mamusie wrzesień-październik 2018 cz.3

crazy. 2.09 (chłopiec)
~_S_ 2.09 (prawdopodobnie dziewczynka)
~Anna 9.09
Marlen 05.09 (dziewczynka)
~MS 10.09
Karo_lajna 12.09 (dziewczynka)
~żyrafa 14.09
Magda 24.09 (chłopiec)
Zochna 01.10
domi.x 02.10 (chłopiec)
Marta 28.10 (dziewczynka)

link do starego wątku http://forum.trojmiasto.pl/mamusie-wrzesien-pazdziernik-2018-cz-2-t828339,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

mama podejrzewam,ze w wozku by spal ale 5 pietro bez windy:( ten tydzien ma byc cieply to nie bede wnosic do mieszkania wizka ale juz w nastrpnym to wniose gondole. Wczoraj juz lepiej zasnal:)

(nie)calkiem nowa a proboalas wystawiac go w gondoli? U nas Mlody w dzien spi tylko w wozku wiec ide na chwile na spacer a pozniej stawiam go w wozku na tarasie. Jak jestem u rodzicow to robie podobnie z ta roznica ze musze wtargac gondole na 3 pietro :) nawet jak pada to naciagam folie i tak sobie spi 2-3 godziny. Niestety u nas slabo wyglada spanie w dzien a lozeczku nie mam na niego sposobu po 30 min sie wybudza i juz po spaniu.
Z ta pelnia to cos musi byc na rzeczy bo nie moglam go uspic na wieczor a zazwyczaj po karmieniu odkladam go do lozeczka i spokojnie zasypia.

Dziewczyny dobra wiadomosc-po 2 miesiacach laktacja sie ustabilizowala i wloncu moge spac bez stanika:):) jaka wygoda:) u nas maly ostatnio ma ciezkie wieczory. Z trudem zasypia - usypianie trwa ponad 1h, potem budzi sie co 30 min,1h:( walczymy walczymy. Mam nadzieje,ze to tylko ze wzgledu na pelnie i ze mu przejdzie. W dzien znowu spi malo,bo pada i nie moge wystawiac go na balkon. Zauwazylam ze w foteliku samochodowym potrafi dluzej pospac,ale z drugiej strony nie chce go tyle w foteliku trzymac bo wiadome dla kregoslupa to nie jest dobrze.

Hej Dziewczyny:-)
Leci ten czas niesamowicie. U nas już zaraz 7tygodni:-) Jesteśmy po szczepienu, zdecydowaliśmy się na 6w1, pneumokoki sanepidowskie - Karo_lajna moja pediatra potwierdziła,że po roku możemy doszczepić jedna dawka Preveneru. A po 3mc życia bierzemy jeszcze meningokoki. Rota odpuscilismy. Biedactwo płakała przeokrutnie. Ale potem jedynie odsypiala stres. Jestem też po wizycie u gin-wszystko pięknie,nawet ćwiczyć już mi pozwolila:-) tylko zachodzić w następną ciążę niekoniecznie przez najbliższe 2 lata :-( A choroba posunięta w latach jestem i za rok planowałam. Zapowiada się całkiem ładna pogoda-jemy śniadanko i lecimy na spacerek:-) miłego dnia! Powodzenia Crazy na szczepieniu:-)

U nas szczepienie super. Kosma poplakal tylko w momencie ukłucia i chwilke po i tyle:D:D potem spał jak zabity od 16stej do 24. Ledwo go na mycie dobudziłam o 19stej ;o;o ja miałam w zeszłym tygodniu patent na małęgo - do fotelika samochodowego i na balkon. Mały spał jak zabity 4 godziny a w domu za nic nie chce tyle przespac. Dzis juz pogoda gorsza i niestety nie moglam tak zrobic;( Ja zauwazylam,ze jemu tez sie w tym dobrze spi,bo mozna pobujac - wiec zastanawiam sie nad kupnem bijaczka.
crazy brawo wy!!! trzymam kciuki za dalsze powodzenia i dawaj znac,jak tam u was.

Hejjj dziewczyny. W piątek odkupilam hustawke fp buja przod tyl i na boki jak w kolysce i Igora próbuje w tym usypiac w dzień bo plecy mi siadają i ręce mdleja bo on ciągle chce byc bujany noszony i najlepiej biegac po domu, bujac w ramionach i śpiewać i skakać. Zwariowac mozna a i tak cos nie lezy mu i płacz a a padam na pysk.
Walka straszna na poczatku jak go wkladam w tą huśtawke placze (jest zmeczony i chce spac), wyjmuje uspokajam i znowu wkladam i tak kilka razy albo i kilka naście wkoncu wymieka i leży bezbebuja placzu buja sie a oczy w pewnym momencie mu lecą i śpi.
Moj mały weekendowy sukces!!!!
Hustawka ma melodyjki ale nie męczę go. Za to jet dźwięk szumu wody i żaby w tle i ptaszki i toooo juz jest ok :-)
Fajnie zagaduje usmiecha sie ale tylko w momencie lezenia na przewijaku albo minutka po przebudzeniu.
W srode szczepienia mamy. Jak znosily wasze maluchy szczepienia?

