archiwa nie płoną, ale zabijają

Wszystkich interesuje świeżo reanimowana sprawa wybuchu w gdańskim wieżowcu we Wtrzeszczu, ale wygląda na to,że jest mnóstwo podobnych spraw, o ktorych nie mamy pojęcia.

http://niepoprawni.pl/blog/kokos26/archiwa-nie-plona-ale-zabijaja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: archiwa nie płoną, ale zabijają

Artykulik pokazuje, jaką wiedzą dysponują tzw. "znafcy".
Głupie założenie na początku, a potem bełkotliwy potok bredni rozlewa się a pislemingi kupują wszystko z otwartymi dziobami.
Pan autor artykuliku dopuszcza się kłamstwa.
Jaka Partia, taka propaganda.

Akurat byłem blisko tych wydarzeń w 1995, w przeciwieństwie do autora.
Tezy autora opierają sie nie na faktach, tylko na miejskiej legendzie.

Otóż decyzja o wysadzeniu wieżowca, ktory mimo utraty dolnych kondygnacji opadł w całości na rumowisko została podjęta po założeniu pomiaru geodezyjnego, ktory pokazał, ze te osiem kondygnacji odchyla sie z każda godziną od pionu. Skala zniszczeń jaką wywołałby taki obalający sie kloc jest łatwa do przewidzenia. Dlatego szybkie wysadzenie z zachowaniem odpowiedniej sekwencji było kluczowe dla bezpieczeństwa operacji. Nie było żadnych innych przesłanek, które zdecydowały o szybkim wysadzeniu budynku po wybuchu.

Ktos, kto twierdzi ze decyzja o szybkim wysadzeniu budynku po awarii na ulicy Wojska Polskiego została podjęta z innych powodów jest zwykłym głupcem.

Na marginesie należy oddać honor konstruktorom i wykonawcy budynku, dzieki którym nie doszlo do jeszcze większej tragedii. Osiem kondygnacji budynku po podcięciu dolnej kondygnacji utrzymało sie jako sztywna całość. Obawiam sie, ze dzisiejsze wyżyłowane konstrukcje w takiej samej sytuacji złożyłyby się jak domek z kart, grzebiąc w swych gruzach mieszkańców.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dobra,dobra, miałem wtedy jeszcze dobre wejścia w środowisku kryminalnym i oni stawiali na inną wersję. Czeczen się zakradł. Zakradł i wysadził. Tak jak w Rosji - wszystko co najlepsze z Rosji do nas przychodzi. Czeczeni już tak mają - lubią wysadzać bloki mieszkalne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

byłeś PRLowskim milicjantem czy zomowcem? No chyba ze przestępca, bo kto inny miał wtyki w takim środowisku. Coś mi komuna towarzyszu zalatujecie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

@ golden

" Coś mi komuna towarzyszu zalatujecie".

Zalatujemy, zalatujemy ale... antykomuną. A wtedy antykomuna była gorsza nie tylko od faszyzmu ale i od kryminalnych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Panie Tusk daj ludziom spokój (3 odpowiedzi)

P Tusk jest Pan kłamcą oszustem skompromitowanym człowiekiem niech Pan da Polsce spokój i nie...

Fajnopolacy pochowali głowy w piasek (18 odpowiedzi)

Demokracja poszła się czochrać i co wy na to ? Maska spadła z Uśmiechniętj Polski ? I został...

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...