i nie pochwalam jej.

a w sprawie Glorii i innych jej podobnych- z całym szacunkiem- nie wierze w ani jedno słowo tych wizjonerów. Rozumiem cytować Chrystusa,ale takie coś? Mój kolega, który lubił ostro dawać sobie w żyłę, tez miał niezłe wizje, podejrzewam,ze nawet lepsze niz wszyscy charyzmatycy razem wzięci.

PANAMO NIE MUSISZ WIERZYC W TO CO MOWIA. A CZY WIERZYSZ W CHRYSTUSA, W ZBAWIENIE PRZEZ KRZYŻ? JEŚLI NIE TO NIE WIDZE SENSU TLUMACZENIA CI O DEMONIZMIE ANTYKONCEPCJI.

no ja też nie widze sensu.
demonizm to tu faktycznie czuje,ale niekoniecznie w antykoncepcji.
pozdrawiam:)

WIDZE, ZE POTRZEBA CI MODLITWY, O KTOREJ ZAPEWNIAM

dzieki,ale nie kłopocz się, modlę sie sama i na pewno nie do Glorii;)

DLA MNIE TO ŻADEN KŁOPOT, A TOBIE POMOŻE. DO GLORII SIE NIE MODLE TYLKO DO BOGA

wiesz co by mi pomogło??
Gdyby społeczenstwo było bardziej oswiecone, stosowało antykoncepcje i miało dzieci świadomie- bo potem to tylko mi sie serce kraja, kiedy do mojej pracy przychodzi kolejne pisemko o pomoc dla rodziny z 9-tką dzieci.
Sto razy bardziej wolę "łyknac" demoniczną tabletkę.

czy to że ktos ma 9 dzieci jest zle? mysle ze takim ludziom bedzie udzielona pomoc.
czy to ze ktos ma jedno dziecko swiadomie a nie poswieca mu czasu bo chce mu wszystko zapewnic jest zle? tak , jest.
zastanow sie nad tym co piszesz.
Chcesz regulowac poczęcie? nie jestes Bogiem. jesli bedziesz miala miec dziecko-bedziesz je miala, jesli nie (bo tak zadecyduje Siła Wyzsza) nie bedziesz go miala, chyba ze adoptujesz jakies porzucone przez matke alkoholiczke- wszystko co dzieje sie w swiecie jest zapisane u Góry i ani Ty ani Twoje czy moje wywody i mysli tego nie zmienią Panamo.
Przeczytaj raz jeszcze świadectwo Glorii, ale przeczytaj je uwaznie, a nie powierzchownie, jak wiekszosc ludzi....
dzieki temu ze to przeczytalam, potrafiłam zdobyc sie na szczerosc wobec samej siebie i nie ma to nic sprzecznego z Pismem Św.

a dlaczego jednemu dziecku ma sie poświecać mniej czasu? Ja np chce mieć jedno, góra dwoje dzieci,zeby poświecać im jak najwiecej czasu. Przy 9-tce to raczej niemozliwe.
To bedą moje dzieci, wiec mój wybór, i zadna siła czy wizje nie mają tu nic do rzeczy.
I doskonale wiem o czym pisze- to Ty sie zastanów o jakich widzeniach piszesz- mamy XXi wiek, moda na romantyzm juz minęła.

to ze jest XXI wiek nie zmieni to ani Pisma Św ani Boga ani wiary kosciola.
to ludzie sobie tak udogadniają i podpasowują życie i głupio sie tłumaczą ze jest XXI wiek to czas na zmiany. nie bądźmy tacy staroświeccy....
ma sie mniej czasu bo liczy sie kariera i pieniądze pieniądze pieniądze....

Okruszek a myślisz że Kościół nie dopasował się do XXI wieku? Ja bardzo chętnie trzymałabym się X Przykazań Bożych, w których jest napisane, "Nie cudzołóż". Mówienie współcześnie że seks przed ślubem z ukochaną osobą jest złamaniem tego przykazania, jest jak dla mnie nadinterpretacją. Którą czyni kościół... O antykoncepcji zdaje się w Piśmie Świętym też nic nie ma :P A na pewno nie w X Przykazaniach Bożych...

Zachęcam do szerszego sprawdzenia w tych kwestiach Pisma Świętego i nauki Kościoła, naprawdę.

Ksiadz jest przede wszytskim rowniez człowiekiem. Nie jest istota nadprzyrodzona. Chodze do koscioła dla kontaktu z Bogiem a nie z ksiedzem

TO PO CO BIERZESZ ŚLUB KOSCIELNY???

