mamy listopadowo- grudniowe cz 3

Listopad
Gagata 8.11
MamaMalejM 10.11
onaa156 13.11 córka
Madlenn69 13.11
zlota 13.11
ewelkaet 14.11
styczniowka82 15.11
Karotka 16.11
wiolka210 17/21.11 synek
Agam205 22.11
Dimis 19/22.11

Grudzień
cytrynowa 1.12
Chocolate 4.12
mamma(mia) 6.12
dorotek 6.12
alicjja73 10.12
victoria221 10.12
Jun87 12.12
iwonus.p 14.12
Oleczkaa 15.12
zosiasamosia 23.12
Juditt 26.12
anesia 26.12
Inka.ja 27.12
Ewkaa 27.12
Kajtka 28.12
slythia 28.12
Nina80 30.12

zgodnie z sugestią prosze nowy wątek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamy listopadowo- grudniowe cz 3

Hej laski:)

ale dziś upał :) u mnie małżonek zaczął urlop więc jest fajnie , a za dwa dni ruszamy w Polskę:)

co do wózków - ja preferuje Wózkek Camarelo najprawdopodobniej Carera z fotelikiem Maxi Cosi.

Gosia9 może to Ci pomoże w wyborze 1 fotelika :) http://fotelik.info/pl/szkolenia.html
Jakby co w Gdańsku w mamaija jest facet, co bez marudzenia i dobrze dobiera fotelik do auta :)
Juditt no pewnie nie pozwolą...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

w listopadzie to raczej po parkingu nie pozwolą poszusować.. mój typ to jedo fyn 4ds

Witam wszystkie mamusie :)
My zakupiliśmy na razie uniwersalne mebelki, żeby pokój nie stał pusty, a tak to nie kupujemy nic, bo uznaliśmy, że to za wcześnie.
Mnie z kolei strasznie drętwieją ręce - jak idę i mam opuszczone do dołu, to szybko robią się czerwone i puchną, że nie mogę palców zginać. Często też czuję mrowienie i drętwienie w dłoniach.
Pozdrawiam słonecznie :)

Dzień dobry! :)
Co prawda od zeszłego tygodnia znam płeć, ale nic jeszcze nie kupiłam dla malucha. Dostaliśmy troszkę rzeczy od znajomych. Najbardziej martwi mnie wybór wózka i fotelika do samochodu. Tyle tego jest!!!
Od weekendu znowu męczy mnie alergia, znowu coś pyli...

chocolate mi w pierwszej ciąży skracała się szyjka ale to gdzieś około 34 tygodnia i musiałam leżeć (wstawanie tylko do toalety i do kuchni coś zjeść) no i właśnie brzuch mi twardniał tak od około 25 tygodnia... a teraz jestem w 15 i już mi twardnieje :-/ więc szykuje się chyba powtórka z rozrywki :-/

Hej mamusie:)
moze Wy mi cos doradzicie, od kilku dni czuje taki jakby nacisk(klucie)na dole, wydaje mi się być to szyjka macicy, pęcherz....sama nie wiem. Poczytałam trochę w necie, przeraziłam sie ....duzo bylo opinii o skracającej sie szyjce. Tylko nie mam żadnych upławów, nie twardnieje mi brzuch, ale czesto czuje ten nacisk:/. Wizytę mam w czwartek, więc myślę, ze jak nic nie będzie się dzialo to poczekam. Czy moze ktoras z Was miala podobny problem, badź ma? Albo, czy dziewczyny, które rodziły wcześniej miały jakieś dolegliwości z powodu skracającej sie szyjki? Licze na pomoc, bo to nie daje mi spokoju, choć ten nacisk nie boli, tylko przez dluga czesc dnia czuje ten dyskomfort.

Ja tez poczekam jeszcze na potwierdzenie płci i biorę się za listę i pewnie powolutku za zakupy. Wózek będę mieć używany, kolega z pracy mi sprzeda razem ze wszystkimi akcesoriami, wiec trochę taniej będzie. A kolor jest czerwony, wiec uniwersalny ;-)

Karotka, Dimis mnie plecy bola wzdłuż kręgosłupa od łopatki w dół... Dlatego bardzo ciężko się siedzi... Myślę ze to raczej od przeciążenia i siedzenia.. No zobaczymy co powie pani doktor... Miłej nocki ;-)

Ewelkaet mam to samo z plecami, ból przy siedzeniu w dolnej części kręgosłupa i też z prawej strony. Szczególnie jak siadam z córką na podłodze, żeby się pobawić. Jak chodzę to jest ok. Chyba też się na jakieś ćwiczenia zapiszę, żeby się trochę bardziej rozruszać.

Zastanawiam się nad rozgrzewamiem pleców termoforem? Może któraś z was robi/robiła w ciąży?

Co do zakupów to też chętnie bym poszalała w sklepach, ale czekam na potwierdzenie płci. Prawdopodobnie będzie druga dziewczynka, więc za dużo nie pokupuję, bo po córci wszystko mam. Jedyny duży wydatek jaki mnie czeka to wózek.
W pierwszej ciąży dosyć szybko zaczęłam zakupy, najpierw ciuszki uniwersalne, a po potwierdzeniu płci, bardziej dziewczęce. Warto zacząć wcześniej, można trafić na fajne okazje no i wydatki rozkładają się na dłuższy okres.

