mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

Karta trzymam kciuki! Będzie dobrze!

Delie ja preferuje karmienie raz jedna, raz druga.

Hej, witamy się z Chełmu :)

Dziękuje happymum za miłe słowa :)

Trzymajcie kciuki,jutro synek ma zabieg wycięcia wyrośli usznych,dowiemy się też co robić z naczyniakiem na wątrobie wielkości nerki.

jak czytam, to wasze maluchy pięknie się rozwijają :) mój będzie trochę
później wszystko robił z racji wcześniactwa.Grunt, że potraja swoja wagę urodzeniową,choć je połowę mimo odpuszczania infekcji.
Pozdrawiamy mamy i maluszki, buziaki :)

Mamuski, które karmią piersią powiedźcie mi czy karmicie 1 posiłek 1 pierś czy z obu?
My obecnie 1 posiłek to 1 cyc, ale zastanawiam się czy może nie powinnam podawać mu z obu, ale boję się, że jak zje z obu to na kolejne karmienie nie będzie mleczka. Teraz każda z piersi ma ok 6h odpoczynek, a tak to musiałabym przejść na 3h.
Czy pierś, którą macie karmić jest "wypełniona" (twarda) przed karmieniem, tak że mleczko prawie samo leci jak np posmaruje się lanoliną brodawkę?

Dzięki :-)
Możecie polecić jakiegoś fotografa do sesji dziecięcej?

hej
Perfectangel to powodzenia w odchudzaniu!!!
Iwonka za wózek ztm się nie płaci,a w skm musisz mieć bilet zerowy ale w rzeczywistości nikt tego nie sprawdza.
Mamamichałka ja zaczynam od mycia głowy, potem twarz i coraz niżej w dół. Nasz maluch uwielbia się kąpać.
Deli. Artemida dzięki za info. Jakby co będę się jeszcze do Was odzywać.
Ja smoczka nie daję. Wszystkie próby kończą się wypluwaniem go. Żałuję strasznie, bo biedak gryzie swoje rączki.
Happymum :1. nikt nie pilnuje ilości,ale moze to dlatego że ja kupowałam np 20sztuk na raz a nie 50. 2. Co do antykoncepcji to też nie ma dla mnie idelnej. Chyba najlepsze są gumki,ale...Wychodzą drogo to po pierwsze no i psują chwilę...3. gratuluje wagi córeczki. Super przybiera

Aabym basen termalny w 3mieście chyba nie ma. My jeżdzimy do Warmiaparku koło Ostródy. Fajne miejsce, a mamy po drodze do teściów.

Lollipop spróbuj swoim mlekiem albo lanoliną zwykłą-można kupić ją w aptece.

Nie czyszczę dzieciom uszu ani starszej ani młodemu, staram się w miarę dokładnie myć. I zawsze tylko słyszę u lekarza, że dobrze robię bo każdy jeden lekarz z którym się zetknęłam mówi mi że dzieciom do ok 10lat nie powinno się czyścić uszu. Odpukać mała raz w życiu miała zapalenie ucha i to wirusowe.

A może ktoś jest z okolić Kowal, Zakoniczyna na wspólne spacerki się przyłączy?

My nie czyscimy jeszcze uszu. Tzn za uszami wacikiem tak, ale w środku nie. Ale w każdej kąpieli mały ma zanurzone, bo tak się wierci że zawsze pływa...

Ehh od jutra biorę się za siebie w kwestii wagi! Tzn. Zdrowo oczywiście. Dłuższe spacery i brzuszki... i koniec że słodyczami!

Dziewczyny czy któraś z Was miała popękane brodawki? Ja od wczoraj a właściwie od nocy z soboty na niedzielę ściągam pokarm i daje Małemu z butli bo tak mnie bolały i całe czerwone miałam i już przestały mnie tak boleć ale za to teraz prawa mi popękała lekko i małe kropki krwi na wkładce zauważyłam... Znacie jakiś sposób żeby nie było gorzej? Maltanem smaruję po parę razy dziennie...

Co do smoczka to my od początku używamy, już w szpitalu Mały dostał. Dostaje jak marudzi, jak idzie spać i jak się wkurza przy jedzeniu że mu leci a chce tylko ssać :)

Co do wagi to ostatnio jak się ważyłam to zostały mi 2kg. Ale to było ponad tydzień temu, teraz nie wiem ile ważę bo waga mi się zepsuła. Ja nie widzę, że schudłam ale inni mówią że chudnę w oczach a jem duuużo :) Tyle, że chudnę z tyłka bo brzuch dalej mam duży ;/ Od dzisiaj chciałam z Chodakowską zacząć się odchudzać ale mi nie wyszło... Chociaż dzień się jeszcze nie skończył więc kto wie może wieczorem mnie najdzie na ćwiczenia :D

Co do mycia to my główkę na końcu myjemy żeby Małemu nie było zimno. A czyścicie dzieciom uszy?