Zgadzam się z Moniką. Po co ślub kościelny jeśli nie wyznaje się zasad Kościoła. Jeśli wierzysz w Boga możesz przyrzec sobie w lesie przed Bogiem miłość i po kłopocie. Też żyjesz zgodnie z sumieniem. Jeśli należysz do instytucji, wspólnoty jaką jest Kościół to postępuj zgoddnie z jego zasadami w innym wypadku to hipokryzja. A wracając do księży bo widze że ten wątek jest na okrągło wałkowany, to tylko ludzie i też mogą się mylić. Każdy ma swój pogląd w Kościele jest i Rydzyk i ks zwykły. Jeden da rozgrzeszenie inny nie. Mieszkanie razem jest grzechem, bo to jak życie we wspólnocie małżenskiej zarezerwowane dla małżenstw, z wyjątkami. Jeden ksiadz udzieli rozgrzeszenia, bo np sam fakt przyjścia do spowiedzi jest wyrażeniem żalu, dla innego sam fakt narzeczeństwa i chęci zmiany owego stanu zamieszkania bez ślubu jest wyrazem postanowienia poprawy, dla innego żadne z tych dwóch rzeczy. Żal mi że nie spotkałyście odpowiednich księży. Mam kontakt do jednego z parafii pw Podwyższenia Krzyża który udziela rozgrzeszenia narzeczonym gdy mieszkają razem bo uważa że owo narzeczeństwo i przyszły ślub jest chęcię poprawy.

nie czarujmy się nie wszyscy biorą ślub z powodów religijnych i bawi mnie strasznie to "święte oburzenie" niektórych.

jeśli ktoś chce wziąć ślub bo to dla niego ważne, bo wierzy w Boga i chce żyć zgodnie z wiarą proszę bardzo

a jeśli ktoś po prostu chce mieć białą sukienkę i miłe wspomnienia to umówmy się - nie nam to oceniać

Yooki sorry, ale dla mnie branie ślubu w kościele dla sukienki i wspomnień to brak szacunku.
ja gdybym była niewierząca, to sadzę, że bym nie poszła wziąć ślubu do kościoła, ani też np. do meczetu, gdyby mi się podobały tamte uroczystości - bo to są dla danych ludzi święte miejsca i sakramenty.

jadwisia całkowicie szanuję Twoje zdanie, Ty byś nie brała ślubu kościelnego będąc nie wierzącą ale są tacy co biorą.

chciałam jedynie zaznaczyć ze atakowanie się nawzajem nie ma sensu każdy korzysta z wolnej woli jak chce.

Z wypowiedzi okruszka_ wnioskuję, że dziewczyna uważa że sypianie przed ślubem z narzeczonym jest w porządku, i wystarczy że dzień przed ślubem (między spowiedzią a ślubem) będą spać w osobnych łóżkach i to załatwi sprawę, a jak nie chcesz mieć dzieci, cytuję: "jesli nie chcesz ciąży to spróbuj w inny sposób ale nie poprzez antykoncepcje. albo zmien wiare."

aha.. czyli przed ślubem można unikać ciąży innymi sposobami (pytanie jakimi?), byle nie antykoncepcją, bo antykoncepcja to zło i pakt z demonem :D

no to się usmiałam.
Okruszku jesteś moim idolem :)

moim tez:) zaraz obok Glorii Polo:)

WIDZE ZE ŚMIESZY CIE TO WSZYSTKO.
ŻYCZĘ TYLE RADOŚCI W ŻYCIU MAŁŻEŃSKIM

bardzo mi miło, moze Was to smieszyc, nie zalezy mi, skoro nie macie uszu ani oczu otwartych i jestescie zamknięte na wiarę, to jest wasz biznes.
ja wypowiedzialam swoje zdanie,ale przyzwyczaiłam sie ze jesli jest sie prawdziwym katolikiem i glosi sie świadectwo wiary-często jest sie wysmiewanym. Trudno. życie.
co do sypiania przed slubem - owszem, uwazam ze jest to grzechem, mysle(bo nawet ksiądz mnie uprzedzil ) ze mozemy nie dostac rozgrzeszenia na spowiedzi przedslubnej. nie uwazam ze seks przed slubem jest super, bo zarezerwowane jest to dla małżenstw. jednak nie zamierzam sie z tego nikomu tłumaczyc. Jesli Bóg uzna za stosowne sam mnie rozgrzeszy z tego bądź nie, potem.

tak, śmieszy mnie to, że uważasz się za "prawdziwego katolika", wytykając w taki sposób błędy innym i strasząc ich demonami a sama nie będąc idealną.

Ja, kiedy mam coś na sumieniu, nie potępiam innych.

Radzę trochę zniżyć ton i nosa tak nie zadzierać bo bije od Ciebie samouwielbienie...

