mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Oto nasza lista :
LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

tu link do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=495823&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Hej, postanowiłam dołączyć do wątku, nie dałam rady go co prawda przeczytać od początku, ale mam w planie być już na bieżąco.

W sumie nie pomyślałam o tym, że miękki stanik może się przydać do spania, a to w sumie nie głupie.

A co do takich usztywnianych, to nie wiecie przypadkiem gdzie można kupić w trójmieście. Chodziłam po różnych sklepach ale wszędzie mają miękkie, a nie chce kupować z neta, bo moje piersi są dość wymagające co do tego typu produktów.

ja też spałam w staniku bo musiałam mieć wkładki laktacyjne żeby koszula nie była brudna od kilogramów maści którymi smarowałam brodawki (a w nocy zawsze przerwa między karmieniem była dłuższa).

W wielu miejscach przeczytałam że jako ssaki noworodki muszą ssać koło 18-20 godzin dziennie (i nie jest to związane z jedzeniem) stąd moja decyzja o stosowaniu smoczka (nie wiem jak moje brodawki by to wytrzymały) :)
Nie miałam przez to problemów z karmieniem a mała ładnie spala i była spokojna. NO i wiedziała, że jak dostaje pierś to ma jeść a nie ssać i spać :)

Po paru miesiącach od urodzenia musiałam często gdzieś wychodzić i ściągałam pokarm, żeby w trakcie nieobecności babcia dała z butelki i do tego bardzo się przydał laktator elektryczny (od ręcznego mi już ręka wysiadała).

Marcysia, ja chcę spać w staniku, żeby nie mieć plan na koszuli i na prześcieradle od mleka. W zasadzie już teraz śpię w staniku z włożoną wkładką laktacyjną, bo tak to bym miała wszystko w plamach od siary ;)

Jesli chodzi o staniki, to mam to sczczescie, ze w ciazy chodzę w tych, co zawsze i do karmienia tez kupuje ten sam rozmiar. Mam 1 miękki z Naturany i dokupilam usztywniany z alles mama. Tylko polecam te alles najpierw przymierzyć, bo maja zdecydowanie zaniżone numeracje. Nie gniewajcie sie, ze spytał, ale czemu chcecie spać w stanikach?

Smoka tez do szpitala nie brałam i używając dopiero po kilku tygodniach. Butelki tez żadnej nie miałam (mlodu dostal jakas dopiero jak skonczyl rok, przestał cycusiowac i zaczął pic mm) ale teraz kupiłam w razie czego:)

Ja jak rodziłam na klinicznej to miałam dla malej smoczek i nie były położne zadowolone ale nie zabraniały. Małą dokarmiałam taka jednorazową mieszanką w butelce ze smoczkiem. Swojej nie mialam. W szpitalu tez nie sciagałam pokarmu. Nawał pokarmu zaczął się już w domu.

Dziewczyny pozwalam sobie na małe wtrącenie, gdyż widzę że zaczęłyście kupować staniki - powiem tylko, że biust rośnie do końca ciąży, baaa czytając jakie zmiany i co się dzieje u mnie w 38tc miałam napisane, że powiększa się biust ;) A pamiętam jak dziś, jak byłam w sklepie dla ciężarówek po sukienkę i kobieta pytała o stanik, to ekspedientka Jej powiedziała, że stanik kupuje się najwcześniej 2 tygodnie przed terminem, a to i tak ryzykowne bo biust na samej końcówce może urosnąć nawet o dwie miseczki :) myślę że warto się wstrzymać z zakupem :)

W 30 tyg byłam ważona u położnej i miałam 10 kg na plusie, wg mnie sporo, bo chciałam przytyć w ciąży 12-14 kg max, ale chyba się nie uda. Apetyt mam standardowy, jakoś nie zauważyłam, żeby jadła dużo więcej. Natomiast się nie ograniczam jak kiedyś i jak mam ochotę na owsiankę lub coś innego o 21:00, to ją sobie robię.

Dziewuszki a jak u was z apetytem? Ja od dziś przeszłam na diete... tą którą niektórym przesyłałam... poprostu w zeszłym tygodniu miałam tak wilczy apetyt że boję się wejść na wagę od tygodnia... i stwierdziłam że zostało mi 8 tyg i jak będę tak jeść to chyba dźwigiem dla wielorybów mąż będzię mnie wiózł na tą porodówkę...i się zaczęłam ogarniczać... i znowu z rana wymiotuje...już 2 dzień... tragedia.... :(

Ja kupiłam w Smyku firmy Viki za 35 zł. Stwierdziłam, że nie warto inwestować więcej na miękkie staniki, a poszaleję z usztywnianymi:)

no to widzę, że wyobraźnia w waszych snach was nie zawodzi;)

to ja tez kupię jeden stanik miękki na początek, ale po porodzie zainwestuje w usztywniany chyba. zobaczę. a po ile kupowałyście te miękkie i gdzie? w esotiq były po 69 zł.

Ja kupiłam sobie dziś w Smyku stanik do karmienia, też miękki. Chcę zabrać go ze sobą do szpitala. Kupiłam taki "prawie" dopasowany, tzn. jest ciut luźny - myślę, że będzie idealny zaraz po porodzie...

