mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=511074&c=1&k=160#npu1

ROZPAKOWANE:

PAŹDZIERNIK:
14/10 (02.11) Ageska/córeczka Zosia/2400g/50cm/CC/Redłowo
16/10 (09.11) Tinneraa/córeczki Hania i Basia/2530g i 2590g/CC/Wejherowo
21/10 (06.11) Dorotka86/chłopiec Franek/2960g/55cm/CC
23/10 (05.12) Katya/synek/1700g/SN/Kliniczna
25/10 (14/11) Kiki80/córeczka Natalka/3260g/54cm/CC/Swissmed
30/10 (11/11) Asiulka86/synek Oliwier/3550g/57cm/CC/Zaspa
31/10 (02/11) Agula/synek Kacper/4200g/56cm/Kliniczna

LISTOPAD:
03/11 (02/11) amadea99/córeczka Hania/3945g/57cm/SN/Whiston
03/11 (08/11) anka165/córezka Weronika/4070kg/57cm
04/11 (??/??) Monika/córeczka Marysia/3700g/57cm/SN/Kliniczna
06/11 (04/11) mondar/synek Alan/3850g/53cm/CC/Kliniczna
06/11 (11/11) Ania/synek Łukasz/3305g/54cm/SN/Kliniczna
07/11 (09/11) Mazar/synek/3890g/55cm/CC/Kliniczna
13/11 (15/11) kaja_84/córeczka Matylda/3440g/57 cm/SN/ Wejherowo
15/11 (20/11) Katka_Gdynia/synek Franuś/3100g/53cm/CC/Redłowo
15/11 (20/11) sweetangel171/synek Igor/3390g/55cm/SN/Zaspa
16/11 (19/11) MAMA LISTOPADOWA/córka/3360g/58cm/SN/Kliniczna
17/11 (13/11) agam205/synek Filipek mały Aniołek / 3700g/ 59cm/ Kliniczna
18/11 (23/11) Cyganka Asia/córeczka Ewa/3910g/56cm/ Redłowo
19/11 (16/11) mamazosi/synek Kacperek/ 3450g/ 58cm / Zaspa
19/11 (21/11) MamaMichalka/ Synek Michałek/ 2840g./51cm/SN/Wojewódzki
19/11 (12/11) Cleanna/chłopak Albert/4160g/58cm/ SN/ Zaspa
19/11 (14/11) Lollipop/synek Staś/ 4260g/ 64cm/ CC/Swissmed
20/11 (21/11) paproszysko/córka Zosia/3420g/54 cm/SN/Zaspa
21/11 (19/11) MarcysiaS/córka Matylda/3850g/57cm/CC/Redłowo
21/11 (20/11) dorcia_86/synek Kajtuś/3240g/53cm/SN/Redłowo
22/11 (12/11) Justyna/synek Kubuś/4460g/62cm/SN/Zaspa
25/11 (25/11) Lyneth/synek Franuś/3510g/54cm/SN/Zaspa
25/11 (??/??) Asia/synek Konstanty i córka Pola/3010g i 2860g/56cm i 54cm/CC/Kliniczna
28/11 (30/12) Justyna/synek Jaś/2800g/56cm/SN/Lębork
28/11 (26/11) AniaK/córeczka/3590g/54cm/SN/Zaspa

GRUDZIEŃ:
05/12 (07/12) aagusias81/córeczka Zosia/ 4800g/63cm/SN/Redłowo
05/12 (04/12) muszka/ synek Jaś/ 4300g/62cm/CC/Swissmed
06/12 (12/12) jagodowamama/ córeczka Jagódka
08/12 (03/12) Iwona84/córeczka Zuzia/3220g/58cm/SN
10/12 (30/11) happymum87/córeczka Marysia/4700g/61cm/CC/Swissmed
10/12 (12/12) Natala/córeczka Marysia/2800g/50cm/SN/Redłowo
11/12 (06/12) Puchatkowa/synek Jasiek/4007g/57cm/SN/Wejherowo
11/12 (06/12) agnieszkaj/córeczka Kinga/4750g/61cm/SN/Redłowo
12/12 (04/12) Jednorożec/córeczka Amelia/4100g/56cm/SN/Zaspa
12/12 (06/12) AAbym/synek Kubuś/3570 g/59 cm/CC/Zaspa
14/12 (06/12) muzynia/córeczka Zuzia/3750g/57 cm/CC/Zaspa
15/12 (18/12) joahne/córeczka Pola/3750 g/54 cm/SN/Kliniczna
19/12 (20/12) perfectangel/synek Kostek/3530g/56 cm/Wejherowo
19/12 (15/12) Małga/córka/4270g/60 cm/SN/Wojewódzki
20/12 (15/12) filipinka/synek Wojtek/3860g/59 cm/SN/Wojewódzki
29/12 (18/12) Paniqa/synek Antoś/3740g/59cm/CC/Kliniczna
01/01 (26/12) Delie/synek/CC/Zaspa