Bóg każdego z nas kiedyś rozgrzeszy lub nie. Bóg, nie Ty!

tak mysle ze jestem prawdziwym katolikiem,
co do rozgrzeszenia napisalam powyzej to samo wiec nie zgapiaj :)
a to ze mam sie za prawdziwego katolika nie swiadczy ze jestem idealna , zreszta nic takiego nie napisalam, to twoja wyimaginowana wyobraznia.
i nikogo nie strasze demonami, nie musze

oj Okruszek, Okruszek- naprodukowałaś się:)
ale w jednym masz rację- jesteś w 100 %prawdziwym "katolikiem".
Dzięki takim jak Ty, ja nim nie jestem i bardzo Ci dziękuje za ostrzegawczy przykład.
Niestety sporo Ci brakuje do prawdziwego chrześcijanina- niby kilka postów,a już rzuca się to w oczy.
pozdrawiam i mimo wszystko nie życzę dziewięcioraczków:)
i oczywiscie udanego rozgrzeszenia.

jakie to dziwne - niby jedna religia a tak różne zdania w tym temacie... no cóż, ewidentnie-ktos tu nie jest katolikiem, a kto-mysle ze sie okaze.

okruszek a co to jest "wyimaginowana wyobraźnia"?? :)

ZGADZAM SIĘ NIE NAM OCENIAC I OSĄDZAĆ, ALE DO NAS KATOLIKÓW NALEŻY NAPOMNIEĆ

Ślub kościelny jest po to, aby przed Bogiem ,w obecności (tylko obecności) księdza przyrzec mężowi miłośc itd. PRZED BOGIEM !!!

kiki0 zero sama nazwa mówi kościelny czyli w Kościele katolickim jeśli Ty wierzysz w tego Boga i wyznajesz zasady Kościoła w którym bierzesz ślub. A jakie znaczenie ma ślub w kościele katolickim to wiadomo że przed Bogiem i ksiądz jest tylko pośrednikiem ale dla katolików nie dla wszystkich.

Yooki ja czuję się katoliczką i chce przedstawic w jaki sposób wygląda to w kościele katolickim jeśli ktoś tego nie uznaje nie ma szacunku do kościoła to chce mu tylko to uświadomić, takie jest zadanie każdego katolika, nikt nikogo nie atakuje

dlaczego uważasz że ktoś mający wątpliwości nie ma szacunku do kościoła?

sama się obawiam reakcji księdza na wieść ze mieszkamy razem, nie sądzę żeby był to dla niego szok ale chyba nikt niechciałby się nasłuchać w konfesjonale

osobiście uważam, że nie powinno się niczego zatajać ale jeśli ktoś ma inne zdanie to jego wybór

ja tylko uważam że jeśli ktoś bierze ślub w kościele katolickim nie uznając jego zasad tylko po to że rodzina naciska albo chce sobie założyc białą sukienkę to wtedy nie ma szacunku dla kościoła

zgadzam się z Tobą ale znam osoby, które właśnie tak postępują i je również rozumiem

Chciałam jeszcze dodać mały komentarz do tego, iż wielu ludzi tak krytykuje księży.
Jeżeli uznajemy Boską naturę Chrystusa, to musimy stwierdzić, że zdawał On sobie doskonale sprawę z tego, że Piotr - skała, na której zbudował swój Kościół, nie jest człowiekiem idealnym, wobec czego liczył się też z podatnością Kościoła na pokusy szatana. Chyba nie jest przypadkiem, że na swojego namiestnika wybrał apostoła, który jest w Biblii najdotkliwiej krytykowany. Jezus powiedział przecież do niego "Idź precz szatanie". W dniu śmierci Jezusa Piotr aż trzykrotnie się Go zaparł. Co więcej w liście do Galatów(2, 11-14) apostoł Paweł ostro gani Piotra za obłudne postępowanie wobec pogan w Antiochii. Do dzisiejszych czasów niewiele się zmieniło, niestety. Ludzie są podobni.I z tych ludzi Bóg wybiera swoje narzędzia, lepsze i gorsze.
Dobrze, ze Jezus wybierał sam apostołów, bo my byśmy nikogo nie uznali za godnego, heh :]

spowiedz nie ma byc momentem strachu. to jest moment oczyszcenia. nie mozna sie obawiac wyjawiania grzechow. pomysl jak po śmierci staniesz przed Bogiem ... i co wtedy?
Jesli chcesz dobrej spowiedzi to popros o nia Boga, a wsrod ludzi zapytaj o ksiedza, ktory pomoze ci sie dobrze i spokojnie wyspowiadac

chyba całe "halo" wynika właśnie z tego ze niewielu jest księży u których można się spokojnie wyspowiadać.
niestety ja nie znam takiego i stąd moje obawy

