mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

Aabym mój syn znów upodobnil się do Twojego... nie daje się uspac wieczorem... do tej pory zasypial przy cycku i pieknie spał od 20, a od trzech dni budzi się po odłożeniu do łóżeczka i drze w nieboglosy... próbowałam dziś 3-5-7 ale serce mi pęka jak słyszę jak płacze... z drugiej strony wkurza mnie strasznie i jestem na niego bardzo zła...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Joahne mój mały też ma zielone kupki ale je mm. Kiedyś lekarza o to pytalam i mówił że kolor nic nie znaczy no chyba że biały albo widać krew. Ale jak Cię to niepokoi i sa jakieś inne objawy że cos nie tak to spytaj lekarza.

Happymum, twoje mleczko jest rzadkie, wymiana na większy przepływ nie jest potrzebna. Ja zmieniałam bo NAN AR jest gesty :)

Delie jak mój małżon szedł po pesel, to wziął nasz akt ślubu, dowody i akt urodzenia małego :)

Co do zielonej kupki, to po mm standard, ale jak się powtarza na piersi, to jest coś nie tak z tolerancją laktozy jak pamiętam..

Była ciężka noc po szczepieniu, tempka wzrosła, mały marudzi do tej pory.Spałam 1,5 godziny dzisiaj..

Dziewczyny - co jest potrzebne do odbioru nr PESEL? Tylko akt urodzenia czy coś jeszcze?

Wiosna idzie :) jest po 17 a wciąż w miarę jasno jeszcze. Jupi!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

joahne - a ile trwał skok? zauważyłaś jakieś dodatkowe postępy po nim? Bo my właśnie chyba też przez niego przechodzimy, Żabek ciągle marudny, śpi kiepsko.. Jestem umęczona ;)

Co do usypiania, to głównym sygnałem poza ziewaniem, są szkliste oczy, zawieszone spojrzenie. Jak go w tym czasie nie położę to zaczyna marudzić. W trybie 3-godzinnym - karmienie - aktywność - sen - łatwo rozpoznać o co chodzi, bo jeśli jesteśmy w trakcie aktywności i zaczyna płakać tzn. że chce spać nie jeść :) tak to u nas wygląda.

Ślini się też coraz bardziej :)

Lollipop tak taki zwykly maly kocyk, plus ta oslonka od gondoli, nie folia tylki ta gora, ale ja mam zawsze. Dzis bylo body na krorki rekaw, zwykla blyzeczka, cienkie rajstopki i cenkie spodenki, na ti kombinezonn i kocyk. Jak jest zimno to grubsze rajty i jakis sweterek na bluzeczke ale tez nie za gruby.
Aabym moja Marysia tez w dzien je co 2-2,5godz, chyba ze spi, albo jest po spacerze i spi to wtedy 3-4 godz. I ma juz ponad 3 miesiace a w dzien nie da rady jej przeciagnac... Niestety. Bardzo lubi sie do cycusia przytulac:-) W nocy owszem daje pospac, bo zasypia ok 21, wstaje o 8, z przerwa na jedzenie ok 4-5, je na spiocha z cyca, czasami zdarzaja sie 2 pobudki. Ale w dzien to troche uciazliwe, bo co to jest 2 godz... Zazdroszcze, jak karmicie regularnie co 4h!

u nas marudzenie w związku ze skokiem rozwojowym zażegnane:)

dzięki dziewczyny za opinie o karuzelkach. już zamówiłam grającą na baterie, lada dzień powinna przyjść. mam nadzieję, że mała ją polubi.

Delie ja poznaję kiedy mała chce spać - ziewa, od niedawna pociera rączkami oczka, które też wyglądają na zmęczone. zresztą ma swoje pory spania w dzień: ok. 10.00, 12.30 (na spacerze), 19.00, więc też wiem, że zbliża się pora snu. jeśli chodzi o głód to też wiem o której poprzednio jadła, więc spodziewam się, że może już być głodna. jak płacze, a jest najedzona i wyspana to sprawdzam pieluchę. gdy jest sucho, to zabawiam, ewentualnie zmieniam pozycję. czy wasze dzieciaki też przestają momentalnie marudzić jak się je podniesie? ja nie chcę mojej przyzwyczajać, bo potem nie dam rady... Pola jak miała 6 tygodni i 3 dni ważyła 4600 g (przy wyjściu ze szpitala 3500).