Wode termalna to ja sama uzywam na swoja twarz, zamiast wody, bo mam skore alergiczna i wrazliwa, i potwierdzam, jest super. Ja okresu jeszcze nie dostalam. Karolajna zazdraszam tych kg. Tylko fakt,ja troche slodyczy podjadam;( ale teraz mam mocne postanowienie zeby nic a nic:D:D zobaczymy jak pojdzie

Mi polog po cc szybko minal. W 7 tygodniu bylam u lekarza,powiedzial ze wszystko ok, dal profilaktycznie siekorwanie na usg aby spr czy w srodku wszystko ladnie sie zroslo. U nas od wczoraj (nie zapeszajac) Kosma wrocil do 'siebie'. Spi juz normalnie, calymi dniami. Wystawiam go tez na balkon w foteliku i dzieki temu troche sobie spi:D:D U nas w srode pierwsze szczepienia byly. Maly ladnie zniosl:D

Do końca połogu zostało mi półtorej tygodnia, po 4 tygodniach dostałam okres, aktualnie się kończy. Byłam w międzyczasie u ginekologa sprawdzić blizne i obkurczanie macicy, bo u mnie to wolno idzie i blizna już się w środku ładnie zagoila, z zewnątrz też nie jest źle, aczkolwiek potrzebuje czasu by zblednac. Co do kilogramów to z 16 spadło mi 12 po 4 tygodniach. Aczkolwiek nie pije gazowanego i nie jem słodyczy, bo chciałabym zgubić więcej niż przybrałam w ciąży.

Coś musi być z pogodą ciśnieniem, albo faza księżyca - nie wiem, ale moja Laura też od paru dni w dzień podsypia chwilę, wybudza się, na szczęście w nocy śpi. Bioderka mamy w poniedziałek. Mała jak skończyła miesiąc to miała równo 4kg, waga urodzenia 3100g, a najniższa 2900g, karmiona mm. Posiedzieć trochę w bujaczku, kupiliśmy wczoraj mate więc na macie też chwilę polezy, troszkę na brzuszku, trochę pod karuzela, trochę na rękach, spacer i dzień jakoś leci. Nie wiem kiedy ten miesiąc zleciał, mam wrażenie, że mała jest z Nami od zawsze. Starsza siostra z dnia na dzień bardziej przyzwyczaja się do Laury, podaję pieluchy, zagaduje ja jak płaczę i dzieli się naklejkami więc zaakceptowała siostrę jako członka rodziny ;-)

Aaa wiecie co jeszcze jesli zmagacie sie z tradzikiem to wyczytalam i stosuje wode termalną. Spsikuje buzię mlodego wodą termalną naprawde jest efekt po kiku dniach nie jest takie zaognione. Wiec psikam dalej pediatra zdziwiona bo nie słyszała ale jak najbardziej nie zaprzecza i mozna psikac. Kupialam w gemini firmy uriage i spoko ciesze sie ze jest postep w gojeniu. Bo naprawde Igor ma na czole brodzie polikach ciut zeszlo na ramiona i głowę.

Hejj mało kto juz tu zaglada :-(
Marlen dobrze ze sie odezwałas grzeczną masz dziewczynke to fajnie. Mój to czort płaczliwy heheh ale w dzień potrafie go ogarnać w miare dajemy rade płacze i owszem ale to lezenie poł nago na przewijaku jest super dla niego tak sie smieje gada piszczy :-) kochany jest.
W badaniu kupy wyszła nie tolerancja laktozy ciut ciut ale dr dała nam delicol zeby było mu łatwiej trawic itd, i dicoflor tez daje bo pojedyńcze nitki krwi w kupie były wiec troche go wspomagam ;-) plus ten bobogast na lepsze bączkowanie (chodz z tym nie ma problemu) ale dr kazała tydzień mu to wszystko dawać i zobaczymy czy ten jego szał płacz wieczorny uspokoi sie (najgorzej 17-20 do usniecia jest w tym drzemka na rekach max pół godz kapiel wszystko w płaczu szale darciu sie) i czy go nosze lulam sciskam lub kłade do łożeczka samego płacz jest taki sam. sie zobaczy jak po tych wszystkich kropelkach bedzie.
wogóle to nie zbyt wygodne jest to aplikowanie mu wszystkiego bo wszystko w trakcie jedzenia po albo przed i miotam sie z cyckiem mleko kapie bu kropelki odliczam ten niecierplliwy hehe
jutro usg bioderek mam, i krew musimy pobrac młodemu.
podobno od nastepnego tyg pogoda ma sie rypnąć szkoda bo pieknie jest codziennie korzystamy i spacerujemy. chociaz jak padac nie bedzie to ubierzemy sie cieplej i na troche bede chodzic napewno (głowa mi odpoczywa bo on smacznie spi nie płacze ;)))
pozdrawiam

