mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe (19)

Dorcia, caly cas nad tym pracujemy ;-)) usypianie w nocy nawet sie udaje, wyciszenei ze smoczkiem dziala rewelacyjnie...niestety spanie w ciągu dnia to totalna porażka :( a dzisiaj byl juz szczyt histerii, w sumie plakal chyba z 4 godizny :( probowalam wg zaklinaczki dzieci - po marudzeniu i 3 ziewnięciach odkladalam go ze smoczkiem,ale najpierw skarzyl się zabawkom, potem zaczynal buczeć, przez co ciągle wypadal smoczek,no i potem to juz byla histeria na calego :( 4 takie proby w ciągu dnia i porażka, ani razu nie zasnął...a byl tak wykonczony placzem, ze usnąl w koncuraz na lezaczku chociaz to mu sie nie zdarza...niestety na 15 min

dziewcyzny - w jaki sposob Wasze dzieciaczki zasypiają w dzień (z wyjąkiem spacerów i spania w wózku)?

hej dziewczynki :)

Znowu mnie kilka dni nie było i mam sporo donadrobienia. niestety przez ostatni tydzień byłam nie do życia. Rozłożyła mnie jakaś paskudna choroba, nie miałam nawet sił zajmować się Synkiem i moja mama musiała wziąć kilka dni wolnego, żeby opiekować się małym. Mi już przeszło, za to Kajtuś ma katarek i zaczyna dzisiaj kaszleć :( jak nie urok to...

co do karuzelek to my dostaliśmu taką nakręcaną, ale niestety nie zdała egzaminu. Jak przestawała grać to synuś się wybudzał, a jak ją chciałam dokręcić to w ogóle było po spaniu, bo za głośny dżwięk. niedawno kupiliśmy taką na baterie i jest super. Można ustawić czas działania, ma światełko i muzyczkę (używane zamiennie, żeby nie było za dużo na raz), można z niej wyciągnąć pałąk, tak że zostaje sama pozytywka i, co dla mnie najlepsze ;), zamiast muzyczki ma też dźwięki natury (plumkanie strumyczka, szum wiatru i śpiew ptaków) co u nas rewelacyjnie sprawdza się przy usypianiu.

Aabym, znalazłaś już spasób na usypianie swojego Syneczka? Ja z moim miałam zupełnie tak samo, nie udało się go ilulać inaczej niż na rękach, miał nawet okres, że w ogóle w łózeczku nie chciał leżeć. Metoda z odkładaniem na siłe i czekaniem, aż się wypłacze zdecydowanie nie zadziałałą, uważam ją zresztą za brutalną w stosunku do takiego malutkiego dziecka. W końcu stwierdziliśmy, że widocznie ten typ tak ma i bardzo potrzebuje bliskości. Zaczęliśmy stopniowo. Najpierw zaczęliśmy go na nowo przyzwyczajać do leżenia w łózeczku (tu bardzo pomogła karuzelka), potem coraz której nosiliśmy na rękach, ale biorąc go za każdym razem, jak tylko zaczął płakać (niestety inne metody uspokojenia typu mówienie, śpiewanie, klepanie po tyłku, masowanie nie działały, tylko podniesienie z łóżeczka). Po kilku diach było zdecydowanie lepiej. Do tego akurat musiałam małgo odstawić od piersi i dostał w zamian smoczka(nad czym ubolewam do tej pory...) i zaczął zasypiać prawie od razu. Z tym że smoczek był tylko i wyłacznie do zasypiania i wyciągałam mu go, jak tylko mocno zasnął. Teraz, jak wróciliśmy do karmienia piersią, smoczka nestety używam nadal, ale daję go tylko na chwilkę, jak Mały się uspokoi, to wyciągam, nawet jak jeszcze nie zasnął. Czasem to wystarczy i zaśnie sam, zasem muszę mu podać smoczek kilka razy, ale nigdy nie zostawiam mu go na noc w buzi.

Mój Kajtulek też się od dłuższego czasu slini, a robienie balonów to jedna z lepszych rozrywek :)

Delie, są dwa rodzaje biogai w kroplach, z witD i bez niej :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Joahne balony ze sliny to kolejny etap rozwoju!! :-) Ja sie smieje,ze Marysia non stop toczy piane. Ona robi to glownie jak jest czyms zaciekawiona. Ale to na pewno pozytyw!
Co do skokow rozwojowych to ja rozpoznawalam kazde. Ale trwaly dzien, gora dwa. Tak jak piszesz ogolne marudzenie i brak zadowolenia z czegokolwiek. Najgorzej, ze im dziecko starsze tym ten etap marudzenia jest dluzszy.