Wierze. Ja tez dlugo szukałam. I tez miałam obawy.

moze i nie ma byc ale jest, bynajmniej dla mnie, i wcale nie czuje sie po niej oczyszczona, ulge moze czuje ale tylko z tego powodu ze wreszcie mam ten przykry upakarzający moment za sobą

moze dlatego, ze nie jest szczera i spowiednik nieodpowiedni. jesli chodzi o upokorzenie to tez tak kiedys czulam. teraz czuje upokorzenie kiedy grzesze a nie kiedy odchodze od spowiedzi. ja dlugo osiagalam swoja dojrzalosc chrzescijanska,ale ciesze sie teraz gdy juz ja osiagnelam.

gdyby nie była szczera to bym sie nia nie przejmowała, olewała i nie byłoby to upakarzające, a tak niestety nie jest, spowiedz jest jedna z najgorszych rzeczy do jakich zmuszony zostaje wierzacy człowiek

kiedy powiedziałam ostatnio ksiedzu co przezywam jak mam sie do niego udac to mnie pocieszyl słowami ze on tez czuje sie upokorzony jak musi isc sie wyspowiadac innemu ksiedzu... ale dla mnie to w sumie zadne pocieszenie dalej tego nienawidze

NO TO NA PEWNO SPOWIEDNIK NIEODPOWIEDNI. KSIADZ CHOC TAK MYSLI NIE POWINIEN TEGO MOWIC. POWINIEN POMOC CI SIE SPOKOJNIE WYSPOWIADAC, A NIE MOWIC CI CO ON CZUJE. CIĘŻKO JEST NAM WYZNAWAĆ GRZECHY, BO TO SWEGO RODZAJU PORAŻKA. A LUDZIOM CIEŻKO SIĘ PRZYZNAWAĆ DO PORAŻEK.
MOŻE POWINNAŚ POSZUKAĆ INNEGO KSIĘDZA.

u nas ksiądz na naukach powiedzial, ze jak trafimy na nieodpowiedniego spowiednika to mamy wstac i odejsc od konfesjonalu. powiedzial ze ksieza jak ludzie sa dobrzy, wyrozumiali, mili itd lub zli, obrazeia na caly swiat itd.
wiec jak teraz ksiadz zacznie mi prawic moraly to poprostu wstane i wyjde, nie on jeden jest na swiecie.

a co do mieszkania razem przed ślubem - to jak narzeczony mieszkał np w Krakowie z rodzicami zanim mnie poznał, a teraz mieszkamy razem w gdańsku i w ten sposób grzeszy to co ...ma wziąć urlop bezpłatny czy ma szukać pracy w Krakowie, bo chyba dojeżdżać z krakowa do gdańska codziennie nie będzie, bo nie zarobi na to przez m-c :)
a co do tego,że Bóg się nas obrazi, to na naukach ksiądz mówił, że Bóg chce naszego szczęścia i nas nie karze, kiedy grzeszymy tylko jest mu przykro .

rozmawiałam ze znajomym księdzem i powiedział, że osoby , które mieszkają razem spowiadają się raz dzień przed lub w dniu ślubu . I Ksiądz który dawał karteczki na spowiedź sam powinien się spytać jaka jest u nas sytuacja a nie że ja się z forum dowiaduje o tym czy jedna czy dwie spowiedzi...

ps. i radzę - więcej wyrozumiałości i dobroci dla innych :)

pozdrawiam

ja nie mieszkam z narzeczonym a dosłałam karteczkę na dwie spowiedzi.
pytanie, co jeżeli ksiądz nie da rozgrzeszenia ? nie można wziąć wtedy ślubu kościelnego ?

patriciag - to mieszkasz czy nie mieszkasz? Bo nie rozumiem Twojej wypowiedzi... Jeśli nie mieszkasz, to najprawdopodobniej dostaniesz rozgrzeszenie 2 razy.

ślub wziąć można, brak rozgrzeszenia uniemożliwia przyjęcie komunii ale to naprawdę skrajna sytuacja, zwykle spowiadając się dzień przed ślubem "będzie wam odpuszczone"

my mieszkamy razem, dostalismy kartke na dwie spowiedzi ale ks. który daje nam ślub powiedział że jedna spowiedz zasadniczo dzien przed wystarczy.

ja tez niestety dostalam karteczke na 2 spowiedzi :/

wystarczy w miejscu pierwszej wstawic kreske...

Inne tematy z forum

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

dobry...i nie drogi dentysta (54 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

Kasyno (3 odpowiedzi)

Verde Kasyno to platforma, która zapewnia bezpieczne i ekscytujące doświadczenie w grach...