Aabym Pola rano zasypia sama, zazwyczaj na macie po zabawie, ewentualnie u mnie na brzuszku. Potem w wózku na spacerze. po południu czasem odkładamy ją do łóżeczka (choć uśnięcie w nim w dzień jest znacznie trudniejsze niż wieczorem i w nocy) a czasem zaśnie na łóżku. jak nie chce usnąć a widzę, że jest zmęczona to przytulam się do niej, szepczę jej do uszka, kładę dłoń na główce i zakrywam oczka (ona je wtedy zamyka). uspokaja się i zaśnie. w nocy cały czas opatulam ciasno. próbowałam ją tylko kocykiem nakrywać, to miała problem z zaśnięciem. a otulaczek ją momentalnie uspokaja.

a wasze dzieciaczki ulewają cały czas? Pola cały czas i to mocno. czasem aż mam plecy brudne. całe szczęście przybiera prawidłowo, ale trochę mnie to martwi. dlatego nie ma mowy, aby jej nie odbić po karmieniu. nawet jak zasypia przy piersi, niestety się rozbudza przy odbijaniu.

mamazosi tak długi sen twojego synka to marzenie! choć nie ukrywam, że się w miarę wysypiam:) a historia z chrupkiem - ale się uśmiałam;) choć Tobie pewnie nie było do śmiechu.

dziewczyny wczoraj mała zrobiła mi zieloną kupę - dosłownie zieloną. taką jasną. zdziwiłam się. wcześniej były normalne, dziś już też, więc to pojedynczy przypadek. zdarzyło się waszym dzieciaczkom coś podobnego?

Aabym Pola domaga się jedzenia najkrócej co 2,5 do 4 godzin w dzień, w nocy karmię o 21.30, kolo 3-4, potem 8-8.30. wychodzi 6, czasem 7 karmień.

a co ile godzin karmicie piersią? bo moj synuś domaga się co 2 godziny jedzonka, myslalam ze po 2 miesiącach to się wydluzy, ale ciągle tak samo...najgorzej ze w nocy tez :D śpi od ok 20.30 do 1, a potem juz co 2 godziny pobudka...ehhh, te nieprzespane noce chyba się nie skończą ;)

Ja byłam wczoraj u lekarza z dwójką dzieci i było bardzo śmiesznie. Mała pokasłuje więc panie w przedszkolu mi zwróciły uwagę, że chore dziecko im przysyłam, a lekarka się na mnie dziwnie patrzy, że ze zdrowym dzieckiem przychodze..bądz tu mądry :) Starsza ma odrobinę nos zatkany i jak jej po nocy wszystko spłynie to rano chwile kaszle.
A małego przy okazji też pokazała bo trochę po siostrze pokasływał i lekarka mu wkłada patyk do gardła, przygotowana na płacz, a Jasiu zaczyna się śmiać w najlepsze :) Także życzę wam jak najwięcej takich wizyt.
Jasiu ma 2 miesiące i waży już 6200. Też się już ślini, ale nie za bardzo. Za to odkrył swoje rączki i potrafi z nimi pół godziny gadać.

A jeśli chodzi o wyjazdy ja polecam hotele w Kołobrzegu na gruponie (z wyżywieniem pełnym). W marcu/kwietniu wychodzą super cenowo i do rodzin z dziećmi mają fajne podejście.
Mamazosi, a gdzie spałaś? Polecasz?

hej
Happymum ja też karmię butlą ale z piersi, także też nie zmieniam smoczka na razie.
Lollipop co do Poznania to tam jest super basen tzw termy maltańskie-polecam szczególnie latem, ponieważ są tam również baseny zewnętrzne, leżaczki, mnóstwo zjeżdżalni.
Mój mąż pracuje w firmie, która w większości dużych miast ma mieszkania do wynajęcia na szkolenia dla swoich pracowników, także można na "wakacje" sobie wynająć, tylko nie zawsze są wolne. Mają dobry standard i blisko centrum.
My jeżdzimy do Poznania bo na tym basenie jest statek piracki, więc moja starsza szaleje. A młody super-wydawał okrzyki radości jak go woda chlapała po twarzy.Był szalony za wodą.
Co do ubierania to ja też mam wątpliwości czy nie za ciepło czy nie za zimno,ale kupiłam lżejszy kombinezonik na zimę i wrzucam w śpiworek ciepły i wiem że mu ciepło. W domu róznie-mam ciepłe mieszkanie także body z krótkim plus pajac cienki. A nasz mały też już łapie zabawki nawet jak leży na brzuchu i duuużo gada.
Tak to prawda kochany maluch mi się trafił. Jest cudny!!!
Happymum nadal ściągasz w nocy mleczko?
Muszka jak dzieciaki?