Aaaa i jeszcze miałam zapytać o Biogai-ę. Ostanio tak przyglądałam się ulotce i są tam obrazki wszystkich produktów i przy tym dla niemowląt jest, że niby ma wit D3... choć w samej ulotce i na opakowaniu nic o tym nie piszą. Ale do sedna - czy to może mieć jakiś wpływ na podawanie wit D i K?

joahne - wydaje mi się, że ze ślinieniem to każde dziecko indywidualnie. Mój synek teraz kończy 6 tydzień, a ślini się od 2 tygodni. Najpierw się tym martwiłam czy aby nie za szybko, a teraz się nie przejmuję i muszę pamiętać pieluchę podkładać jak leży na brzuszku, bo mu czasem cieknie :D

Próbuję wprowadzić rutynę (plan dnia i nocy :D) mojemu maluchowi, ale powiem szczerze że nie potrafię rozpoznać sygnałów jakie mi daje... :( ziewa dużo, ale nie chce spać nawet jak go się tuli, nie potrafię rozpoznać zmęczenia jak i głodu, niestety pchanie rączek do buzi nie zawsze równa się głód (jedynie poprzez podanie butli mogę stwierdzić czy chce jeść czy nie.. bo cyca zawsze weźmie, a z butli jedynie jak jest głodny). Jak Wy rozpoznajecie sygnały swoich maluchów?

Ile ważyły Wasze maluszki pod koniec 6 tygodnia?

perfectangel no to gratuluję postępów! moja córa ostatnio zaczyna przesypiać od 21-22 do nawet 5 (raz) :) eh mam nadzieję, że bedzie jeszcze lepiej:)

mam do was dwa pytania: kiedy dzieciaczki zaczęły się ślinić? Pola ostatnio zaczęła i puszcza takie balony ze śliny;)

a drugie to o skok rozwojowy ósmego tygodnia... mała od trzech dni marudna, popłakuje, nie podoba się jej wiele rzeczy, częściej woła o pierś, gorzej zasypia w ciągu dnia. zaczęłam wertować internet i skok rozwojowy ósmego tygodnia pasuje idealnie! dziecko zaczyna poznawać własne ciało, rączki, nóżki, wkłada dłonie do buzi, dotyka zabawek, baczniej obserwuje otoczenie. zauważyłyście u swoich maluchów? mam nadzieję, że szybko przejdzie.

Ile nadmanganianie potasu sypalyscie do wanienki Mamusie?

Nie wydaje sie zbyt gorący, ale spróbuje lżej trochę i zobaczymy jak mu. W końcu ma sie harować. :)

Dzięki wielkie. Ja na szczepieniu byłam 22.01 więc będę miała tak samo ;)

A jesli chodzi o ubiór to ja też śpioszki (albo body i spodnie) i albo miś puchowy i kocyk albo sweter i śpiworek gruby. No i czapka.

Ja tez podaję mleko Comfort i u nas sprawdziła się butelka MAM ze zmoczkiem numer 2- ale też się czasami zatknie jak źle rozmieszam. wystarczy wtedy trochę jeszcze potrząsać butelką i tak jakby wycisnąć grudkę ściskając końcowkę smoczka.

U nas kolejne szczepienie od 24 stycznia będzie 6 marca.

Po wieczornej awanturze dziecko me spalo od 21 do 9 z dwoma polgodzinnymi przerwami na karmienie... Szok! Jednorazowo ale sie wyspalam :) a za oknem deszcz...

Perfectangel a nie przegrzewa ci sie synus? Bo to bardzo cieple ubieranie jak na plusowa pogode i slonce. Chodzi mi o kombinezon i cieply spiwor jeszcze?
My chodzimy body na krotki rekaw, bluzeczka, cienkie rajstopki i spodenki. Na to tylko kombinezon i zwykly kocyk.
Co do postepow to Marysia juz pieknie lapie zabawki, ale jest starsza od waszych dzieci. Na macie to sobie nimi grzechocze albo przyciaga do siebie, no i oczywiscie wklada je do buzi, najlepiej wszystkie 3 ktore zlapie na raz :-). Bardzo ladnie tez juz laczy raczki, co czytalam jest kolejna umiejetnoscia. No i nowy etap zaczelismy od kilku dni podnoszenie nozek do raczek. Non stop nogi w gorze i probuje lapac, pewnie niedlugo wyladuja w buzi :-) Wczesniej to tak tylko majtala tymi nogami na wszystkie strony a teraz ciagle w pionie :-)

Ja mam karuzele Tiny Love Leśni Przyjaciele i bardzo polecam. Można wybrać czy ma świecić, kręcić się, grać i ma dużo bardzo przyjemnych muzyczek. Włączam małegu w ramach zabawy jak nie chce żeby mi usnął i bardzo mu się podoba. Jedyne co to mogłaby być zasilana kablem a nie na baterie. Wcześniej miałam taką nakręcaną i bardzo się z nią namęczyłam.

