mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

Oto nasza lista :
LISTOPAD:
02/11 Ageska - córeczka / Redłowo
02/11 amadea99 - córeczka
02/11 Agula - synek
04/11 mondar - synek
04/11 cudzik
06/11 Dorotka86 - synek
08/11 anka165
09/11 Tinneraa - córeczka i córeczka / Wejherowo
09/11 mazar - synek / Kliniczna lub Zaspa
11/11 Ania - synek
11/11 Asiulka86 - Synuś
12/11 Cleanna - chłopak / Zaspa :)
13/11 agam205 - Syn
14/11 Kiki80 - córeczka / Swissmed
14/11 Lollipop - synek
15/11 kaja_84 - córeczka / Wejherowo
16/11 mamazosi - chłopak / Zaspa:)
19/11 MAMA LISTOPADOWA
19/11 MarcysiaS - córeczka
20/11 sweetangel171 - synek / Kliniczna albo Zaspa
20/11 Katka_Gdynia - synek Franuś / Redłowo ew. Zaspa
20/11 dorcia_86 - synek / Redłowo
21/11 MamaMichalka - Synek - Michałek :) / Wojewódzki
25/11 lyneth - synek
30/11 happymum87 - córeczka / Swissmed
30/11 menri13 - córeczka

GRUDZIEŃ:
01/12 amaria87
03/12 Iwona84 Zuzia Redlowo/Wejherowo
04/12 jednorozec - córeczka/
04/12 muszka - synek
05/12 Katya - synek / Zaspa
06/12 AAbym - synek / Zaspa
06/12 Puchatkowa - synek / Wejherowo
06/12 agnieszkaj
06/12 agnieszka25
06/12 muzynia - córeczka / Zaspa
07/12 aagusias81 - córeczka / Redłowo
08/12 Asiula85
15/12 filipinka - chłopak / Wojewódzki
18/12 Paniqa
18/12 joahne - córeczka / Kliniczna
20/12 perfectangel - synek / Wejherowo
26/12 Delie
30/12 Justyna

tu link do poprzedniego wątku
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=495823&c=1&k=160
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie listopadowo-grudniowe 2013 (11)

hej dziewczyny oj bardzo dawno mnie tu nie było. jak tam czy ktoras się już rozsypala :). ja nadal wg zaleceń lekarza lerze biore luteinke i sciskam uda by maly nie wyszedł choć to trudne bo brzuch oprócz tego ze zdnia na dzień rosnie to opada zaczynają mnie bolec kulsze jajniki . torba nadal nie spakowana. w czwartek mam wizyte kontrolna wiec zobaczymy czy czas już się pakowac

Agusias81 widze ze w redlowie rodzisz zeszlym razem tez?? Jak tak to co spakowac bo ja chyba tez w Redlowie bo najblizej ..

hej,
chciałabym do Was dołączyć, termin na 26.11.2013r., córka, planuję rodzić na Zaspie.
Pozdrawiam!

Sorry dziewczyny ale a lista to przegiecie!:) Ja mialam jedna mala torbe do ktorej spakowalam siebie i rzeczy dziecka. W domu mialam tylko reklamowke z dwoma kompetaminciuszkw w razie czego i rzeczy na wyjsie dla siebie ale to maz przyniosl w dniu wyjscia dopiero.

maria2013 - zgadza się, na dzisiejszych zajęciach była wizyta na porodówce. Całkiem ładnie tam jest :D.
Jutro tens i przychodzimy do sali ćwiczeń. Ja idę na sportowo, bo zawsze wygodniej.

Witam wszystkie mamusie, z chęcią się dopisze do Was :-)
Termin mam na 12.12.13 ,córeczka ,rodzic planuje raczej w Redlowie

happymum nie ja bylam u tego drugiego sprawdzilam teraz na usg, ta wizyta trwala max 8 min.. bylam mega nie zadowolona i moj maz tez , reklamuja sie ze super sprzet itp dlatego w ostatniej chwili zmienilam zdanie i tam sie udalam a mialam isc do Malyjasiak zalowalam strasznie , gdyby kasy mi nie bylo szkoda to poszlabym wtedy jeszcze raz wlasnie na dabrowe.. wiecej mowil jak bylam na usg darmowym w auchan ze najlepiej przyjsc do niego tak w 28 -30 tyg pewnie zeby zachecic..bo w auchan nie bylo widac twarzy bo bylo za wczesnie, to poszlam i bylam mega zla ze kase stracilam , ale ogolnie gdyby mial wlaczone na tym 3 d to by bylo widac a bylam wlasnie w 30 tyg ciazy..no nic jeszcze 6 tyg poczekam aby zobaczyc mala ;P

do dziewczyn ze sr na klinicznej- byliście dziś na sali porodowej? czy jutro są zajęcia z tens-a i czy obowiazuje strój do cwiczeń czy jutro tylko wykład?

