mamusie wrzesień-październik 2018 cz.3

crazy. 2.09 (chłopiec)
~_S_ 2.09 (prawdopodobnie dziewczynka)
~Anna 9.09
Marlen 05.09 (dziewczynka)
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09 (dziewczynka)
~żyrafa 14.09
Magda 24.09 (chłopiec)
Zochna 01.10
domi.x 02.10 (chłopiec)
Marta 28.10 (dziewczynka)

link do starego wątku http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-wrzesien-pazdziernik-2018-cz-2-t828339,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Teraz jestem u mamy dwa tygodnie, wiec tutaj ma super bo jest wozek i w ciagu dnia zasypia w wozku sam, trzeba go troche powozic. Ale mam nadzieje,ze to bedzie dobry wstep do usypiania samemu w lozeczku w domu:D W ciagu dnia je co 4 godziny, a wieczorem to tak 18-19/23-24/4/6 :d niedlugo ebde chciala go gubic o 4 zeby wstawal dopiero o 6. Wstaje tak 7:30 ale do 9 robi sobie jeszcze krotka drzemke. Potem o 10 je i drzemka tak do 13 stej:D:D Kolejna tak ok. 16-17 krotka, bo po 18 domaga sie juz mycia i spania i najczesciej wlasnie chwile po 19 juz spi:D W niedziele wracamy do domu,to maz bedzie go przyzywczajal do zasypiania samemu wieczorem. Ale jestem b.zadowolona bo byli znajomi wieczorem i co prawda maly dlugo nie mogl zasnac, ale lezal sam w wozeczku i sie mopsikowal, w ogole nie plakal. Czyli imprezowe dziecko bedzie:D

Czyli Kosma jak Igor ma z tymi kupkami. Okejka :)
A powiedz jak i nauka usypiania ci idzie?
Ja jestem bardzo zadowolona Igor juz za kazdym razem usypia sam w łóżeczku. Do tej pory byl cycus po kazdej drzemce potem czas aktywny i znowu spanko (40min) ale ostatnio tez z karmieniem sie przestawił nie je co 2godz (bo tak sie domagał w dzien) a co 3 a nawet 4. W nocy najczesciej 19/22/3/7

U nas Kosma przewaznie robi codziennie, ale zdarza sie tak,ze robi kilka dziennie a i zdarza tak, ze robi raz na 3 dni. Jest to w zupelnosci normalne,poniewaz po 6 tygodniu zycia ilosc kup dziennie nie liczy sie jako skladnik najadania sie niemowlaka, poniewaz zarowno kilka kup dziennie, jak i jedna na tydzien jest norma, wg. najnowszych danych.

Ja mam wozek Bebetto Holland i sobie chwale, rpzede wszystkim bardzo sterowny, lekki. Troszke obszerny to fakt, ale po zlozeniu zajmuje malo miejsca:D

Ja dalam rotawirus (bo ze strasza 2razy bardzo to przechodzilam)i teraz jakos dla mojej może spokojniejszej głowy wzielismy ten rotawirus chodź wiem ze nie chroni szczepienie nas całkowicie :/ i 6w1, pneumokoki sanwpidowskie i no niewiem co z tymi menigokokami kurde tez. Jakiegos konkretnego planu nie moge ustalic a pediatra mowi ze moja decyzja co wybiore. Sama nie wiem. Pierwsza dawke 6w1 i rota mielismy w 7tyg kolejna bedzie w 16tyg. Dalej niewiem ja nie ogarniam takich terminow to pediatra zawsze przypomina heheh :)
Ania no to ciekawe kilka dziennie to zupelnie inaczej niz Igor.
Jak nie robi dziwn czy 2 nie wyglada na takiego co by mu to przeszkadzalo. Bąki sa codziennie.
Jutro mam pediatre bo kontrol glowki (wielkosci) mamy i zobaczymy czy mu łepek urósł jeszcze i mamy sie martwic czy spoko jest. Zapytam o te kupki

Madzia my mamy bebetto po starszej córce i też czekam kiedy będę mogła kupić jakąś normalna spacerowke. Słyszałam dużo pozytywnych opinii o wózkach Adamexa ;-)
U Nas mm, ale zdążyły się pojedyncze dni gdzie kupki nie było, a było też takie gdzie były 3...
Co kraj to obyczaj i każdy mówi inaczej, więc ja już nie wiem na co szczepić... Dziewczyny jakie szczepienia u dzieci już mialyscie i jakie jeszcze planujecie prócz obowiązkowych oczywiście ;-)

Crazy moja nadal wali kilka kupali dziennie.