a własnie a jak wy po połogu juz?? u mnie spoko dobrze sie czuje nie krwawie juz wcale nie boli mnie nic kilogramy zgubione tylko wizyte u gin mam dopiero 5go listopada, a współzyc juz bym chciała :P a wole zeby gin najpierw obejzała mnie :D

Czesc dziewczyny! Dawno nie pisalam, a zauwazylam ze jak wczesniej napisalam to nie zostalo wyslane. Ja dzisiaj rowny miesiac po porodzie i caly czas probuje ogarnac jakas rutyne bo mala ma rozne pory budzenia i rozne zasypiania. Czasami budzi sie o 6, a czasami o 8, zasypia tez czasami o 20 a czasami o 24. Ja z checia bym przystanela na tym 8-20 ale chlopak sie budzi o 6, i tez idziemy spac o 22, a uspic ja to tez wyzwanie bo przed spaniem to jest 2 razy karmienia i dwa razy przebierania, w nocy to samo. Dobrze ze w nocy tylko raz sie budzi, ale za to na 1,5 godz. A najlepsze jest ze ja to zasypiam razem z nia... to znaczy ze najpierw ja sie przebieram w koszule a pozni9ej ja przebieram bo mozliwe jest ze ja zasne szybciej od niej a usypiam ja w naszym lozku. Wnocy jak juz zdecyduje sie zasnac kolo 4-5 to tez juz u nas. A tak to staram sie ja przenosic do lozeczka. Straszny czyscioch z tej mojej kluski. Jeszcze nie skonczy sikac juz obwieszcza swiatu ze pieluche trzeba zmienic. Jak spi to nie ma problemu. Tylko ostatnio jakos ma problem ze spaniem w dzien bo do tej pory spoala dobrze 3-4 godz jak zabita. Teraz tylko tak spi na i po spacerze a w domu tylko jakies 30 min przy i po cycu. I ostatnio tez ma jakies placzliwe przygody z brzuchem, ale jeszcze tragedii chyba nie ma. Ogolnie to grzeczna dziewczynka, ale przytulas straszny i tylko na rece. No ale jak potrzebuje to nie mam wyjscia :D Na spacery chodzimy co drugi dzien (jeden dzien zeby mama odespala z dzieckiem, drugi na spacer) tylko ok. 2 godz bo chyba w ciazy i przy porodzie cos mi sie na dole kregoslupa albo biodrze naciagnelo i mam strasznie slaba noge ze stanac na niej nie moge. Wczoraj byla polozna u nas, i Helenka wazy 4,5 kg. czyli od wypisu ze szpitala przybrala 800g. Ma dlugie nogi ze mam problem z pajacami, bo rekawy za dlugie a nogi krotkie. I tez ma tradzik. Wysypalo ja jak nastolatke :D Czolo, poliki, brode, czyje, dekolt. Mam tylko przemywac przegotowana woda i tyle. Pepek odpald ladnie tez rowno 2 tygodnie po porodzie. Tez tylko woda przemywany byl.
No w skrocie to chyba tyle narazie :D Pozdrawiam was wszystkie!!

U nas to samo Anna. Kosma w pt konczy 2 miesiace i o ile nic przesypia ladnie tak w dzien robi krotkie 30 min drzemki.I tak jest od ok. 1.5 tygodnia. Na spacerze spi ale w domu to nie. A o 18 jest juz marudny bo zmeczony. Ale tyle,ze nie placze w dzien,tylko sobie czasami marudkuje. Crazy jak u Ciebie?

1kg w miesiąc? Liczysz od wagi urodzeniowej czy najniższej po urodzeniu? U nas tylko 500g... Kurcze dziewczyny śmietanę macie w cyckach czy sterydy?
A wzrostu mi nie mierzą tylko obwody główki i klatki piersiowej.

