mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

happymum i jak kupki? hmm u mnie Zuzia tez raz zrobila 2 razy pod rzad tzn dzien po dniu.. i teraz znow nic od piatku..

hmm a my chyba wcale zadnej wkladki nie uzywalismy bo nie wiem o czym mowA:-) hmm nie rozumiem niektorych lekarzy.. bylam u pediatry i mowwila ze za malo przybrala bo 270 na 2 tyg to malo... Pozniej znow na kontroli po 2 tyg bylo 270 g... to sie wzielam i na sile Zuzi cyca wkladalam.. to prZybrala 200 g na tydz.. Dzis sie zapytalam ile powinna przybierac na tydzien .. to mi powiedziala ze trudno to powiedziec ale na miesiac pol kilo tak jakos .. wiec 270 g na 2 tyg to by tak wlasnie wychodzilo .. a ja sie martwilam..:/ Zreszta ich waga chyba zle wazy.. bo to taka starodawna... wg mojej przybrala 330... na 2 tyg.. chyba ze u nich wysikala:P to bylo mniej.. :P

No to ja tez wyjme wkladke bo mały sie męczy.

A nasz mały ma suche rączki. Muszę mu je czymś smarować tylko muszę wykombinować czym i kiedy, bo lubi je wkładać do buźki... Więc kombinuje jak to zrobić :)

My też wyciągnęliśmy tę wkładkę w foteliku, gdy mały miał chyba z 2 tygodnie... Jak zakładam mu czapeczkę i kombinezon to kaptur kombinezonu mu dość sztywno podtrzymuje główkę. Ciasno mu było z tą wkładką, więc szybko poszła w odstawkę :)
A co do zostawiania dziecka :) ja często zostawiam małego teściowej - dzięki temu mogę pozałatwiać swoje sprawy... a babcia jest szczęśliwa, że może sie wnuczkiem zająć :) no i też już od jakiegoś czasu mam zjazdy co 2 weekend - właściwie od rana do wieczora i wtedy mąż siedzi z małym. Jaśko nie ma problemów żeby jeść z butelki, więc odciągam pokarm i tata robi wszystko przy małym. I bardzo dobrze sobie sam radzi - a ja mogę "odpocząć" :) dobrze działa na mnie oderwanie się od domu raz na jakiś czas, a wiem, że mały ma świetna opiekę, więc jestem spokojna... U nas działa to super :)

Perfectangel, ja tą wkładkę w drugim tygodniu chyba wyjełam bo mały jej nie znosił, zresztą przy pierwszej córce w ogóle jej nie używałam, także jak przeszkadza to ją wyjmij od razu.
Ja twarz myje wodą a smaruje Bambino jak wychodzimy na dwór. Jak ma brudną buzię to przemywam wacikiem z wodą. Boję się że od chusteczek będzie miał krostki

Happymum ja lubilam dzieci, ale jakos za nimi nie szalalam specjalnie. Fala milości na moja córe spadła na mnie od samego początku, ale też chyba zaczynam głupieć na jej punkcie:P mam ochotę ją całą wyściskać, wycałować, wytulić... chyba kazda matka czuje, ze jej dziecko jest najpiekniejsze i najmadrzejsze:-) a co do obcych dzieci - podejscie mam takie samo jak wcześniej raczej.

Perfectangel nie wyjęłam jeszcze wkladki, ale też już ciasno małej. Więc pewnie niebawem ją wyjmiemy. A uzywacie w domu fotelików bujaczków? Ja jeszcze nie mam, koleżanka proponuje, ze mi pożyczy. Ale czy jest sens tak szybko jak dziecię jeszcze nie siedzi, glowki dobrze nie trzyma. To chyba na kręgoslup nie zdrowe?

Jak czesto i czym myjecie dzieciom buzię? Smarujecie jakims kremem czy oliwką? Pola ma trochę suchą skórkę, nie łuszczy się ani nic tylko jak się ręką dotknie to czuć, że jest lekko chropowata. Myję w przegotowanej wodzie i smaruje kremem jak idziemy na dwor. Ale mam jeszcze z hippa do twarzy. Nie chce przesadzac z tymi kosmetykami do buzi. Po karmieniu mała ma zawsze buzie od mleka brudna i zawsze jej wycieram pieluszką. A moze powinnam za każdym razem umyć.