Kostek je z piersi. Jak ściągam to pokarm podaje właśnie z Calmy.
Teraz przystawiam małego najpierw do nielubianego cycka, jak wysiorbie co tam jest to dopiero daje te "lepsza" piers. No i dodatkowa te nielubiana pobudzam laktatorem. Chyba jest lepiej niż ranobo nabrzmiewaja mi cycuchy. :-) Bocianek też robi swoje. :-) wierzę że będzie ok!

Dziękuje dziewczyny za rady!

mamazosi: ja mieszkałam na Królewskim 2 lata w mieszkaniu parterowym z ogrodem i byłam bardzo zadowolona. Ale nie polecam wyższych pięter w budynkach bez windy - a niestety większość jest takich,a dźwiganie wózka po schodach nie należy do przyjemności. No i nie ma to jak grill (elektryczny oczywiście) w ogrodzie :) Do samolotów po pewnym czasie człowiek się przyzwyczaja i już ich nie słyszy. Wykończenie mieszkań dobra - sprawdzał i zaakceptował je mój tata i brat - a obaj budowlańcy. Plac zabaw jest w porządku, dużo młodych rodzin z małymi dziećmi. Dużym problemem są miejsca parkingowe, których zdecydowanie jest za mało i wieczorami już jest problem z zaparkowaniem. Jeśli masz szczegółowe pytania to pytaj śmiało :)

Co do aktywności to my z Wojtkiem staramy się 'bawić' przez około godzinę: przewijanie z zagadywaniem, chodzenie po domu w nosidle, leżenie na macie, bujanie w bujaczku i na razie tyle - zabawki wciąż nie interesują.

perfectangel - probowalam :) puszczam malemu suszarkę od urodzenia, mam nawet zgrana na komorkę :D niestety tez juz przestaje dzialac :) smoka zakopałam bo uzależnil się od niego po 1 dniu i caly czas wymuszal, ma strasznie silny odruch ssania, dlatego wole nie ryzykowac :) do tego zle ssal wtedy z piersi
A czemu sciągasz tylko laktatorem, a nie przystawiasz malego do piersi? moze dlatego mleczko się konczy? ktoras z dziewcyzny pisala, ze przy laktatorze mleczko jest tylko 5 tygodni :(

paproszysko - gratulacje, ale Ci zazdroszczę :) moj maly robi pobudki w nocy co 2-3 godziny, a nad ranem juz co godzine :(

Mamazosi - pisalas kiedys o basenie z wodą termalną, gdzie jest taki w 3miescie?

My włoski myjemy na koncu, zeby nie mial mokrej główki

A my chrzciny planujemy dopiero jak będzie cieplo, nie chce nam się zimą robić :)

Ja mam dietę eliminacyjną, ale raczej nie chudne za bardzo, a szkoda ;) ale tez jem za 2, bo ciągle jestem glodna

Mamazosi a w gazetce Auchana wyczytałam że jeden klient może kupić tylko 5 słoiczków plus 5 po 1gr czy sprawdzają to przy kasie czy to tylko taka ściema żeby ktoś hurtowo nie kupował i nie sprzedawał w swoim sklepie czy gdzieś?

Mamazosi czyli z tą antykoncepcją jesteśmy dwie... ja to mimo wszystko zawsze się czegoś na ,,nie" upatrzę w antykoncepcji albo na coś uczulona albo coś mi nie służy eh....

Perfectangel to tą drugą pierś której Kostek nie chce ratuj laktatorem...zawsze możesz pokarm mrozić i dawać mu później z butli lub teraz dawać mu z butelki ale to wtedy chyba zainwestuj w medele calma bo z niej jak z piersi dziecko musi się umęczyć by napić...a jak zaczniesz dawać z butli i z piersi to się mogą mu cycki całkiem odwidzieć jak zobaczy jak łatwo można pić z butli....

Co do wagi to ja też jeszcze mam kilka kg przed sobą do zgubienia dokładnie koło 5... no i nie obraże się jak zrzucę też nadgabaryt przed ciążowy...

