matka chrzestna

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
Wiem ze to forum o weselach, ale jest tu tyle sympatycznych babeczek które pomagają w potrzebie więc zapytam, jakie są obowiązki matki chrzestnej???Jak przebiega msza i co robi matka chrzestan, co musi kupić itp??????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: matka chrzestna

z reguły trzyma i podaje białą szatkę dla dziecka no i pomaga rodzicom np. potrzymać dziecko :) kupić nic nie musi, kupuje co chce, ja dwukrtonie kupowałam chrześniętom w prezencie super komplety ubranek :)

ja z moim narzeczonym zostaliśmy chrzestnymi rok temu 6 stycznia :)
nie musiałam nic robić ani niczego podawać, tylko podczas chrztu staliśmy pod ołtarzem obok rodziców dziecka
z formalnosci to przed mszą w zakrystii podpisujesz papiór i trzeba dostarczyć kartkę ze odbyło się spowiedź rodziców chrzestnych

większego stresa miał mój S. który dowiedział się na początku mszy że bedzie musiał odpracować popis z odpaleniem świecy..

a kupowalismy tez komplety ubranek w prezencie

kupujesz białą szatkę (zwykle jest to po prostu taka biała ozdobna chusteczka) i podajesz ją podczas mszy, na której jesteś oczywiście cały czas razem z rodzicami i maluchem :-) ja w prezencie kupiłam złoty medalik, aby mała miała pamiątkę na wiele lat - z tego co wiem, za zebrane od innych gości pieniążki rodzice dokupili do tego łańcuszek

rzeczywiście - Milka ma rację, że trzeba do kościoła, w którym dziecko będzie miało chrzest, dostarczyć taki kwit ze swojej parafii, że można zostać rodzicem chrzestnym (u mnie odbyło się to w ten sposób, że ksiądz w biurze parafialnym zapytał czy chodzę do kościoła i przyjmuję wizyty kolędowe - naprawdę nie ma się czym stresować). ja musiałam jeszcze mieć kartkę z poświadczeniem, że byłam u spowiedzi, ale może nie wszędzie jest taki wymóg.

moje dzieciatko bylo chrzczone 25go grudnia:) przed msza rodzice i chrzestni musza u ksiedza podpisy zlozyc.chrzestni mieli przedstawic zaswiadczenie ze swojej parafio ze sa przygotowani do podjecia tej godnosci,i katreczki do spowiedzi tez mieli.chociaz moja siostra tego nie dostarczyla i zadnego problemu nie bylo.w czasie mszy chrzestny odpala swiece a chwile wczesniej mamusia chrzestna kladzie na dziecko biala szatke:) a od chrzestnej corka dostala tez zloty medalik,,

dzieki za odpowiedzi czyli nie ma za bardzo się czym stresować ???

absolutnie nie ma czym :)
a poza tym fajnie mieć chrześniaka :))))

ja się stresowałam, ale naprawdę nie ma czym :-)

oczywiście, że nie ma czym, to piękne i wzruszające wydarzenie :)

Tez tak mysle ze wzruszające, pierwszy raz bede i to jeszcze mojego najbliżeszego kuzyna synka takze fajnie, ale tak jakos stres mnie ogarnoł:D

Inne tematy z forum

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

dobry...i nie drogi dentysta (54 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...