A będziesz z dzieckiem tylko po sklepie jeździć?:P
A tak z ciekawości, bo ja już wózek mam;) jakie typy?

a nad jakiem wózkiem myślisz? bo ja już mam swoje typy, kwestia jak się nim po sklepie będzie jeździć..

ja z wózkiem i łóżeczkiem chyba poczekam gdzieś do listopada, bo niby jakiś taki przesąd jest żeby do 7 miesiąca nie kupować, niby nie jestem przesądna ale z drugiej strony gdzieś to trzeba trzymać :P myślę jednak ze z ubrankami to pójdzie dużoo szybciej, a jeszcze jakieś pieluszki i szlafroczki.. tylko boje się żebym to z głową zrobiła a nie że będę miała po 10 sztuk body w jednym rozmiarze 52, bo małe takie słodziutkie :P

Juditt to ja mam to samo,nic nie kupuje bo nie znam płci....Przy pierwszym synku miałam dużo od rodziny i znajomych..także do pół roczku nic nie kupowałam...przy drugim synku miałam wszystko po pierwszym... :) a teraz...no cóż nie planowane wiec wszystkiego sie pozbyłam.
Oglądałam wózki w skepie i na necie...Szczerze dziewczyny są takie fajne oferty za tanie pieniądze (w necie) że naprawde jak bym znała płeć to bym sobie już zakupiła wózek :)

mnie też już korci żeby uderzyć w sklepy ale nie znam jeszcze płci i chyba tylko to mnie powstrzymuje. A macie może link do jakiejś sensownej listy wyprawkowej? jestem w pierwszej ciąży więc średnio ogarniam co mi się przyda a co mniej, dodam jeszcze że nic nie mam.

a mam nadzieję ze 23 lipca już się dowiem co zamieszkuje i będzie można decydować o imieniu.

ewelkaet może dzidziuś Ci na coś uciska? Mnie z tyłu w pierwszej ciąży bolała nerka... życzę Ci żeby to nie było to ;)
Co do zakupów ja w pierwszej ciąży zrobiłam sobie listę wyprawkową (ciuszki, meble, wózek, kosmetyki itp) i kupowałam wg niej - ustaliłam kolejność priorytetów no i patrzyłam też na rozłożenie pieniędzy, żebym nagle na ostatnią chwilę nie miała do kupienia wózka i łóżeczka, bo to jednak duży wydatek ;)
No, ale miałam też to szczęście, że znajoma sprzedawała dużą ilość rzeczy po córci i za niewielkie pieniądze, miałam już na prawdę sporo rzeczy i z wiadomego źródła. No i u nas pierwsze zakupy to był 10 tydzień ;)
Teraz na szczęście nie muszę chyba nic kupować oprócz pampersów ;)
A i życzę, żeby dzidzia się zaprezentowała w całej okazałości :)

A my dziś w końcu podjęliśmy decyzje co do imienia i raczej już tak zostanie: Janka ;) było naprawdę ciężko...

Ja mam wizytę w tym tygodniu na USG, wiec mam nadzieje ze dolacze do grona,które zna płeć;-) dziewczyny kiedy planujecie pierwsze zakupy rzeczy dla maluszka? Jak się tak zastanawiam to lista jest coraz dłuższa i zostawienie jej na koniec czyli na 7-8 miesiąc może sporo kosztować;-)

Mnie od tygodnia bola plecy po prawej stronie. Jak chodze to nie czuje, ale jak usiade to czasem jest nie do wytrzymania... Chyba za dużo siedze, bo w pracy prawie cały czas z przerwami na wycieczkę na zewnątrz i znowu na krzesło...
Mam nadzieje ze przejdzie;-)
Zapisalismy się z mężem do szkoły rodzenia bobas od końca lipca, tam będzie tez dużo ćwiczeń więc może tez cos pomogą;-)

hej, mi dopiero przeszedł ból głowy, który męczył mnie od 3 dni, masakra jakaś....
Kajka, super, że u lekarza ok...a z toxo na pewno będzie ok.
Mio rodzice zabrali córcię na spacer i mam chwilę tylko dla siebie.
miłego wieczoru

Faktycznie kilka dni sie nie zagląda a tu bach...tyle do czytania :)
Gratuluje wszystkim mamą wiedzy o płci...
Dużo zdrówka dla każdej i mimo wszystko spokoju..
Byłam w tygodniu na wizycie u ginekologa.
Nowy termin na 3.01.2015.. płeć nie znana.Dzidziuś mierzy 8,6cm i jest bardzo ruchliwe.No i czeka mnie jeszcze wizyta w poradni chorób zakaźnych z tą moją toxo....
A no dzisiaj z rana wycieczka do Łeby :D słońce,dinozaury i szczęśliwe dzieci :)

Dzień dobry;-) dużo do nadrobienia, mam, wiec biorę się do czytania;-)

http://wentylbezpieczenstwa.wrzuta.pl/film/8I1DjI9Zmdu/puppy_tries_his_best_to_see_newborn_baby

Inne tematy z forum

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Co na piknik? (45 odpowiedzi)

W weekend wybieramy się ze znajomymi na piknik, taki 'z prawdziwego zdarzenia'. Nie mam...