Ja mam riko nano. Jestem mega zadowolona z gondoli póki co bo jest duza i głęboka. Mlody ma duzo miejsca, buda porządna przy wiatrach albo na zimę przy sniegu bedzie super. Koła pompowane wiec plyniemy po kazdej powierzchni :) minus za wage bo lekki nie jest ale mam tylko 10schodków i daje rade zniesc a sporotem wciągam. Spacerowke dopiero na wiosne planuje używać mam nadzieję ze tez bede zadowolona. I tez kupilam na olx uzywke ale stan super.
A ja mam pytanie jak czesto robią kupkę wasze maluchy pytam szczegolnie o dzieci na piersi? Igor ostatnio bardzo nieregularnie. 3dni bez, potem 2dni z rzędu pozniej co drugi.

Dzięki dziewczyny za rady :) Trochę mi lepiej na sercu ;) Zacznę odciągać na moc moje mleko żeby już nie dokarmiać małej mm

Marta my tylko na cycu-na początku wisiało Maleństwo na cycku sporo, ale to był nasz czas-po 2-3 tygodniach coraz krótsze te posiedzenia były. Teraz ma 10tygodni i karmienie trwa około 10 minut w ciągu dnia (Co 3 godziny), w nocy troszkę dłużej,ale zdarza się tylko jedno karmienie.
Madzia my mamy Jedo po starszym dziecku-szału nie ma, czekamy już na spacerowej,bo ta mamy lepsza.

hej dziewczyny, mam pytanie o wozki.. jak sie wasze sprawuja?? musze przyznac, ze chcialam trooche zaoszczedzic, kupilam na olx, polska marka, wygladal na zadbany, ale w praktyce okazalo sie, ze po kilku spacerach kiepsko z jego stanem :/ na szczescie majatku nie wydalam, ale chce kupic nowy tylko teraz nie wiem jaki? co polecacie? widzialam ladne modele z riko, ale wiem, ze wyglad to za malo. polećcie cos prosze.

Właśnie się dokarmiamy mm na noc szczególnie ale i w dzień. A dziś jak wypila 50ml odciagnietego to spała 3h wiec napewno się najada moim mlekiem tylko
z piersi ciężki jej tyle zjesc :/

Rozmiar z Lidla 50/56, ale ogólnie już 62. Rozmiar 68 jest liczony na 6 miesiecy więc do Świat raczej jeszcze 62 ;-) chyba, że ktoś ma duże maleństwo. Laura ładnie trzyma głowę jak noszę ja w pionie, ale na macie chwilę, podnosi, chwilę się kręci i ogląda świat. Również odkrywa ręce i próbuje coś sięgać.
Karmimy się mm, ale może ściągaj sobie pokarm do butli? Przynajmniej na noc. U nas mała po zjedzeniu 150ml na noc o 19, śpi co najmniej do 1, a zdarza się do 2:30

Marta u mnie maly tak mial. Szczegolnie w nocy,to karmilam go w samej pieluszcze, zeby mu chlodniej bylo i dodatkowo mokra chusteczka byl caly czas ocierany. Troche pomagalo,ale okazalo sie ze u nas maly poprostu je 10 min z jednej piersi i jest super najedzony i nie ma sensu go budzic

Hej dziewczyny a powiedzcie jak karmicie? Piersią? Mlekiem modyfikowanym? A może dokarmiacie? I jak sobie radzicie na piersi? My pierwsze dwa dni prawie nie mieliśmy pokarmu ale teraz już leci super :) Tylko mała zasypia przy cycku i generalnie cały dzień mogłaby siedzieć przy cycu... A przez to zasypianie nie najadą się i mimo ze siedzimy godzinę przy piersi na koniec i tak wjeżdża butla :( Strasznie to demotywujące... Budzę ja na wszystkie sposoby ale i tak w końcu przysypia. Macie jakieś rady? Czy potrzeba czasu ? Mała ma 10 dni dzisiaj może jak laktacja się unormuje tak za miesiąc około będzie już lepiej

Kosma nosi 62/68 zalezy od sklepu. Smyk to 62 obecnie, pajace z allegro to 68. Kaftaniki ibecnie 62 ale na swieta kupilam mu juz 68. No a lidl to ciagle 50/56 :) ale oni maja numeracje zanizone. Podobno w 2-3 miesiacu zaczyna sie dopiero produkcja sliny w takiej ilosci w jakiej juz powinna byc i niektore dzieci dopiero ucza sie z nia radzic. Ale wydaje mi sie,ze ten slinotok moze zwiastowc zeby,moze nie jakos szybko ale szybciej niz pozniej. Kupilam mu taka szczoteczke do dziaselek i jak mu je masuje to widac,ze mu sie lepiej robi. U nas maly zabawkami jako tako malo zainteresowany, woli jak sie nad nim stoi i mowi do niego,jak sie wtedy smieje w glos:)