Dziewczyny wyjelyscie już wkladke z fotelika samochodowego? Mój mały już ledwo się mieści... kiedy można wyjąc?

happymum - ja też tak mam, że kiedyś dzieci lubilam, ale czyjes i na chwilkę :D a teraz jak wyjdę bez malego to tak za nim tęsknię, ze miotam się bez celu i zapominam co mialam kupic ;) i oczywiscie moje dziecko jest najpiekniejsze i najmądzrejsze na świecie, a kiedyś smiac mi się chcialo jak mamy tak mowily o swoich ;) punkt widzenie zmienil mi się diametralnie jak zostalam mamą...nawet zawodowo, kiedyś bylam pracoholikiem i nie wyobrazalam sobie spędzenia roku z dzieckiem, a teraz chcialabym nawet dluzej :)
Dicofloru nie musisz odstawiac, to tylo probiotyk nie lek, mozna go stosowac. A nie boisz się ze Twoja maultka zadusi się tą pieluszką? ja malemu nie mogę tak owjiać, bo on kręci glowką na prawo i lewo jak jest zmeczony i nie moze zasnąc...i zali się wszyskim zwierzaczkom, hehe

Ja to w ogóle dzieci nie lubiłam.. potem zaczęłam tolerować, potem polubiłam te najbliższych znajomych ale jakoś się bałam że uszkodzenia więc lubiłam z daleka ;-)
Tylko moje jest cudowne mimo że czasem jest Marudka :-)

A co do wyjazdów na uczelnie to pierwszy zjazd miałam jak Kostek miał 4 tygodnie. Stresowałam się bardzo :-) co chwilę pytałam męża co i jak tam :-) jak wróciłam i zobaczylam że dziecko czyste, przewiniete, najedzone i zadowolone to przestałam się martwić i teraz jest luz, przynajmniej mają troche czasu dla siebie :-) dasz radę! Serio myślę że to zdrowe :-)

Wiecie co to ja nic nie rozumiem... diety nie zmieniłam, nabiału nie odstawiłam, a przyznam się że w pt najadłam się czekolady haha i dziś też... i moje dziecko i w sobotę samo kupkę zrobiło i dziś... albo jakiś cud...albo te krople zaczęły w końcu działać... teraz nie wiem czy odstawiać dicoflor czy nie... ogłupieje :D ale normalnie radość u mnie pełna z tych dwóch samodzielnych kupek... i jak ja mam iść na specjalizację czy za rok do pracy jak mam taką superaśną córę hahaha a tak szczerze między nami to kurczę dziewczyny zawsze patrzałam na swoje koleżanki które podniecały się swoimi dziećmi jak na wariatki... owszem lubiłam dzieci ale aż tak nic w nich ,,zarąbistego" nie widziałam... dziecko to dziecko...takie było moje zdanie...do czasu aż sama nie zostałam mamą...teraz dała bym się posiekać w drobne kawałki za córkę... i zrobiłam się egoistką bo najchętniej nikomu bym jej nie oddawała... mam nadzieję że i to mi trochę minie... większość z was pewnie od zawsze była fanką dzieci co? czy jest ktoś jeszcze kogo podejście zmieniło się teraz jak ma swoje własne?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aabym dziś kumulacja 25 milionów do wygrania w totka, wiec próbuj:p

Podobno na glos dzieciaki zaczynają się śmiać ok. 3 miesiąca. Nasza na razie rzuca uśmiechami na prawo i lewo, czekam aż zacznie wydawać przy tym dźwięki radości:-)

Delie ja kupiłam paracetamol w czopkach dla niemowląt, ale nie musiałam go podawać. Wydaje mi sie, ze w czopkach jest lepszy niz w kropelkach, jak myślicie? Kropelki mogą się ulać lub dziecko może wypluć. Mozesz tez zaopatrzyć się w altacet w żelu, jak nóżka spuchnie to posmarujesz.

