Re: błogosławieństwo
o tyle o ile, to ten madzi i bartka albo krótko i treściwie jpII, ale z tym, że przykuta do męża, albo wyżej, że wspomina się jedynie pannę młodą i jej obowiązki (tekst dla młodego nie istnieje???), to NIEEEEE... tzn. mi się nie podobają...
a może takie? proste i nie brzmi, jak wyuczone:
My rodzice, dajemy Wam nasze błogosławieństwo
na Waszą nową drogę życia.
Życzymy Wam, abyście się kochali, szanowali i byli dla siebie wyrozumiali,
żeby Wasze wspólne pożycie miało jak najmniej kolców...
Czekamy również na Wasz owoc miłości – w przyszłości chcemy cieszyć się nim razem z Wami.
Kochajcie się!!!
albo dłuższe i bardziej "bajkowe," ale też okej (ale raczej nie na błog w domu, bo za dużo czytania, ale np. jak ja - do księgi): uwaga - już przerobione przeze mnie, bo w oryginale było, że "już nie dla ciebie głos słowika" i takie tam:)
Wstąpiłam do tego Domu Weselnego, aby powitać Parę Małżeństwa Młodego. Do was Paro Młoda przemawiam z serca całego, by myśl Wasza wzniosła się do Boga samego.
Gdzie wybierasz się Panno Młoda? Gdzie zamierzasz kierować swe kroki? Czy w wody szumne, czy w łez potoki?
Ty wiesz jakie to życie panieńskie było dobre i miłe, ale gdy wyjdziesz z panieństwa swego już nigdy, a nigdy nie wrócisz do niego. Teraz dla Ciebie będzie inna grać muzyka, teraz dla Ciebie będzie słychać głos innego słowika, bo dziś kończy się twe mile spędzone panieństwo, a zaczyna się tak ważny moment w życiu – to jest właśnie małżeństwo!
Opuścisz wkrótce Ojca, Matkę dla męża swojego i dom rodzinny dla domu Waszego. Przeto więc Boga o błogosławieństwo proś pokornie, abyście na nowej drodze życia żyli długo i spokojnie. Byście nie zaznali wichrów, ani burz, w tym niech Wam dopomoże Bóg i Anioł Stróż.
Do Ciebie zaś Panie Młody kieruję te słowa: będziesz od dziś jako nowej rodziny głowa. Dał Ci Bóg małżonkę byś był jej opiekunem. Nie uderz i nie tknij tej troskliwej kobiety, którą za żonę oddaje Ci się aż na całe życie.
A na koniec Rodzice pobłogosławcie swoje dzieci, niech im w szczęściu i radości czas leci. Młoda Para niech żyje!!! Młodej Parze cześć!!!
Niech się okrzyk w górę wzbije: Szczęść im Boże, szczęść!!!
0
0