Jeśli chodzi o dobrego lekarza do usg polecam dr. Zabula (syna). Ma stronę internetową, przyjmuje w Gdyni i Gdańsku.

Do rzeczy na porodówkę można dorzucić książkę, i cukierki landrynki lub lizaki. Generalnie nic nie pozwalają jeść a poród może trwać strasznie długo. Pamiętam że chyba nie byłam nigdy taka głodna jak po porodzie.

Joahne - dzięki! zdrowieje chyba, choć dziwne to, żeby leżąc w łóżku złapać gardło... chyba za dużo wietrze, ale jest mi ciągle gorąco i duszno, normalnie rozpala mnie od środka i taka osłabiona się czuję.

Iwona - my kupiliśmy materac lateksowy firmy Hevea Medica. Bardzo polecała mi go moja koleżanka, której drugi maluch już na nim śpi; a mi zależało na materacu antyalergicznym, bo mąż jest alergikiem i boję się, żeby nasz maluch nie odziedziczył tego po nim, a gryka-kokos może uczulać.

Asiu witamy na forum Ciebie i Bliźniaki :)

Dziewczyny, ja jeszcze nie mam żadnych skurczy i w sumie nic mnie nie boli. Jedyne co, to mały się strasznie wierci i rozpycha. Szczególnie aktywne są małe nóżki :)Ja to się trochę boję, że w ogóle nie będę czuć żadnych skurczy, jak dziewczyna z którą leżałam na patologii, że od razu mi wody odejdą i będzie panika ;) Na wszelki wypadek też już się spakowałam do szpitala.

Witamin na razie żadnych nie kupuję, zobaczę, co powiedzą w szpitalu i co poleci mój pediatra.

Joahne, ale masz ogromną listę! Nam na SR na Zaspie podali zdecydowanie mniej.
Ja się tak spakowałam, że jedną torbę mam dla siebie, bo po porodzie ubierają maluszka w swoje szpitalne ciuszki. Drugą mniejszą, mam spakowaną z rzeczami dla malucha, na drugą dobę, albo zostanie od razu, albo na drugi dzień mi mąż dowiezie, a trzecią torbę mam spakowaną na wyjście i zostaje w domu.

Ja Wam mogę napisać listę, którą podała nam położna na Zaspie. Tam wszystkie niezbędne artykuły higieniczne dla kobiety dają i nie trzeba mieć swoich. Oto lista:

Dowód osobisty
Karta ciąży - KONIECZNIE z dokumentem grupy krwi i wynikiem badania HBS. Trzeba też dołączyć wynik posiewu moczu, jeśli jest nieprawidłowy.
Dane położnej środowiskowej - byłoby dobrze od razu podać.
Koszula lub T-schirt za pupę do porodu
Majtki siateczkowe lub swoje
Koszule do karmienia
Stanik do karmienia - rozmiar większy niż obecnie
Sztućce, kubek
Kanapki, woda mineralna niegazowana
Wkładki laktacyjne
Skarpetki
SWOJE LEKI - jeśli któraś na stałe przyjmuje, np. euthyrox
+ standardowe rzeczy jak do szpitala - klapki, szlafrok, kosmetyki itp.

Dla Dziecka:
Pieluchy jednorazowe 1 paczkę
średni ręcznik
śpioszki
rożek
3 kaftaniki
2 -3 pieluszki tetrowe
1 pieluszka flanelowa np. do podłożenia pod główkę
skarpetki
niedrapki

Resztę rzeczy zawsze może mąż dowieść następnego dnia. Położna mówiła też, żeby nie pakować ogromnych toreb i walizek, bo nie ma później miejsca w sali i panie upychają pod łóżkiem i wiecznie czegoś w tych torbach szukają ;)

3D robiłam w 28tc i według mnie warto :) Bardzo fajna pamiątka. U mnie też mały się ruszał mocno to lekarz przełączał wtedy na 2D, bo na 3D nie było widać za bardzo, ale buziulkę mam w 3D. Faktycznie lepiej zrobić trochę wcześniej, jak dziecko jest mniejsze, usg będzie wyraźniejsze.
Ciekawe jak Tinnerra, może faktycznie już urodziła :)

Wino bez % smakuje dokladnie tak samo jak tez z %, cala moje rodzina to stwierdzila, byli w szoku ze niczym sie nie rozni. takze smialo mozna je pic, tak samo pare rodzajow piw ktore sa naprawde pycha:)

a czego mi brakuje? tatara, pysznego, swiezego tatara... uwielbiam to:)

nie wiem jak jest w innych szpitalach ale na zaspie ubieraja w swoje ubranka dziecko po porodzie wiec nic dla niego nie trzeba miec przy sobie, jezeli komus zalezy zeby ubrac w swoje ciuszki to mozna zapakowac do rozka i caly zestaw dac zanim wszystko sie zacznie, mysmy to mieli w pokrowcu od rozka, ale okazalo sie zbedne. w ogole wielu rzeczy ze soba nie wezme a czesc wezme w wiekszej ilosci, napewno pieluchy, moj maz musial za kazdym razem sporo ich przywozic wiec wezme tego bardzo duzo:)

AAym, mysle ze na razie mozesz calkiem wstrzymac sie od kupowania jakichkolwiek witamin dla malucha.