Happymum prawidlowa kupka u dzieci na piersi właśnie tak wygląda, z grudkami. Gratuluję;)

Perfectangel a nie stresujesz się jak zostawiasz dzieciatko z mężem w weekend samych? Jejku ja to najbardziej panikuję że ja pójdę na specjalizację a mąż będzie małą do swoich rodziców zabierał...długa historia ale oni wpychają małym dzieciom jedzenie dla dorosłych do buzi, mają głupie zabawy w stylu dają roczniakowi bawić się monetami... i własnie po za tym często jest u nich drugi wnuk który non stop przynosi jakieś wirusy i w dodatku jest bardzo zazdrosny o moją córę i potrafi ją pacnąć, czy uderzyć po złości.... i tego boję się najbardziej niestety eh... mam mętlik w głowie iść czy nie iść...papiery złoże bo sobie myślę że to ostatni gwizdek by zrobić tą specjalizację bo potem jak chce mieć drugie dziecko to przy dwójce już na specjalizację na bank nie pójdę :)

Abym Co do sposobu owinięcia pieluszki żeby smoczek nie wypadał to ja mojej córci robię taką jakby apaszkę w okół szyjki :) jest owinięta jak w szaliczek hehe i to tak dosyć ciasno że jak wypada smoczek to jest blisko buźki i jak otworzy i ruszy do przodu buźką to zaraz ma go z powrotem w buźce :)

Co do pracy to niestety nie mam ochoty tam wracać...znaczy tęsknie za kontaktem z pacjentem...lubię swoich pacjentów i trochę za nimi tęsknie :) bo lubię kontakt z ludźmi...nie koniecznie tęsknie za przełożoną a raczej klimatem w pracy... myślałam że po rocznym macierzyńskim automatycznie naczelny przerzuci mnie na inny oddział, ale okazuje się że tak by się stało jak bym szła na wychowawczy a po macierzyńskim muszę wrócić na swój oddział i teraz się zastanawiam czy nie składać pisma o przeniesienie na inny oddział.... kolejna rozkminka w moim wykonaniu...a mi wyszło że do pracy wracam 9 lutego i będę miała jeszcze 26 dni urlopu za 2015 rok do wykorzystania...

A w ogóle dziewuszki wam się pochwalę...nie wiem co się stało ale moja córcia w sobotę zrobiła sama kupkę.... i dziś też....tyle że koloru musztardy i z takimi grudeczkami jak twarożek hm wcześniej nie było takich grudek...hm to normalne? bo ja juz świruje....

Aaaa i wczoraj poszłam z małą i psem na spacer :D 8km żeśmy zrobiły w lesie pod góre i z górki potem hehe dziś trochę czuję łydki ha ha plan mam taki by chodzić 3 razy w tygodniu na taki spacer 3-4 h i robić z 12-15km lol

Delie ja po szczepieniu kupiłam paracetamol w czopkach ale na szczęście MArysi nic nie było i nie musiałam nic dawać....

My jutro idziemy na szczepienie, ciekawe jak maluszek zareaguje :| co kupowalyscie jako lek przeciwgoraczkowy jakby sie cis dzialo?
Dodatkowo wazenie :) ciekawa jestem czy nasze wrazenie, ze mamy juz klopsa jest sluszne :D ostatnio wazony byl msc temu :)

Piekna pogoda, chyba czas wprowadzic 2gi spacer do rozkladu dnia :D

perfectangel - to nie tylko nasze maluchy mają podobne historie, ale ich mamy tez :) ja też będe szukala nowej pracy..ale jak pomyslę to mi się odechciewa :( chętnie bym zostala z małym dluzej niz rok....no nic, trzeba grać w totka ;)

happymum - ja też jak wychodze bez malego to się błąkam rozkojarzona i zapominam po co poszlam ;-) i tęsknię za nim, więc wracam w podskokach ;) to chyba jeszcze ten etap, potem przechodzi ...podobno... ;)

mamazosi - moj maly tez mial etap podziwiania świata przy piersi i ciągnięcia jej na wszystkie strony, to zaczęłam go karmić w ciemnym pokoju i pomoglo