A czemu tak sie slini? Na ząbki juz?? Igor to w zabawie taka pianke robi na ustach czasami. Zaczyna tymi raczkami ooperować coraz bardziej kuma ze to jego rączka dotyka zabawki. Lubi w lozeczku jak puszcze mu karuzele i gada do niej i wlasnie tracą rączką.
Mate to dziadki pod choinke chcą kupić to juz poczekamy.
W leżaczku posiedzi chwilę i tez do malpek na pałąku zagaduje :-)
Jaki rozm ciuszkow nosza wasze dzieciaczki? U nas 62 teraz juz w większości. Chce kupic jakies body albo caly strój świąteczny i zastanawiam.sie czy za miesiac to juz bedzie 68 czy 62dalej :-/

U nas patrzyly na plan porodu,czytaly i sie stosowaly-co mnie zdziwilo bo myslalam,ze to taki o sobie papierek,ale jednak nie. Rodzilam na Zaspie. Mi mata sie przydaje,jak jestem sama z malym-bo wsadze go tam i mam spokoj,nie musze nosic. Albo do bujaczka. Losma glowke trzyma ladnie, kilka minit potrzyma i piszcza i sie denerwuje. Tak juz od miesiaca,wiadome na poczatku krocej trzymal. Mi polozna mowila zebym go nawet z 5 razu dziennie na brzuszek kladla cwiczyc glowke. Ja jestem u mamy od tygodnia i maly ma taki problem z zasnieciem- bo normalnie to maz go usypia i cos mu sie nie zgadza w tym rytualne:( usypianie trwa czasami z 2h. Za to wczoraj byly znajomi i maly lezal w wozku,wieczorem, sam i tak sobie usnal:) kochane dzieclo. Za to slini sie jak glupi,kupilam mu sliniak a w czwartek w nocy to mi sie zadlawil slina:o cos mnie tknelo ze sie przebudzilam akurat wtedy i szybki obrot na brzuch i uderzeni w plecy:o troche strachu bylo i do tego teraz spi ze mna bo mam schize z ta jego slina:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tez zrobiłam plan porodu ale nie byl potrzebny. Rodzilam na zaspie. O wszystko pytali sami. Informowali na bieżąco.

Dziewczyny jak ćwiczenia trzymania główki na brzuszku? Igor chwilę chwilunie wytrzymuje i mu sie łokcie rozjezdzaja :-) kilka razy tak próbujemy i juz nerwy. Uda sie wiadomo ćwiczeń potrzeba. No i próbuje rączką sięgać zawieszki, ale to wczoraj pierwszy raz widzialam ze zakumal ze to jego ręka miesza w tych zabawkach. Skupienie na twarzy. Zezik :-)
ciągle nie mam maty, taki wybor ze niewiem co kupić.

Ja miałam zrobiony, ale nie zabrałam. Rodziłam w Redlowie i szczerze mówiąc nikt mnie o plan nie pytał i nie zadawał pytań w przód. Jeśli zaistniała potrzeba to pytali na bieżąco :-)

Dziewczyny, powiedzcie mi, bo mąż mi nie daje spokoju - miałyście plan porodu? Jak to wygląda z omawianiem go? Położna rozmawia czy raczej rzuca okiem i wyśmiewa? Warto go robić, jakoś ogólnie czy szczegółowo? Nie chciałabym wyjść na jakiegoś "dziwaka", że zawieram takie, a nie inne punkty...

Inne tematy z forum

szkola podstawowa nr 80 i numer 5 na Zaspie - proszę o opinie (21 odpowiedzi)

Czy ktoras z Mam zechcialaby sie wypowiedziec na temat tych szkol .z gory dziekuje :)

czy zdarza Wam się dać klapsa swojemu dziecku? (220 odpowiedzi)

Mam dwuletniego synka i wydaję się mi, że ostatnio sprawdza on moją cierpliwość głośnym krzykiem,...

Coś dziwnego..? Kilka czarnych włosów u dziecka (blondynki).. (32 odpowiedzi)

Dzisiaj zauważyłam u córki kilka włosów czarnych.. jakieś 10 (?) a jest naturalną jasną...