Ja dzisiaj idę do lekarza z moją dwójką bo coś oboje trochę pokasłują a w przedszkolu zapalenie płuc grasuje więc wole sprawdzić.

Czy możecie polecić jakąś butelkę z dużą dziurką w smoczku? Używam Tommy Tippee ale to mleko COmfort jest strasznie gęste i tłuste i ciągle mi się smoczek w nim zatyka. A mały wtedy jest wściekły...

Mam jeszcze pytanie, bo nie mam w książeczce zapisane, kiedy na drugie szczepienie?

Body długi rękaw, polspiochy, skarpety, misiowy kombinezon i śpiwór gruby polarkowy. Jak jest mu za gorąco to rozpinam zamki w misiowym kombinezonie żeby był większy przepływ powietrza.

Jejku dziś pierwszy raz był problem z uspaniem Kostusia... darł się jak tylko odkladalismy go do łóżeczka. Ma takie zdarte gardło po ryku weekendowo-goraczkowym i pewnie go boli. Tylko goopolek nie kuma że jak płacze to pogarsza sytuacje... w końcu usnął ale mam nadzieję że to pierwszy i ostatni raz...

Czy taką piękna pogoda się utrzyma?:-)

Dziewczyny jak ubieracie dzieci w taką pogodę? Ja nie wiem jak Małego ubierać i czym przykrywać, na słońcu jest ciepło ale w cieniu tak nie.

Nasz mały też lubi te lustereczka na macie - potrafi gadać kwadrans ze swoim odbiciem, a ja mam z tego mega ubaw :D
Nasza karuzela na szczęście jest na pilota - używam go w nocy czasami :)

My dostaliśmy taką nakrecana jak troche żałuję bo wolałabym żeby leciały kołysanki bez przerwy. Mały polubił zabawki na macie a najbardziej taką z lusterkiem. :-) ale zdecydowanie woli leżeć na pleckach jeszcze. Po 20 minutch max na brzuchu jest bunt i trzeba go przewrócić bo sam nie umie. .. marudek :-)

my tez mamy karuzelkę, taką z kręcącymi sie misiakami i kolysankami (fisher price), ale uzywam glownie na przewijaku i rano, bo za bardzo go nie interesuje :) nie polecam joahne takiej ze światelkiem od dolu jak ja mam, bo razi go troche, chociaz jest slabe...a muzyczke mozna wylaczyc

My też mamy grająco - ruszającą się karuzelę nad łóżeczkiem od jakiś 2 tygodni. I działa :) gdy mały zaczyna popłakiwać na przewijaku albo w łóżeczku to wystarczy ją włączyć i się uspokaja, albo co jeszcze lepsze usypia :)
A co do ubranek to nasz Słodziak nosi już w większości rozmiar 68 i niektóre są na niego "przyciasne"... Nie tyle krótkie co wąskie w brzuszku... Śmiejemy się, że mały będzie biskupem skoro ma taki brzuch :D

witam
co chodzi o karuzele Hanusia ma zawieszona od urodzenia tak nazwyklejsza karuzelke. teraz jak sie budzi rano to sobie gada z zabawkami a z boku zawisilam tez jej zabawke tez ja obserwuje sobie.
a co jeszcze chodzi o karuzele moj synek np prawie wogoels ie nie intersowal karuzela czasmi, hanusia juz bardziej

a ja dzisiaj znowu noc z atrkacjai teraz moj synus wymiotowal w nocy mial goroczke 38.7 rano juz bylo ok z nim. on tylko kaszle w nocy a nos ma taki zatkany gestym katarem.
mala z rana znowu czysty nos a tak jakby cos jej tam zalegalo.
szkoda ze nie moge sie spakowac i wyprowadzic sie juz stad:(

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

dobry stomatolog - kogo polecacie? (132 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (106 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...