artemida - wiem, wiem, zaklinaczka radzi nie dokarmiać, ale on dluzej śpi jak go podkarmię z obu piersi, a inaczej nie mogę bo zasypia po 5-7 min karmienia :D
kurcze, ale macie fajnie, mój Kubuś nie przespal jeszce ani razu calej nocy, co Wy w ciągu dnia z nimi robicie? hihi ...ale zaczyna budzic sie tylko 2 x w nocy , takze jest coraz lepiej...a wogle jest coraz fajniejszy, ma swoją ulubioną zabaweczkę - takiego zielonego bąka, do ktorego usmiecha się bez przerwy, nawet rodzice nie dostają takich pięknych uśmiechów jak bzi-bzik ;)

A od ktorego miesiąca dzieci się śmieją na glos?

To widzę że ogólnie dzieciaczki miały dziś dobra noc. :-)
Dorcia też słyszałam o tych trzech miesiącach. Kolki znikają i maluchy lepiej śpią. :-) u nas nie zawsze jest tak pięknie, ale cieszę się że akurat tanoc bbyła dobra bo odespałam zmęczenie po weekendowym zjeździe na uczelni. :-)

Ja właśnie dzisiaj rano tak myślałam, jak ten czas zasuwa :) Mój Skarbek kończy w piątek trzy miesiące, aż się nie chce wierzyć. No i za miesiąc już wiosna :) a tak to zawsze ta zima ciągnęła się okrutnie...

O powrocie do pracy jeszcze nie myślę, ale wiem, że będzie ciężko. Niestety jestem w małym konflikcie z szefową i pewnie będzie cięzka atmosfera. Najchętniej poszukałabym innej pracy, ale w moim zawodzie to raczej od września przyjmują, a ja bym jednak chciała jak najdłużej z Synkiem posiedzieć w domu.

Zazdroszczę Wam prawie całych nocy przespanych. Fakt faktem u nas coraz lepiej, bo Maly zasnął wczoraj przed 22, potem o 23 pobudka na cyca i potem już zasnął pięknie sam bez smoka :D, a potem o 3, 5 i 8 pobudki. Ale jestem pełna wiary i nadziei, że po przekroczeniu magicznej granicy trzech miesięcy zacznie ładnie spać. Tak mnie wszyscy naokoło pocieszaja i kurczowo się tego trzymam :)

Jak chodzilam do pracy to ta zima nie miala konca. A za dwa tyg juz mamy marzec:-)

MI ten czas tez szybko leci masakra ja od kwietnia na l4 i ten czas tak szybko uplynal..a teraz to juz w ogole leci ze szok.. rano wstaje chwila moment a tu juz wieczor..

Pola zazwyczaj tez zasypia ze smoczkiem, ale jak zasnie to jej wypada. Czasem zaplacze jak wypadnie to jej podaję znowu, ale to raz góra dwa razy i zaśnie. Dziś spała od 22 do prawie 6 rano! Przebudziła się dwa razy w nocy, ale dałam jej smoczka i zasnęła:-) ale myślałam, że piersi to mi eksplodują po takim czasie;)

Tez rzadko wychodze gdziekolwiek bez malej. Raz bylam na zakupach, raz u lekarza i w szpitalu w odwiedzinach. I tyle... i tez z zegarkiem w ręku.

Ja do pracy wracam 20 lutego za rok:-) będę miała jeszcze 45 dni zaległego urlopu. Na te chwilę też nie wyobrażam sobie powrotu, ale szczerze to czasem tęsknię... pewnie będzie cieżko po takim czasie (od początku sierpnia na l4), ale cieszę się, że mamy mozliwosc rocznego urlopu. Swoją drogą ciekawe kiedy to zmienia z powrotem na polroczny...

Ale ladna pogoda dzis. Ja juz z utesknieniem czekam na wiosne:-) ale przez ten porod, czas z dzieckiem ta zima tak szybko mija. Wam tez? Jak chodzilam

Inne tematy z forum

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

Ryanair- czy opłaca się wykupić ubezpieczenie turystyczne? (35 odpowiedzi)

W lipcu lecimy na tydzień do Londynu Ryanairem. Czy opłaca się wykupić ubezpieczenie? (60 zł)...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...