Moja córcia ma jutro 8 tyg i waży 6006gram haha klops jak nic... w 21 dni przybrała 650g...więc wychodzi jej lekko ponad 200g na tydzień...

My chrzciny planujemy dopiero na Wielkanoc ze względu na ojca chrzestnego który musi przyfrunąć do nas...

Cześć Dziewczyny!
Wyjątkowo Jaśko śpi w dzień, więc korzystam z chwili wolności i nadrabiam zaległości na forum :)
Perfectangel - ja w 6 tygodniu Jaśka też nie miałam pokarmu - byłam załamana... Wcześniej cyce jak balony, a w 6 tyg pusto :( dobrze, że miałam zamrożony pokarm w lodówce, bo inaczej musiałabym kupić sztuczne mleko... Ale piłam bocianka i przystawiałam małego co godzinę nawet i ...znowu mam cycki jak arbuzy :) więc Tobie też się uda!
Co do chrztu to planujemy na 23 luty :) mąż ma dziś wszystko obgadać z naszym znajomym księdzem i zobaczymy czy ten termin się potwierdzi :) a rodzinkę zapraszamy tylko na kawę i ciacho - chcieliśmy zrobić obiad, ale to tyle kasy, że szok... A mamy możliwość z korzystania z salki przy kościele i tam przytachamy ciacho i kawę i będzie git :) jakiś tysiączek do przodu :D
Też jestem bardzo ciekawa co myślicie o smoczkach - nasz mały wkłada ciągle rączki do buzi i je ssie... A później od smoczka łatwiej odzwyczaić niż od ssania np.kciuka, bo smoczek zabiorę, a kciuka już nie :D narazie nie dawaliśmy mu smoka, ale się nad tym mocno zastanawiamy...

Ja małemu daje od drugiego tygodnia chyba bo ma czasem bardzo silna potrzebę ssania. Mamy anatomiczny Nuk. Są chwalone. Nam ssania nie zaburza. A daje go jak ryczy bez sensu czyli maluch przewiniety, najedzony, wyprzytulany a się drze. :-) to najczęściej z nudy, ale muszę jakoś obiad zrobić czy go po prostu zjeść... wtedy wciskam smoka. Czasem tez daje jak jest problem z zaśnięciem. Troche pocycka i odlatuje. Ale to na szczescie rzadko.
Generalnie smoczek jest dobry na marudzenie. :-)

Promocja na deserki jest do 6.02. Tak jest w gazetce Auchan. Ale jak bylam wczoraj wieczorem (mieszkam kolo Auchan) to juz nie bylo, dzis rano tez nie i babka mowila ze juz raczej nie bedzie, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Na szczescie wczesniej tez sie opkupilam :-)
Co do mycia to nigdy sie jakos soecjalnie nad tym nie zastanawialam. Na przewijaku myjemy buzke a w wanience to brzuszek,nozki i glowka na koniec, ale moze i racja zeby zaczac od glowki.
A co do wagi to ja szybko zrzucilam, nawet od miesiaca jestem na minusie, waze mniej niz przed ciaza, smieje sie, ze mala ze mnie wszystko wysysa, bo jem sporo. Ale ja jestem drobnej budowy, waze mniej niz 50kg i przytylam w ciazy tykko 10kg,wiec jak wrocilam ze szpitala to mialam juz tylko 2 na plusie. Ale ja za to ostatnio mam duzy apetyt :-) Tez tak macie przy karmieniu?
Ja bede rozszerzac diete juz w 4-5 miesiacu, bo ok 6 chcialabym juz konczyc karmienie piersia. Mysle, ze Marysi wystarczy :-) i tak jadla ciagle tylko piers :-) A ja chcialabym juz zaczac normalnie jesc, bo przez to chyba uczulenie na nabial niewiele rzeczy moge, obiady to jeszcze ale sniadania i kolacje sa slabe i niedlugo chyba uschne :-)
A jeszcze co dk smoczka to ja daje czasami. Marysia jest od poczatku baaardzo duzym ssakiem i gdyby nie smoczek to chyba mialabym juz sutki do ziemi :-) Czasami chce przed zasnieciem i w wozku na spacerze. Ale jamk tylko zasnie wypluwa wiec dugo go nie ma. Nie zauwazylam tez zadnego zaburzenia w ssaniu piersi