Dorcia86 dobrze, że mama ci pomogła. biedna:) zdrówka dla ciebie

dzięki dziewczyny za odpowiedzi jak śpią Wasze maluchy w dzień, muszę jeszce popracować nad naszym szkrabem i go spacyfikować ;)

Joahne co do jabłek to ja znowu słyszałam że jabłka powodują zatwardzenie i wzdęcie jak karmi się piersią i można je jeść ale pieczone lub gotowane a nie surowe... i bądź tu mądry

Aabym moja córcia w dzień ma swoje godziny snu :) budzi się między 6-7 rano wtedy zmiana pampersa, zabawa na naszym łóżku na macie, rozmowy z misiami, lustereczkiem i koło 8-9 usypia sama na macie :) śpi z godzinkę wtedy budzi się :) znowu pampers, zabawa, jedzonko i odkładam ją do jej kołysanko-leżaczka z tiny love włączam melodyjkę która tam jest i takie lampki świecące i mała sama po rozmowie z karuzelką odjeżdża... w trakcie snu zabieram ją na spacer i w sumie od tej 10-11 potrafi mi spać do 14-15 obojętnie czy wróce ze spaceru czy nadal będę...wtedy wygłupy do 17 i do 19 łapie ze 2-3 takie drzęmki 20 minutowe...ale ona sama po prostu usypia nam po zabawach...nie trzeba ją jakoś nosić czy cudować... no i po 19 mamy kąpiel po której jest jedzonko i mała ze swoją karuzelą odpływa do krainy śpiących niedźwiadków i budzi się koło 1-3 na jedzenie i do 6-7 spokój....

Katya gratuluję wagi synka :D ładnie przybiera :) ja też używam BabyOno tyle że z najmniejszym smoczkiem bo moja mała wciąż z większych smoczków je zbyt łapczywie i się krztusi..no ale ja karmię piersią znaczy mlekiem z piersi więc chyba nie mam po co zmieniać jej na większy przepływ póki co....czy myślicie że powinnam już zamienić na większe smoczki?

Lollipop trzymam cię za słowo że w weekend ma być ciepło hihi :D

Mamazosi a w Poznaniu byliscie w hotelu czy u rodziny? Jesli w hotelu to jakim? Tez myslimy z mezem zeby pojechac do Poznania ale z tego co czytalam nie wszedzie toleruja rodziny z dziecmi... a na basenie byliscie wPoznaniu?

Mamozosi super wyjazd :-) jak maluch się w wodzie sprawowal?
Poza tym extra śpi... niezły wyczyn, a potem rozumiem je i śpi jeszcze trochę? Ale aniołek Ci się trafił :-)
Mój też coraz kochanszy!! Ale niezła z niego wiercipieta... cały dzień macha rączkami i nóżkami jakby biegał w miejscu :-) mam nadzieję że z tego jakiejś nadpobudliwosci nie będzie :-P

Chciałabym żeby synek odlozony do łóżeczka sam zasypiał...musimy nad tym popracować :-)

A jeszcze co do ubioru na dwor to Monika ty przykrywasz takim zwyklym malym kocykiem? I na to Jeszcze oslonka od wozka czy bez? Kurcze znowu ladna pogoda i nie wiem co ubrac Malemu zeby go nie przegrzac ale tez nie przeziebic...

Perfectnagel u nas ze spaniem podobnie-czasem 20min plus spacer,ale nasz malo marudzi na szczęście

hej
my wybraliśmy się na 3dniowy wypad do Poznania na basen termalny no i zrelaksować się trochę, połażić po mieście, wyrwać się gdzieś poza dom.
U nas ok. Nasz mały tez ma karuzelkę ze świtełkami i muzyczką i odgłosami muzyki poważnej. Co do spania to zwykle śpi od 20.00 do 5.00 rano bez pobudki. Ale raz w tygodniu ma niespokojną noc (tak zaobserwowałam), że wtedy coś tam sobie gada i się kręci,ale nie płacze. Nie biorę go na ręce, sam się wierci,ale mnie to rozprasza.