NIEROZPAKOWANE:

LISTOPAD:
04/11 cudzik
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
06/12 agnieszka25
08/12 Asiula85
31/12 paulavera89 - córeczka
??/?? GrudniowaMama- Kliniczna/Wejherowo

STYCZEŃ:
9/01 Rauma7
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie i dzieciaczki listopadowo-grudniowe 2013 (18)

Lollipop_ u nas ta kaszka zeszła po posmarowaniu lekko oliwką i starciu tego po jakiejś godzinie wacikiem nasączonym przegotowaną wodą. Tak poleciła pediatra i u nas zadziałało :)

My stosujemy nawilżone chusteczki tylko poza domem. Czasem w nocy jak mały zrobi jakąś mega kupę to nimi go podcieram, a potem przemywam jeszcze tyłek wacikiem namoczonym w wodzie z oilanum :) wzięłam butelkę po mydle w płynie, wlałam wodę, oilanum i stoi sobie przy przewijaku i czeka na akcje :) jest dla mnie wygodniejsze no i fakt, że sporo tańsze od używania chusteczek...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Perfectangel zależy kiedy szczepisz na pneumokoki bo z wiekiem jest coraz mniej dawek. Po pół roku, po roku i po dwóch latach jest o jedną dawkę mniej.

Happymum87 Staś też dużo śpi, a jak nie śpi to zaraz marudzi bo zmęczony, jak tak czytałam jakie niektóre dzieci są aktywne to się martwiłam czy z nim jest wszystko ok ale też się śmieje, gada i ładnie przybiera więc może ma to po mnie, że tak śpi bo ja to ciągle spałam jak byłam mała :D Kuruj się i nie daj się chorobie! Pytałam się lekarza i po cesarce najlepiej odczekać 1,5-2 lata z kolejną ciążą żeby rana się nie rozeszła.

Monika Staś je tak samo. Też dawałam drugą pierś bo myślałam, że z tej nic nie leci ale to nic nie dawało. Teraz jak tak robi to biorę go do odbicia, chwilę poczekam i karmię dalej i jest ok a jak znowu zaczyna się prężyć to znowu do odbicia. Ale czasami to też myślę, że on się wkurza że mu leci a on chce tylko sobie possać, bo jak już odbijanie nie pomaga a on płacze i szuka cyca a jak mu daje to nie bierze to smoka daje i strasznie go ssie...

Paproszysko dobrze, że napisałaś że karmiąc butelką też tak masz bo już parę razy myślałam żeby przejść na butlę...

AAbym a jesz nabiał? Bo ja nie jem i nie wiem czy i tak może to być przez laktozę u nas?

AAbym ja miałam skierowanie do neurologa i już byłam z Małym. Poszłam do swojej przychodni. Ale jak będziesz szukać to poczytaj gdzie jest dobry dla małych dzieci. Ja byłam w sumie tak żeby zobaczyć co powie i powiedziała że jest wszystko dobrze, żadnej rehabilitacji nie zaleciła tylko żeby nóżki mu odchylać bo do środka bierze a tak to nic a my z Małym ćwiczymy już odkąd ma trzy tygodnie i nasza rehabilitantka nie uważa jak pani dr a jest dobra i nie naciąga bo to znajoma. Za dwa miesiące mamy przyjść do kontroli ale pójdę do innej lekarki.

Delie ja od początku czyszczę pupę wacikami z wodą :) Te nawilżane chusteczki to dla mnie masakra :)

Dziewczyny czym smarowałyście buźkę jak Maluch miał wysypkę? Stasia wysypało, ma taką kaszkę i nie wiem czy smarować czymś czy może czekać aż zejdzie? Wiem że był niedawno o tym temat ale nie pamiętam co polecałyście...