Mamazosi - co do Krolewskiego Wzgorza. Samoloty slychac dosc mocno w zasadzie w calym rejonie Mysliwskiej. Zima przy zamknietych oknach jest znosnie, latem bywa roznie. Jest to subiektywna opinia, jednych draznia a innych nie, da sie przyzwyczaic ale trzeba miec na uwadze ze ze wzgledu na wiatr samoloty w wiekszosc dni laduja od strony wlasnie miasta. Chyba wole samolotu niz stary tramwaj pod oknem :). Ogolnie caly ten rejon to mlode osiedla i duzo mamusiek. Wzdluz Mysliwskiej sznur mam z wozkami spaceruje. Minus to brak ogolnodostepnych placow zabaw, boisk. Kazde osiedle zamkniete. Rano ulice sie korkuja, ale moze sytuacja sie polepszy jak zbuduja pkm, tramwaj, przedluza bulonska. Artemida moze wiecej powie na ten temat.

Perfectangel - dzieki :) ciezki orzech do zgryzienia by zapelnic tym naszym maluchom czas w fajny sposob i miec jeszcze troche go dla siebie.

Temat smoczka :/ - dajecie maluchom? Jak czesto i w jakich sytuacjach? Jakie skoczki uzywacie zeby nie zaburzyly ssania piersi? Moj mamy niestety uzywa :( i przez to ciezko mi poznac czy jest glodny czy chce tylko possac.

I kolejny tydzień się rozpoczął. Ten czas leci jak przez palce, się nie obejrzę a już będę z małym brykać po plaży :)

Mój maluch chyba podczytuje nasz wątek i stwierdził, że skoro inne maluchy śpią w nocy po min 5h, to on też będzie :D I tak od 2 nocy ładnie śpi po te 5h. A wczoraj nie wiem co mu się stało, ale wisiał wieczorem ponad 2h na cycku potem był mega ryk i znowu cycek i ostatecznie zasnął o 23.
Zresztą wczoraj się strasznie zdenerwowałam i już załamana, że nie mam pokarmu, bo laktatorem ledwie ściągnęłam 75ml do tego zaraz po ściągnięciu mały stwierdził, że jest głodny, ale jak go przystawiłam do piersi, z której ściągałam laktatorem, to mleko leciało, więc się uspokoiłam trochę. Widocznie moje cycki wolą żeby mały z nich ściągał pokarm :) Ech z tą laktacją, to można naprawdę w depresję wpaść.

perfectangel mi został 1kg do wagi sprzed ciąży, ale ja sobie postanowiłam, że chce zrzucić jeszcze 10kg, a waga schodzi jak krew z nosa i dlatego wymyśliłam, że kupię sobie xboxa z kinectem i będę przed nim ćwiczyć. Pewnie tylko na samym zamyśle się skończy, bo szkoda kasy na takie głupoty.

Delie mój czas z małym wygląda tak, że chodzę z nim po mieszkaniu, gadam głupoty, czasem kładę na macie, pokazuje mu zabawki. A dzisiaj włożyłam do leżaczka i pokazywałam mu pranie które wieszałam i był zajarany jak dzwonek. Generalnie nie wiem za bardzo jak mam się z nim bawić, bo on szybko się nudzi.

MamoMichalka z tego co wiem, to powinno się najpierw umyć główkę (żeby myć jak najczystszą wodą), ale my zaczynamy od nóżek, bo jakbyśmy główkę najpierw umyli, to bym nam bębenki w uszach pękły:)

Iwona, z tego co się orientuję to w ZTM wózek z dzieckiem przewozi się bezpłatnie bez biletu, w SKM trzeba mieć bilet zerowy.

MamoMichalka, ja myję dolne partie ciała, te które są zanurzone w wodzie, w tym czasie tatuś czeka na mycie reszty. Zaczyna od główki i kończy na brzuszku.

Po kąpieli w wanience przechodzimy do mycia buźki, ale to już na przewijaku.

Dziewczyny, jak kąpiecie wasze maluchy to od czego zaczynacie najpierw? Od umycia głowy????????

i jeszcze jedno jak to jest z komunikacja miejska?? Za wozek sie placi? Bo w sumie bylam pewna ze nie i jechalam tylko na 1 bilecie dla siebie w autobusie i pociagu skm i teraz sie zastanawiam czy moze Zuzia jechala na gape...

Inne tematy z forum

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

Jaki wózek waszym zdaniem jest najlepszy? (98 odpowiedzi)

Oczywiscie tak jak w tytule, spodziewam sie dzidziusia i jak to kazda mama rozgladam sie za...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...