Crazy jak tam Twój Marudniś? coś wyszło w badaniach? U nas od kilku dni masakra w ciągu dnia :-( w nocy przesypia ładnie, po wybudzeniu jest pogodna, a potem się dzieje - nie jestem w stanie jej niczym zająć - na rękach źle, w łóżeczku jeszcze gorzej, leżaczek ratuje sytuację na 15 minut. Jedynie spacer w wózku pozwala na dłuższy sen i spokój. Nie mam pomysłu :-( Może Wam coś przychodzi do głowy....

crazy brawo wy:D Igor rosnie jak na drozdzach widze. Uwielbiam te teksy: 'taka jego uroda' albo 'taki typ'. Ciekawe jak z ta laktoza. Sprobuj biogaja jeszcze moze. Kosma bral (to jest probiotyk, ktory tez pomaga w trawieniu) co prawda dlatego,ze od 1szego dnia bral antybiotyki,ale zauwazylam ze bardzo pomoglo mu na jelitka, z ktoymi mial problem na poczatku,bo po abtybiotykach mial strasznie flore wyjalowiona.
Ja mam spiworek,uzylam raz poki co, bo malemu za goraca w nim i sie strasznie pocil. Czekam az zrobi sie chłodniej wtedy wroce do spiworka,bo maly tez sie zaczal rozkopywac i krecic,choc znalazlam na to metode: z lidla mam poduszke do spania/karmienia (w niej srodek jest przesypywany, nie sztywny jak w innych) a mamy dostawkowe lozeczko, wiec ulozylam tak ta poduszke ze z 3strony go zabezpiecza. Takie koslawe u- Z jednej strony dluzsze z drugiej krotsze (od glowki nie ma, tylko od nozek) I jak klade Kosme spac i przykrywam to idealnie sie wpasowuje nozkami w to u i wtedy sie nie rozkopowuje oraz nie kreci az tak. U na tez w miesiac 1 kg i 3 cm. Idziemy na szczepienie za tyzien wiec bedzie wazenie i mierzenie:d jestem ciekawa jak wyjdzie.

Hej Igor w miesiac przybrał równy 1kg i urósł 5cm :-) zdrowy chłopak pediatra go zmacała zbadała z kazdej strony i mówi ze na chorego to on nie wyglada a z tym płaczem ciagłym to taki typ widocznie :-) skoro córka była bardzo grzeczna to synek musi dac w kość żeby była równowaga w przyrodzie (tak lekarz powiedziała) ha ha ha bardzo smieszne!
A zeby mnie uspokoic i ona dla sprawdzenia kazała zrobic badanie kupy (sprawdzimy czy dobrze trawi laktoze) i moge mu podawac bobogaz zeby ułatwic mu prace jelit. mimo tego ze sie dobrze załatwia i bąki sa to i tak mozna mu pomóc. hmmy no dobra zobaczymy. zaszkodzic nie zaszkodzi może pomoże :-) a że sie rwie przy cycku to nałyka sie powietrza i może tez go cos ciśnie.

Dziewczyny w nocy do tej pory młody spał w rożku ale zrobił sie ciut za mały i jak sie kreci to sie rozpina i spi bez przykrycia. Myśle nad spiworkiem takim na zamek ale młody lubi spac na boku i w nocy spi raz na pleckach potem go kłade na boku potem na drugim boku. zawsze jak widze te spiworki to dziecko spi na pleckach :-) macie moze takie spiworki to podpowiedzcie czy na boku tez bedzie ok?

My mamy misia szumisia i tez jest wlaczony niemal non stop. Przy corce tez to dzialalo. Prawda jest taka ze jak Mlody nie chce usnac to nic mu niestety nie pomoze. Dzisiaj w nocy stwierdzil ze niebma densu spac i tak od 24.30 do 3.30 w zaden spsob nie moglam go ogarnac. Zwlaszcza ze ostatnio strasznie sie denerwuje przy piersi. nie wiem czym to jest spowodowane ale jest slabo. Mam nadzieje ze jakos przejdzie. W koncu 8 tydzien zycia to drugi skok rozwojowy.

Dzięki, kazde wskazówki dla mnie cenne Dzis moja mama przychodzi do nas pierwszy raz zobaczyny jak mlody to przyjmie (mama ciagle chorowala widziala go w szpitalu i raz na spacerze)

Inne tematy z forum

krem nawilżający do twarzy (43 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

macierzyństwo zamiast "kariery" (61 odpowiedzi)

Tak sie zastanawiam...czy jest tu jakaś mama, która wybrała tą drogę? Bo ja zawsze myślałam,...

dr Marek Dawicki ginekolog (31 odpowiedzi)

czy ktoś zna? jakie opinie? pracuje m.in. w inviccie. dziękuję za opinie