Joahne tofajnie ci,ze karmisz tylko 6-7 razy. Ja mam ksiazkowe 8 i koniec, czasami uda sie 7, ale rzadko. W dzien je co 2-3 godz, w nocy 1-2. Maluch na piersi moze przesypiac cale noce, w sensie, ze ty spisz cala noc, ale raczej dopiero po 3 miesiacu mozna go tego uczyc. Moja tez teraz spi ciagiem 6-7 godz zawsze, ale poniewaz kladzie sie szybciej to i tak jest pobudka w srodku nocy i ja spie ciagiem z 5 godz. Ale zamierzam juz niedlugo,jak skonczy 3 miesiace wyeliminowac jedzenie o 4 :-) Wczoraj wyczytalam w mojej madrej ksiazce, ze taki 5-cio 6-cio miesieczniak juz na pewno powinien spac cala noc, wiec juz niedlugo :-p Ale nie uczylabym takiego malego miesiecznego brzdaca na sile niejedzenia w nocy, jesli od poczatku jadl.
Co do szczepien ja dodatkowo wzielam pneumokoki i rotawirusa. W poniedzialek idziemy na druga dawke...
A skoki u mnie tez sa raczej zauwazalne. W sensie wiekszej placzliwosci i marudkowosci :-) Ale za to jak widze,jak ona sie szybko rozwija to jestem w szoku. Codziennie cos nowego :-) Ostatnio nawet pare razy zasmiala sie glos :-) Cudowne uczucie :-)
Delie ja od poczatku czyszcze pupe woda i wacikami. Moim zdaniem wygodniej, lepiej i taniej :-)

Joahne - na Zaspie babki od laktacji i polozne stwierdzily ze moj maly jest zbyt nerwowy i nie zrezygnowaly z przystawienia go i w zamian przyniosly butelke ?! taki to szpital wielce nastawiony na karmienie piersia :/

A Pole wazysz u poloznej w poradni K czy gdzies w sekcji przychodni dziecka? My mamy wizyte przed szczepieniami w polowie lutego a ja sie nie orientuje jeszcze co i gdzie jest w morenowej przychodni :)

Dziewczyny - czy pupy swoich maluchow przecieracie chusteczkami nawilzanymi czy moze ktoras opcje waciki i woda stosuje? A moze jakad inna? Ogolnie moze polecicie jakas ekonomiczna wersje czyszczenia pupci przy przewijaniu bo niedlugo faktycznie moja pensja bedzie tylko naceaciki :D

Juz ponad 3 tyg po cc a ja wciaz jeszcze czuje sie jak inwalidka :/ echh

Dziewczyny, a jakie dodatkowe szczepienia robicie swoim dzieciom? Czy w ogóle szczepicie je na coś dodatkowo?

joahne ja karmię tylko piersią i mój mały spał raz w nocy 7 godzin ciągiem. Bardzo rzadko mu się to zdarza, ale jest to możliwe... A na wadze przybiera dobrze i jest zdrowy, więc to spanie jest chyba normalne :)

Delie z tą brodawką, którą powinno się kierować na podniebienie chodzi o to, że dziecko od razu ma odruch ssania, kiedy poczuje pierś. skoro mały zasysa twoją pierś to jest wszystko ok. ja w szpitalu przez te płaskie brodawki miałam problem, aby mała uchwyciła pierś. żadna babka od laktacji nie powiedziała mi o tym podniebieniu, a było to kluczowe. a ja sutek kierowałam na wprost do buzi. dopiero w domu w jakimś poradniku to przeczytałam i od razu sukces po pierwszych próbach.

Pola zasypia wieczorem po 22 i śpi zazwyczaj do 3-4. karmię ją, usypiam i potem śpi różnie do 6-8. dziwię się trochę, bo wcześniej sypiała dłużej w nocy:/ do ok 12 ma czas aktywności, ewentualnie trochę przysypia. idziemy na spacer i potrafi spać łącznie z godzinnym spacerem jeszcze 3 godziny w domu. budzi się koło 16. do 21 (kąpiel) ma jeszcze jakaś krótką drzemkę. karmię ja 6-7 razy na dobę, a ile ml to nie wiem, bo karmię piersią.