Ja już sobie kupiłam stanik do karmienia miękki i wzięłam taki o 2 miseczki większy, bo w miękkim chce spać, zawsze wygodniej. Ale też tak, jak Wy nie wyobrażam sobie chodzić w miękkich stanikach, więc kupię usztywniane, ale dopiero po porodzie, jak będzie wiadomo jaki rozmiar.

Co do dziwnych snów, to przypomniało mi się, że raz mi się śniło jak teściowa wyjadała mi parówki z lodówki i przestawiała rzeczy w mieszkaniu i byłam na nią strasznie wnerwiona ;)

ja tez mam dziwne sny, o porodzie jeszcze nie, ale mam inne, takie bardzo realne...
a przed chwila oglądnęlam kilka filmów na youtube o porodzie...nie polecam ;)

Joahne ja też zainwestuje w usztywniane ale czy w szpitalu będzie w takim wygodnie? Do spania też bawełniany chce mieć. Ale w życiu nie wyjdę na dwór w miękkiej miseczce :) Moja kuzynka po porodzie potrzebowała stanik o dwa rozmiary większy dlatego boje się kupować te usztywniane przed porodem skoro miałoby się okazać że w szpitalu lepiej mieć bawełniany.

Też miałam sen o porodzie i byłyśmy w nim wszystkie. Siedziałyśmy z boku, niektóre już z maluchami a inne jeszcze czekały a nasze rodziny na środku przy stołach, świętowały narodziny maluchów :) Szpital zamienił się w salę weselną :) Ja akurat byłam po porodzie i byłam tak wykończona że nie zauważyłam że małego zawinęli mi w różowy kocyk i ktoś zapytał mnie czy to na pewno moje dziecko bo w różowy to dziewczynki zawijają a ja taka obojętna powiedziałam że nie wiem, że pewnie niebieskich kocyków zabrakło.

pogoda dziś świetna, mam nadzieję, że trochę się utrzyma to ciepełko:)

ja też dziś miałam sen, że urodziłam. poród był szybki i mało bolesny. w sumie pierwszy raz mi się śniło, że rodzę. chyba na naszej podświadomości zaczynają się odbijać obawy z nim związane.

a jeśli chodzi o staniki do karmienia to ja raczej zainwestuję w te usztywniane. nie wyobrażam sobie moich piersi w miękkiej miseczce ze względu na rozmiar, zresztą nie wiem czy takie miękkie robią w większych rozmiarach? i kiedy macie zamiar kupić? chyba jakoś krótko przed porodem? i wtedy rozmiar większe niż się aktualnie posiada?

Dziewczyny no to macie ładne sny, ja ostatnio jeden ze snów zapamiętałam, bo przy okazji skopałam męża ;) nie wiem skąd w mojej kuchni były 2 osoby, które wyjęły mi cukier i rozsypywały go, ja w tej złości zaczęłam kopać męża, aż się biedak obudził i pytał dlaczego?

Wczoraj zrobiłam zamówienie w Gemini na dniach powinno dojść.
Stwierdziłam, że dokupię sobie jeszcze koszulę do karmienia i chyba wszystkie rzeczy potrzebne będę miała, no chyba, że Wy mi o czymś jeszcze przypomnicie.

Pogoda dzisiaj wspaniała, może czas poleżakować na balkonie :)

Miłego dzionka

Super, to spróbuję dziś podjechać do Ikei i zobaczyć i jak będzie to kupię to łóżeczko. Wielkie dzięki.

Malduję się w nowym wątku:)

Ja ostatnio też miałam sen o porodzie, a właściwie o jego braku:) Byłam już w szpitalu i tam dopiero miałam skurcze przepowiadające i dalej nic, a lekarze kazali rodzić:)

Justi co do łóżeczka z Ikei, to wczoraj tam byłam i je kupiłam w promocyjnej cenie. Dzisiaj na stronie szukałam info o jakiś innych promocjach i rzeczywiście nie mają tej promocji na stronie, ale łóżeczko w promocji jest do 10.10.

Lyneth śmieszny sen ale już taki co raz bardziej realistyczny... moja wyobraźnia w ciąży jest nadzwyczajna... takie sny co ja miewam to nigdy ich nie miałam...ost pół nocy byłam kapitanem statku pirackiego i z przepaską na jednym oku, w białej koszuli z żabotem biegałam po statku, wspinałam się po tych sznurach i dowodziłam zgrają cuchnących piwskiem piratów lol obudziłam się z takim uśmiechem na twarzy że ho ho głupszego snu w życiu nie miałam :)

Co do promocji to dziewuszki byłam dziś w Kauflandzie i są promocje na proszek Lovela do kolorów i do białego 1,8kg przecenione z 21,99zł na 15,99....oraz płyn do prania Lovela do kolorów i do białego też z 21,99 na 15,99zł...patrząc na opakowania wychodzi na to że z butelki płynu zrobi się kilka prań więcej niż z opakowania proszku...ja więc zainwestowałam w płyny...zwłaszcza że prałam nimi wyprawkę i rzeczy są fajne :)

Inne tematy z forum

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...