Witam nową koleżankę i gratuluję bliźniaków :)
Joahne - dzięki za ściągę, na pewno też skorzystam :)
To mówicie ze te witaminy D i K lepiej kupić osobno?

Ja robilam 3d w 30 tc, ale nie polecam, bo słabo widać cokolwiek, bo dziecko juz jest duze, a do tego nasz maly ruszal się niemilosiernie, lepiej zrobić wczesniej

MM, koszt normalnej wizyty u dr Boćkowskiego - 200 zł. Ja płącę 250, bo to ciąża bliźniacza. Z tego co wiem, to wielu lekarzy bierze więcej za ciąże bliźniaczą. Ja nie czekałam długo na pierwszą wizytę, bo byłam umówiona niejako przez swojego poprzedniego lekarza, ale z relacji koleżanek wiem, że trzeba umówić się na ok. 3-4 tygodnie wcześniej. Tel. do Klifmedu, gdzie przyjmuje lekarz- 727-662-926, umawia pielęgniarka- położna z recepcji, która zajmuje się też zabiegami, pobieraniem krwi, mierzeniem, ważeniem, itd. Atmosfera w gabinecie naprawdę godna polecenia, sprzęt bardzo nowoczesny. Dla mnie ważne było to, by lekarz prowadzący ciążę pracował w tym szpitalu, w którym będę rodzić, on daje skierowanie, raczej wtedy nie ma czegoś takiego, jak odsyłanie do innych szpitali, a poza tym szpital na Klinicznej ma bardzo wysoką referencyjność, czyli jest przygotowany na wszystkie najtrudniejsze przypadki.

Asiu - a jaki jest koszt wizyty u dr Boćkowskiego? I czy są długie "kolejki"?

Joahne, dzięki za sugestie, brzmi to bardzo sensownie... Mnie najbardziej przeraza ta niewiadoma, te kwestie techniczne, co, gdzie, jak, potem jak będe sama z maluchami na sali, czy dam radę je karmić piersią, jak z bólem po...

Asia tak mówiła pani madej na szkole rodzenia aby już na porodówkę wziąć jeden komplet ubranek dla dziecka, podkład na łóżko, podpaski poporodowe, pampersa, stanik do karmienia, wkładki laktacyjne - tak żeby od razu po porodzie to było przygotowane bo tatusiowe zakręceni będą żeby szukać w innych torbach. zresztą po porodzie jest się dwie godziny z partnerem w tej sali poporodowej i od razu to będzie potrzebne. więc lepiej żeby facet nie szukał w drugiej torbie (bo bez sensu brac wielką torbę ze wszystkim na porodówkę).

Planowo jest 12 spotkań po ok. 1,5 godz., ale wyjdzie chyba mniej, bo 10. Zajęcia są popłudniami, w dwóch grupach - o g. 17. i 18.30. Trzeba się zapisać wcześniej telefonicznie - J. Madej - 502-156-827.

Trzeba być raczej po 22. tc, wcześniej nie przyjmie położna, zawsze się pyta o to, no i nie ma to sensu.

jestem mamuską styczniową i mam do was pytanie o SR na klinicznej, ile i jak długo trwaja zajecia?

Och, Joahne, jesteś świetnie przygotowana... Z tego co wyczytałam u Ciebie, to masz osobno rzeczy dla dziecka już na salę porodową, tak? O, to ja to muszę przepakować, bo mam wszytsko razem, tzn. ubranka dla dzieci razem, a przecież nikt nie będzie mi szukał w mojej torbie..

Ja mam spakowaną torbę dla siebie - ze szlafrokiem, kosmetykami, klapkami, piciem - na salę porodową lub na patologię, na której pewnie dzień, lub kilka wcześniej wyląduję, bo pewnie będzie cesarka, taki jest plan przynajmniej, a w drugiej dużej torbie mam spakowane wszytsko dla siebie i dzieciaczków na potem już, rzeczy na wyjście przygotuję wcześniej w domu, by mój partner przywiózł je już jak będą potrzebne...

O matko ile tego jest.... w sumie lista super opracowana, dokładna i bez zbędnych gadżetów ale jest tego tyle że w sumie nawet nie myślałam że tyle się tego uzbiera a jednak....

Inne tematy z forum

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Jak mieszka się w Wejherowie? (34 odpowiedzi)

Być może będziemy musieli wyprowadzić się z Gdańska w okolice Wejherowa, bo mąż dostał dobrą...

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...