Pola przechodzi chyba rozdrażnienie związane ze skokiem rozwojowym. zauważyłyście u swoich dzieciaczków te skoki? jest bardziej płaczliwa, krócej śpi i częściej je. mam nadzieję, że to przejdzie niebawem.

zastanawiam się dziewczyny czy nie dostałam miesiączki już... krwawienie po porodzie skończyło mi się tydzień temu, miałam tylko taką galaretowatą przezroczystą wydzielinę. a tu wczoraj bach - krwawienie. wizytę u lekarza mam za tydzień, zobaczymy co powie. czy któraś z was decyduje się tabletki antykoncepcyjne? bo zastanawiam się jak to jest z karmieniem piersią? ponoć są jakieś jednoskładnikowe, ale wyczytałam, że dopiero w 6 miesięcy po porodzie można je brać.

filipinka ale twój mały przybiera ekspresowo! fajnie:) ja jutro wybieram się na ważenie do przychodni, zobaczymy jak mała sobie radzi z gramami;)

dziewczyny jak myślicie, czy dziecko które je tylko pokarm matki może przesypiać całe noce? ma to w ogóle jakiś związek?

Aabym dzieki za porade, moze rzeczywiscie sprobuje. Ale dziwne, ze by to wyszlo dopiero po 2,5 miesiaca????
Ja nie mam skierowania do poradni neurologicznej...

Justyna - a jakiej firmy masz wkładkę bez hormonów? bo w moim przypadku ze względów zdrowotnych też nie wchodzą w grę tabletki antyk., plastry czy zastrzyki, a jesli wkladka to też bez hormonów. A musi byc na nią jakies skierowanie czy coś podobnego zeby zrobić na nfz?

Dziewczyny, bylyście już z maluszkami w poradni neurologii rozwojowej? mam coś takiego na wypisie, zeby pojsc po 3 miesiącach, ale nie orientowalam się jeszce gdzie to jest

Paproszysko i Monika - jak tak mialam z małym, też prężenie i ryk przy piersi, ale odkąd zaczęłam dawac Delicol, ktory trawii laktozę z mleka to jest ok. Monika - mozesz sprobować, a Paproszysko - może to mleko jej nie pasuje, mozna skonsultować z pediatrą jakieś inne. Teraz maly rzadko juz przy piersi się pręży, ale jak cos to od razu kupa idzie. Moze pomoc tez częstsze odbijanie

Monika - ja mam podobnie, tyle, że ja karmię butelką, co wydaje mi się jeszcze dziwniejsze :/

Happymum moja Marysia tez idzie spac ok 21 i spi do 8-9, w tym dwie pobudki na jedzenie tak jk mowisz troche na spiocha :-) Pozniej troche pogadamy, pobawimy sie zje i jeszcze walnie drzemke z godzine przed spacerem. Na spacerze godzinke tez spi, czasem troche po. A pozniej to juz tylko jedna drzemka ok 15-16 tak z pol godz i dio wieczora zabawa :-)
Ale ostatnio mamy problem z jedzeniem. W takim sensie, ze na poczatku je ladnie, a pozniej zaczyna sie prezyc, wiercic, poplakiwac trzymajac sutek w buzi :-( nie wiem co jej jest, czasami baki przy tym puszcza wiec sie zastanawiam czy to nie brzuszek...Stresuje mnie to. Dawalam druga piers bo myslalam ze moze mleko juz nie leci,ale z drugim od poczatku jest to samo, wiec to nie brak mleka. Zeby to bylo jakis czas temu, to bym powiedziala ze zle przystawiam, albo cos. Ona nigdy nie miala problemu ze ssaniem. Pamietam, ze ktoras tez tak miala. A moze doswiadczone mamy cos podpowiedza???

witam
u u mnie tydzien spokoju i moj synus znowu zasmarkany chodzi tak sie boje zeby malej nie zarazil w pon mam miec szczepionke wiec musi byc zdrowiutka

hanusia mial w jednym miejscu na boczku sucha skorke juz sie balam ze cos sie do niej przyplatalo. myslam ze to po plynie do kapania wiec zmienilam dla skory wrazyliwej no i na to wyglad to oliwka. zmienilam na nasza polska ta ktora tez smarowalam synka. bambino teraz czekam jak rodzinak przyjedzie i dowoiaz reszte oliwki i plyn do kapania nivea. jedna polskie najlepsze:)

trzymajcie sie cieplutko dziewczynki i zdrowka dla maluszkow:))))