Mały jest kochany. Nie wiem jak to się stało, że on się nauczył sam zasypiać. U nas jest tak, że on głaszcze sobie oczka jakby chciał spać-mega śmiesznie to wygląda- i wtedy zasypia sam. Zwykle w łożeczku lezy aż zaśnie. Nie włąćzam mu karuzelki.
MAły kocha wodę szaleje w wannie tak, że pada z siił i zasypia w 3minuty. A jaki przy tym szczęśliwy!!!

Ostatnio rozprasza się strasznie przy jedzeniu-wszystko go interesuje. ciągle odkręca głowe. Częściej karmie go z butli ściągniętym mlekiem bo wtedy może i oglądać świat i jeść. ALe zaczyna mnie to wkurzać.

Moja córcia poczęstowała ostatnio brata chrupkami-nie zauważyłam bo odkurzała, a dzieciaki były w swoim pokoju. Mały zjadł jak umiał całego, małego chrupka kukurydzianego...Nic mu nie było. Byłam w szoku lekkim.

Co do butelek to ja wciaż uzywam lovi i jest ok. Smoczka nie używamy choć czasem by się przydał,ale mały pluje wciż.

Co do chorowania to jakiś wirus panuje, który rozkłada na maksa. Zdrówka dla Was

Mój Kostek też nie chce iść spać w dzień u siebie w łóżeczku. Łapie krótkie drzemki po ok 20 minut w bujaczku, na macie, na kanapie czy u nas w łóżku, zależy gdzie się znajduje jak się zmęczy. Nie zmuszam go do łóżeczka. Grunt żeby w nocy tam spał. :-) a dłuższa drzemka to ostatnio tylko na spacerze...

Coś mi ostatnio marudzi jak idzie spać o 20... mam nadzieję że to chwilowe. :-)

AAbym Staś zasypia przy piersi, pada ze zmęczenia lub sam zasypia jak go położę, zależy jaki ma dzień. Ale jak widzę że jest zmęczony ale nie chce zasnąć i płaczę to go biorę i nie usypiam na siłę. Chodzę z nim wtedy po domu, rozmawiam z nim, bawię się i czekam aż bardziej się zmęczy. Co do zasypiania wieczorem to u nas pomagało tylko zawijanie ciasno w kocyk, noszenie i trzęsienie aż pewnego dnia Mąż tak go usypiał a Mały płakał to położył go na chwilę do łóżeczka, Staś się wtedy uspokoił i zasnął i od tej pory zasypia sam w łóżeczku. Tak samo było w dzień, zasypiał na rękach a jednego dnia położyłam go na chwilę żeby łóżko zrobić i sam zasnął. To był chyba skok bo dzień wcześniej był marudny, cały czas przy piersi chciał być i kiepsko spał. No i karuzela przy której też czasami zasypiał i się uspokajał nam się zepsuła :( Musimy kupić inną.

Delie Staś jak jest zmęczony to trze oczka, zresztą ma taki nieprzytomny wzrok że trudno nie zauważyć że to o zmęczenie chodzi :) Z jedzeniem to trochę gorzej jeśli niedawno jadł i zaczyna marudzić to nie zawsze potrafię rozpoznać czy chodzi jeszcze o jedzenie czy o coś innego. Ale jak go kładę i płaczę i nie da się go uspokoić to daję mu jeść. Albo jak smoczka ma i się denerwuje jak mu wypada to też daje jeść.

Hmm to widzę, że ja Stasia przegrzewam. Następnym razem ubiorę go lżej :) W weekend ma być podobno ładnie i 10 stopni :)

Hej dziewczyny :)

My po drugim szczepieniu, szykuje się ciężka noc, czopki w pogotowiu i termometr.
Arturcio przybrał i ma 5050 gram, nasz mały zuch :)

Co do butelek to ja polecam BabyOno ze smoczkiem 3 do gęstszego mleka, my mamy też takie mleko i się sprawdza przepływ. Żeby nie było grudek woda powinna być dość chłodna, ja wsypuję mleko do wody, nakładam ten plastikowy krążek i mieszam energicznie :)

AAbym mój synek zasypia sam po rozmowach z zabawkami, sam się zawsze zmęczy, lub jak go bujam w bujaczku :)

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Basen ogrodowy - gdzie kupię? (11 odpowiedzi)

Gdzie w Gdańsku dostane basen ogrodowy dla 3 latka, nie musi byc mega ale też nie miska wody ;)

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...