Happymum jeśli mała przybiera na wadze i się "zdrowo" zachowuje, to chyba nie masz się co przejmować, ale lepiej popytać pediatry. Ja bym chciała żeby ten mój tak spała jak Twoja Marysia :)

Wczoraj byliśmy u lekarza i mały waży już 5kg, także jest co nosić no i wyrósł mi z pieluch dwójek, a nawet nie zdążyłam otworzyć kartonu. Może któraś z Was jest chętna odkupić karton pieluch (156 szt) dady 2 (3-6 kg) edycja z pszczółką mają za 45 zł? Szkoda byłoby je wyrzucić.

Kupiłam też w końcu laktator i zdecydowałam się na elektryczną medelę. Teraz przyszło mi tylko czekać na przesyłkę i w końcu będzie można gdzieś wyjść bez stresu, że mały będzie chciał jeść :)

Paproszysko to żes mnie nastraszyła...ledwo co odzyskałam pokarm...eh chyba podgrzeje rosół i wcisnę go w siebie na siłę i jakiś kawał gotowanej kury :/

Happymum nie chce siać paniki, ale ja po takim choróbsku właśnie straciłam pokarm, podejrzewam, że przez to niejedzenie. Jakoś nie skumałam, że muszę jeść. Więc może staraj się trochę jeść jak dasz radę :/ Mam nadzieję, że u Ciebie się nie stanie tak jak u mnie.

Muszka: Moja Zośka je w takim razie dużo mniej - bo średnio po 90 6xdziennie. Chyba przejdę się do lekarza.

Aabym: dzięki za słowa wsparcia, rzeczywiście wczoraj i dzisiaj już wróciło wszystko do normy.

Fajnie że macie zdjęcia w gazetach waszych dzieciaczków...w swissmedzie to nie funkcjonuje a szkoda bo fajna pamiątka :)

Dziewuszki ile spały wasze dzieciaczki jak miały 6 tygodni? Ja nie wiem czy moja córcia nie śpi za dużo... wiem głupio to brzmi zwłaszcza że niektóre z was marzyły by to takim śpiochu ale moja córa np idzie spać między 20 a 22 to maks 23 i do 7 rana śpi...ma tylko 1-2 ,,pseudo wybudzenia" gdzie podaje jej butle z jedzonkiem i je jakby w sumie przez sen...no i 1 zmiana pampersa... i potem jak się obudzi to pogawoży i pośmiejemy się do siebie z godzinke i potrafi iść dalej spać do 11-12...potem znowu z 45 min czas na wygłupy, zmiana pampersa i jedzenie i znowu sen... i u niej to tak ciągle wygląda... i fajnie tylko chwilami się zastanawiam czy nie powinnam ją więcej wybudzać i uaktywniać...

Poza tym od 2 dni umieram... jakieś chorobsko próbuje mnie rozłożyć... siusiam jak opętana, wieczorami gorączkuje, budze się zlana potem, boli mnie żołądek i nic nie jem...jedynie piję herbatę z miodem albo żurawiną hektolitrami i polykam paracetamol... masakra... nigdy tyle nie chorowałam a od porodu to już 3 raz próbuje mnie jakieś badziewie rozłożyć :(

Ja muszę umówić się do ginekologa dopiero na 1 wizytę...w sumie dopiero kończy mi się to całe poporodowe krwawienie, plamienie...więc chce umówić się na początek lutego...a chyba na razie się nie zabezpieczam... hm po cesarce po jakim czasie można być drugi raz w ciąży?

Perfectangel 3 lub 4 dawki,zalezy od szczepionki

Dziewczyny ile jest w sumie szczepień na pneumokoki?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja sie zabezpiecze na pierwszej wizycie. Tzn wezmę receptę i potem Polozna robi zastrzyk.

Inne tematy z forum

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

Permanentny ból głowy.. :( (44 odpowiedzi)

Od jakiś 2-3 tygodni permanentnie boli mnie głowa. Dzień w dzień, przez większość czasu. Zawsze...